jaworek346 Posted June 7, 2013 Share Posted June 7, 2013 (edited) Pierwsze 8 warek to były piwa NO NAME. Zaś przy 9 już trochę wiedziałem i tak wczoraj: Warka #9 chyba ALE. 5kg Pilzneński Strzegom Zacieranie: 68°C - 60minut Chmielenie: 20g marynki 60' 20g lubelski 20' 10g lubelski 5' Chłodzone w piwnicy przez noc. Wyszło 20l i 10BLG. fermentacja będzie na drożdżach Brewferm Top(górniaki). Edited June 7, 2013 by jaworek346 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 7, 2013 Share Posted June 7, 2013 Wydajność do poprawy, ale będzie lepiej. Powodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaworek346 Posted June 8, 2013 Author Share Posted June 8, 2013 (edited) Warka #10 chce uważyć coś ciemnego przygotowałem ziarno: 4kg pilzneński strzegom 1,5kg monachijski strzegom 600g karmelowy 150 strzegom Zacieranie: 62°C 15' 68°C 45' 76°C 10' i filtracja Chmielenie: 25g marynki 60' 15g lubelski 30' 15g lubelski 5' Edited June 13, 2013 by jaworek346 Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted June 15, 2013 Share Posted June 15, 2013 co to znaczy "coś ciemnego" przecież to będzie miało ledwie 20EBC, czyli jak dolna granica piwa bursztynowego. Poza tym przesunął bym pierwsze 15g lubelskiego na 20' albo 15' Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted June 15, 2013 Share Posted June 15, 2013 Polecam jaworek346 program brewtarget lub beersmith do obliczania warki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaworek346 Posted June 17, 2013 Author Share Posted June 17, 2013 używam toolkita piwowara i EBC wychodzi mi 5 ale podczas warzenia piwo jest dużo ciemniejsze nie wiem dlaczego wyglądało jakby miało conajmniej 20EBC a chmielenie to trochę ściągnąłem już nie pamiętam od kogo ale dopiero zaczynam i musze nabrac wprawy jak na smak przekłada się goryczka chmielenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted June 17, 2013 Share Posted June 17, 2013 chce uważyć coś ciemnego Owszem, ważenie [np. słodów] jest dość istotne, ale piwo generalnie się warzy Czy wrzucisz 15g lubelskiego na 30min, czy na 10min - dużej różnicy w smaku nie będzie. Ale skoro już wrzucasz, to te "aromatyczne" gotować nie dłużej niż 15min, a te goryczkowe - godzina im starczy. Następnym razem robiąc zakupy - zainwestuj w droższe chmiele, niemieckie, południowe, angielskie czy amerykańskie. Podniesie Ci to jakość piw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaworek346 Posted June 17, 2013 Author Share Posted June 17, 2013 to znaczy ze chmiele polskie są złej jakości? nie chodziło mi o te kiedy mam chmiele wrzucać tylko jak odpowiednia ilość wpływa na smak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted June 17, 2013 Share Posted June 17, 2013 (edited) Marynka + Lubelski w tych szerokościach geograficznych to standard i piwowarzy używają tego połączenia bardzo często. Te chmiele zaliczyłbym do kategorii "mocno przeciętne" - nie są złe, ale czasem potrafią popsuć piwo. Wtedy goryczka jest płytka i słaba w smaku, ale ściągająca i nieprzyjemna w finiszu [tzn. do minuty po przełknięciu], czasem też wnosi nieprzyjemne, trawiaste posmaki. Teraz u mnie standardem jest mieszanka Perle + Hallertauer i wydaje mi się, że jakość goryczki w moich piwach polepszyła się. Choć ostatnio popełniłem parę piw na takim połączeniu i wyszły nieźle - to jednak biorę poprawkę na to, że dostałem szyszki od plantatora. Sporo sędziów piwnych też doradza rezygnację z granulatu marynka+lubelski. Poza tym: 25g goryczkowego 9%ak i 30g aromatycznego 4%ak przy piwie 16blg - trochę mało. Może wyjść mdłe i niewiele goryczki z tego poczujesz... Edited June 17, 2013 by bzium1986 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaworek346 Posted July 8, 2013 Author Share Posted July 8, 2013 warka NO.9 ściek bo chybanie domknąłem pokrywy i złapało pleśń, kwaśne jak cholera. A 10 przelana do butelek w smaku wychodzi ze pyszne, zobaczymy jak sie nagazuje co bedzie... moze ktoś mi podpowie co moge zrobic jako kolejna warke? mam pilzneński, monachijski i karmelowy 150, lubelski i marynka i drożdże górnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaworek346 Posted July 14, 2013 Author Share Posted July 14, 2013 Warka #11 wzorowana na http://www.piwo.org/topic/3405-polskie-ale-sojuz-30/ tylko 3,6kg pilznenskiego 400g karmelowego reszta bez