Jump to content

Browar Mona


Recommended Posts

Reaktywacja po przeprowadzce, ślubie itp. pierdółkach życiowych.

Na pierwszy ogień Pils:

 

Warka XXXIII - 5.VI.2013

 

3 kg pilzneński

0.2 kg Carapils

 

10 l wody

52* - 15 min

62* - 45 min

72* - 30 min

podgrzanie i filtracja: 4 x 2l wody

 

Chmiel - 50 g Hallertau Mittelfruh

20 g - 70 min

15 g - 20 min

15 g - 10 min

 

Początkowe Blg=12,5*, 11 l brzeczki (czyli wydajność do kitu)

 

Fermentacja W34/70 w stałej temperaturze 10°C (lodówka)

 

Butelkowane 18.VI.2013 przy 2,5* Blg

 

 

A na drugi ogień Red (mam nadzieję że wyjdzie czerwone) Ale

 

Warka XXXIV - 11.VI.2013

 

2,7 kg pilzneński

0,25 kg Carared

0,25 kg Carahell

0,05 kg Carafa III - na ostatnie 30 min zacierania

 

8 l wody

40* i intensywne podgrzewanie (na kuchence indukcyjnej)

62* - 30 min

67* - 30 min

72* - 30 min

podgrzanie i filtracja: 2 x 2 l wody i 1,5 l wrzątku

 

Chmiel: 40 g Perle

20 g - 70 min

10 g - 20 min

10 g - 10 min

 

Początkowe Blg=14,5*, 11 l brzeczki (znowu wydajność... chyba muszę dać mniej wody do zacierania a więcej do wysładzania i zredukować ilość słodów)

 

Fermentacja S-04 w temperaturze 20-22°C

 

Butelkowane 19.VI.2013 przy 3* Blg - nisko zeszło, liczę na lekko wytrawny charakter

Edited by jimmy_jb
Link to comment
Share on other sites

Pils już zdegustowany prawie do końca, wyszedł dobrze. Red Ale wcale nie takie czerwone jak chciałem.

Przy okazji usunąłem z numeracji warek piwa nie robione u siebie i wyszło że po Warce XXXVIII mam:

 

Warka XXXV - 25.VI.2013

 

2,15 kg pilzneński

0,2 kg Carafa III

 

7 l wody

52* - 15 min

62* - 30 min (wrzucenie Carafy po 15 min.)

67* - 15 min

72* - 20 min

podgrzanie i filtracja: 4 x 2 l wody

 

Chmiel: 30 g Perle

10 g - 70 min

10 g - 15 min

10 g - 5 min

 

Blg = 11*, 10 litrów

 

Fermentacja gęstwą z Pilsa w temperaturze 8oC.

 

Butelkowane 8.VII.2013 przy 2,5* Blg

Link to comment
Share on other sites

27.VI.2013

Warka XXXVI - Chocolate Ale

 

1,6 kg Pale Ale

0,3 kg karmelowy ciemny

0,25 kg płatki owsiane błyskawiczne

0,2 kg Caraamber

0,25 kg pszeniczny czekoladowy

 

6 l wody

52* - 15 min

dolanie 2 l gorącej wody

62* - 45 min

dolanie 2 l gorącej wody

67* - 15 min

wrzucony pszeniczny czekoladowy

72* - 15 min

podgrzanie i filtracja: 2 x 2 l wody, 1 x 1 l wody, na koniec 1 l wrzątku

 

Chmiel: 20 g Perle

10 g - 70 min

5 g - 10 min

5 g - 0 min

 

13* Blg, 11 l

 

Fermentacja starterem S-04 w temperaturze 21-23* C

 

Butelkowane 2.VII.2013 przy 3* Blg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Znowu przerwa w aktualizacji więc wrzucam kilka ostatnich:

 

NIemiecka IPA:

 

10l wody

 

3 kg pale ale

0,3 kg pszeniczny prażony na brązowo (7 min w 200 stopniach)

dodany na mash out: 0,1 kg pszeniczny prażony na czarno (15 min w 250 stopniach)

 

zacieranie (temperatura w stopniach Celsjusza):

52 - 10 min

62 - 15 min

67 - 15 min

72 - 45 min

 

podgrzanie do 78 i filtracja

 

wysładzanie (temp wody=75 stopni Celsjusza): 6l x 1, 4l x 1

 

chmielenie: 30g Perle, 40g Polaris, 30g Smaragd, 35g Hallertau Mittelfruher

 

70 min - 10g Polaris, 10g Perle

20 min - 10g Polaris, 10g Perle, 15g Mittelfruher

10 min - 10g Smaragd

0 min - 10g Perle, 10g Polaris, 10g Smaragd

na zimno: 20g MIttelfruher, 10g Polaris, 10g Smaragd

Blg początkowe=14, końcowe=4; fermentowane S-33.

11 l.

 

 

 

Dunkel Weizen

 

9l wody

 

1,5 kg pszeniczny

0,75 kg monachijski I

0,25 kg Carabelge

0,25 kg Carapils

na wysładzanie: 0,05 czekoladowy ciemny

 

zacieranie:

44 - 30 min

52 - 10 min

62 - 20 min

67 - 20 min

72 - 30 min

77 - 10 min

 

wysładzanie: 4l x 2

 

chmielenie: 20g Lubelski - 60min

13 Blg, 11 l

butelkowane przy 2 Blg

 

Lager Single Hop Perle

 

8l wody

 

2 kg pilzneński

0,5 kg monachijski I

0,3 kg Carapils

 

zacieranie:

52 - 10 min

62 - dekokt 1/3 zacieru:

72 - 15 min

gotowanie - 15 min

72 - 30 min

77 - 10 min

 

wysładzanie: 4l wody x 2, 2 l wody x 1

 

chmielenie: 60g Perle

15g Perle - 60 min

15g Perle - 20 min

15g Perle - 10 min

15g Perle - 0min

 

13 Blg, 12l

Edited by jimmy_jb
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.