Undeath Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Martwi mnie ta fotanna u kolegi derusa. Czyżby znowu cukier nierównomiernie rozmieszany? Co do metnosci następnym razem z przodu dopisze vermont i będzie git. Bo jak uzyskać klarowność jeśli na cichą dodawana jest pulpa owocowa? Co do doboru owoców orYznam, że mango jak i gruszka są kiepskim pomysłem. Pachną ładnie ale za h... nie oddają aromatu. Goryczka jest ok jak na apa imo. Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Mówiłem Ci, że mango ciężko wyciągnąć w aromacie Gushing też może być od resztek pulpy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Mam nauczkę na przyszłość Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grisza Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Mówiłem Ci, że mango ciężko wyciągnąć w aromacie Gushing też może być od resztek pulpy. Moje mango IPA też wylata z butelki i nie zdecydowałem się nim dzielić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpiast Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Bo jak uzyskać klarowność jeśli na cichą dodawana jest pulpa owocowa? Nie mam doświadczenia z owocami w piwie ale myślę że pończocha ogarnęła by temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Bo jak uzyskać klarowność jeśli na cichą dodawana jest pulpa owocowa? Nie mam doświadczenia z owocami w piwie ale myślę że pończocha ogarnęła by temat. Nie U mnie druciak plus pończocha potrafiła resztki pulpy puścić, ja władowałem w kega to piwo z tego powodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grisza Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Nie mam doświadczenia z owocami w piwie ale myślę że pończocha ogarnęła by temat. pończocha może dałaby radę z całymi owocami ale z pulpą nie dała rady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpiast Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 No to zwracam honor :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilcars Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 (edited) Imperial Hefeweizen (kilcars) Lubię piwa pszeniczne ale pierwszy raz mam do czynienia z wersją imperialną. Pierwsze co się rzuca w oczy to estetyczna drukowana etykieta i nie skromne wypełnienie butelki po sam kapsel. Doceniam! Dzięki! :-) Piwo dobrze wysycone, nalane na trzy razy bo piana wypełniała szkło. Piana biała, drobno pecherzykowata, sztywna, trwała już po pierwszym nalaniu. Aromat to klasyczny banan i goździki oraz alkohol. Te % są wyczuwalne ale nie przeszkadzają. Smak to w odwrotnej kolejności do aromatu alkohol, goździk i banan. Jest typowa pszeniczna pełnia. Da się piwem najeść i... upić. Ciekawe ile ono ma %. Generalnie piwo smaczne, czuć w aromacie i smaku to co być powinno a dodatkowo jest i alkohol. On mi jednak nie przeszkadza. Zapewne zasnę po tym trunku jak niemowlę. Tych 40IBU nie wyczuwam. Dzięki za możliwość degustacji. Twoje zdrowie. Dobranoc. :-) Na zdrowie z tego co pamiętam celowałem tym piwem w 18P, ale wyszła mi trochę większa wydajność i chyba z 19 było ostatecznie. Odfermentowało do 4 chyba. Możliwe więc że siedzi tam z 7-8% alkoholu. Edited April 20, 2017 by kilcars Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpiast Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Bardzo smacznie mi się po nim spało. :-P Dzięki :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 (edited) Browar Przepona - Hopfen Helles Weizenbock cokolwiek to znaczy : Wygląd: Butelka oklejona białą etykietą napisaną długopisem, na krawatce nazwa browaru na dole wszystkie informacje dotyczące piwa oraz żeby spijać na początku kwietnia... chyba przegapiłem Piana: Delikatna, mieszana średnio i drobnopęcheżykowa, koloru białego. Nalewa się 1 cm i redukuje do kożuszka niskiego, w trakcie picia w formie obrączki. Jak na takie blg i niskie wysycenie jest okej. Barwa: Ciemnozłoty, mętnawy. Aromat: W aromacie słodkie owoce - banan, gruszka i jabłko. Jest też nuta drożdżowa, zbożowa, a po zamieszaniu guma balonowa i aldehyd octowy oraz alkohol. Smak: Tak jak podejrzewałem po aromacie piwo jest słodkie z alkoholowym finiszem i alkoholową goryczką. Tutaj banan wraca z mocnym uderzeniem i dominuje retronosowo wszystko. Alkohol rozgrzewa przełyk jest trochę gryzący. Wraca też aldehyd octowy. Delikatnie wychodzę też spod alkoholu fenole, goździkowe nie jakieś nachalne. Wracając do smaku spora goryczka wychodzi po kilku łykach trochę kontruje słodycz, ale dalej dominuje alkohol. Ogólnie: Nie jest to złe piwo, na pewno mocne i alkoholowe, co niestety nie zejdzie bo pszeniczne piwa raczej brzydko się starzeją - co już można zauważyć aldehyd octowy lekki możliwe, że alkohol działa drażniąco na drożdże. Aromat nawet dobry tego piwa jedynie na ten wszędobylski alkohol trzeba przymknąć oko. Druga sprawa nie jestem fanem Weizenbocków od czasu do czasu odświeżam sobie tą pozycje i wiem jak ciężko dobrego Koźlaka pszenicznego uwarzyć Edit: Dobrze że to butelka 0,33 z 0,5l miałbym problemy z dopiciem Edited April 20, 2017 by Undeath MistrzSuspensu and tauruss 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted April 21, 2017 Share Posted April 21, 2017 No niestety faktycznie alkohol nie schodzi. Aldehydu nie czuję, ale wierzę, że tam jest, więc przetrenuję sobie jego wykrywanie I tak delikatnie oceniłeś to piwo, ja mam chyba o nim gorszą opinię. Miała być to kopia jasnego Weizenbocka z browaru Schneidera https://schneider-weisse.de/weissbier/meine-hopfenweissestąd też nazwa. Porównując do oryginału to niestety jestem bardzo niezadowolony z tego piwa. Spróbuję kiedyś powtórzyć, ale z niższym ekstraktem, może zrobię 16°. