dobrzanek Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 W piątek zatarłam piwo z zestawu z cp, dr rudi amber ale. Co prawda termin do użycia był do kwietnia( słody ześrutowane) ale nie było oznak zepsucia. niestety nie obyło się bez przygód i do fermentora wpadło trochę chmielu, ale fermentacja ruszyła. zapach jest jak to przy fermentacji martwi mnie kolor bo uwaga jest ciemno brązowy. brzeczka była jasno brązowa, karmelowa. w słoiku z testem FFT płyn jest taki karmelowy właśnie. Czy to przez ten chmiel? Ktoś miał podobnie? To infekcja? w załączniku zdjęcie- nie jest najwyższej jakości ale coś widać. fermentacja na safale us-05 temp około 18-19 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 IMHO chmiel nic nie przeszkodzi, a kolor w fermentorze niekiedy jest mylący. O infekcji bym nie myślał (co by jej nie przywoływać ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted June 9, 2013 Author Share Posted June 9, 2013 jak to piwo nie będzie kwasem to cud, z tymi przygodami ale ten kolor hmm no nie spodziewałam się, żeby taki ciemny. czyli co nie martwić się i czekamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 czyli co nie martwić się i czekamy wylać zawsze można Link to comment Share on other sites More sharing options...
plx Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 Kolor taki ma być. Weź pod uwagę że drożdże też dorzucają swój kolorek i w bursztynowych taki właśnie się kolor robi. Kwas raczej nie. Jak drożdże opanowują brzeczkę bakterie tlenowców są dosłownie zagazowane CO2. Kwasy robią się przeważnie na cichej. Jeżeli wsypało się trochę chmielu, praktykujesz chmielenie na zimno. Co prawda powinno się je sypać na cichej fermentacji, ale nie od razu Rzym zbudowano. Ładny fermentor. Nie martw się. Powinno Ci wyjść. Pierwsze piwo z reguły wychodzi. Dla mnie najlepszą szkołą piwowarstwa jest jak coś mi nie wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted June 9, 2013 Author Share Posted June 9, 2013 to nie moje pierwsze piwo, tylko że kolor mnie zaskoczył na cichą też ma być chmiel, także zobaczymy co wyjdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pulsar Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 2 tygodnie temu rozlewalem dr rudi amber ale, kolor podobny, chmieliłem na zimno w wygotowanej muślinowej siatce i w smaku na razie nieciekawie, ciężko jakby czuć stęchlizne no ale też zobaczymy co wyjdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelG Posted June 10, 2013 Share Posted June 10, 2013 W dużych ,szerokich pojemnikach jakim są fermentory kolor cieczy jest zupełnie inny niż w cieńszych naczyniach , Ponadto barwa może się trochę zmienić podczas fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted June 10, 2013 Author Share Posted June 10, 2013 2 tygodnie temu rozlewalem dr rudi amber ale, kolor podobny, chmieliłem na zimno w wygotowanej muślinowej siatce i w smaku na razie nieciekawie, ciężko jakby czuć stęchlizne no ale też zobaczymy co wyjdzie chmieliłeś tak jak w instrukcji, 3 dni przed końcem cichej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted June 10, 2013 Share Posted June 10, 2013 Też to robiłem i chmieliłem jak w instrukcji. Niedawno próbowałem, chociaż to dopiero 2 tyg. od zabutelkowania i owszem, czuć chmiel i goryczka jest fajna, ale trawy cytrynowej (jak w opisie) nie wyczułem. Więc może lepiej trochę dłużej chmielić na cichej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pulsar Posted June 10, 2013 Share Posted June 10, 2013 chmiel dorzuciłem 4 dni przed, bo dzień rozlewu się trochę przesunął jeszcze się zasatanawiam czy temperatura w piwnicy dochodząca teraz do 15C nie wpływa ujemnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now