Jump to content

Co mogę zrobić z tych składników?


Recommended Posts

Początkujący piwowar wita Piwowarów

 

Mam za sobą dwie warki z zacieraniem słodów (Pale Ale i Hefe-Weizen), mam na stanie ok 4 kg słodu pilzeńskiego, 30 g chmielu lubelskiego, 60 g marynki, 0,5 kg słodu pszenicznego i drożdże T-58. Czy da radę wyczarować z tych składników coś fajnego?

Edited by Thrashturbator
Link to comment
Share on other sites

Będzie to jakieś jasne piwo. ja bym na Twoim miejscu te wszystkie składniki wykorzystał na raz. Marynkę dał na goryczkę i smak (30'), lubelski na aromat.

Link to comment
Share on other sites

 

Będzie to jakieś jasne piwo. ja bym na Twoim miejscu te wszystkie składniki wykorzystał na raz. Marynkę dał na goryczkę i smak (30'), lubelski na aromat.

 

Dzięki za odpowiedź, czy odpowiednie byłoby zacieranie 30' 63 stopnie, 30' 73 stopnie, chmielenie powiedzmy w ten sposób: Marynka 0' 20 g, 30' 15 g, lubelski 50' 20 g? Czy ładować większe ilości, żeby to wykorzystać? W jaką zawartość ekstraktu mogę celować?

Link to comment
Share on other sites

Początkujący piwowar wita Piwowarów

 

Mam za sobą dwie warki z zacieraniem słodów (Pale Ale i Hefe-Weizen), mam na stanie ok 4 kg słodu pilzeńskiego, 30 g chmielu lubelskiego, 60 g marynki, 0,5 kg słodu pszenicznego i drożdże T-58. Czy da radę wyczarować z tych składników coś fajnego?

Możesz wyczarować z tego prawie Kölscha. Nie dawaj Marynki tylko.

Link to comment
Share on other sites

Może dobrym pomysłem było by 'podpięcie' tematu? Zawsze jest ktoś kto komu zostało kilka składników i zastanawia się co z tego może uwarzyć. Niedługo pojawią się kolejne pytania tego typu.

Link to comment
Share on other sites

Na tych drożdżach raczej nie uzyskasz nic fajnego, ale spróbować zawsze można.

Ja bym zrobił tak :

Wszystkie słody wsypujesz 62 stopnie 10 min, 72 stopnie 50 minut - filtracja

Chmielenie 30g Marynki od początku

30g Marynki 15 min

30g Lubelskiego 1 minuta

Link to comment
Share on other sites

 

 


Na tych drożdżach raczej nie uzyskasz nic fajnego, ale spróbować zawsze można.
Ja bym zrobił tak :
Wszystkie słody wsypujesz 62 stopnie 10 min, 72 stopnie 50 minut - filtracja
Chmielenie 30g Marynki od początku
30g Marynki 15 min
30g Lubelskiego 1 minuta


Oprę się na Twoim doświadczeniu i skorzystam z receptury jaką podałeś. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc.

Mam też offtopowe pytanie, żeby nie zaśmiecać głównego forum - ile w pojemniku fermentacyjnym na burzliwej ma spędzić przeniczniak, zakładając, że nie będzie cichej? Edited by elroy
Link to comment
Share on other sites

ile w pojemniku fermentacyjnym na burzliwej ma spędzić przeniczniak

 

Minimalny czas to aż drożdże skończą swoją robotę i przefermentują co mają do przefermentowania. I ani dnia krócej. Tak jak w przypadku każdego innego piwa.

Link to comment
Share on other sites

 

 


ile w pojemniku fermentacyjnym na burzliwej ma spędzić przeniczniak

Tak jak już kolega wyżej wspomniał. Tyle ile będą pracować drożdże. Choć w moim przypadku kilka razy zmuszony byłem przedłużyć burzliwą o dzień lub dwa i żadnych negatywnych efektów nie zauważyłem (zapewne jakieś wystąpiły, ale niezauważalne dla mojego podniebienia), cichej nigdy nie stosowałem przy pszeniczce.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam. Skoro istnieje taki wątęk postanowiłem zaczerpnąć rady. Popełniłem dziś kolejną warkę (IRA) i zastanawiam się co zrobić z resztek które mi zostały.

Na stanie mam:

Słody: Pilzneński 5kg (ECB 3,8), Carabelge 0,25kg (30-35 EBC)

Chmiele: Fuggles, Perle, Lubelski, Magnum, Maryńka (po ok. 50g)

Drożdżaki: Safale S-04 (Gęstwa 2 pokolenie, lub 3 po IRA)

Dodatki: Mech Irlandzki ok. 5g

 

Zdaje sobie, że nie wiele można poszaleć z tym, co mam, no ale można zawsze coś dokupić. Mam w butlach jeszcze Full Aroma Hops z 3 warki, który wykręca goryczką języki mojej rodzinie(mi smakuje), więc chciałbym zrobić coś mniej goryczkowego. Wszystkie propozycje mile widziane.

