dpiast Posted April 10, 2017 Share Posted April 10, 2017 (edited) Dziękuję za recenzję. W zupełności zgadzam się z Twoimi odczuciami. Piwo da się wypić ale dupy nie urwie. Kolejne owocowe będzie z owoców a nie syropu. Pozdrawiam i czekam na recenzje FAHa. :-) Edited April 10, 2017 by dpiast Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 11, 2017 Share Posted April 11, 2017 Pozdrawiam i czekam na recenzje FAHa. :-) No to FAH: Wygląd: Tak samo jak poprzednio Piana: Biała, średniopęcheżykowa. Nalewa się bujna i zostaje taka, znaczy szkło choć nie jest kremówka. Barwa:Złoty, bardzo klarowne. Aromat: Chmielowy i utleniony. Jest znaczna ziołowość, ale też spore miodowe utlenienie. W piwie też jest lekki aldehyd octowy. Jednak główny aromat stanowi chmiel i lekkie estry. Smak: Jest goryczkowe, właściwie o podbudowie słodowej za dużo nie można powiedzieć bo jej wręcz nie ma Delikatnie ściągające i zalegające ale jeszcze w miarę okej. Piwo jest dość wodniste przez co czuć trochę alkohol, ale tak po za tym pijalne dość dobrze. Retronosowo wychodzi chmiel, estry i lekki mokry karton. Ogólnie: Nie jest źle, goryczka ciut za ściągająca, no i popracować nad utlenieniem bo tutaj jest dość spore, a piwo wg. etykiety ma miesiąc. Tak to całkiem fajne piwko, jakbym pewnie je schłodził mocniej to by wchodziło jak woda - akurat na ugaszenie pragnienia i do grilla tauruss and dpiast 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpiast Posted April 11, 2017 Share Posted April 11, 2017 Jeszcze raz dzięki za recenzje :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 11, 2017 Share Posted April 11, 2017 Jeszcze raz dzięki za recenzje :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Jeszcze mam Polskie Ale Czy coś tam od Ciebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpiast Posted April 11, 2017 Share Posted April 11, 2017 Jeśli się nie mylę to masz Mandaryna Pale Ale. To chyba jedno z nie wielu moich piw które mi nie smakują. Pić się da ale aromat i smak chmielu nie ma nic wspólnego z rzekomymi mandarynkami. :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilcars Posted April 11, 2017 Share Posted April 11, 2017 Miałem dziś ochotę na coś letniego choć aura nie dopisywała. Hefeweizen by kilcars: Wygląd: Piana wysoka schodzi powoli ale sukcesywnie tworząc najpierw drobne pęcherzyki potem duże, kolor jasna pomarańcza/słomka, mętne. Aromat: Lekki banan, w tle goździki, ale bardziej przebija sie słodowość typowego pilzneńskiego słodu, Smak: Lekko słodkie, kwaskowe, czuć pełnię, choć sądzę że pewnie drożdże zżarły dość sporo cukru. Ogólne wrażenia pozytywne, fajny pszeniczniak, akurat na ten dzisiejszy "upalny" dzień we Wrocławiu:p pozdrawiam Dzięki za recenzję i na zdrowie no... i jeszcze na dobrą pogodę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 12, 2017 Share Posted April 12, 2017 No to faktycznie Mandaryna Pale Ale: Wygląd: Tak samo jak poprzednio Piana: Nalewa się bujna piwo lekko przegazowane. Powoli się redukuje do małego kożuszka znacząc szkło. Barwa: Woda z kałuży w kolorze pomarańczy. Aromat: Bez szału, aromat zamknięty, właściwie to bardzo delikatny. Jest jakiś tam chmiel w formie skisłych owoców, do tego lekki DMS i jakieś tam estry, a tak to totalna pustka tylko szczypie w nos od mega dużego nagazowania. Smak: Tępa, zalegająca i łodygowata goryczka. Wodniste, brak kontry, zalega ta goryczka i psuje odbiór piwa. Retronosowo to samo. Ogólnie: Nie jest to dobre piwo, spiłem do połowy i odpuściłem. Po pierwsze mega przegazowane wyłaziło z butelki, słaby aromat z DMS i bardzo goryczkowy i tępy smak. tauruss and dpiast 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpiast Posted April 12, 2017 Share Posted April 12, 2017 No cóż. Ostro ale trafnie. Tak jak pisałem już wcześniej, to piwo mi się kompletnie nie udało. Po dłuższej analizie już chyba wiem dlaczego. To było moje pierwsze piwo robione w boxie ze styropianu w niższej temperaturze i najprawdopodobniej fermentacja się jeszcze do końca nie skończyła a ja piwo zabutelkowałem za wcześnie. Nie widzę innej przyczyny bo to jedyna zmiana jaka zaszła w moim procesie warzenia w tym piwie. