Jump to content

Fermentacja burzliwa chyba cośpopsułem


Recommended Posts

Witam

Otóż w sobote zrobiłem sobie pierwsze piwo (Pale ale) z ekstraktów niechmielonych. Koło godziny 16 zadałem drożdże (Brewferm TOP) i zaniosłem do pokoju (temperatura 22-23 stopni w pokoju) fermentacja zaczeła szaleć :). Ale sobie poczytałem w internecie że zbyt wysoka temperatura zabija drożdże oroz nadaje estrowe smaki., Wiem również że do temperatury otoczenia należy dodać około 2-3 stopni wtedy mamy temp. fermentacji. Postanowiłem więc w niedziele rano przenieść fermentor do piwnicy gdzie mam około 12 stopni. Dziś drożdże nie pracuję :( BLG zeszło z 12 do 5) ale już nie ma bąbelków w rurce. czy to zbyt niską temperaturę dla nich? I mam spowrotem zanieć fermentor do pokoju?

Gdzie dla nich będzie lepiej:

Pokój gdzie temperatura otoczenia wynosi 22-23 stopnie

Piwnica: temperatura otoczenia 12 stopni.

Niestety nie mam termometru ciekłokrystalicznego i nie wiem jaka temperatura panuje w brzedce.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

nic nie zepsułeś - przynieś z powrotem fermentor do pokoju, bo 12 stC to za nisko dla tych drożdży - minimum to 15 stC.

jak nie ruszą po ogrzaniu, zostaje ci zabełtanie zawartością w celu poruszenia drożdży z dna i czekanie na koniec fermentacji

Link to comment
Share on other sites

Bąbelkami w rurce w ogóle się nie sugeruj. Następnym razem zostaw w takiej temperaturze jak miałeś. Żeby zabić drożdże to musiałbyś zagrzać piwo sporo powyżej 30 stopni. Pale Ale to nie lager, estry są w nim jak najbardziej pożądane :) Powodzenia w warzeniu

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.