Jump to content

Piwny depozyt - Wrocław


wyvern

Recommended Posts

Martwi mnie ta fotanna u kolegi derusa. Czyżby znowu cukier nierównomiernie rozmieszany? Co do metnosci następnym razem z przodu dopisze vermont i będzie git. Bo jak uzyskać klarowność jeśli na cichą dodawana jest pulpa owocowa? Co do doboru owoców orYznam, że mango jak i gruszka są kiepskim pomysłem. Pachną ładnie ale za h... nie oddają aromatu. Goryczka jest ok jak na apa imo.

 

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

 

Mówiłem Ci, że mango ciężko wyciągnąć w aromacie :P Gushing też może być od resztek pulpy.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Mówiłem Ci, że mango ciężko wyciągnąć w aromacie Gushing też może być od resztek pulpy.

 

Moje mango IPA też wylata z butelki i nie zdecydowałem się nim dzielić. 

Link to comment
Share on other sites

 Bo jak uzyskać klarowność jeśli na cichą dodawana jest pulpa owocowa?

Nie mam doświadczenia z owocami w piwie ale myślę że pończocha ogarnęła by temat.

Link to comment
Share on other sites

 

 Bo jak uzyskać klarowność jeśli na cichą dodawana jest pulpa owocowa?

Nie mam doświadczenia z owocami w piwie ale myślę że pończocha ogarnęła by temat.

 

 

Nie :P U mnie druciak plus pończocha potrafiła resztki pulpy puścić, ja władowałem w kega to piwo z tego powodu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nie mam doświadczenia z owocami w piwie ale myślę że pończocha ogarnęła by temat.

 

pończocha może dałaby radę z całymi owocami ale z pulpą nie dała rady

Link to comment
Share on other sites

Imperial Hefeweizen (kilcars)

 

Lubię piwa pszeniczne ale pierwszy raz mam do czynienia z wersją imperialną.

 

Pierwsze co się rzuca w oczy to estetyczna drukowana etykieta i nie skromne wypełnienie butelki po sam kapsel. Doceniam! Dzięki! :-)

 

Piwo dobrze wysycone, nalane na trzy razy bo piana wypełniała szkło. Piana biała, drobno pecherzykowata, sztywna, trwała już po pierwszym nalaniu. Aromat to klasyczny banan i goździki oraz alkohol. Te % są wyczuwalne ale nie przeszkadzają.

Smak to w odwrotnej kolejności do aromatu alkohol, goździk i banan.

Jest typowa pszeniczna pełnia. Da się piwem najeść i... upić. Ciekawe ile ono ma %. Generalnie piwo smaczne, czuć w aromacie i smaku to co być powinno a dodatkowo jest i alkohol. On mi jednak nie przeszkadza. Zapewne zasnę po tym trunku jak niemowlę. Tych 40IBU nie wyczuwam.

 

Dzięki za możliwość degustacji. Twoje zdrowie. Dobranoc. :-)

 

Na zdrowie :) z tego co pamiętam celowałem tym piwem w 18P, ale wyszła mi trochę większa wydajność i chyba z 19 było ostatecznie. Odfermentowało do 4 chyba. Możliwe więc że siedzi tam z 7-8% alkoholu.

Edited by kilcars
Link to comment
Share on other sites

Browar Przepona - Hopfen Helles Weizenbock cokolwiek to znaczy :D :

 

Wygląd: Butelka oklejona białą etykietą napisaną długopisem, na krawatce nazwa browaru na dole wszystkie informacje dotyczące piwa oraz żeby spijać na początku kwietnia... chyba przegapiłem ;)

Piana: Delikatna, mieszana średnio i drobnopęcheżykowa, koloru białego. Nalewa się 1 cm i redukuje do kożuszka niskiego, w trakcie picia w formie obrączki. Jak na takie blg i niskie wysycenie jest okej.

Barwa: Ciemnozłoty, mętnawy.

Aromat: W aromacie słodkie owoce - banan, gruszka i jabłko. Jest też nuta drożdżowa, zbożowa, a po zamieszaniu guma balonowa i aldehyd octowy oraz alkohol.

Smak: Tak jak podejrzewałem po aromacie piwo jest słodkie z alkoholowym finiszem i alkoholową goryczką. Tutaj banan wraca z mocnym uderzeniem i dominuje retronosowo wszystko. Alkohol rozgrzewa przełyk jest trochę gryzący. Wraca też aldehyd octowy. Delikatnie wychodzę też spod alkoholu fenole, goździkowe nie jakieś nachalne. Wracając do smaku spora goryczka wychodzi po kilku łykach trochę kontruje słodycz, ale dalej dominuje alkohol.