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 12, 2017 Share Posted April 12, 2017 No cóż. Ostro ale trafnie. Tak jak pisałem już wcześniej, to piwo mi się kompletnie nie udało. Po dłuższej analizie już chyba wiem dlaczego. To było moje pierwsze piwo robione w boxie ze styropianu w niższej temperaturze i najprawdopodobniej fermentacja się jeszcze do końca nie skończyła a ja piwo zabutelkowałem za wcześnie. Nie widzę innej przyczyny bo to jedyna zmiana jaka zaszła w moim procesie warzenia w tym piwie. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Wiesz też mam takie wrażenie z tym piwem, tak sobie pomyślałem czy je do końca odfermentowałeś. Mogło to faktycznie wszystko popsuć w nim i nadać tej tępej goryczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpiast Posted April 12, 2017 Share Posted April 12, 2017 Tylko to mi przychodzi do głowy. Do tej pory fermetowałem w temp. pokojowej 20-22C i było spoko. To co piłeś fermetowałem ciągle w 15-16C i takie zimne butelkowałem. Kolejne piwa z boxa fermetowałem w 15-16C ale pod koniec jak fermentacja ustała to przez kilka dni podwyższałem temp. aż do pokojowej i dopiero wtedy po sprawdzeniu blg butelkowałem. Piwa wychodziły takim sposobem całkiem OK. Człowiek z każdym piwem się uczy, dobra lekcja na przyszłość. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Undeath 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 Byłem. Zostawiłem: 1x Old ale 1x Old ale z brendy 2x apa z gruszka 2x apa z melonem Pobrałem: Fes oraz am. Saison z browaru Beerek Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpiast Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 (edited) Byłem. Zostawiłem: 1x Old ale 1x Old ale z brendy 2x apa z gruszka 2x apa z melonem Pobrałem: Fes oraz am. Saison z browaru Beerek Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Kolego Mat, to że coś zostawiłeś i coś zabrałeś to za mało do pełni szczęścia. Uaktualnij proszę stan depozytu po swojej wizycie. Zabrałem: - Imperial HefeWeizen (kilcars) - Pear Ale (mat) - Mango Ale (mat) Zostawiłem: - 3x Pszeniczna 13stka (Hefeweizen) Stan depozytu: - DINKELBIER (BROWAR PRZEPONA) - LEKKIE PSZENICZNE ALE (BROWAR PRZEPONA) - MARCOWE (BROWAR UNDEATH) - PIWO MALINOWE (DPIAST) - HEFEWEIZEN (KILCARS) - IMPERIAL HEFEWEIZEN (KILCARS) - FES PD (BROWAR BEEREK) - 3X PSZENICZNA 13STKA (DPIAST) - MANGO ALE (MAT) - PEAR ALE (MAT) - OLD ALE (MAT) - OLD ALE Z BRENDY (MAT) Edited April 19, 2017 by dpiast Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Derus Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Pobrałem:Old ale z brandy (Mat)Mango Ale (Mat) FES (Browar Beerek) Zostawiłem:Porter Bałtycki Wysładzane z Barley Wine Vermont Ipa Stan Depozytu jak wyżej + moje zmiany Od razu przepraszam was za etykiety (dla własnego użytku nie zdejmuje starych) gdyż dopiero od wczorajszego wieczora dowiedziałem się o takowym depozycie a chciałem się już podzielić swoim trunkiem i spróbować innych. Następnym razem będzie lepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpiast Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Czyli następnym razem ja mam napisać że stan depozytu to to co ja wyżej i co kolega jeszcze wyżej i to co ten kolega z poprzedniej strony wątku? W taki sposób zrobimy bajzel. