Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


Recommended Posts

Spróbuję przez tydzień powalczyć odgazowując przez kapsel. Jak po tygodniu będzie słabo, to pomyślę o wiadrze. Dzięki!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Cześć, rozbiłem termometr i chcę kupić nowy. Wpadł mi w oko taki model Termometr i myślę wziąć odrazu 8 sztuk żeby było smart. 

Chcę go używać do zacierania i przy chłodzeniu. Co myślicie? Dobry wybór czy zaraz się zepsuje? 

Edited by Ochlaptus
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Ochlaptus napisał(a):

Cześć, rozbiłem termometr i chcę kupić nowy. Wpadł mi w oko taki model Termometr i myślę wziąć odrazu 8 sztuk żeby było smart. 

Chcę go używać do zacierania i przy chłodzeniu. Co myślicie? Dobry wybór czy zaraz się zepsuje? 

mam chyba 10 szt, nawet używałem w Browarze

Link to comment
Share on other sites

41 minut temu, Ochlaptus napisał(a):

Sondę razem z kablem można wkładać podczas zacierania/gotowania? Czy trzeba coś izolować? 

Tylko sondę wsadzam a żeby wilgoć mi do gilzy nie weszła to termokurczkę z klejem zastosowalem.

Link to comment
Share on other sites

Sondę razem z kablem można wkładać podczas zacierania/gotowania? Czy trzeba coś izolować? 
Nie mam takiego termometru. Dałem link tylko.
Mam od chińczyka. Bardzo dobra funkcja z tą ustawioną temperaturą. Załanczasz wodę i możesz iglądać tv aż zabrzęczy.
Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Ochlaptus napisał(a):

Sondę razem z kablem można wkładać podczas zacierania/gotowania? Czy trzeba coś izolować? 

Wkładałem bez żadnych koszulek

24 minuty temu, INTseed napisał(a):

Nie mam takiego termometru. Dałem link tylko.Mam od chińczyka. Bardzo dobra funkcja z tą ustawioną temperaturą. Załanczasz wodę i możesz iglądać tv aż zabrzęczy.

Te z ikeły to był chyba największy badziew, sonda szybko zamakała

Link to comment
Share on other sites

26 minut temu, anteks napisał(a):

Te z ikeły to był chyba największy badziew, sonda szybko zamakała

 

Potwierdzam, szybko padł - i to nie w warunkach browaru, tylko normalnego gotowania.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, anteks napisał(a):

Wkładałem bez żadnych koszulek

Te z ikeły to był chyba największy badziew, sonda szybko zamakała

Mi dwa termometry i Ikei padły, również potwierdzam 

Edited by arek-lin
Link to comment
Share on other sites

Sugeruję, aby każdy termometr w miarę możliwości sprawdzić z wiarygodnym wzorcem, Mam kilka i są rozbieżności. W temp. pokojowej wydaje się że wskazują niemal tak samo, ale przy ok. 60-70 st. C różnice są już zauważalne. Ten, którego używam zaniża o ok. 2 st.

Link to comment
Share on other sites

Cześć,

 

Chciałem kupić zestaw z homebeer piwo ryżowe https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Jasne-Ryzowe-12Blg-zestaw-ze-slodow/124

I mam dwa pytania:

-czy mogę rozważyć przejście na zacieranie jednotemperaturowe bez wielkiej straty dla jakości piwa? Jeżeli tak to w jaką temperaturę celować?

-rozumiem że płatki owsiane wymagać będą kleikowania, ale ryżowe błyskawiczne mogę sypać prosto do zacieru?

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, TKF napisał(a):

rozumiem że płatki owsiane wymagać będą kleikowania, ale ryżowe błyskawiczne mogę sypać prosto do zacieru?

Tak i tak, z tym, że owies skleikuje się w zacierze, bo jego temperatura kleikowania to 53-59°C.

 

3 godziny temu, TKF napisał(a):

czy mogę rozważyć przejście na zacieranie jednotemperaturowe bez wielkiej straty dla jakości piwa? Jeżeli tak to w jaką temperaturę celować?

68-70°C

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, INTseed napisał(a):

Płatki ryżowe nie kłócą się że sobą? Znaczy się płatki owsiane dają pełnie a ryżowe odwrotnie?

Nie do końca się kłócą. Owies poprawi pianę oraz buduje pełnie, co zbilansuje wytrawność od ryżu. Ryż rozjaśni piwo.

Ot taka fantazja na mega jasne pełne 🙂 

Link to comment
Share on other sites

Niestety dopadł mnie hop creep w swojej neipe, nie wiem czy to wina jednego z chmieli (vic secret) którego nigdy wcześniej nie używałem czy poprostu zbyt dużego chmielenia na zimno. Istnieje możliwość, że to zniknie w butelkach za 2-3 tygodnie? 

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, fotohobby napisał(a):

@kuba929

To nie znika, bo to po prostu przegazowanie spowodowane wznowioną dzięki enzymom fermantacją.

Możesz odgazowywać.

Czyli raz na 3-4 dni delikatnie podnieść kapsel? Piwo trzymać w temperaturze pokojowej przez ten czas? 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.