Ogólnie: Nie jest to złe piwo, na pewno mocne i alkoholowe, co niestety nie zejdzie bo pszeniczne piwa raczej brzydko się starzeją - co już można zauważyć aldehyd octowy lekki możliwe, że alkohol działa drażniąco na drożdże. Aromat nawet dobry tego piwa jedynie na ten wszędobylski alkohol trzeba przymknąć oko. Druga sprawa nie jestem fanem Weizenbocków od czasu do czasu odświeżam sobie tą pozycje i wiem jak ciężko dobrego Koźlaka pszenicznego uwarzyć ;)

 

Edit: Dobrze że to butelka 0,33 z 0,5l miałbym problemy z dopiciem :P

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

No niestety faktycznie alkohol nie schodzi. Aldehydu nie czuję, ale wierzę, że tam jest, więc przetrenuję sobie jego wykrywanie :) I tak delikatnie oceniłeś to piwo, ja mam chyba o nim gorszą opinię. Miała być to kopia jasnego Weizenbocka z browaru Schneidera https://schneider-weisse.de/weissbier/meine-hopfenweissestąd też nazwa. Porównując do oryginału to niestety jestem bardzo niezadowolony z tego piwa. Spróbuję kiedyś powtórzyć, ale z niższym ekstraktem, może zrobię 16°.

Link to comment
Share on other sites

Będzie zwięźle i na temat.

 

FES z browaru Beerek:

Bardzo przyjemny FES. Jest palonka, słodowość, pełnia, czyli to czego oczekuję od FESa. Z wad wyczułem lekki posmak kredek świecowych (kwas kaprylowy).

Co do płatków dębowych - nie wyczułem.

 

American Saison:

Fajne piwko z typowymi nutami dla saisona. Zakładam, że fermentowane sucharami ale mogę się mylić :) Ameryki nie wyczułem.

Link to comment
Share on other sites

Właśnie spijam mango apa. Mango jest wyraźnie wyczuwalne. Nie ma dramatu :)

 

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

To mój pierwszy, więc z tym "dobrym" to bym się tak nie rozpędzał generalnie coś dla miłośników mocnego kwasa.

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Witam, jestem tu nowy, pozwoliłem sobie zostawić w depozycie swoje 3 piwa:

- Barley Wine,

- Porter,

- Lager.

Pobrałem:

- Pear Ale Browar Czarna Łapa

- Porter Bałtycki Derus

- Piowo Pszeniczne Domowy Browar Piastowski

Link to comment
Share on other sites

Witam, jestem tu nowy, pozwoliłem sobie zostawić w depozycie swoje 3 piwa:

- Barley Wine,

- Porter,

- Lager.

Pobrałem:

- Pear Ale Browar Czarna Łapa

- Porter Bałtycki Derus

- Piowo Pszeniczne Domowy Browar Piastowski

Czytaj posty do góry, znowu apeluję o aktualizowanie stanu depozytu, ludzie to naprawdę nie jest nic wymagającego.

Link to comment
Share on other sites

Piowo Pszeniczne Domowy Browar Piastowski

 

Piana: biała, utrzymująca się do końca, powiedzialbym ze wzorcowa,

Wygląd: delikatnie mętne,

Aromat: goździki, banan, delikatne cytrusy - idealne.

Smak: banan, goździki, skórka cytryny, delikatna goryczka,

Podsumowując: kwintesencja piwowarstwa domowego, idealne, dzieki za możliwość degustacji.

Link to comment
Share on other sites

Pear Ale Browar Czarna Łapa

Piana: piwo chyba się jeszcze dobrze nie nagazowało, piana pojawiła się na chwile na początku po czym zniknęła,

Wygląd: mętne, jasne,

Aromat: gruszka, skórka z grejpfruta,

Smak: pardzo przyjemne, kwaskowe, gruszkowe piwo, orzeźwiające,

Podsumowując: bardzo dobre piwo, nie wiem kiedy wyparowało ze szkła, dzieki za możliwość degustacji.

Link to comment
Share on other sites

Piowo Pszeniczne Domowy Browar Piastowski

 

Piana: biała, utrzymująca się do końca, powiedzialbym ze wzorcowa,

Wygląd: delikatnie mętne,

Aromat: goździki, banan, delikatne cytrusy - idealne.

Smak: banan, goździki, skórka cytryny, delikatna goryczka,

Podsumowując: kwintesencja piwowarstwa domowego, idealne, dzieki za możliwość degustacji.

Dziękuję za recenzję. Cieszę się że smakowało. Na zdrowie :-)

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.