Bzdzionek Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 Z racji, że żonkę wysłałem na krótkie wakacje i mam całą kuchnię dla siebie postanowiłem uwarzyć kolejne warki. Na dzisiaj zaplanowałem Belgian Dubbel single hop Amarillo, ale mam pewien problem z drożdżami, tzn wczoraj wyciągnąłem zakupioną saszetkę z lodówki, zaktywowałem i zostawiłem w temperaturze pokojowej na noc. Wstaję rano, a tutaj klops, drożdże nie ruszyły, ponieważ nie mam dużego doświadczenia w używaniu płynnych drożdży, a tym bardziej belgijskich mam pytanie, czy to normalny objaw i te drożdże potrzebują więcej czasu, czy nie czekać i robić starter (drożdże nie są przeterminowane). Jakiś czas temu używałem drożdży Wyest 3942 Belgian Wheat do witbiera, które były po terminie i pięknie ruszyły po kilku godzinach od aktywacji, stąd dodatkowe moje obawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 Tyle ile miesięcy minęło od produkcji tyle dni pęcznieje saszetka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 To raczej standard dla wielu drożdży, trochę kiepsko to rozegrałeś, trzeba było rozgnieść saszetkę 3-5dni prze warzeniem, tak żeby jeszcze starczyło czasu na zrobienie startera. Ja na twoim miejscu od razu robił bym starter i nie czekał na napuchnięcia saszetki Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 Potrzebują czasu i startera niestety nawet jak napuchną ładnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shayboos Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 starter, starter i jeszcze raz starter... odkąd zacząłem robić startery przekonałem się, że warto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted July 6, 2013 Author Share Posted July 6, 2013 W takim razie odpalam starter i Belgian Dubbel przechodzi na koniec kolejki, a dzisiaj Milk Stout na S-04 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted July 6, 2013 Author Share Posted July 6, 2013 Tyle ile miesięcy minęło od produkcji tyle dni pęcznieje saszetka. Jeśli taka jest zasada to co z tymi drożdżami Belgian Wheat, które ruszyły w kilka godzin po aktywacji, a były sporo po terminie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 A co z tymi co pęczniały dwa tygodnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted July 6, 2013 Author Share Posted July 6, 2013 A co z tymi co pęczniały dwa tygodnie? wyjątek od reguły Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 Od kilku lat używam tylko płynne. Nie miałem jeszcze saszetki, która by napęczniała krócej niż kilka dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now