Jump to content

Polskie Ale. Wyjdzie?


Wania

Recommended Posts

No dobra cztery warki z zacieraniem zrobione. Czas na jakiś mały eksperyment, a uznałem że Polskie Ale będzie do tego najlepsze ;)

Styl oficjalnie nie istnieje to zawsze będę mógł powiedzieć, że tak właśnie miało być ;)

 

Podpatrując różne receptury, czytając opisy wymyśliłem sobie coś takiego:

 

Strzegom Pilzneński 3,7kg

Strzegom Pszeniczny Jasny 0,3kg

Strzegom Karmelowy Czerwony 0,2kg

 

Marynka 30g (8.5%) na 60 minut

Lomik (4.4%) 40g na 20 minut

 

Zacieranie:

63 - 30minut

73 - 30 minut

mash out

 

Drożdże: Danstar Nottingham

 

Co myślicie o tym?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

To będzie moje pierwsze piwo w procesie zacierania i padło na Polskie Ale. I znalazłem taki prosty przepis

 

Na 20-23 L brzeczki nastawnej 12°Blg

 

Słód pilzneński 5 kg

Chmiel:

Marynka 30 g

Lubelski 70 g

 

Zacieranie:

55°C zasyp

52°C - 10 minut

62°C - 30 minut

72°C - 30 minut

76°C - 2 minuty

 

Gotowanie 70 minut

30 g Marynki - gotujesz 60 minut

30 g Lubelskiego - wsypujesz po 30 minutach

20 g Lubelskiego - wsypujesz po 45 minutach

20 g Lubelskiego - wsypujesz po wyłączeniu palnika

 

Drożdże Fermentis Safale US-05 temperatura fermentacji 17-18 c

 

I mam parę pytań :

1 I co sądzicie o tym przepisie ?

2 Coś zmienić w nim ?

3 A chmielenie to nie jest za długie ?

4 Na 5 kg słodu wystarczy na początek wody 17,5l ?

5 Ile trzeba mieć wody przygotowanej do wysłodzenia i w jakiej temperaturze ?

6 A drożdże te mogą fermentować w wyższych temperaturach ?

7 Po fermentacji mam zamiar od razu przelać do butelek (nie będzie cichej fermentacji) ile mam dodać glukozy do butelek 0,5 ?

8 A jak przeleje do butelek to te butelki pozostawić w tej samej temperaturze co fermentowało ?

9 Na ile czasu zostawić te butelki w tej temperaturze ?

10 Po wysłodzeniu i jak zacier osiągnie 100c (będzie bulgotać) to obrazu wrzucać pierwszą partie chmielu ?

Link to comment
Share on other sites

1. może być, ale dodałbym karmelowego z 0,3kg (z 5kg to z 25l powinno wyjść)

2. jw.

3. raczej nie

4. wystarczy

5. też ok 17l w temp 76szt C

6. mogą (poczytaj na paczuszce)

7. cicha będzie tylko Ty nie chcesz na nią przelewać ;), tak z 3g/0,5l cukru będzie ok

8. tak

9. możesz do końca

10. tak

Link to comment
Share on other sites

6. Mogą w wyższych, ale lepiej będzie się trzymać tych 17-18°C

7. To przetrzymaj na burzliwej minimum 10 dni i dopiero wtedy rób pierwszy pomiar, po 2 dniach kolejny

8. 9. Pierwsze 2-3 tygodnie, potem jeśli masz możliwość przenieś do niższej. Jeśli nie masz możliwości to i tak nie masz gdzie przenieść, więc się tym specjalnie nie przejmuj.

10. Warto jeszcze poczekać kilka minut by naprawdę zaczęło bulgotać, może już nawet przełom zacznie się pojawiać

 

Przy 5kg słodu to przy dobrych wiatrach (czytaj wydajności - przyp.red.) możesz przy zakładanej objętości nawet 13-13,5°Blg otrzymać

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Do receptury mogę dodać Słód Karmelowy Jasny 30EBC 0,5 kg ?(w sklepie tyle pakują po 0,5 kg)

W jakim momencie jego mam dodać po wsypaniu pilzneńskiego obrazu mam wsypać karmelowy ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.