e-prezes Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Skoro randall potrafi wzbogacić piwo bazowe to czy podpinając go pod Perłę czy Warkę osiągnie się również ciekawy efekt? Jak sądzicie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynieks Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 A co to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted June 24, 2013 Author Share Posted June 24, 2013 (edited) Infuzer, którego AleBrowar używał na festiwalu we Wrocku. Do komory można zapodać chmiel w szyszkach lub rozdrobnione ziarna kawy (do stouta). http://www.dogfish.c...amel-animal.htm btw, było o tego typu ustrojstwach w najnowszym piwowarze. Są jeszcze "chmielowe torpedy" / hoprocket. Swój patent miał we Wrocku również SzałPiw. Edited June 24, 2013 by e-prezes Link to comment Share on other sites More sharing options...
goral89 Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Myśle że jak najbardziej jakis ciekawy efekt dalo by sie wyciagnac. Napewno z jasnego lagera nie powstanie czkoladowy stout, ale Perła kawowa jak najbardziej. Oczywiscie wychodzac z zalozenia ze uzycie randala cokolwiek daje. Fajny bylby np. wit przepuszczony przez swieza skorke cytryn, pomaranczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted June 24, 2013 Author Share Posted June 24, 2013 (edited) Nie, nie... nie miałem na myśli zrobienia z lagera stouta kawowego, a jedynie poprawienie lagera końcowym chmieleniem aromatycznym. O kawie wspomniałem w kontekście lanych stoutów i porterów. Z witem to nawet ciekawy pomysł Edited June 24, 2013 by e-prezes Link to comment Share on other sites More sharing options...
goral89 Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Co dokladnie uzyl Szalpiw? Link to comment Share on other sites More sharing options...
St. Anger Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Nie wiem czy efektu skunksa (z lecha na przykład), kwasu izowalerianowego, czy też DMS-u, ten chmiel, by zamaskował, szczerze mówiąc bardzo wątpię. IMHO koncernówek, już nic nie poprawi, no chyba, że same browary polepszą ich jakość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Marnotrawstwo chmielu na takie piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted June 24, 2013 Author Share Posted June 24, 2013 Co dokladnie uzyl Szalpiw? Mieli swój autorski infuzer. Jasne, że szkoda, ale ciekawi mnie efekt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Ostatnio testowaliśmy go nabijając kawą i podpinając Ortodoxa. Kawowością dorównywał mojej czarnej w robocie. A co do stwierdzenia "szkoda chmielu" to nie byłbym taki szybki w rzucaniu osądów. Piwa absolutnie paskudne w smaku faktycznie nic nie zyskają... ale doprawienie cienkiego lagera aromatem i smakiem, bez podbijania goryczki - to może być ciekawe Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Wg mnie ciekawy eksperyment, zwłaszcza sezonowo na jesieni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyk Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Pijalne piwo w cenie koncernówki - ot takie do wypicia na co dzień. Brzmi kusząco, też jestem ciekawy efektów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kishar Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Myśle że jak najbardziej jakis ciekawy efekt dalo by sie wyciagnac. Napewno z jasnego lagera nie powstanie czkoladowy stout, ale Perła kawowa jak najbardziej. Oczywiscie wychodzac z zalozenia ze uzycie randala cokolwiek daje. Fajny bylby np. wit przepuszczony przez swieza skorke cytryn, pomaranczy. AleBrowar przepuszczał przez skórkę pomarańczową przy użyciu Randalla Lady Blanche na fetiwalu w Pradze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted June 24, 2013 Author Share Posted June 24, 2013 Zauważyłem, że nawet słabe piwa (domowe) dochmielone na zimno zyskują, stąd pytanie czy montując randalla w zwykłej knajpie, ze zwykłym masowym lagerem da się osiągnąć podobny efekt. Pewnie jak ktoś nie spróbuje to się nie dowie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyk Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 (edited) Zaciekawił mnie mocno ten temat... Poszukałem w internecie i znalazłem takie rozwiązania i pomysły: Zaparzacz do herbaty Raczej bardzo kiepski pomysł Wersja bardziej hardcorowa czyli COŚ z wyposażenia akwarium (nie wiem co to) Gotowe rozwiązanie DIY na bazie filtru do wody DIY mini randall Ktoś już ma albo będzie robił / kupował? Edited June 24, 2013 by Krzyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted November 18, 2013 Author Share Posted November 18, 2013 Wygląda na to, że na urodzinach Strefy Piwa w Krakowie polewano Żywca poprzez randalla. Był ktoś, to prawda? i jak wrażenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
playand1 Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Wygląda na to, że na urodzinach Strefy Piwa w Krakowie polewano Żywca poprzez randalla. Był ktoś, to prawda? i jak wrażenia? W randallu ananas + cascade, po ok. 3-4 godzinach chmielu nie było czuć ani trochę, ananas dosyć wyraźnie,ogólnie wrażenia raczej negatywne. Nie wiem czy było to spowodowane czasem który upłynął od załadowania randalla, czy jakimś innym czynnikiem, ale jak dla mnie Żywiec nie stał się lepszy w wyniku tej całej operacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Wg mnie załadowanie i chmielu i ananasa to za dużo - nie wiadomo, jaki tak naprawdę był efekt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Różnica była wyczuwalna lecz na początku szału nie było, przebił się mocno ananas i głównie w aromacie. Jeżeli po 3-4h nie było lepiej z chmielem to wcześniej też nie (lupuliny rozpuszcza alkohol). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Ja tam czułem samego ananasa, jak piwo z sokiem. Tutaj to nie pasowało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now