Jump to content

Stout owsiany - ekstrakt barwiący


Recommended Posts

Hej.

Chciałbym uwarzyć piwo wg tego przepisu:

http://www.wiki.piwo.org/Stout_Owsiany,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29

Jednak w składnie jest tam podany ekstrakt barwiący. Nie posiadam go niestety. Można go jakoś zastąpić słodami palonymi/czekoladowymi? Chodzi tylko o nadanie barwy, czy również jest jakiś jego wpływ na smak?

Link to comment
Share on other sites

Można, robisz wywar z jakiegoś słodu barwiącego przez namoczenie w wodzie, cedzisz i wlewasz do brzeczki. Potrzebną ilość wyliczysz dowolnym programem piwowarskim.

Link to comment
Share on other sites

A kiedy dodać słody palone i czekoladowe? Od początku czy po negatywnej próbie jodowej, bezpośrednio przed rozpoczęciem grzania do mash out?

 

Edit: Piwo już warzone. Ostateczny przepis jest tu: http://www.piwo.org/topic/9656-browar-u-koziolka/#entry215578

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.