fotohobby Posted July 7, 2024 Share Posted July 7, 2024 Tak, choć jak masz piwnicę, może być w temp piwnicznej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rheged Posted July 7, 2024 Share Posted July 7, 2024 (edited) Mam problem i szukam przyczyny. Moje drugie z kolei piwo wpływa z butelek po otwarciu. Pierwszym był braggot, drugie to świerkowe. Inne drożdże, inny sprzęt do warzenia. Butelki myte i po dezynfekcji (chociaż dezynfekcja Oxi, zastanawiam się, czy następne nie dezynfekować coobra vwp, bo mam do mycia kotła). Nagazowanie było z refermentacji syropem cukrowym. Jedno do poziomu 2,2, drugie 2,5. Po tygodniu, dwóch wszystko było w porządku, potem nagle wylatuje. Trzymam butelki w komórce lokatorskiej, na piętrze. Na pewno jest tam temperatura niższa niż w domu, ale i tak dosyć spora, aby ciepło z upałów się tam dostało. Zakładam, że infekcji brak, piwa smakują tak jak miały smakować. Czy jest to możliwe, że przechowywanie w takim cieple to powoduje? Czy jeśli nagazuję sztucznie i przeleję do butelek to efekt będzie inny? Edited July 7, 2024 by Rheged Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted July 7, 2024 Share Posted July 7, 2024 (edited) Źródło gazu (butla lub refermentacja) nie ma znaczenia, o ile wyliczenia są prawidłowe. Najbardziej prawdopodobne moim zdaniem jest to, że piwo dofermentowuje w butelkach, co może być skutkiem zbyt szybkiego butelkowania lub infekcji. Postawiłbym na lepszą dezynfekcję. Osobiście polecam Star San. Nie używałbym w browarze domowym środków opartych o chlor/wybielacze. Niby się da, ale jest ryzyko, że coś pójdzie nie tak, a są prostsze metody. Edited July 7, 2024 by Łachim Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted July 7, 2024 Share Posted July 7, 2024 Wysoka temperatura sprzyja wzrostowi ciśnienia - więcej gazu wytrąca się z cieczy. Schładzaj przed otwarciem, a najlepiej przechowuj w lodówce. Albo mniej gazuj. Oczywiście po wyeliminowaniu tego o czym pisał przedmówca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 7, 2024 Share Posted July 7, 2024 Mam problem i szukam przyczyny. Moje drugie z kolei piwo wpływa z butelek po otwarciu. Pierwszym był braggot, drugie to świerkowe. Inne drożdże, inny sprzęt do warzenia. Butelki myte i po dezynfekcji (chociaż dezynfekcja Oxi, zastanawiam się, czy następne nie dezynfekować coobra vwp, bo mam do mycia kotła). Nagazowanie było z refermentacji syropem cukrowym. Jedno do poziomu 2,2, drugie 2,5. Po tygodniu, dwóch wszystko było w porządku, potem nagle wylatuje. Trzymam butelki w komórce lokatorskiej, na piętrze. Na pewno jest tam temperatura niższa niż w domu, ale i tak dosyć spora, aby ciepło z upałów się tam dostało. Zakładam, że infekcji brak, piwa smakują tak jak miały smakować. Czy jest to możliwe, że przechowywanie w takim cieple to powoduje? Czy jeśli nagazuję sztucznie i przeleję do butelek to efekt będzie inny?Następnym razem zrób nagazowanie 1.5 i 1.8Wywal oxi i kup starsan.Chmieliłeś na zimno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rheged Posted July 8, 2024 Share Posted July 8, 2024 6 godzin temu, INTseed napisał(a): Chmieliłeś na zimno? Nie, pogadałem wczoraj ze znajomymi i mam dwie opcje - albo nie zakończona fermentacja (w obu przypadkach nie spadało już ekstrakt, ale może drożdże po prostu miały pauzę), albo infekcja (mało prawdopodobne, ale kupię sanipro dla pewności). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba929 Posted July 10, 2024 Share Posted July 10, 2024 W dniu 6.07.2024 o 22:37, kuba929 napisał(a): Niestety dopadł mnie hop creep w swojej neipe, nie wiem czy to wina jednego z chmieli (vic secret) którego nigdy wcześniej nie używałem czy poprostu zbyt dużego chmielenia na zimno. Istnieje możliwość, że to zniknie w butelkach za 2-3 tygodnie? Jednak pomyliłem określenia, mam hop burn, a nie hop creep. