sziszi Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 Wczoraj testowałem mojego ostatniego dolniaka niestety ma on mocne ziemiste posmaki. Tak jakbym przefiltrował piwo przez doniczkę z kwiatkami. Z czego to może wynikać? Gdzieś czytałem że czasem S-23 dają takie posmaki, ale to chyba nie to bo u mnie są one dominujące. Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 Wczoraj testowałem mojego ostatniego dolniaka niestety ma on mocne ziemiste posmaki. Tak jakbym przefiltrował piwo przez doniczkę z kwiatkami. Z czego to może wynikać? Gdzieś czytałem że czasem S-23 dają takie posmaki, ale to chyba nie to bo u mnie są one dominujące. Pzdr A jaki był chmiel, względnie zasyp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted March 25, 2009 Author Share Posted March 25, 2009 - 50 gr marynki, 20gr lubelskiego (granulat) - 2kg słodu pilzneńskiego - 1 kg monachijski - 1 kg melanoidowy - 200gr caraamber Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 - 50 gr marynki, 20gr lubelskiego (granulat)- 2kg słodu pilzneńskiego - 1 kg monachijski - 1 kg melanoidowy - 200gr caraamber Tego melanoidynowego trochę sporo. Z drugiej strony BA dopuszcza 20%, u Ciebie jest 24% więc to chyba nie powinno być to. Coś podobnego notuję w Noteckim. Obstawiałbym kiepski chmiel lub kiepski słód. Trudno coś powiedzieć konkretnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted March 25, 2009 Author Share Posted March 25, 2009 Słód Wayermanna z BA - czyli raczej ok, przynajmniej nie słyszałem żeby ktoś coś szczególnie narzekał Chmiel już nie pamiętam ale chyba też miałem z BA. Na pewno filtracja nie była przy tym piwie idealna, zresztą chmielu też trochę zostało w fermentorze. Pewnie znając życie to wszystkiego po trochu daje taki efekt:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 Doskonale wiem o co Ci chodzi Zobacz ten wątek To co uważam było błędem wtedy, to fakt, że filtracja była nie doskonała. Wiele mętnej brzeczki dostało się do kotła warzelnego. Nie dam sobie oczywiście głowy uciąć, że nie zrobiłem innego błędu w trakcie całego procesu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 26, 2009 Share Posted March 26, 2009 No to może pozostałości rozkładającej się skrobi dają te posmaki. Może Sensor coś pomoże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted March 26, 2009 Author Share Posted March 26, 2009 Doskonale wiem o co Ci chodziZobacz ten wątek To co uważam było błędem wtedy, to fakt, że filtracja była nie doskonała. Wiele mętnej brzeczki dostało się do kotła warzelnego. Nie dam sobie oczywiście głowy uciąć, że nie zrobiłem innego błędu w trakcie całego procesu. U mnie jest akurat odwrotnie:) Zapach jest ok, powiedziałbym że jak dla mnie idealnie chmielowo -słodowy, za to smak do bani:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy3 Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 Witam. Czy ten posmak ziemisty mozna jakos wyeliminowac ,chiciaz czesciowo...... Fermentowalem na wlp500 i mialem zbyt niska temperature. Teraz przelalem na cicha ale straszna ziemia. Zastanawiam sie co dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now