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Skajo 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Stan Depozytu jak wyżej + moje zmiany Od razu przepraszam was za etykiety (dla własnego użytku nie zdejmuje starych) gdyż dopiero od wczorajszego wieczora dowiedziałem się o takowym depozycie a chciałem się już podzielić swoim trunkiem i spróbować innych. Następnym razem będzie lepiej Czyli następnym razem ja mam napisać że stan depozytu to to co ja wyżej i co kolega jeszcze wyżej i to co ten kolega z poprzedniej strony wątku? W taki sposób zrobimy bajzel.Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Popieram prośbę o aktualizowanie spisu, to nie jest taki duży problem, a jest porządek wtedy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Stan Depozytu jak wyżej + moje zmiany Od razu przepraszam was za etykiety (dla własnego użytku nie zdejmuje starych) gdyż dopiero od wczorajszego wieczora dowiedziałem się o takowym depozycie a chciałem się już podzielić swoim trunkiem i spróbować innych. Następnym razem będzie lepiej Czyli następnym razem ja mam napisać że stan depozytu to to co ja wyżej i co kolega jeszcze wyżej i to co ten kolega z poprzedniej strony wątku? W taki sposób zrobimy bajzel. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Popieram prośbę o aktualizowanie spisu, to nie jest taki duży problem, a jest porządek wtedy. a ja od siebie dołożę przypomnienie o obowiązku recenzji pobranych piw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpiast Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 (edited) Mango Ale (mat) Wysycenie bardzo niskie, trochę za niskie jak dla mnie. Piany od samego początku zero. Aromat tropikalny, żywiczny jednak ogólnie ledwo wyczuwalny. Z wyglądem jest słabo. Piwo mętne, nie przejrzyste, pływają w nim farfocle od drobin po duże niezidentyfikowane obiekty mango :-) (piwo siedziało kilka dobrych godzin w lodówce, nalewane ostrożnie, bez osadu drożdżowego). Smak hmmm, brak słodowości, brak goryczy, jedynie delikatne mango. Ogólnie smakuje jak wytrawny, nie posłodzony napój mango. Doceniam użycie prawdziwego owocu a nie syropu, jednak ten eksperyment wydaje mi się nie udany. Dziękuję za możliwość degustacji. Trzymam kciuki za kolejne owocowe piwa :-) Edited April 19, 2017 by dpiast tauruss 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Derus Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 (edited) Oczywiście wiem o recenzji pobranego trunku. Następnym razem stan depozytu podam całkowity lecz nie widziałem potrzeby przepisywania skoro był post wyżej ale rozumiem was i na przyszłość będę normalnie pisał Zatem zacznijmy, testowane dzisiaj przeze mnie piwo to Mango Ale (Mat). Nie za dużo mogę się o nim rozpisać gdyż po otwarciu niemal cały trunek przeobraził się w gigantyczną fontannę zalewając mi pół pokoju. Dodam, że piwo było dosyć mocno schłodzone i nie było gwałtownie otwierane. Lecz z tego co nie poszło w eter (ostały się 2-3 łyki) to mogę stwierdzić, że: Zapach ma fajny cytrusowy, wyczuwalny lekki alkohol ale generalnie przyjemny. Barwa żółta, niestety nie jestem w stanie stwierdzić czy piwo jest klarowne czy mętne. Smak lekko kwaskowy, cytrusowy, wyczuwalne mango. Ogólnie gdyby nie fontanna było by dobre. Bardzo dobre na lato, orzeźwiające przez to, że lekkie i lekko kwaskowate. dpiast widzę, że też pobrałeś to piwko i miałeś podobny problem czy tylko ja miałem niefart ? Edit: Widzę, że