Thrashturbator Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 (edited) Początkujący piwowar wita Piwowarów Mam za sobą dwie warki z zacieraniem słodów (Pale Ale i Hefe-Weizen), mam na stanie ok 4 kg słodu pilzeńskiego, 30 g chmielu lubelskiego, 60 g marynki, 0,5 kg słodu pszenicznego i drożdże T-58. Czy da radę wyczarować z tych składników coś fajnego? Edited June 24, 2013 by Thrashturbator gisaikei, ATizequeM, Nataliefeem and 1 other 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
St. Anger Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Będzie to jakieś jasne piwo. ja bym na Twoim miejscu te wszystkie składniki wykorzystał na raz. Marynkę dał na goryczkę i smak (30'), lubelski na aromat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thrashturbator Posted June 24, 2013 Author Share Posted June 24, 2013 Będzie to jakieś jasne piwo. ja bym na Twoim miejscu te wszystkie składniki wykorzystał na raz. Marynkę dał na goryczkę i smak (30'), lubelski na aromat. Dzięki za odpowiedź, czy odpowiednie byłoby zacieranie 30' 63 stopnie, 30' 73 stopnie, chmielenie powiedzmy w ten sposób: Marynka 0' 20 g, 30' 15 g, lubelski 50' 20 g? Czy ładować większe ilości, żeby to wykorzystać? W jaką zawartość ekstraktu mogę celować? Vanieldic 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 (edited) Qbrew mówi, że dla 20 litrów powinno wyjść nieco ponad 13 BLG (1.054 OG). Edited June 24, 2013 by zasada Vanieldic 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
St. Anger Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Chmielenie jak chcesz, nie wiem jaką goryczkę lubisz. Zacieranie 30 i 30 jest w porządku. Vanieldic 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Początkujący piwowar wita Piwowarów Mam za sobą dwie warki z zacieraniem słodów (Pale Ale i Hefe-Weizen), mam na stanie ok 4 kg słodu pilzeńskiego, 30 g chmielu lubelskiego, 60 g marynki, 0,5 kg słodu pszenicznego i drożdże T-58. Czy da radę wyczarować z tych składników coś fajnego? Możesz wyczarować z tego prawie Kölscha. Nie dawaj Marynki tylko. Vanieldic 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gimp Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Może dobrym pomysłem było by 'podpięcie' tematu? Zawsze jest ktoś kto komu zostało kilka składników i zastanawia się co z tego może uwarzyć. Niedługo pojawią się kolejne pytania tego typu. Vanieldic 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Zawsze można spróbować, czemu nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
banita12 Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Na tych drożdżach raczej nie uzyskasz nic fajnego, ale spróbować zawsze można. Ja bym zrobił tak : Wszystkie słody wsypujesz 62 stopnie 10 min, 72 stopnie 50 minut - filtracja Chmielenie 30g Marynki od początku 30g Marynki 15 min 30g Lubelskiego 1 minuta Vanieldic 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Saison z tego wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thrashturbator Posted June 25, 2013 Author Share Posted June 25, 2013 (edited) Na tych drożdżach raczej nie uzyskasz nic fajnego, ale spróbować zawsze można.Ja bym zrobił tak :Wszystkie słody wsypujesz 62 stopnie 10 min, 72 stopnie 50 minut - filtracjaChmielenie 30g Marynki od początku30g Marynki 15 min30g Lubelskiego 1 minuta Oprę się na Twoim doświadczeniu i skorzystam z receptury jaką podałeś. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc.Mam też offtopowe pytanie, żeby nie zaśmiecać głównego forum - ile w pojemniku fermentacyjnym na burzliwej ma spędzić przeniczniak, zakładając, że nie będzie cichej? Edited February 23, 2015 by elroy Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 ile w pojemniku fermentacyjnym na burzliwej ma spędzić przeniczniak Minimalny czas to aż drożdże skończą swoją robotę i przefermentują co mają do przefermentowania. I ani dnia krócej. Tak jak w przypadku każdego innego piwa. Vanieldic 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gimp Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 ile w pojemniku fermentacyjnym na burzliwej ma spędzić przeniczniak Tak jak już kolega wyżej wspomniał. Tyle ile będą pracować drożdże. Choć w moim przypadku kilka razy zmuszony byłem przedłużyć burzliwą o dzień lub dwa i żadnych negatywnych efektów nie zauważyłem (zapewne jakieś wystąpiły, ale niezauważalne dla mojego podniebienia), cichej nigdy nie stosowałem przy pszeniczce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scoff Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Witam. Skoro istnieje taki wątęk postanowiłem zaczerpnąć rady. Popełniłem dziś kolejną warkę (IRA) i zastanawiam się co zrobić z resztek które mi zostały. Na stanie mam: Słody: Pilzneński 5kg (ECB 3,8), Carabelge 0,25kg (30-35 EBC) Chmiele: Fuggles, Perle, Lubelski, Magnum, Maryńka (po ok. 50g) Drożdżaki: Safale S-04 (Gęstwa 2 pokolenie, lub 3 po IRA) Dodatki: Mech Irlandzki ok. 5g Zdaje sobie, że