Jump to content

Mandarina Bavaria Hefeweizen

moria

Recommended Posts

Mam pomysł na hefeweizena z chmielem Mandarina Bavaria, mam tylko obawy, czy smak "mandarynkowy" nie przykryje mi bananów i goździków... Myślicie, że takie piwo ma sens? Jestem ciekawa, jak będzie smakować pszenica z cytrusami...

Mandarina Hefe

Type: Ze Słodów Date: 2013-06-21

Batch Size (fermenter): 26,00 l Brewer: MoLe

Boil Size: 42,33 l

Boil Time: 90 min

End of Boil Volume 30,98 l

Final Bottling Volume: 23,16 l

Ingredients

Składniki

Ilość Nazwa Typ # %/IBU

2,90 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 50,0 %

2,90 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 2 50,0 %

10,00 g Mandarina Bavaria [9,00 %] - Gotowanie 60,0

min Chmiel 3 8,9 IBUs

15,00 g Mandarina Bavaria [9,00 %] - Gotowanie 10,0

min Chmiel 4 4,8 IBUs

1,0 pkg German Wheat (Wyeast #3333)

Beer Profile

Est Original Gravity: 11,621 Plato Measured Original Gravity:

Est Final Gravity: 3,007 Plato Measured Final Gravity:

Estimated Alcohol by Vol: 4,6 % Actual Alcohol by Vol:

Bitterness: 13,7 IBUs Calories: 427,1 kcal/l

Est Color: 5,5 EBC

Mash Profile

Mash Name: Temperature Mash, 2

Step, Light Body Total Grain Weight: 5,80 kg

Sparge Water: 33,15 l Grain Temperature: 22,2 C

Sparge Temperature: 75,6 C Tun Temperature: 22,2 C

Krok Zacierania

fer Dodaj18,79 lwody w46,6 C 44,0 C 30 min

Saccharification Dodaj-0,00 lwody i ciepła do67,0 Cprzez15 min 67,0 C 70 min

Mash Out Podgrzać, aby76,0 Cprzez10 min 76,0 C 10 min

Sparge Step: Wysładzanie 33,15 l wody o temp 75,6 C

czy smak "mandarynkowy" nie przykryje mi bananów i goździków

Mam podobną zagwozdkę z Pacificą i jej marmoladą pomarańczową.

Z chęcią przeczytam o Twoim efekcie a podzielę się swoim.

Jak dla mnie każdy eksperyment ma sens, byle taki piwo było pijalne, a posmaki cytrusowe są naturalnie występującym (zazwyczaj przytłumionym przez banany i goździki) posmakiem w weizenach. Niestety nie znam tego chmielu, więc nie wypowiem się ile go dodać, ale skoro chcecie uwarzyć piwo marchewkowe, to czemu nie mandarynkowego weizena? :P Co do goździków, to wydłużyłbym przerwę ferulikową do 40' i fermentował w górnej granicy temperatury.

I tak mnie nie pobijecie, planuję wędzonego witbiera. :P

Robiłem American Wheat na MB i na 20L poszło 30g, po 10 na 60', 20' i 1'. Mandarynek nie wyczuwam a piwo generalnie bardzo chwalone - może to właśnie sprawa chmielu i mojego "niewyczuwactwa"...

• 4 years later...

Jakby ktoś jeszcze myślał nad tym pomysłem:

Zrobiliśmy ostatnio ok 30l hefeweizena i podzieliliśmy na 5 małych wiaderek, które dochmieliliśmy na zimno każde innym chmielem. Mandarina zdecydowanie wygrała zestawienie. Dawka ok 2,6 g na litr jest wystarczająca. Kilkoro znajomych przy tej dawce czuło zapach brzoskwini, były też obecne inne aromaty okołochmielowe, przyjemne, ale niezbyt charakterystyczne. Nie przykrywało weizena, raczej delikatnie go podbijało. Zrobimy warkę z dawkowaniem 5g na litr to będzie  wszystko wiadomo.

Dnia 21.06.2013 o 17:08, St. Anger napisał:

Co do goździków, to wydłużyłbym przerwę ferulikową do 40' i fermentował w górnej granicy temperatury.

Ja robię przerwę ferulikową 65' w temperaturze 44°C. Wyższa temperatura może już negatywnie wpłynąć na stabilność piany i pełnię piwa. Dużo zależy też od drożdży. Z sucharów sens mają chyba tylko Mauribrew Weiss i one dobrze wybijają fenole przy takim zacieraniu.

19 minut temu, Kieńć napisał:

Jakby ktoś jeszcze myślał nad tym pomysłem:

Zrobiliśmy ostatnio ok 30l hefeweizena i podzieliliśmy na 5 małych wiaderek, które dochmieliliśmy na zimno każde innym chmielem. Mandarina zdecydowanie wygrała zestawienie. Dawka ok 2,6 g na litr jest wystarczająca. Kilkoro znajomych przy tej dawce czuło zapach brzoskwini, były też obecne inne aromaty okołochmielowe, przyjemne, ale niezbyt charakterystyczne. Nie przykrywało weizena, raczej delikatnie go podbijało. Zrobimy warkę z dawkowaniem 5g na litr to będzie  wszystko wiadomo.

a możesz opisać warki z pozostałymi chmielami? piłem raz w życiu taki wynalazek z jakiegoś polskiego browaru i amerykańskie cytrusy za cholerę nie pasują (moim zdaniem) do hafe. z mandariną nie mam doświadczenia, więc się nie wypowiadam ;)

ps nie miałeś problemu z pianą na tych grzybach?

• 1 month later...

Cześć!

Dawno nie zaglądałem na forum, wybaczcie. Po pierwsze to my chmieliliśmy w sposób dość specyficzny, bo w niskiej temperaturze (lodówka) a po drugie to, krótko, tylko 3 dni. W tych warunkach Fuggles i Galena wypadły przy tej samej ilości dość blado,  podobnie jak polski Cascade, w sensie, nie było ich czuć za bardzo. Sorachi Ace był wyczuwalny, ale niezbyt przyjemny, choć pewnie miałby swoich fanów. Mi się kojarzył trochę z takim sztucznym aromatem sosnowym.  Więc plus dla Mandariny.

A co do Mauribrew Weiss, to można na nich uzyskać dobrą pianę. Nigdy nie robię przerwy białkowej przy pszenicy, z 44 staram się szybko podgrzać do powyżej 60.