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted April 21, 2017 Share Posted April 21, 2017 Będzie zwięźle i na temat. FES z browaru Beerek: Bardzo przyjemny FES. Jest palonka, słodowość, pełnia, czyli to czego oczekuję od FESa. Z wad wyczułem lekki posmak kredek świecowych (kwas kaprylowy). Co do płatków dębowych - nie wyczułem. American Saison: Fajne piwko z typowymi nutami dla saisona. Zakładam, że fermentowane sucharami ale mogę się mylić Ameryki nie wyczułem. tauruss 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted April 22, 2017 Share Posted April 22, 2017 Właśnie spijam mango apa. Mango jest wyraźnie wyczuwalne. Nie ma dramatu Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tauruss Posted April 22, 2017 Share Posted April 22, 2017 Czy oddanie cydru do depozytu będzie faux pas? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted April 22, 2017 Share Posted April 22, 2017 (edited) Gdybym był we Wrocku to chętnie bym wziął Tym bardziej, że ciężko o dobry cydr w sklepach. Edited April 22, 2017 by MistrzSuspensu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tauruss Posted April 22, 2017 Share Posted April 22, 2017 To mój pierwszy, więc z tym "dobrym" to bym się tak nie rozpędzał generalnie coś dla miłośników mocnego kwasa. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpiast Posted April 22, 2017 Share Posted April 22, 2017 Też chętnie spróbuję :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tauruss Posted April 22, 2017 Share Posted April 22, 2017 No to przyniosę w przyszłym tygodniu razem z resztą. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_87 Posted April 23, 2017 Share Posted April 23, 2017 Przynieś przynieś, może sam się załapię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted April 23, 2017 Share Posted April 23, 2017 No to przynieś ze 3, postaram się za dwa tygodnie przyjechać do Wrocławia, jeśli nie będzie padać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbeer Posted April 23, 2017 Share Posted April 23, 2017 Witam, jestem tu nowy, pozwoliłem sobie zostawić w depozycie swoje 3 piwa: - Barley Wine, - Porter, - Lager. Pobrałem: - Pear Ale Browar Czarna Łapa - Porter Bałtycki Derus - Piowo Pszeniczne Domowy Browar Piastowski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted April 23, 2017 Share Posted April 23, 2017 Witam, jestem tu nowy, pozwoliłem sobie zostawić w depozycie swoje 3 piwa: - Barley Wine, - Porter, - Lager. Pobrałem: - Pear Ale Browar Czarna Łapa - Porter Bałtycki Derus - Piowo Pszeniczne Domowy Browar Piastowski Czytaj posty do góry, znowu apeluję o aktualizowanie stanu depozytu, ludzie to naprawdę nie jest nic wymagającego. MistrzSuspensu and dpiast 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbeer Posted April 24, 2017 Share Posted April 24, 2017 Piowo Pszeniczne Domowy Browar Piastowski Piana: biała, utrzymująca się do końca, powiedzialbym ze wzorcowa, Wygląd: delikatnie mętne, Aromat: goździki, banan, delikatne cytrusy - idealne. Smak: banan, goździki, skórka cytryny, delikatna goryczka, Podsumowując: kwintesencja piwowarstwa domowego, idealne, dzieki za możliwość degustacji. tauruss and dpiast 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbeer Posted April 24, 2017 Share Posted April 24, 2017 Pear Ale Browar Czarna Łapa Piana: piwo chyba się jeszcze dobrze nie nagazowało, piana pojawiła się na chwile na początku po czym zniknęła, Wygląd: mętne, jasne, Aromat: gruszka, skórka z grejpfruta, Smak: pardzo przyjemne, kwaskowe, gruszkowe piwo, orzeźwiające, Podsumowując: bardzo dobre piwo, nie wiem kiedy wyparowało ze szkła, dzieki za możliwość degustacji. tauruss 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpiast Posted April 24, 2017 Share Posted April 24, 2017 Piowo Pszeniczne Domowy Browar Piastowski Piana: biała, utrzymująca się do końca, powiedzialbym ze wzorcowa, Wygląd: delikatnie mętne, Aromat: goździki, banan, delikatne cytrusy - idealne. Smak: banan, goździki, skórka cytryny, delikatna goryczka, Podsumowując: kwintesencja piwowarstwa domowego, idealne, dzieki za możliwość degustacji. Dziękuję za recenzję. Cieszę się że smakowało. Na zdrowie :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.