Jump to content

Fabbrica diBirra


Recommended Posts

Pierwsze 8 warek to były piwa NO NAME.

 

 

Zaś przy 9 już trochę wiedziałem i tak wczoraj:

Warka #9 chyba ALE.

 

5kg Pilzneński Strzegom

 

Zacieranie:

 

68°C - 60minut

Chmielenie:

 

20g marynki 60'

20g lubelski 20'

10g lubelski 5'

 

Chłodzone w piwnicy przez noc.

 

Wyszło 20l i 10BLG.

 

fermentacja będzie na drożdżach Brewferm Top(górniaki).

Edited by jaworek346
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Warka #10

chce uważyć coś ciemnego

przygotowałem ziarno:

4kg pilzneński strzegom

1,5kg monachijski strzegom

600g karmelowy 150 strzegom

 

Zacieranie:

62°C 15'

68°C 45'

76°C 10' i filtracja

 

Chmielenie:

25g marynki 60'

15g lubelski 30'

15g lubelski 5'

Edited by jaworek346
Link to comment
Share on other sites

używam toolkita piwowara i EBC wychodzi mi 5 ale podczas warzenia piwo jest dużo ciemniejsze nie wiem dlaczego wyglądało jakby miało conajmniej 20EBC

a chmielenie to trochę ściągnąłem już nie pamiętam od kogo ale dopiero zaczynam i musze nabrac wprawy jak na smak przekłada się goryczka chmielenia

Link to comment
Share on other sites

chce uważyć coś ciemnego

 

Owszem, ważenie [np. słodów] jest dość istotne, ale piwo generalnie się warzy :)

 

Czy wrzucisz 15g lubelskiego na 30min, czy na 10min - dużej różnicy w smaku nie będzie. Ale skoro już wrzucasz, to te "aromatyczne" gotować nie dłużej niż 15min, a te goryczkowe - godzina im starczy.

Następnym razem robiąc zakupy - zainwestuj w droższe chmiele, niemieckie, południowe, angielskie czy amerykańskie. Podniesie Ci to jakość piw.

Link to comment
Share on other sites

Marynka + Lubelski w tych szerokościach geograficznych to standard i piwowarzy używają tego połączenia bardzo często. Te chmiele zaliczyłbym do kategorii "mocno przeciętne" - nie są złe, ale czasem potrafią popsuć piwo. Wtedy goryczka jest płytka i słaba w smaku, ale ściągająca i nieprzyjemna w finiszu [tzn. do minuty po przełknięciu], czasem też wnosi nieprzyjemne, trawiaste posmaki.

Teraz u mnie standardem jest mieszanka Perle + Hallertauer i wydaje mi się, że jakość goryczki w moich piwach polepszyła się.

 

Choć ostatnio popełniłem parę piw na takim połączeniu i wyszły nieźle - to jednak biorę poprawkę na to, że dostałem szyszki od plantatora. Sporo sędziów piwnych też doradza rezygnację z granulatu marynka+lubelski.

 

Poza tym: 25g goryczkowego 9%ak i 30g aromatycznego 4%ak przy piwie 16blg - trochę mało. Może wyjść mdłe i niewiele goryczki z tego poczujesz...

Edited by bzium1986
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

warka NO.9 ściek bo chybanie domknąłem pokrywy i złapało pleśń, kwaśne jak cholera.

A 10 przelana do butelek w smaku wychodzi ze pyszne, zobaczymy jak sie nagazuje co bedzie...

moze ktoś mi podpowie co moge zrobic jako kolejna warke?

mam pilzneński, monachijski i karmelowy 150, lubelski i marynka i drożdże górnej.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #12

PORTER

5kg pilznenski

1,5kg monachijski II

250g karmelowy 150

200g karmelowy 300

200g czekoladowy jasny

100g słodu barwiącego

100g jęczmień prażony

Wszystkie ze strzegomia.

 

Zacieranie:

56°C 15min (niechcacy wyszło 60)

66°C 45min

72°C 20min Czekoladowy i palony dodajemy na ostatnie 5min

75°C filtracja

 

Chmielenie 60min:

Marynka 30g 45min

Lubelski 25g 15min

Mech 5g 15min

Lubelski 20g 5min

Edited by jaworek346
Link to comment
Share on other sites

Warka #12

PORTER

5kg pilznenski

1,5kg monachijski II

250g karmelowy 150

200g karmelowy 300

200g czekoladowy jasny

100g słodu barwiącego

100g jęczmień prażony

Wszystkie ze strzegomia.

Zaklepuję buteleczkę :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka #13

 

Milk Stout

 

pilneński 3kg

monachijski 0,4kg

karmelowy 150 0,2kg

karmelowy 600 0,2kg

barwiący 0,1kg

palony 0,1kg

 

Zacieranie:

55°C przez 15 min

63oC przez 30 min

72°C przez 35 min Czekoladowy i palony dodajemy na ostatnie 5min

76o przez 10 min i filtracja

 

chmielenie 60min:

25g marynki 50'

30g lubelski 30' i 500g laktozy

15g lubelski 10'

Edited by jaworek346
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka #14(warzone 17 września)

 

Amber Ale

 

pilzneński 3kg

monachijski II 1kg

bursztynowy 0,5kg

karmelowy 150 0,2kg

karmelowy 300 0,1kg

 

Zacieranie:

62°C przez 20 min

72oC przez 40 min

 

Chmielenie 60min:

20g marynki 50'

15g lubelski 30'

10g lubelski 10'

Edited by jaworek346
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka #15(24 września)

 

pilzneński 3,5kg

monachijski II 800g

bursztynowy 500g

karmelowy 30 600g.

 

Zacieranie:

62°C przez 15 min

72oC przez 45 min

 

Chmielenie 60min:

15g marynka 50'

15g lubelski 30'

10g lubelski 10'

Edited by jaworek346
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

oj..... po dłygiej przerwie czas zacząć

Warka #16(5 grudnia)

 

nie wiem co dokładnie Alt czy bardziej jakieś Ale

 

Pale 6kg

Karmelowy 30 500g

Karmelowy 150 500g

czekoladowy jasny(400EBC) 100g

 

Zacieranie:

czekoladowy w 45' zacierania

62°C 15'

68°C 45'

76°C 10' i mashout

 

Chmielenie:

40g marynki 60'

25g lubelski 30'

25g lubelski 5'

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Warka #17

 

Pale 5,4kg

karmelowy 30 600g

 

Zacieranie

62°C przez 30 minut

72°C przez 30 minut

podgrzanie do 76°C i filtracja

 

Chmielenie

30g Marynka 60'

30g Lubelski 20'

60g Lubelski 5'

Edited by jaworek346
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

a oto mój wymażony gniotownik!!

brakuje jeszcze zasypui korbki, ale już działa, a zasyp i korbka są już w drodze.

koszta:

120 nierdzewka(blachy nie kupowałem)

200 wziął ślusarz

a zasyp, korbka, śruby nierdzewne za piwo po znajomości.

post-5474-0-80296500-1391096532_thumb.jpg

post-5474-0-64252000-1391096553_thumb.jpg

post-5474-0-84939200-1391096575_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.