Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadro się czasami elektryzuje albo kumuluje jakiś ładunek co sprawia że kłaczki drożdżowe potrafią się przylepiać. 

Normalne, a w szczególności w tych przeźroczystych wiadrach z piwnego Kraftu (o ile się nie mylę)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wiadro się czasami elektryzuje albo kumuluje jakiś ładunek co sprawia że kłaczki drożdżowe potrafią się przylepiać.

rozumiem suche, ale mokre (z brzeczką) też się elektryzuje wewnątrz? :facepalm:

Daruj, ale brzeczka piwna i piwo chyba nie są tak dobrymi izolatorami żeby nie rozładowywać napięć elektrostatycznych w fermentorze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ruch cieczy w wiadrze może generować taki ładunek. Fermentująca brzeczka jest w ciągłym ruchu.

Być może masz lepszą teorie albo wiedzę?

Nie bardzo widzę relacje jak piwo ma rozładować ładunek w fermentorze ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy to jest normalne że drożdze są jakby na ściankach fermentora? Piwko już 3 tygodnie w piwnicy. Jeszcze musze wsypać chmiel na cichą i nie wiem czy już wsypać.

 

0e26ae9d99e568624afadc61b56207ab.jpg

 

Złap za wiadro, i wykona kilka szybkich ruchów obracając je wokół osi. Powinno to zruszyć te drożdże na ściankach i część z nich wtedy powinna opaść na dno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Poprawcie mnie jeżeli moje działania idą w stronę tych złych, poczytałem o owocach i planuje coś nakombinować.

 

Mam fermentujące właśnie Pacific Ale 12' (http://www.brewness.com/pl/recipe/pacific-pale-ale-12deg/view)

Do tej pory wszystkie moje piwa trzymałem na burzliwej 2-3 tyg i rozlewałem i było w porządku. Tym razem chcę przelać pierwszy raz na cichą z tym że odleje kilka litrów i wrzucę tam mrożonych wiśni na eksperyment.

 

1) Wiśnie kupie zamrożone, rozmrożę przed wrzuceniem na cichą żeby nie stresować pozostałych drożdży. Przyjmuję 250g / litr piwa.

2) Cichą z wiśniami planuję trzymać 10-14 dni, czasowo to wystarczy?

3) Rozumiem że uzyskam choć trochę smaku, nie liczę jakoś wielce na aromat - tutaj sprawdzi się Rakau który fajnie już się prezentuje z fermentora.

 

I to właściwie tyle, nie wiem do końca co chcę uzyskać (smak wiśni, lekki kwasek to bankowo) - przekonam się jak spróbuję w.w piwa i zdecyduje na podstawie co taka cicha w ogóle w tym przypadku dała, kto wie może i zdecyduje się niektóre dosłodzić ksylitolem przy rozlewie.

Pytać was chcę o to czy moje założenia są słuszne czy podejść do tematu inaczej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kup sok"Smak Natury",jeśli mnie pamięć nie myli. Naturalny,nie dosładzany. Wybierz sobie smak wiśniowy,0,5 litra na 15-18l piwa. Ja dałem razem z drożdżami do przefermentowania. Myśle,że na cichą,równie da ciekawy efekt.

 

Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Robiliście kiedyś Imperialnego Portera? Nie chodzi mi o bałtyckiego, ale o angielskiego fermentowanego drożdżami górnej fermentacji, np. S-04. Chodzi mi taki porter o gęstości ok. 20-22 blg przeznaczony do leżakowania ze śliwką wędzoną. Swego czasu ten dodatek był na topie, więc chciałem spróbować również. Może dodałbym jeszcze płatki dębowe mocno palone macerowane w whisky. Porter miałby być do picia w przyszłym roku na jesień i zimę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Robiliście kiedyś Imperialnego Portera? Nie chodzi mi o bałtyckiego, ale o angielskiego fermentowanego drożdżami górnej fermentacji, np. S-04. Chodzi mi taki porter o gęstości ok. 20-22 blg przeznaczony do leżakowania ze śliwką wędzoną. Swego czasu ten dodatek był na topie, więc chciałem spróbować również. Może dodałbym jeszcze płatki dębowe mocno palone macerowane w whisky. Porter miałby być do picia w przyszłym roku na jesień i zimę.

 

Ja warzyłem takie coś miesiąc temu, 21blg, gęstwa FM52, jeszcze siedzi w wiadrze bo zastanawiam się nad płatkami dębowymi a już na pewno do kilku butelek pójdzie trochę Grantsa. A samo piwo zapowiada się dobrze, na pewno alkohol potrzebuje nieco czasu. Gdybyś był zainteresowany zasypem to: 8kg pale, 0,5kg pszenicy, 0,4kg carafa I special, karmel 150 0,24, karmel 300 0,4, carabelge 0,15 + 0,2 prażonego jęczmienia na mashout.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witam.

Robiliście kiedyś Imperialnego Portera? Nie chodzi mi o bałtyckiego, ale o angielskiego fermentowanego drożdżami górnej fermentacji, np. S-04. Chodzi mi taki porter o gęstości ok. 20-22 blg przeznaczony do leżakowania ze śliwką wędzoną. Swego czasu ten dodatek był na topie, więc chciałem spróbować również. Może dodałbym jeszcze płatki dębowe mocno palone macerowane w whisky. Porter miałby być do picia w przyszłym roku na jesień i zimę.