zmian Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaworek346 Posted July 25, 2013 Author Share Posted July 25, 2013 (edited) Warka #12 PORTER 5kg pilznenski 1,5kg monachijski II 250g karmelowy 150 200g karmelowy 300 200g czekoladowy jasny 100g słodu barwiącego 100g jęczmień prażony Wszystkie ze strzegomia. Zacieranie: 56°C 15min (niechcacy wyszło 60) 66°C 45min 72°C 20min Czekoladowy i palony dodajemy na ostatnie 5min 75°C filtracja Chmielenie 60min: Marynka 30g 45min Lubelski 25g 15min Mech 5g 15min Lubelski 20g 5min Edited July 26, 2013 by jaworek346 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Warka #12 PORTER 5kg pilznenski 1,5kg monachijski II 250g karmelowy 150 200g karmelowy 300 200g czekoladowy jasny 100g słodu barwiącego 100g jęczmień prażony Wszystkie ze strzegomia. Zaklepuję buteleczkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaworek346 Posted July 26, 2013 Author Share Posted July 26, 2013 spoko oczywiscie ze bedzie czekala nawet nie musiales pisac... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaworek346 Posted August 15, 2013 Author Share Posted August 15, 2013 (edited) Warka #13 Milk Stout pilneński 3kg monachijski 0,4kg karmelowy 150 0,2kg karmelowy 600 0,2kg barwiący 0,1kg palony 0,1kg Zacieranie: 55°C przez 15 min 63oC przez 30 min 72°C przez 35 min Czekoladowy i palony dodajemy na ostatnie 5min 76o przez 10 min i filtracja chmielenie 60min: 25g marynki 50' 30g lubelski 30' i 500g laktozy 15g lubelski 10' Edited August 16, 2013 by jaworek346 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaworek346 Posted September 2, 2013 Author Share Posted September 2, 2013 (edited) Warka #14(warzone 17 września) Amber Ale pilzneński 3kg monachijski II 1kg bursztynowy 0,5kg karmelowy 150 0,2kg karmelowy 300 0,1kg Zacieranie: 62°C przez 20 min 72oC przez 40 min Chmielenie 60min: 20g marynki 50' 15g lubelski 30' 10g lubelski 10' Edited September 17, 2013 by jaworek346 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaworek346 Posted September 20, 2013 Author Share Posted September 20, 2013 (edited) Warka #15(24 września) pilzneński 3,5kg monachijski II 800g bursztynowy 500g karmelowy 30 600g. Zacieranie: 62°C przez 15 min 72oC przez 45 min Chmielenie 60min: 15g marynka 50' 15g lubelski 30' 10g lubelski 10' Edited September 24, 2013 by jaworek346 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted September 20, 2013 Share Posted September 20, 2013 Chmielu nie dawałeś? ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaworek346 Posted September 22, 2013 Author Share Posted September 22, 2013 dopiero przepis komponuje jutro pewnie bede robil Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaworek346 Posted December 4, 2013 Author Share Posted December 4, 2013 oj..... po dłygiej przerwie czas zacząć Warka #16(5 grudnia) nie wiem co dokładnie Alt czy bardziej jakieś Ale Pale 6kg Karmelowy 30 500g Karmelowy 150 500g czekoladowy jasny(400EBC) 100g Zacieranie: czekoladowy w 45' zacierania 62°C 15' 68°C 45' 76°C 10' i mashout Chmielenie: 40g marynki 60' 25g lubelski 30' 25g lubelski 5' Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaworek346 Posted January 1, 2014 Author Share Posted January 1, 2014 (edited) Warka #17 Pale 5,4kg karmelowy 30 600g Zacieranie 62°C przez 30 minut 72°C przez 30 minut podgrzanie do 76°C i filtracja Chmielenie 30g Marynka 60' 30g Lubelski 20' 60g Lubelski 5' Edited February 22, 2014 by jaworek346 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buchajstos Posted January 28, 2014 Share Posted January 28, 2014 Zamawiam butelkę 17 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaworek346 Posted January 28, 2014 Author Share Posted January 28, 2014 no spoko a skąd jesteś? może być na priv albo uzupełnij profil Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaworek346 Posted January 30, 2014 Author Share Posted January 30, 2014 a oto mój wymażony gniotownik!! brakuje jeszcze zasypui korbki, ale już działa, a zasyp i korbka są już w drodze. koszta: 120 nierdzewka(blachy nie kupowałem) 200 wziął ślusarz a zasyp, korbka, śruby nierdzewne za piwo po znajomości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
waz Posted January 30, 2014 Share Posted January 30, 2014 Jak się robi taką kratkę na wałkach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now