tobie się udało normalnie skosztować, u mnie też leżało z około godziny w lodówce a przed tym w chłodnej skrytce przez jakieś 3h Edited April 19, 2017 by Derus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frona Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Wysłałem siostrę , jest to mój pierwszy depozyt tak więc wybaczcie za niedociągnięcie w związku z aktualizacją. Dostarczono: Kobierskie Gorzkie bitter ale Odebrano: Piwo pszeniczne 13Blg, Domowy Browar Piastowski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpiast Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 (edited) Pear Ale (mat) Niestety odczuciu są podobne jak w Mango Ale. Trochę mało ciała ma jedno i drugie piwo jak na informację podane na etykiecie. W Pear Ale klarowności brak ale za to nie pływają w nim farfocle. Generalnie aromat i smak podobne jak w poprzednim degustowanym Twoim piwie. Nie za wiele jednego i drugiego. Edited April 19, 2017 by dpiast tauruss 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpiast Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 (edited) Imperial Hefeweizen (kilcars) Lubię piwa pszeniczne ale pierwszy raz mam do czynienia z wersją imperialną. Pierwsze co się rzuca w oczy to estetyczna drukowana etykieta i nie skromne wypełnienie butelki po sam kapsel. Doceniam! Dzięki! :-) Piwo dobrze wysycone, nalane na trzy razy bo piana wypełniała szkło. Piana biała, drobno pecherzykowata, sztywna, trwała już po pierwszym nalaniu. Aromat to klasyczny banan i goździki oraz alkohol. Te % są wyczuwalne ale nie przeszkadzają. Smak to w odwrotnej kolejności do aromatu alkohol, goździk i banan. Jest typowa pszeniczna pełnia. Da się piwem najeść i... upić. Ciekawe ile ono ma %. Generalnie piwo smaczne, czuć w aromacie i smaku to co być powinno a dodatkowo jest i alkohol. On mi jednak nie przeszkadza. Zapewne zasnę po tym trunku jak niemowlę. Tych 40IBU nie wyczuwam. Dzięki za możliwość degustacji. Twoje zdrowie. Dobranoc. :-) Edited April 19, 2017 by dpiast tauruss 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 (edited) Mimo, że ostatnio nie było mnie w depozycie to pozwoliłem sobie na aktualizację stanu depozytu na podstawie poprzednich postów, żeby zminimalizować brak ładu. Aktualny stan depozytu: - Dinkelbier (Browar Przepona)- Lekkie Pszeniczne Ale (Browar Przepona)- Marcowe (Undeath)- Piwo Malinowe (Dpiast)- Hefeweizen (Kilcars)- Imperial Hefeweizen (Kilcars)- 2X Pszeniczna 13stka (Dpiast)- Pear Ale (Mat)- Old Ale (Mat)- Porter Bałtycki (Derus)- Wysłodziny z Barley Wine (Derus)- Vermont IPA (Derus)- Kobierskie Gorzkie bitter ale (Frona) Ponawiam jednocześnie prośbę o aktualizację stanu depozytu po wizycie, naprawdę nie wymaga to wiele, a znacznie ułatwia sprawę. Edited April 20, 2017 by Skajo dpiast 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpiast Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 (edited) - 2X Pszczeniczna 13stka (Dpiast)Hmm sugerujesz że moja pszenica to będą popularne piwne szczyny? :-D :-D :-D Edited April 20, 2017 by dpiast Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Literówka, poprawiam. Dzięki za czujność Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Martwi mnie ta fotanna u kolegi derusa. Czyżby znowu cukier nierównomiernie rozmieszany? Co do metnosci następnym razem z przodu dopisze vermont i będzie git. Bo jak uzyskać klarowność jeśli na cichą dodawana jest pulpa owocowa? Co do doboru owoców orYznam, że mango jak i gruszka są kiepskim pomysłem. Pachną ładnie ale za h... nie oddają aromatu. Goryczka jest ok jak na apa imo. Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.