Rheged Posted August 24 Share Posted August 24 Kolejne pytanie - jako, że chciałbym zebrać gęstwę z kveików, to będę swoje piwo przelewał na cichą, być może z chmieleniem dodatkowym, zobaczę. Ale jako, że chciałbym, aby było to piwo klarowne, to dodałbym żelatyny i potem rozlewał. I tu pojawiają się dwa pytania: 1. Ile tej żelatyny? Ile rozpuścić w wodzie i czy po prostu potem to normalnie wlać, zostawić na 48 godzin i tyle? Czy strzykawką odmierzyć? Generalnie w ogóle nie mam doświadczenia, będę wdzięczny za info, jak sami to robicie. Mam 20 litrów piwa, domyślam się, że na cichą powędruje coś około 18-19 litrów. 2. Jak z refermentacją? Szukałem po forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na dokładne pytanie. Otóż nie mam jak dokładnie dodać cukru bezpośrednio do butelek, mam doświadczenie jedynie z syropem cukrowym, który wlewałem do fermentora i potem przelewałem piwo i z kranika potem do butelek. Chętnie teraz również bym zrobił syrop cukrowy i wlałbym go do fermentora, gdzie zachodzi cicha, tylko, że tam przecież będzie już żelatyna. Będę musiał to przecież też rozmieszać, aby w miarę równomiernie rozprowadzić cukier. Czy to nie wzburzy osadu na dnie? Jak Wy to robicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sihox Posted August 24 Share Posted August 24 Ad. 1. Proszę: Ad. 2. Wlewanie syropu do wiadra, w którym piwo było na cichej trochę mija się z celem samej cichej. Normalnie przelewasz do wiadra z kranikiem, tam dodajesz syrop cukrowy, mieszasz nie chlapiąc za bardzo żeby nie natlenić i rozlewasz. Poczytaj ten wątek o żelatynie, bo o ile piwo wychodzi fajnie klarowne to bardzo często i bez żelatyny też się ładnie klaruje. A to jednak dodatkowy krok w procesie, i dodatkowa szansa na zakażenie. Lepiej upraszczać, zwłaszcza na początku warzelnej drogi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rheged Posted August 24 Share Posted August 24 Godzinę temu, sihox napisał(a): Ad. 2. Wlewanie syropu do wiadra, w którym piwo było na cichej trochę mija się z celem samej cichej. Normalnie przelewasz do wiadra z kranikiem, tam dodajesz syrop cukrowy, mieszasz nie chlapiąc za bardzo żeby nie natlenić i rozlewasz. Tylko problem jest taki, że to już będzie wiadro z kranikiem. Fermentuję burzliwą w wiadrze bez kranu. Przelewam znad osadu do drugiego wiadra z kranem. Robię cichą. I nie mam trzeciego pojemnika. Mógłbym co prawda żelatynować na cichej, przelać z powrotem do pierwszego wiadra bez kranu, gdzie wcześniej bym syrop cukrowy wlał i stamtąd albo wężem do butelek (dużo roboty...), albo jeszcze raz po umyciu i dezynfekcji wiadra z kranem przelać do tegoż i wtedy butelkować (jeszcze więcej roboty...). Myślałem, czy tego syropu nie wlać do butelek bezpośrednio, ale nie wymierzę dokładnie i każda butelka będzie refermentowała inaczej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted August 24 Share Posted August 24 23 minuty temu, Rheged napisał(a): ale nie wymierzę dokładnie Koledzy radzą sobie strzykawką z podziałką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igor Gorelord Posted August 24 Share Posted August 24 (edited) Czy garnek ok. 6 litrowy nie będzie za mały do chmielenia na gorąco 3ma odmianami chmielu z 2 ekstraktów słodowych 2x1,7 kg? Edited August 24 by Igor Gorelord Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted August 24 Share Posted August 24 Jak chcesz zrobic herbatke chmielowa to nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 25 Share Posted August 25 12 godzin temu, Igor Gorelord napisał(a): Czy garnek ok. 6 litrowy nie będzie za mały do chmielenia na gorąco 3ma odmianami chmielu z 2 ekstraktów słodowych 2x1,7 kg? Chmielic możesz ale to będzie masakra, w garze będzie jakieś 40blg. Ile chcesz tego chmielu wrzucić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rheged Posted August 25 Share Posted August 25 (edited) 3 minuty temu, anteks napisał(a): Chmielic możesz ale to będzie masakra, w garze będzie jakieś 40blg. Ile chcesz tego chmielu wrzucić? Nie będzie 40 BLG, sam tak robiłem przy dwóch pierwszych warkach na ekstraktach. Maksymalnie wyszło mi 18 BLG, potem rozcieńczałem. Ekstrakty były z Gozdawy, dodajmy, bo to może być istotne. Edited August 25 by Rheged Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 25 Share Posted August 25 19 minut temu, Rheged napisał(a): Nie będzie 40 BLG, sam tak robiłem przy dwóch pierwszych warkach na ekstraktach. Maksymalnie wyszło mi 18 BLG, potem rozcieńczałem. Ekstrakty były z Gozdawy, dodajmy, bo to może być istotne. Mozliwe że Gozdawa jest inna :p. Dwie puchy 1,7kg w 6l garnku to daje 18 blg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rheged Posted August 25 Share Posted August 25 4 minuty temu, anteks napisał(a): Mozliwe że Gozdawa jest inna :p. Dwie puchy 1,7kg w 6l garnku to daje 18 blg? Si senior, tak mi wyszło przy drugiej warce, pierwsza miała nawet mniej. Możliwe, że to przez to, że to Gozdawa, ale 40 BLG wydaje mnie się jednak mocną przesadą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 25 Share Posted August 25 23 minuty temu, Rheged napisał(a): Si senior, tak mi wyszło przy drugiej warce, pierwsza miała nawet mniej. Możliwe, że to przez to, że to Gozdawa, ale 40 BLG wydaje mnie się jednak mocną przesadą. Dawno nic nie robiłem z ekstraktów i od tego czasu mogło sie wiele zmienić i do tego duża inflacja. Skoro piszesz że tak Tobie wyszło a w innej warce nawet mniej to nie będe sie spierać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted August 25 Share Posted August 25 Dwie puszki 1,7kg powinny dać 20l 12blg, niech da 18l żeby łatwiej się liczyło, więc w 6l wychodzi raczej 36blg niż 18... