Jump to content

Posmak ziemi


Recommended Posts

Wczoraj testowałem mojego ostatniego dolniaka niestety ma on mocne ziemiste posmaki. Tak jakbym przefiltrował piwo przez doniczkę z kwiatkami. Z czego to może wynikać? Gdzieś czytałem że czasem S-23 dają takie posmaki, ale to chyba nie to bo u mnie są one dominujące.

Pzdr

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj testowałem mojego ostatniego dolniaka niestety ma on mocne ziemiste posmaki. Tak jakbym przefiltrował piwo przez doniczkę z kwiatkami. Z czego to może wynikać? Gdzieś czytałem że czasem S-23 dają takie posmaki, ale to chyba nie to bo u mnie są one dominujące.

Pzdr

A jaki był chmiel, względnie zasyp.

Link to comment
Share on other sites

- 50 gr marynki, 20gr lubelskiego (granulat)

- 2kg słodu pilzneńskiego

- 1 kg monachijski

- 1 kg melanoidowy

- 200gr caraamber

Tego melanoidynowego trochę sporo. Z drugiej strony BA dopuszcza 20%, u Ciebie jest 24% więc to chyba nie powinno być to.

Coś podobnego notuję w Noteckim. Obstawiałbym kiepski chmiel lub kiepski słód. Trudno coś powiedzieć konkretnego.

Link to comment
Share on other sites

Słód Wayermanna z BA - czyli raczej ok, przynajmniej nie słyszałem żeby ktoś coś szczególnie narzekał:D

Chmiel już nie pamiętam ale chyba też miałem z BA.

Na pewno filtracja nie była przy tym piwie idealna, zresztą chmielu też trochę zostało w fermentorze.

Pewnie znając życie to wszystkiego po trochu daje taki efekt:)

Link to comment
Share on other sites

Doskonale wiem o co Ci chodzi

Zobacz ten wątek

To co uważam było błędem wtedy, to fakt, że filtracja była nie doskonała. Wiele mętnej brzeczki dostało się do kotła warzelnego. Nie dam sobie oczywiście głowy uciąć, że nie zrobiłem innego błędu w trakcie całego procesu. :D

Link to comment
Share on other sites

Doskonale wiem o co Ci chodzi

Zobacz ten wątek

To co uważam było błędem wtedy, to fakt, że filtracja była nie doskonała. Wiele mętnej brzeczki dostało się do kotła warzelnego. Nie dam sobie oczywiście głowy uciąć, że nie zrobiłem innego błędu w trakcie całego procesu. :D

U mnie jest akurat odwrotnie:)

Zapach jest ok, powiedziałbym że jak dla mnie idealnie chmielowo -słodowy, za to smak do bani:(

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Witam. Czy ten posmak ziemisty mozna jakos wyeliminowac ,chiciaz czesciowo...... Fermentowalem na wlp500 i mialem zbyt niska temperature. Teraz przelalem na cicha ale straszna ziemia. Zastanawiam sie co dalej.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.