Jump to content

Drożdże Wyest 3787 Trappist HG


Recommended Posts

Z racji, że żonkę wysłałem na krótkie wakacje i mam całą kuchnię dla siebie :) postanowiłem uwarzyć kolejne warki. Na dzisiaj zaplanowałem Belgian Dubbel single hop Amarillo, ale mam pewien problem z drożdżami, tzn wczoraj wyciągnąłem zakupioną saszetkę z lodówki, zaktywowałem i zostawiłem w temperaturze pokojowej na noc. Wstaję rano, a tutaj klops, drożdże nie ruszyły, ponieważ nie mam dużego doświadczenia w używaniu płynnych drożdży, a tym bardziej belgijskich mam pytanie, czy to normalny objaw i te drożdże potrzebują więcej czasu, czy nie czekać i robić starter (drożdże nie są przeterminowane).

Jakiś czas temu używałem drożdży Wyest 3942 Belgian Wheat do witbiera, które były po terminie i pięknie ruszyły po kilku godzinach od aktywacji, stąd dodatkowe moje obawy.

Link to comment
Share on other sites

To raczej standard dla wielu drożdży, trochę kiepsko to rozegrałeś, trzeba było rozgnieść saszetkę 3-5dni prze warzeniem, tak żeby jeszcze starczyło czasu na zrobienie startera.

Ja na twoim miejscu od razu robił bym starter i nie czekał na napuchnięcia saszetki

Link to comment
Share on other sites

Tyle ile miesięcy minęło od produkcji tyle dni pęcznieje saszetka.

Jeśli taka jest zasada to co z tymi drożdżami Belgian Wheat, które ruszyły w kilka godzin po aktywacji, a były sporo po terminie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.