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sociol Posted July 20, 2024 Share Posted July 20, 2024 Hejo. Miałem plan zrobienia prostego piwa z brewkitu w piwnicy (porter), ale niestety była tam jakaś awaria i zalało nas lekko wodą, i temperatura teraz wynosi tam lekko poniżej 22 stopni. Czy jest sens/możliwość nastawienia czegoś w takiej temperaturze? Pytam tutaj zamiast szukać po ofertach na allegro, bo zakładam, że sprzedawca będzie zawyżać temperatury żeby sprzedać więcej puszek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 20, 2024 Share Posted July 20, 2024 @socioljakikolwiek zasyp/puszke weźmiesz dobierz drożdże dające dobre rezultaty w ponad 20°C. Jesli schłodzić brzeczkę dobrze poniżej 20 (16°C) to moze być sporo takich szczepów (tak różnych w efekcie jak Nottingham i Farmhouse - oba lalbrew). Jeśli ciepla brzeczka i cieple otoczenie to lepiej Kwejki. Vossy sa najbardziej dostępne. sociol 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sociol Posted July 20, 2024 Share Posted July 20, 2024 @zasadaDzięki. Mógłbym ją bez problemu schłodzić, problem byłby z utrzymaniem tak niskiej temperatury, bo nie mam niczego żeby ją schładzać. Widziałem tutaj post, że można zrobić prowizoryczną chłodziarkę ze steropianu i butelki zmrożonej wody, ale to nie na pierwszą próbę. Jeszcze mam jedno pytanie odnośnie drożdży. Warto korzystać z tych z brewkitu czy kupić osobne, te które poleciłeś? Bo widzę, że np. w stoutach podają wyższą temperaturę, to może mógłbym skorzystać z tych dołączonych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted July 20, 2024 Share Posted July 20, 2024 Na pierwszy raz to skorzystaj z tych dołączonych. Można zrobić na nich dobre piwo, tylko trzeba poprawnie prowadzić fermentację. Pierwsze i tak zawsze smakuje. P.S. to co piszą na brewkitach to i tak nieprawda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sociol Posted July 20, 2024 Share Posted July 20, 2024 4 minutes ago, wizi said: Na pierwszy raz to skorzystaj z tych dołączonych. Można zrobić na nich dobre piwo, tylko trzeba poprawnie prowadzić fermentację. Pierwsze i tak zawsze smakuje. P.S. to co piszą na brewkitach to i tak nieprawda. @wizi Czyli ryzykować i spróbować zrobić tego 'portera' w lekko wyższej temperaturze? i mógłbyś rozwinąć co tam piszą nieprawdziwego? co prawda drugie piwko (o ile będę je robił) planuję robić już na ziarnach, ale zawsze dobrze wiedzieć coś więcej o tych brewkitach Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 20, 2024 Share Posted July 20, 2024 [mention=6746]wizi[/mention] Czyli ryzykować i spróbować zrobić tego 'portera' w lekko wyższej temperaturze? i mógłbyś rozwinąć co tam piszą nieprawdziwego? co prawda drugie piwko (o ile będę je robił) planuję robić już na ziarnach, ale zawsze dobrze wiedzieć coś więcej o tych brewkitachKup sobie jakieś kveiki. Np. Lutra. Ma w miarę czysty profil. Do tego wsyp gips. I jedziesz z temperaturą 22+. Nawet nie musisz wynosić fermentora do piwnicy.Na Facebooku kanał kveik polska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted July 20, 2024 Share Posted July 20, 2024 A czemu gips? 1 minutę temu, INTseed napisał(a): Kup sobie jakieś kveiki. Np. Lutra. Ma w miarę czysty profil. Do tego wsyp gips. A czemu gips? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 20, 2024 Share Posted July 20, 2024 A czemu gips? A czemu gips?Mniej zakwaszają piwo wtedy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted July 20, 2024 Share Posted July 20, 2024 4 godziny temu, sociol napisał(a): mógłbyś rozwinąć co tam piszą nieprawdziwego? Zawyżają temperaturę fermentacji, zalecają przelewanie na cichą lub butelkowanie po 7 dniach. 