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rheged Posted August 25 Share Posted August 25 12 minut temu, anteks napisał(a): Dawno nic nie robiłem z ekstraktów i od tego czasu mogło sie wiele zmienić i do tego duża inflacja. Skoro piszesz że tak Tobie wyszło a w innej warce nawet mniej to nie będe sie spierać To ja dodam tylko dla klarowności - mnie tak wyszło i tylko mnie, i tylko na Gozdawie. Nie odpowiadam za inne ekstrakty i innych piwowarów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igor Gorelord Posted August 25 Share Posted August 25 Tak, Gozdawa Jasny extrakt. Chmiele: 50g chmiel Amarillo 50g chmiel Citra 30g chmiel Cascade Plus cos dodam na zimno już. Dodam, ze jest to moje pierwsze chmielenie na goraco i doczytałem, że w małej ilości wody, chmiele nie oddadzą pełnego aromatu, w szczególności, że będzie to robione w woreczkach muslinowych. Ale już ogarnąłem temat, kolega ma garnek 10-12 litrów 😁 Zapewne na przyszłość się w taki muszę zaopatrzyć aby unikać tylko na zimno lub robienia herbatki? Nie wiem tylko jak szybko schłodzić, nie mam wanny ani chłodnicy zanurzeniowej. Pewnie w fermentorze już obłożonym lodem (mam styropianowa lodowke) i dopiero zadam drożdże przy 19. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted August 25 Share Posted August 25 (edited) Schłodź garnek w zlewie lub misce ile dasz radę. Potem dopełnij do objętości zamrożoną mineralką. Edited August 25 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted August 25 Share Posted August 25 (edited) Chmiele gotuj z jednym ekstraktem lub nawet jego częścią, drugi (całą puszkę) podgrzej w wodzie i wlej do wiadra, na to pierwszy gotowany, dokładnie wymieszaj i uzupełnij zmrożoną wodą. Edited August 25 by smola Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniek929 Posted August 27 Share Posted August 27 Pytanko o chmiele w granulacie, czy można po otwarciu przechowywać kilka otwartych paczek w jednym pojemniku próżniowym czy też torbie próżniowej w lodówce/zamrażarce ?Czy lepiej pakować każdy chmiel osobno, no i gdzie lepiej trzymać w lodówce czy zamrażarce ?Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted August 27 Share Posted August 27 Można (zakładam, że nie luzem, tylko w saszetkach). Lepiej trzymać w zamrażarce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniek929 Posted August 27 Share Posted August 27 No nie luzem że tak powiem wymieszane wszystko, tylko w tych ori srebrnych paczkach, tyle źe pakowane do jednej zbiorczej torby. Teraz próżniowo zgrzewałem po użyciu, ale zastanawiałem się czy czasem nie można sobie życia ułatwić Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted August 27 Share Posted August 27 (edited) Jeśli na paczkach masz zamknięcie strunowe, to nie ma potrzeby pakowania próżniowego. Wyciśnij powietrze, zamknij i do zamrażarki. Chmielom nic się nie stanie. Edited August 27 by smola Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniek929 Posted August 27 Share Posted August 27 No właśnie nie ma zamykania strunowego, no nic zaopatrzę się w mocne worki strunowe. Zapakuję każdy chmiel osobno i do zamrażarki, dzięki za szybkie rady i pomoc Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javalemcgee Posted August 28 Share Posted August 28 troche inne pytanie ale czy moglby ktos polecic ogolnodostepne (Poznan/online) w Polsce irish red ale i scottish ale? Planuje uwarzyc a chcialbym miec punkt odniesienia smakowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 28 Share Posted August 28 3 godziny temu, javalemcgee napisał(a): troche inne pytanie ale czy moglby ktos polecic ogolnodostepne (Poznan/online) w Polsce irish red ale i scottish ale? Planuje uwarzyc a chcialbym miec punkt odniesienia smakowy. Kilka dobrych sklepów w Poznaniu/bliskiej okolicy jest, możesz próbować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igor Gorelord Posted August 28 Share Posted August 28 Dwa pytania jeśli można.. 1. Dużo chmielu po gotowaniu w woreczku muślinowym dostało się do brzeczki, niestety przeoczyłem to i finalnie sporo chmielu jest w fermentorze na burzliwej nieodfiltrowany. Bardzo będzie syf? Planuję ok. 7 dni burzliwej i dopiero będzie filtrowane.. 2. Drożdże zadane poprawnie, rehydratowane, temp. fermentacji 19 stopni, możliwe że ruszyły ostro z kopyta dzisiaj rano (zadane w nocy z soboty na niedziele) i wieczorem już wszystko przeżarły? Piana się utrzymuję na 2 cm ale już nie strzela jak z karabinu jak w ciągu dnia... Lalemandy Notthingam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javalemcgee Posted August 29 Share Posted August 29 18 hours ago, anteks said: Kilka dobrych sklepów w Poznaniu/bliskiej okolicy jest, możesz próbować wiem, wiem. Bardziej chodzi ze ja nie mam tak rozwinietego smaku, plus nie wiem jak dobre warki tych piw powinny smakowac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.