pucekmiszcz Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 A wracając do tych drożdzy, które będą optymalne, zakładając że później z gęstwy będzie warzony jakiś mocniejszy stout? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 (edited) Jeden rabin powie US-05, inny rabin powie S-04. Dla mnie zdecydowanie S-04, nawet jeśli miałaby być z tego tylko IPA. Edited January 28, 2017 by Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 Ja też będę rabinem który powie S-04. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 (edited) Niby S-04 są dobre do tego typu piw, ale odpadają ze względu na względnie niskie odfermentowanie. Daj 8-10% cukru do zasypu i po problemie. Już kilka razy tak robiłem i efekty bardzo dobre - ostatnio nawet w połączeniu z zacieraniem jednotemperaturowym 65->62C dały mi zbyt wytrawne piwo A IPA jak najbardziej da się na nich zrobić - poniżej 17C estry są praktycznie niewyczuwalne. Z resztą estry mogą być tu bardzo pożądane - można zrobić bardzo fajną Vermont IPA na nich . Próbowałeś takie piwko od Pinty? Ziemek właśnie na S-04 pojechał Edited January 28, 2017 by ThoriN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pucekmiszcz Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 (edited) Vermont IPA jeszcze nie piłem, muszę przy okazji kupić W sumie myślałem żeby dodać glukozy bo akurat mam prawie kilogram do refermentacji. No i ja nie zacieram tylko robię z ektraktów ze steepingiem Edited January 28, 2017 by pucekmiszcz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciechuu Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 (edited) Cześć, tydzień temu w niedzielę uwarzyłem stouta, wyszło mi ok 20l15 blg po schlodzeniu. Drożdże S-04 zrehydratyzowane w temp. ok. 25-27 stopni przez jakieś 20 min i zadane do brzeczki o temp. ok. 27 stopni. Fermentacja wystartowała dość szybko, po ok. 20 godzinach od zadania fermentacja przebiegała bardzo intensywnie, piana była bardzo duża, z rurki wychlapało większość wody. Po ok. 3-4 dniach już zupełnie nic się nie działo, piana opadła, drożdże opadły na dno. Dzisiaj zmierzyłem BLG i jest 7, czyli powinno jeszcze trochę zejść. Jest się czym martwić, czy zostawić piwo w spokoju? Edited January 29, 2017 by ciechuu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrzab93 Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Powiedz jaka temeperatura zacierania jaka temperatura fermentacji i poczekaj do 2 tygodni z ta fermentacja, będzie zwalniala ale na pewno jeszcze się nie skończyła po 4 dniach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Cześć, tydzień temu w niedzielę uwarzyłem stouta, wyszło mi ok 20l15 blg po schlodzeniu. Drożdże S-04 zrehydratyzowane w temp. ok. 25-27 stopni przez jakieś 20 min i zadane do brzeczki o temp. ok. 27 stopni. Fermentacja wystartowała dość szybko, po ok. 20 godzinach od zadania fermentacja przebiegała bardzo intensywnie, piana była bardzo duża, z rurki wychlapało większość wody. Po ok. 3-4 dniach już zupełnie nic się nie działo, piana opadła, drożdże opadły na dno. Dzisiaj zmierzyłem BLG i jest 7, czyli powinno jeszcze trochę zejść. Jest się czym martwić, czy zostawić piwo w spokoju?A o co chciałbyś się martwić? Przed butelkowaniem powinieneś być pewny, że fermentacja się skończyła. Wtedy jakieś piwo będziesz miał. Jakieś, bo fermentacja w 27°C+ to nie jest zbyt dobry pomysł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciechuu Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Zacieranie: Słody jasne + pale chocolate w temp. ok. 64-66 stopni przez 60 min Słody ciemne w temp. 72 stopnie przez 10 min Wygrzew do 78 i filtracja Temp. fermentacji ~18-20 stopni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrzab93 Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 No to po prostu trzeba czekać fermentacja zwolniła ale na pewno się nie zatrzymała, tak jak powtarzane jest od dawien dawna sprawdzaj blg jak w przeciągu 3-4 dni nie maleje wtedy możesz stwierdzić że fermentacja się zakończyła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Jest jakiś słód aby piana była lepsza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
guma44 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 (edited) Można dodać trochę pszenicznego. Ja tak robię. Edit: Cytat z BeerSmith: Head Enhancing MaltsThe inclusion of proteins and dextrines enhance the body and head retention of finished beer. Unfortunately when used to excess, proteins and dextrines can interact with tannins and reduce clarity and promote cloudiness, so a proper balance must be struck. Crystal malts to include the light Carapils and Carafoam, and caramel malts. These are the most common body and foam enhancing additives that enhance head retention primarily by adding dextrines and other complex proteins. The overuse of such malts can result in proteins reacting with tannins to create a chill haze. Similarly, other grains high in protein such as flaked barley and wheat can be used to enhance head retention, though again at the cost of clarity. Edited January 30, 2017 by guma44 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tauruss Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Jest jakiś słód aby piana była lepsza? http://www.wiki.piwo.org/Czynniki_wp%C5%82ywaj%C4%85ce_na_jako%C5%9B%C4%87_piany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Jest jakiś słód aby piana była lepsza?Chit Malt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Wybrałem zwykły pszeniczny. Ile się go dodaje przy 5kg słodów ale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Ile się go dodaje przy 5kg słodów ale. Tyle ile chcesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
guma44 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Na BYO piszą, że ok 300g na 20L piwa. Ja dodaję tak do 10% (dużo) w zależności od stylu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 A ja się dziś dowiedziałem że saszetka us05 może nie starczyć na 6kg słodów Macie może jakiś darmowy kalkulator na telefon? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
guma44 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 A ja się dziś dowiedziałem że saszetka us05 może nie starczyć na 6kg słodów Tego się nie liczy od iliści słodów tylko od objętości brzeczki o danym ekstrakcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Wiem. Zrobiłem dopiero jedną warkę i wyszło 18BLG oraz 18l Szukam kalkulatora do tego. W markecie znalazłem płatny tylko. Na kompie mi się nie chce siedzieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaliwaw Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Wiem. Zrobiłem dopiero jedną warkę i wyszło 18BLG oraz 18l Szukam kalkulatora do tego. W markecie znalazłem płatny tylko. Na kompie mi się nie chce siedzieć. No to coś nie tak poszło. U mnie saszetka na podobne parametry i ruszyły po kilku godzinach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Ruszyły ale lag był chyba 18h Wiem że błędem było wsypanie ich bez uwodnienia. W innym temacie jest dyskusja o tym ile drożdzy ma być na początku przy piwach o dużym blg. Jako że jest kalkulator do tego to bym sobie policzył następnym razem czy nie jest za mało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tauruss Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Ruszyły ale lag był chyba 18h 18h dla Us-05 nieuwodnionych to dobry czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
guma44 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Jak już nie chcesz siedzieć na kompie to zawsze możesz włączyć przeglądarkę w telefonie. Brewer's Friend ma bardzo fajny kalkulator. INTseed 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Na kompie mi się nie chce siedzieć.Proponuję kupić piwko w sklepie. Chociaż nie wiem czy będzie Ci się chciało iść... jkx6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.