Link to comment
Share on other sites

Sobota bez warzenia to dzień stracony, chciałbym coś zaplanować na sobotę i przy okazji zrobić czyszczenie magazynu.

 

Pale Ale 1,7 kg

Pilzneński 1,7 kg

Carahell 0,3 kg

Carapils 0,3 kg

 

Do tego dodałbym 0,3-0,5 karmelowego czerwonego, coś barwiącego, może trochę płatków owsianych błyskawicznych, Blg 11-12

 

Co z tego może wyjść? Drożdże dokupię, chmiele jakieś są, lubelski, marynka, Willamatte, Styrian Golding.

 

Najchętniej wycudował bym jakieś karmelowe, chodzi mi po głowie karmel z cukru trzcinowego. Może jakieś sugestie?

Link to comment
Share on other sites

jak dasz z 0,3 czerwonego karmelu i nachmielisz marynką na goryczkę, a Willamatte i Styrian na aromat, to będzie coś podobnego do American Amber Ale. Możesz też dać Willamatte do chmielenia na zimno, kwestia ile go masz. Przypuszczam, że korzystasz z sucharów, to polecam US-05 albo Danstar Nottingham

 

[edit]

dla podbicia ekstraktu użyj płatków pszennych nie owsianych, możesz też dać niewielką ilość cukru, ale przy niskim ekstrakcie to niewskazane.

Edited by leszcz007
Link to comment
Share on other sites

Planuję na dniach wypchnąć resztki z zapasów i uwarzyć takie coś:

1,95 pszeniczny 1,5 Pilzneński 0,35 Aroma 0,25 Amber, chmielone na goryczkę marynką, na aromat EKG i Hallertaurem.

Drożdże Nottinghamy.

Ciekawe co mi z tego wyjdzie i jak sobie filtrator poradzi?

Link to comment
Share on other sites

Planuję na dniach wypchnąć resztki z zapasów i uwarzyć takie coś:

1,95 pszeniczny 1,5 Pilzneński 0,35 Aroma 0,25 Amber, chmielone na goryczkę marynką, na aromat EKG i Hallertaurem.

Drożdże Nottinghamy.

Ciekawe co mi z tego wyjdzie i jak sobie filtrator poradzi?

Jeśli masz drożdże do pszenicy to użyłbym tylko: 1,95 pszeniczny 1,5 Pilzneński i uwarzył pysznego weizena ;) Filtracja powinna przejść bez większych problemów :) Możesz zwilżyć pilznieński przed śrutowaniem, żeby zostawała cała łuska.

Edited by elroy
Link to comment
Share on other sites

Witam po długiej przerwie. Zostało mi trochę wszelkiego rodzaju resztek piwowarskich, takich, jak:

 

- 2 kg słodu pilzneńskiego Strzegom

- 1 kg słodu Pale Ale Strzegom

- 1 kg słodu karmelowego 30 Strzegom

- 1 kg słodu pszenicznego Strzegom

 

- 200 gr. szyszek Magnum 13,6%

- 100 gr. szyszek Perle 5,5%

 

- drożdże US-05

 

Czy z tego miksu ma szanse wyjść coś pijalnego?

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Witam po długiej przerwie. Zostało mi trochę wszelkiego rodzaju resztek piwowarskich, takich, jak:

 

- 2 kg słodu pilzneńskiego Strzegom

- 1 kg słodu Pale Ale Strzegom

- 1 kg słodu karmelowego 30 Strzegom

- 1 kg słodu pszenicznego Strzegom

 

- 200 gr. szyszek Magnum

- 100 gr. szyszek Perle

 

- drożdże US-05

 

Czy z tego miksu ma szanse wyjść coś pijalnego?

Zmniejszyłbym tylko ilość chmielu i karmelu, bo może być krucho z pijalnością :P

Link to comment
Share on other sites

Czy z tego miksu ma szanse wyjść coś pijalnego?

 

Zmniejszyłbym tylko ilość chmielu i karmelu, bo może być krucho z pijalnością :P

Jeśli chodzi o chmiel, to myślałem, żeby, celując w 25 litrów dać w takiej proporcji:

 

Magnum, 15 gr., 60 min.

Perle, 15 gr., 30 min.

Perle, 30 gr., 10 min

Perle, 60 gr., 0 min

 

Niestety nie wiem jaki to będzie miało efekt końcowy, szczególnie taka duża ilość Perle na końcu :). Przyznam szczerze, że najchętnie to bym użył możliwie najwięcej chmielu Magnum (mam go dużo), ale nie mam z nim doświadczenia, więc rad chętnie wysłucham.

 

Jeśli natomiast chodzi o słód karmelowy 30, to czytam, że nie wnosi za dużo słodkości, więc może nada się cały kilogram? Przyznam szczerze, że to będzie moje drugie zacieranie i drugie z "resztek", dlatego chciałbym zużyć wszystkie słody, które mam i kolejne piwa robić już wg. receptur.

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.