mpx80 Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Witam. Po 3 tygodniach od kapslowania zauważyłem, że na ściankach wszystkich butelek widać coś jak osad po drożdżach. Również na szyjce przy powierzchni piwa widać jakieś osady przytwierdzone do butelki z tym że o większych ziarnach - tak jest w kilku butelkach. Po wypiciu piwa osad z samego dna bez problemu dał się wypłukać natomiast ten ze ścianek nie. Piwo w smaku jest troche jakby kwaśne. Niby nic mi po nim nie było. Czy to jest poważna infekcja - piwo nadaje się do wylania czy znikne to z czasem? Piwo to Lager z puszki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Niby nic mi po nim nie było. Czy to jest poważna infekcja - piwo nadaje się do wylania czy znikne to z czasem? Nawet gdybyś miał infekcję, to nie umrzesz od niej. Infekcja nie oznacza piwa trującego, ani nawet szkodliwego. Infekcja to takie zmiany w piwie, które powodują, że picie go nie należy do przyjemności. Większość piw ma jakąś infekcję, a pijemy je wszyscy. Jeśli to jest jednak infekcja, w co wątpię, to dopóki jej objawy są tylko takie, to nie ma problemu. Smakiem na razie się nie przejmuj, ta kwaskowatość może z czasem zniknąć zupełnie, za wcześnie żeby piwo oceniać i wydawać wyroki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hopek Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 też zaobserwowałem takie same "osady drożdżowe", w smaku za to kwaskowatości brak po 2 tyg od rozlewu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 jak infekcja to będzie co raz kwaśniej,ale brewkity mają to do siebie że na początku są kwaskowe ,piłem wczoraj swojego po 14 miesiącach właśnie lagera od Coopersa i nie ma już kwasu tak serio to po 1,5 miesiąca nie było,może i wcześniej ale spróbowałem po tygodniu i po dwóch to było,a następne dopiero po 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Mój pierwszy Coopers Lager z puszki z cukrem też był kwaśny, drugi też Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slonx Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Gorąco zachęcam do niezakładania kolejnych tematów o infekcji, skoro jest jeden, rozrośnięty do całkiem sporych rozmiarów, gdzie nie tylko można zadać pytanie, ale przeczytać, jakie kto miał objawy infekcji, lub też sądził, że miał: http://www.piwo.org/topic/7691-infekcja/page__st__160 Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now