4 godziny temu, sociol napisał(a): Czyli ryzykować i spróbować zrobić tego 'portera' w lekko wyższej temperaturze? i Zrób lodówkę styropianową. Albo schłódź brzeczkę ile dasz radę, najlepiej do 15-16 stopni, dobrze napowietrz i zadaj drożdże. Pierwsze kilka dni jest najważniejsze. Możesz też wstawić wiadro do miski z wodą i dorzucać lodu. Jest sporo chałupniczych sposobów chłodzenia. Ja swoje pierwsze 4 piwa zrobiłem z drożdży z brewkitu. Byłem zadowolony. Nie pamiętam od którego zmajstrowałem lodówkę. Kontrola temperatury fermentacji jest kluczowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted July 20, 2024 Share Posted July 20, 2024 (edited) 4 godziny temu, INTseed napisał(a): 4 godziny temu, Łachim napisał(a): A czemu gips? A czemu gips? Mniej zakwaszają piwo wtedy. Gips o ile mi wiadomo raczej delikatnie obniża pH, przynajmniej na etapie zacierania. Żeby zbuforować obniżenie można pójść bardziej w kierunku węglanu wapnia (kredy). Edited July 20, 2024 by Łachim INTseed 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 20, 2024 Share Posted July 20, 2024 Gips o ile mi wiadomo raczej delikatnie obniża pH, przynajmniej na etapie zacierania. Żeby zbuforować obniżenie można pójść bardziej w kierunku węglanu wapnia (kredy).A no fakt. Dobrze że sypałem gips do ipek Łachim 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
amator lagera Posted July 21, 2024 Share Posted July 21, 2024 Mam pytanie na rok 2024 Bo zaopatruję się hurtowo. Który ekstrakt daje lepsze odfermentowanie: jasny wes, czy jasny bruntal? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 21, 2024 Share Posted July 21, 2024 Ja bym poszedł w bruntala. Ale tylko dlatego że to czeski produkt. Odfermentowania nie znam. Może podobne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted July 21, 2024 Share Posted July 21, 2024 9 godzin temu, INTseed napisał(a): Ja bym poszedł w bruntala. Ale tylko dlatego że to czeski produkt. A ja w WES, bo to polski produkt. Trzeba wspierać polski biznes Link to comment Share on other sites More sharing options...
sociol Posted July 30, 2024 Share Posted July 30, 2024 Brewkit i nieszczelne wiadro. W instrukcji nie ma polecenia zlewania na cichą, ale zastanawiam się czy tego i tak nie zrobić właśnie ze względu na ten nieszczelny pojemnik fermentacyjny (fermentacja idzie dobrze, zrobiła się fajna piana ale w rurce jest niestety cicho). Co myślicie? Robię portera bałtyckiego z gozdawy. Pewnie panikuję bo powinna się i tak zrobić poduszka, ale wolę zapytać Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted July 30, 2024 Share Posted July 30, 2024 (edited) Jak nie masz nieszczelności, przez którą wleci muszka, to zostaw tak jak jest. Edited July 30, 2024 by wizi sociol 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sociol Posted August 27, 2024 Share Posted August 27, 2024 Jak wybrać "ten jeden" przepis na piwo? Zrobiłem swojego piewszego portera z gotowych puszek i teraz chciałbym się zabrać za coś bardziej wymagającego, ale jest tyle tych przepisów, że nie wiem za który się zabrać. Jest gdzieś jakiś spis najbardziej podstawowych receptur? Znowu myślę nad porterem albo stoutem, bo te drugie mogą (chyba?) fermentować w wyższych temperaturach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted August 27, 2024 Share Posted August 27, 2024 (edited) Zacznij od prostych zasypów. Stout jest niezły na początek. Źródła warte polecenia: 1. Receptury z wiki.piwo.org 2. Receptury Jamila Zainascheffa z Brewing Classic Styles (co najmniej część była też w BYO) No i oczywiście forum Przy tych temperaturach bez lodówki możesz się też zainteresować kveikami. Z technik na początek zdecydowanie BIAB. Edited August 27, 2024 by Łachim sociol 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now