nie wiele można poszaleć z tym, co mam, no ale można zawsze coś dokupić. Mam w butlach jeszcze Full Aroma Hops z 3 warki, który wykręca goryczką języki mojej rodzinie(mi smakuje), więc chciałbym zrobić coś mniej goryczkowego. Wszystkie propozycje mile widziane. Vanieldic 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Polskie Ale wyjdzie. Na goryczkę Marynka, na aromat Lubelski i będzie git. Vanieldic 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Sobota bez warzenia to dzień stracony, chciałbym coś zaplanować na sobotę i przy okazji zrobić czyszczenie magazynu. Pale Ale 1,7 kg Pilzneński 1,7 kg Carahell 0,3 kg Carapils 0,3 kg Do tego dodałbym 0,3-0,5 karmelowego czerwonego, coś barwiącego, może trochę płatków owsianych błyskawicznych, Blg 11-12 Co z tego może wyjść? Drożdże dokupię, chmiele jakieś są, lubelski, marynka, Willamatte, Styrian Golding. Najchętniej wycudował bym jakieś karmelowe, chodzi mi po głowie karmel z cukru trzcinowego. Może jakieś sugestie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 (edited) jak dasz z 0,3 czerwonego karmelu i nachmielisz marynką na goryczkę, a Willamatte i Styrian na aromat, to będzie coś podobnego do American Amber Ale. Możesz też dać Willamatte do chmielenia na zimno, kwestia ile go masz. Przypuszczam, że korzystasz z sucharów, to polecam US-05 albo Danstar Nottingham [edit] dla podbicia ekstraktu użyj płatków pszennych nie owsianych, możesz też dać niewielką ilość cukru, ale przy niskim ekstrakcie to niewskazane. Edited August 19, 2013 by leszcz007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Coś mnie jednak ciągnie w stronę karmelowego, o niskim odfermentowaniu i niskiej goryczce. Płatków pszennych mogę nie dawać, mam jeszcze słód pszeniczny. Vanieldic 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pershi Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Planuję na dniach wypchnąć resztki z zapasów i uwarzyć takie coś: 1,95 pszeniczny 1,5 Pilzneński 0,35 Aroma 0,25 Amber, chmielone na goryczkę marynką, na aromat EKG i Hallertaurem. Drożdże Nottinghamy. Ciekawe co mi z tego wyjdzie i jak sobie filtrator poradzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 (edited) Planuję na dniach wypchnąć resztki z zapasów i uwarzyć takie coś: 1,95 pszeniczny 1,5 Pilzneński 0,35 Aroma 0,25 Amber, chmielone na goryczkę marynką, na aromat EKG i Hallertaurem. Drożdże Nottinghamy. Ciekawe co mi z tego wyjdzie i jak sobie filtrator poradzi? Jeśli masz drożdże do pszenicy to użyłbym tylko: 1,95 pszeniczny 1,5 Pilzneński i uwarzył pysznego weizena Filtracja powinna przejść bez większych problemów Możesz zwilżyć pilznieński przed śrutowaniem, żeby zostawała cała łuska. Edited February 23, 2015 by elroy Kamill 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pershi Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Zatrze się po amerykańsku i będzie jak prawie American Wheat Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 (edited) Witam po długiej przerwie. Zostało mi trochę wszelkiego rodzaju resztek piwowarskich, takich, jak: - 2 kg słodu pilzneńskiego Strzegom - 1 kg słodu Pale Ale Strzegom - 1 kg słodu karmelowego 30 Strzegom - 1 kg słodu pszenicznego Strzegom - 200 gr. szyszek Magnum 13,6% - 100 gr. szyszek Perle 5,5% - drożdże US-05 Czy z tego miksu ma szanse wyjść coś pijalnego? Edited August 20, 2013 by santa Vanieldic 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Jasne pełne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Witam po długiej przerwie. Zostało mi trochę wszelkiego rodzaju resztek piwowarskich, takich, jak: - 2 kg słodu pilzneńskiego Strzegom - 1 kg słodu Pale Ale Strzegom - 1 kg słodu karmelowego 30 Strzegom - 1 kg słodu pszenicznego Strzegom - 200 gr. szyszek Magnum - 100 gr. szyszek Perle - drożdże US-05 Czy z tego miksu ma szanse wyjść coś pijalnego? Zmniejszyłbym tylko ilość chmielu i karmelu, bo może być krucho z pijalnością Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 (edited) Czy z tego miksu ma szanse wyjść coś pijalnego? Zmniejszyłbym tylko ilość chmielu i karmelu, bo może być krucho z pijalnością Jeśli chodzi o chmiel, to myślałem, żeby, celując w 25 litrów dać w takiej proporcji: Magnum, 15 gr., 60 min. Perle, 15 gr., 30 min. Perle, 30 gr., 10 min Perle, 60 gr., 0 min Niestety nie wiem jaki to będzie miało efekt końcowy, szczególnie taka duża ilość Perle na końcu . Przyznam szczerze, że najchętnie to bym użył możliwie najwięcej chmielu Magnum (mam go dużo), ale nie mam z nim doświadczenia, więc rad chętnie wysłucham. Jeśli natomiast chodzi o słód karmelowy 30, to czytam, że nie wnosi za dużo słodkości, więc może nada się cały kilogram? Przyznam szczerze, że to będzie moje drugie zacieranie i drugie z "resztek", dlatego chciałbym zużyć wszystkie słody, które mam i kolejne piwa robić już wg. receptur. Edited August 20, 2013 by santa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now