 

Ja warzyłem takie coś miesiąc temu, 21blg, gęstwa FM52, jeszcze siedzi w wiadrze bo zastanawiam się nad płatkami dębowymi a już na pewno do kilku butelek pójdzie trochę Grantsa. A samo piwo zapowiada się dobrze, na pewno alkohol potrzebuje nieco czasu. Gdybyś był zainteresowany zasypem to: 8kg pale, 0,5kg pszenicy, 0,4kg carafa I special, karmel 150 0,24, karmel 300 0,4, carabelge 0,15 + 0,2 prażonego jęczmienia na mashout.

 

 

Dzięki za odpowiedź :) Chciałbym zaopatrzyć się (tak jak zwykle zresztą) w sklepie Piwny Kraft w zestaw Porter angielski ze słodów, ale zagęścić to bardziej, tak do ok. 22 blg ;) Też chciałbym użyć drożdży S-04 lub wybłagać u kogoś gęstwę z drożdży płynnych ;) Zasyp byłby następujący: 

 

Słód Halcyon Pale Ale (Fawcett) - 3,4 kg

Słód Brown (Fawcett) - 0,45 kg

Słód Crystal 160 (Fawcett) - 0,4 kg

Słód Chocolate (Fawcett) - 0,25 kg

Chmiel Admiral - 15g

Chmiel Bramling Cross - 15g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kup sok"Smak Natury",jeśli mnie pamięć nie myli. Naturalny,nie dosładzany. Wybierz sobie smak wiśniowy,0,5 litra na 15-18l piwa. Ja dałem razem z drożdżami do przefermentowania. Myśle,że na cichą,równie da ciekawy efekt.

 

Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka

Hmm, nie znalazłem takiego cuda. Użyłbym inny ale podejrzewam że różni się zawartością i gęstością przez co zmieni się potrzebna ilość.

W każdym razie sok jest pewnie "bezpieczniejszy" niż same owoce ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Kup sok"Smak Natury",jeśli mnie pamięć nie myli. Naturalny,nie dosładzany. Wybierz sobie smak wiśniowy,0,5 litra na 15-18l piwa. Ja dałem razem z drożdżami do przefermentowania. Myśle,że na cichą,równie da ciekawy efekt.

 

Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka

Hmm, nie znalazłem takiego cuda. Użyłbym inny ale podejrzewam że różni się zawartością i gęstością przez co zmieni się potrzebna ilość.

W każdym razie sok jest pewnie "bezpieczniejszy" niż same owoce ?

 

Przepraszam,pamięć już nie ta.Chodziło o "Premium Rosa".https://www.mlekolandia.pl/soki-i-napoje-9-k-p?id=2819&name=premium-rosa-sok-z-malin-bez-cukru-bio&v=2876&gclid=CISrjcrB9NACFcO4GwodykkEiQ.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

S-04 fermentują naprawdę szybko, ale mimo wszystko ja również zostawiam piwo na 3 tygodnie w spokoju z drożdżami. Generalnie fajne jest też po kilku pierwszych dniach (przy S-04 u mnie jest to po 3-5 pierwszych dniach) podnieść temperaturkę. Zwykle zaczynam np. 16-17C, natomiast po tych paru dniach podnoszę do 18-19C. Wszystko oczywiście zależy od ekstraktu - im więcej, tym więcej czasu trzeba ujarzmiać drożdże w niższej temperaturze (a ta potrafi skakać zdrowo wewnątrz fermentora), a żeby to zrobić dobrze, musisz mierzyć temp. wewnątrz fermentora :)

To brzmi jak zaproszenie do wsadzania co chwila termometra do wiadra. 

A przecież nie chcielibyśmy mieć infekcji ? 

Niestety bez jakiejś porządnej sondy to ciężka sprawa bo te naklejane termometry to o kant **** potłuc.

Pozostaje pilnować temp. otoczenia z pewnym zapasem podczas startu naszych robaczków ;)

 

To brzmi jak wsadzenie termometra na stałe do wiadra na całą fermentację i nie ruszanie go stamtąd do momentu zlania piwa :) I tylko taką opcję tu polecam. Wpuszczasz kabel przez małą dziurkę w deklu, szczelnie zabezpieczasz i gotowe.

 

Aspektu cenowego nawet nie poruszam - w dobie, gdy za drożdże płynne płacicie 30zł, za tyle samo można kupić 3 sensowne termometry. No, powiedzmy że z wysyłką to 2 - ale to w zupełności wystarczy.

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaka jest różnica między słodami biscuit a abbey malt? Czytałem ale nie jestem pewien...

 

Wystarczy sprawdzić w sklepie i zauważysz, że różni się producentem. Jeden robi Castlemalting, drugi Weyermann. Aromatycznie bardzo mała różnica między nimi jest, kolorystycznie też.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam jeśli pisze w złym temacie ale pytanko dość pilne. 15l risa 22,5blg, zeszło do 8 blg. Ile dodać cukru do refermentacji? Każdy kalkulator podaje mi inne wartości, a chce żeby było w miarę optymalnie. Fermentowal w Ok 16-17°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.