Jump to content

Randall a zwykłe piwo


e-prezes

Recommended Posts

Skoro randall potrafi wzbogacić piwo bazowe to czy podpinając go pod Perłę czy Warkę osiągnie się również ciekawy efekt? Jak sądzicie...

Link to comment
Share on other sites

Infuzer, którego AleBrowar używał na festiwalu we Wrocku. Do komory można zapodać chmiel w szyszkach lub rozdrobnione ziarna kawy (do stouta).

 

http://www.dogfish.c...amel-animal.htm

 

btw, było o tego typu ustrojstwach w najnowszym piwowarze. Są jeszcze "chmielowe torpedy" / hoprocket. Swój patent miał we Wrocku również SzałPiw.

Edited by e-prezes
Link to comment
Share on other sites

Myśle że jak najbardziej jakis ciekawy efekt dalo by sie wyciagnac. Napewno z jasnego lagera nie powstanie czkoladowy stout, ale Perła kawowa jak najbardziej. Oczywiscie wychodzac z zalozenia ze uzycie randala cokolwiek daje. Fajny bylby np. wit przepuszczony przez swieza skorke cytryn, pomaranczy.

Link to comment
Share on other sites

Nie, nie... nie miałem na myśli zrobienia z lagera stouta kawowego, a jedynie poprawienie lagera końcowym chmieleniem aromatycznym. O kawie wspomniałem w kontekście lanych stoutów i porterów. Z witem to nawet ciekawy pomysł :)

Edited by e-prezes
Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy efektu skunksa (z lecha na przykład), kwasu izowalerianowego, czy też DMS-u, ten chmiel, by zamaskował, szczerze mówiąc bardzo wątpię. IMHO koncernówek, już nic nie poprawi, no chyba, że same browary polepszą ich jakość.

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio testowaliśmy go nabijając kawą i podpinając Ortodoxa. Kawowością dorównywał mojej czarnej w robocie. A co do stwierdzenia "szkoda chmielu" to nie byłbym taki szybki w rzucaniu osądów. Piwa absolutnie paskudne w smaku faktycznie nic nie zyskają... ale doprawienie cienkiego lagera aromatem i smakiem, bez podbijania goryczki - to może być ciekawe :D

Link to comment
Share on other sites

Myśle że jak najbardziej jakis ciekawy efekt dalo by sie wyciagnac. Napewno z jasnego lagera nie powstanie czkoladowy stout, ale Perła kawowa jak najbardziej. Oczywiscie wychodzac z zalozenia ze uzycie randala cokolwiek daje. Fajny bylby np. wit przepuszczony przez swieza skorke cytryn, pomaranczy.

 

AleBrowar przepuszczał przez skórkę pomarańczową przy użyciu Randalla Lady Blanche na fetiwalu w Pradze.

Link to comment
Share on other sites

Zauważyłem, że nawet słabe piwa (domowe) dochmielone na zimno zyskują, stąd pytanie czy montując randalla w zwykłej knajpie, ze zwykłym masowym lagerem da się osiągnąć podobny efekt. Pewnie jak ktoś nie spróbuje to się nie dowie...

Link to comment
Share on other sites

Zaciekawił mnie mocno ten temat...

Poszukałem w internecie i znalazłem takie rozwiązania i pomysły:

Ktoś już ma albo będzie robił / kupował?

Edited by Krzyk
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Wygląda na to, że na urodzinach Strefy Piwa w Krakowie polewano Żywca poprzez randalla. Był ktoś, to prawda? i jak wrażenia?

 

W randallu ananas + cascade, po ok. 3-4 godzinach chmielu nie było czuć ani trochę, ananas dosyć wyraźnie,ogólnie wrażenia raczej negatywne. Nie wiem czy było to spowodowane czasem który upłynął od załadowania randalla, czy jakimś innym czynnikiem, ale jak dla mnie Żywiec nie stał się lepszy w wyniku tej całej operacji.

Link to comment
Share on other sites

Różnica była wyczuwalna lecz na początku szału nie było, przebił się mocno ananas i głównie w aromacie. Jeżeli po 3-4h nie było lepiej z chmielem to wcześniej też nie (lupuliny rozpuszcza alkohol).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.