Jump to content

fermentacja amber ale


Recommended Posts

W piątek zatarłam piwo z zestawu z cp, dr rudi amber ale. Co prawda termin do użycia był do kwietnia( słody ześrutowane) ale nie było oznak zepsucia. niestety nie obyło się bez przygód i do fermentora wpadło trochę chmielu, ale fermentacja ruszyła. zapach jest jak to przy fermentacji martwi mnie kolor bo uwaga jest ciemno brązowy. brzeczka była jasno brązowa, karmelowa.

w słoiku z testem FFT płyn jest taki karmelowy właśnie.

Czy to przez ten chmiel? Ktoś miał podobnie? To infekcja?

 

w załączniku zdjęcie- nie jest najwyższej jakości ale coś widać.

 

fermentacja na safale us-05

temp około 18-19 stopni

post-5743-0-14593600-1370774878_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

IMHO chmiel nic nie przeszkodzi, a kolor w fermentorze niekiedy jest mylący. O infekcji bym nie myślał (co by jej nie przywoływać ;) )

Link to comment
Share on other sites

jak to piwo nie będzie kwasem to cud, z tymi przygodami ale ten kolor hmm no nie spodziewałam się, żeby taki ciemny. czyli co nie martwić się i czekamy :D

Link to comment
Share on other sites

Kolor taki ma być. Weź pod uwagę że drożdże też dorzucają swój kolorek i w bursztynowych taki właśnie się kolor robi.

Kwas raczej nie. Jak drożdże opanowują brzeczkę bakterie tlenowców są dosłownie zagazowane CO2. Kwasy robią się przeważnie na cichej.

Jeżeli wsypało się trochę chmielu, praktykujesz chmielenie na zimno. Co prawda powinno się je sypać na cichej fermentacji, ale nie od razu Rzym zbudowano.

Ładny fermentor.

Nie martw się. Powinno Ci wyjść. Pierwsze piwo z reguły wychodzi.

Dla mnie najlepszą szkołą piwowarstwa jest jak coś mi nie wyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

2 tygodnie temu rozlewalem dr rudi amber ale, kolor podobny, chmieliłem na zimno w wygotowanej muślinowej siatce i w smaku na razie nieciekawie, ciężko jakby czuć stęchlizne

no ale też zobaczymy co wyjdzie

Link to comment
Share on other sites

W dużych ,szerokich pojemnikach jakim są fermentory kolor cieczy jest zupełnie inny niż w cieńszych naczyniach , Ponadto barwa może się trochę zmienić podczas fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

2 tygodnie temu rozlewalem dr rudi amber ale, kolor podobny, chmieliłem na zimno w wygotowanej muślinowej siatce i w smaku na razie nieciekawie, ciężko jakby czuć stęchlizne

no ale też zobaczymy co wyjdzie

 

 

chmieliłeś tak jak w instrukcji, 3 dni przed końcem cichej?

Link to comment
Share on other sites

Też to robiłem i chmieliłem jak w instrukcji. Niedawno próbowałem, chociaż to dopiero 2 tyg. od zabutelkowania i owszem, czuć chmiel i goryczka jest fajna, ale trawy cytrynowej (jak w opisie) nie wyczułem. Więc może lepiej trochę dłużej chmielić na cichej?

Link to comment
Share on other sites

chmiel dorzuciłem 4 dni przed, bo dzień rozlewu się trochę przesunął

jeszcze się zasatanawiam czy temperatura w piwnicy dochodząca teraz do 15C nie wpływa ujemnie

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.