Wania Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 No dobra cztery warki z zacieraniem zrobione. Czas na jakiś mały eksperyment, a uznałem że Polskie Ale będzie do tego najlepsze Styl oficjalnie nie istnieje to zawsze będę mógł powiedzieć, że tak właśnie miało być Podpatrując różne receptury, czytając opisy wymyśliłem sobie coś takiego: Strzegom Pilzneński 3,7kg Strzegom Pszeniczny Jasny 0,3kg Strzegom Karmelowy Czerwony 0,2kg Marynka 30g (8.5%) na 60 minut Lomik (4.4%) 40g na 20 minut Zacieranie: 63 - 30minut 73 - 30 minut mash out Drożdże: Danstar Nottingham Co myślicie o tym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 10, 2013 Share Posted June 10, 2013 Będzie dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wania Posted June 10, 2013 Author Share Posted June 10, 2013 Będzie dobre. No to git Składam zamówienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
br.an.tr Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 To będzie moje pierwsze piwo w procesie zacierania i padło na Polskie Ale. I znalazłem taki prosty przepis Na 20-23 L brzeczki nastawnej 12°Blg Słód pilzneński 5 kg Chmiel: Marynka 30 g Lubelski 70 g Zacieranie: 55°C zasyp 52°C - 10 minut 62°C - 30 minut 72°C - 30 minut 76°C - 2 minuty Gotowanie 70 minut 30 g Marynki - gotujesz 60 minut 30 g Lubelskiego - wsypujesz po 30 minutach 20 g Lubelskiego - wsypujesz po 45 minutach 20 g Lubelskiego - wsypujesz po wyłączeniu palnika Drożdże Fermentis Safale US-05 temperatura fermentacji 17-18 c I mam parę pytań : 1 I co sądzicie o tym przepisie ? 2 Coś zmienić w nim ? 3 A chmielenie to nie jest za długie ? 4 Na 5 kg słodu wystarczy na początek wody 17,5l ? 5 Ile trzeba mieć wody przygotowanej do wysłodzenia i w jakiej temperaturze ? 6 A drożdże te mogą fermentować w wyższych temperaturach ? 7 Po fermentacji mam zamiar od razu przelać do butelek (nie będzie cichej fermentacji) ile mam dodać glukozy do butelek 0,5 ? 8 A jak przeleje do butelek to te butelki pozostawić w tej samej temperaturze co fermentowało ? 9 Na ile czasu zostawić te butelki w tej temperaturze ? 10 Po wysłodzeniu i jak zacier osiągnie 100c (będzie bulgotać) to obrazu wrzucać pierwszą partie chmielu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 1. może być, ale dodałbym karmelowego z 0,3kg (z 5kg to z 25l powinno wyjść) 2. jw. 3. raczej nie 4. wystarczy 5. też ok 17l w temp 76szt C 6. mogą (poczytaj na paczuszce) 7. cicha będzie tylko Ty nie chcesz na nią przelewać , tak z 3g/0,5l cukru będzie ok 8. tak 9. możesz do końca 10. tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 6. Mogą w wyższych, ale lepiej będzie się trzymać tych 17-18°C 7. To przetrzymaj na burzliwej minimum 10 dni i dopiero wtedy rób pierwszy pomiar, po 2 dniach kolejny 8. 9. Pierwsze 2-3 tygodnie, potem jeśli masz możliwość przenieś do niższej. Jeśli nie masz możliwości to i tak nie masz gdzie przenieść, więc się tym specjalnie nie przejmuj. 10. Warto jeszcze poczekać kilka minut by naprawdę zaczęło bulgotać, może już nawet przełom zacznie się pojawiać Przy 5kg słodu to przy dobrych wiatrach (czytaj wydajności - przyp.red.) możesz przy zakładanej objętości nawet 13-13,5°Blg otrzymać Link to comment Share on other sites More sharing options...
br.an.tr Posted September 29, 2013 Share Posted September 29, 2013 Drożdże Fermentis Safale US-05 jedna paczka wystarczy w której jest 11,5g drożdży ? Do tego przepisu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 29, 2013 Share Posted September 29, 2013 Tak, paczka US-05 wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
br.an.tr Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 Do receptury mogę dodać Słód Karmelowy Jasny 30EBC 0,5 kg ?(w sklepie tyle pakują po 0,5 kg) W jakim momencie jego mam dodać po wsypaniu pilzneńskiego obrazu mam wsypać karmelowy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 Do receptury mogę dodać Słód Karmelowy Jasny 30EBC Jakieś 0,15kg spokojnie wystarczy. Wrzucaj ze wszystkimi słodami od początku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 Możesz dodać te 0,5kg, nic złego się nie stanie - na 5kg pilzneńskiego to 10% zasypu. Karmelowy jasny dodaje się od początku zacierania. br.an.tr 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
br.an.tr Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 dzięki za informacje dodam 0,5 kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamill Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 bez tego karmelu to by było zbliżone do FAHa (którego zrobiłem jakiś czas temu i dzisiaj pierwsza próba) tu link: http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_%28wersja_na_20l%29 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 Podziel na 2 razy, z pół kilograma może wyjść za słodkie. Ja daję 200g i słodycz jest słabo wyczuwalna, taka słodka nuta w posmaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now