Skocz do zawartości

Artykuł: BYO: hop stand (chmielenie whirpoolowe)


crosis

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie z nieco innej beczki. Mysle nad automatyzacja domowego browaru i zastanawiam sie nad metoda chlodzenia. Czy da sie zastosowac chlodzenie whirlpoolowe przy chlodzeniu przeciwbieznym, albo przez wymiennik ciepla? Dac sie pewnie da, ale chodzi tez o to, zeby mialo to rece i nogi, tj. zeby np. nie chlodzic brzeczki dwukrotnie, zawracajac do kadzi na chmielenie i tracac czas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...
To jest temat rzeka, bo chmielenie na zimno strasznie ciężko porównać między piwowarami. Jeden miał temperaturę 21°C, inny 18, jeden miał jeszcze lekko pracujące drożdże itd... 
 
Możesz to porównać co najwyżej w swoich piwach. Natomiast wg mnie lepiej podzielić większe porcje na dodawane częściej, a mniej. Ja przy 2 porcjach dawałem po 30 g, przy 1 - 50 g. 
A jak porcjujesz? Co kilka dni kolejna dawka?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 1 rok później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.