jimmy_jb Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 (edited) Reaktywacja po przeprowadzce, ślubie itp. pierdółkach życiowych. Na pierwszy ogień Pils: Warka XXXIII - 5.VI.2013 3 kg pilzneński 0.2 kg Carapils 10 l wody 52* - 15 min 62* - 45 min 72* - 30 min podgrzanie i filtracja: 4 x 2l wody Chmiel - 50 g Hallertau Mittelfruh 20 g - 70 min 15 g - 20 min 15 g - 10 min Początkowe Blg=12,5*, 11 l brzeczki (czyli wydajność do kitu) Fermentacja W34/70 w stałej temperaturze 10°C (lodówka) Butelkowane 18.VI.2013 przy 2,5* Blg A na drugi ogień Red (mam nadzieję że wyjdzie czerwone) Ale Warka XXXIV - 11.VI.2013 2,7 kg pilzneński 0,25 kg Carared 0,25 kg Carahell 0,05 kg Carafa III - na ostatnie 30 min zacierania 8 l wody 40* i intensywne podgrzewanie (na kuchence indukcyjnej) 62* - 30 min 67* - 30 min 72* - 30 min podgrzanie i filtracja: 2 x 2 l wody i 1,5 l wrzątku Chmiel: 40 g Perle 20 g - 70 min 10 g - 20 min 10 g - 10 min Początkowe Blg=14,5*, 11 l brzeczki (znowu wydajność... chyba muszę dać mniej wody do zacierania a więcej do wysładzania i zredukować ilość słodów) Fermentacja S-04 w temperaturze 20-22°C Butelkowane 19.VI.2013 przy 3* Blg - nisko zeszło, liczę na lekko wytrawny charakter Edited July 8, 2013 by jimmy_jb Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimmy_jb Posted July 8, 2013 Author Share Posted July 8, 2013 Pils już zdegustowany prawie do końca, wyszedł dobrze. Red Ale wcale nie takie czerwone jak chciałem. Przy okazji usunąłem z numeracji warek piwa nie robione u siebie i wyszło że po Warce XXXVIII mam: Warka XXXV - 25.VI.2013 2,15 kg pilzneński 0,2 kg Carafa III 7 l wody 52* - 15 min 62* - 30 min (wrzucenie Carafy po 15 min.) 67* - 15 min 72* - 20 min podgrzanie i filtracja: 4 x 2 l wody Chmiel: 30 g Perle 10 g - 70 min 10 g - 15 min 10 g - 5 min Blg = 11*, 10 litrów Fermentacja gęstwą z Pilsa w temperaturze 8oC. Butelkowane 8.VII.2013 przy 2,5* Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimmy_jb Posted July 8, 2013 Author Share Posted July 8, 2013 27.VI.2013 Warka XXXVI - Chocolate Ale 1,6 kg Pale Ale 0,3 kg karmelowy ciemny 0,25 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,2 kg Caraamber 0,25 kg pszeniczny czekoladowy 6 l wody 52* - 15 min dolanie 2 l gorącej wody 62* - 45 min dolanie 2 l gorącej wody 67* - 15 min wrzucony pszeniczny czekoladowy 72* - 15 min podgrzanie i filtracja: 2 x 2 l wody, 1 x 1 l wody, na koniec 1 l wrzątku Chmiel: 20 g Perle 10 g - 70 min 5 g - 10 min 5 g - 0 min 13* Blg, 11 l Fermentacja starterem S-04 w temperaturze 21-23* C Butelkowane 2.VII.2013 przy 3* Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimmy_jb Posted November 18, 2013 Author Share Posted November 18, 2013 (edited) Znowu przerwa w aktualizacji więc wrzucam kilka ostatnich: NIemiecka IPA: 10l wody 3 kg pale ale 0,3 kg pszeniczny prażony na brązowo (7 min w 200 stopniach) dodany na mash out: 0,1 kg pszeniczny prażony na czarno (15 min w 250 stopniach) zacieranie (temperatura w stopniach Celsjusza): 52 - 10 min 62 - 15 min 67 - 15 min 72 - 45 min podgrzanie do 78 i filtracja wysładzanie (temp wody=75 stopni Celsjusza): 6l x 1, 4l x 1 chmielenie: 30g Perle, 40g Polaris, 30g Smaragd, 35g Hallertau Mittelfruher 70 min - 10g Polaris, 10g Perle 20 min - 10g Polaris, 10g Perle, 15g Mittelfruher 10 min - 10g Smaragd 0 min - 10g Perle, 10g Polaris, 10g Smaragd na zimno: 20g MIttelfruher, 10g Polaris, 10g Smaragd Blg początkowe=14, końcowe=4; fermentowane S-33. 11 l. Dunkel Weizen 9l wody 1,5 kg pszeniczny 0,75 kg monachijski I 0,25 kg Carabelge 0,25 kg Carapils na wysładzanie: 0,05 czekoladowy ciemny zacieranie: 44 - 30 min 52 - 10 min 62 - 20 min 67 - 20 min 72 - 30 min 77 - 10 min wysładzanie: 4l x 2 chmielenie: 20g Lubelski - 60min 13 Blg, 11 l butelkowane przy 2 Blg Lager Single Hop Perle 8l wody 2 kg pilzneński 0,5 kg monachijski I 0,3 kg Carapils zacieranie: 52 - 10 min 62 - dekokt 1/3 zacieru: 72 - 15 min gotowanie - 15 min 72 - 30 min 77 - 10 min wysładzanie: 4l wody x 2, 2 l wody x 1 chmielenie: 60g Perle 15g Perle - 60 min 15g Perle - 20 min 15g Perle - 10 min 15g Perle - 0min 13 Blg, 12l Edited November 18, 2013 by jimmy_jb Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now