Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Recommended Posts

Niby S-04 są dobre do tego typu piw, ale odpadają ze względu na względnie niskie odfermentowanie.

Daj 8-10% cukru do zasypu i po problemie. Już kilka razy tak robiłem i efekty bardzo dobre - ostatnio nawet w połączeniu z zacieraniem jednotemperaturowym 65->62C dały mi zbyt wytrawne piwo :P

 

A IPA jak najbardziej da się na nich zrobić - poniżej 17C estry są praktycznie niewyczuwalne. Z resztą estry mogą być tu bardzo pożądane - można zrobić bardzo fajną Vermont IPA na nich . Próbowałeś takie piwko od Pinty? Ziemek właśnie na S-04 pojechał :)

Edited by ThoriN
Link to comment
Share on other sites

Vermont IPA jeszcze nie piłem, muszę przy okazji kupić :) W sumie myślałem żeby dodać glukozy bo akurat mam prawie kilogram do refermentacji. No i ja nie zacieram tylko robię z ektraktów ze steepingiem ;)

Edited by pucekmiszcz
Link to comment
Share on other sites

Cześć, tydzień temu w niedzielę uwarzyłem stouta, wyszło mi ok 20l15 blg po schlodzeniu. Drożdże S-04 zrehydratyzowane w temp. ok. 25-27 stopni przez jakieś 20 min i zadane do brzeczki o temp. ok. 27 stopni. Fermentacja wystartowała dość szybko, po ok. 20 godzinach od zadania fermentacja przebiegała bardzo intensywnie, piana była bardzo duża, z rurki wychlapało większość wody. Po ok. 3-4 dniach już zupełnie nic się nie działo, piana opadła, drożdże opadły na dno. Dzisiaj zmierzyłem BLG i jest 7, czyli powinno jeszcze trochę zejść. Jest się czym martwić, czy zostawić piwo w spokoju?

Edited by ciechuu
Link to comment
Share on other sites

Cześć, tydzień temu w niedzielę uwarzyłem stouta, wyszło mi ok 20l15 blg po schlodzeniu. Drożdże S-04 zrehydratyzowane w temp. ok. 25-27 stopni przez jakieś 20 min i zadane do brzeczki o temp. ok. 27 stopni. Fermentacja wystartowała dość szybko, po ok. 20 godzinach od zadania fermentacja przebiegała bardzo intensywnie, piana była bardzo duża, z rurki wychlapało większość wody. Po ok. 3-4 dniach już zupełnie nic się nie działo, piana opadła, drożdże opadły na dno. Dzisiaj zmierzyłem BLG i jest 7, czyli powinno jeszcze trochę zejść. Jest się czym martwić, czy zostawić piwo w spokoju?

A o co chciałbyś się martwić? Przed butelkowaniem powinieneś być pewny, że fermentacja się skończyła. Wtedy jakieś piwo będziesz miał. Jakieś, bo fermentacja w 27°C+ to nie jest zbyt dobry pomysł.
Link to comment
Share on other sites

No to po prostu trzeba czekać fermentacja zwolniła ale na pewno się nie zatrzymała, tak jak powtarzane jest od dawien dawna sprawdzaj blg jak w przeciągu 3-4 dni nie maleje wtedy możesz stwierdzić że fermentacja się zakończyła

Link to comment
Share on other sites

Można dodać trochę pszenicznego. Ja tak robię.

 

Edit:

 

Cytat z BeerSmith:

Head Enhancing Malts

The inclusion of proteins and dextrines enhance the body and head retention of finished beer. Unfortunately when used to excess, proteins and dextrines can interact with tannins and reduce clarity and promote cloudiness, so a proper balance must be struck. Crystal malts to include the light Carapils and Carafoam, and caramel malts.

These are the most common body and foam enhancing additives that enhance head retention primarily by adding dextrines and other complex proteins. The overuse of such malts can result in proteins reacting with tannins to create a chill haze. Similarly, other grains high in protein such as flaked barley and wheat can be used to enhance head retention, though again at the cost of clarity.

Edited by guma44
Link to comment
Share on other sites

Wiem. Zrobiłem dopiero jedną warkę i wyszło 18BLG oraz 18l

Szukam kalkulatora do tego. W markecie znalazłem płatny tylko.

Na kompie mi się nie chce siedzieć.

No to coś nie tak poszło. U mnie saszetka na podobne parametry i ruszyły po kilku godzinach.

Link to comment
Share on other sites

Ruszyły ale lag był chyba 18h

Wiem że błędem było wsypanie ich bez uwodnienia.

W innym temacie jest dyskusja o tym ile drożdzy ma być na początku przy piwach o dużym blg.

Jako że jest kalkulator do tego to bym sobie policzył następnym razem czy nie jest za mało.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.