Jump to content

Randall a zwykłe piwo

e-prezes

Recommended Posts

Skoro randall potrafi wzbogacić piwo bazowe to czy podpinając go pod Perłę czy Warkę osiągnie się również ciekawy efekt? Jak sądzicie...

Infuzer, którego AleBrowar używał na festiwalu we Wrocku. Do komory można zapodać chmiel w szyszkach lub rozdrobnione ziarna kawy (do stouta).

http://www.dogfish.c...amel-animal.htm

btw, było o tego typu ustrojstwach w najnowszym piwowarze. Są jeszcze "chmielowe torpedy" / hoprocket. Swój patent miał we Wrocku również SzałPiw.

Edited by e-prezes

Myśle że jak najbardziej jakis ciekawy efekt dalo by sie wyciagnac. Napewno z jasnego lagera nie powstanie czkoladowy stout, ale Perła kawowa jak najbardziej. Oczywiscie wychodzac z zalozenia ze uzycie randala cokolwiek daje. Fajny bylby np. wit przepuszczony przez swieza skorke cytryn, pomaranczy.

Nie, nie... nie miałem na myśli zrobienia z lagera stouta kawowego, a jedynie poprawienie lagera końcowym chmieleniem aromatycznym. O kawie wspomniałem w kontekście lanych stoutów i porterów. Z witem to nawet ciekawy pomysł :)

Edited by e-prezes

Nie wiem czy efektu skunksa (z lecha na przykład), kwasu izowalerianowego, czy też DMS-u, ten chmiel, by zamaskował, szczerze mówiąc bardzo wątpię. IMHO koncernówek, już nic nie poprawi, no chyba, że same browary polepszą ich jakość.

Ostatnio testowaliśmy go nabijając kawą i podpinając Ortodoxa. Kawowością dorównywał mojej czarnej w robocie. A co do stwierdzenia "szkoda chmielu" to nie byłbym taki szybki w rzucaniu osądów. Piwa absolutnie paskudne w smaku faktycznie nic nie zyskają... ale doprawienie cienkiego lagera aromatem i smakiem, bez podbijania goryczki - to może być ciekawe :D

Myśle że jak najbardziej jakis ciekawy efekt dalo by sie wyciagnac. Napewno z jasnego lagera nie powstanie czkoladowy stout, ale Perła kawowa jak najbardziej. Oczywiscie wychodzac z zalozenia ze uzycie randala cokolwiek daje. Fajny bylby np. wit przepuszczony przez swieza skorke cytryn, pomaranczy.

AleBrowar przepuszczał przez skórkę pomarańczową przy użyciu Randalla Lady Blanche na fetiwalu w Pradze.

Zauważyłem, że nawet słabe piwa (domowe) dochmielone na zimno zyskują, stąd pytanie czy montując randalla w zwykłej knajpie, ze zwykłym masowym lagerem da się osiągnąć podobny efekt. Pewnie jak ktoś nie spróbuje to się nie dowie...

Zaciekawił mnie mocno ten temat...

Poszukałem w internecie i znalazłem takie rozwiązania i pomysły:

Ktoś już ma albo będzie robił / kupował?

Edited by Krzyk

• 4 months later...

Wygląda na to, że na urodzinach Strefy Piwa w Krakowie polewano Żywca poprzez randalla. Był ktoś, to prawda? i jak wrażenia?

W randallu ananas + cascade, po ok. 3-4 godzinach chmielu nie było czuć ani trochę, ananas dosyć wyraźnie,ogólnie wrażenia raczej negatywne. Nie wiem czy było to spowodowane czasem który upłynął od załadowania randalla, czy jakimś innym czynnikiem, ale jak dla mnie Żywiec nie stał się lepszy w wyniku tej całej operacji.

Różnica była wyczuwalna lecz na początku szału nie było, przebił się mocno ananas i głównie w aromacie. Jeżeli po 3-4h nie było lepiej z chmielem to wcześniej też nie (lupuliny rozpuszcza alkohol).