gsb Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 Słuchajcie, całkeim niedawno popełniłem Bittera (Muntons Yorkshire Bitter) - wyszedl swietnie, juz cala warka wypita, wszyscy zachwalali i mnie rowniez smakowalo. W ogole ten gatunek piwa bardzo mi odpowiada. Najlepsze piłem w tym roku w Londynie - chyba bitter Harvey's. Mało się pienił, był koloru czerwonego i wyczuwałem cytrynowe nutki... Chcialbym teraz na bazie brew-kita, ktory wychodzi bardzo dobrze, zrobic nastepne warki, ale chcialbym tego brewkita dochmielić. Czy znacie jakies dobre przepisy na to? Zeby jeszcze ulepszyc bittera. Ach, nie piszczie o zacieraniu prosze, jeszcze nie moja pora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 Z brew-kitem nie możesz wiele zrobić, ale mógłbyć wymienić drożdże np. na s-04 i pilnować temperatury fermentacji i prawidłowego nagazowania, to da lepsze efekty niż chmielenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 Możesz na przykład zrobić partial mash. By dobarwić piwo słodem karmelowym, albo dochmielić dla smaku i aromatu. Do dochmielenia nie potrzebujesz nic innego jak większy garnek np 7 litrowy i oczywiście chmiel (polecam fuggles). Do tego jak coder wspomniał drożdże S-04 (będziesz z nich na pewno zadowolony) Link to comment Share on other sites More sharing options...
gsb Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 super a ten slod karmelowy to jako dodatek do 1 fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Niezupełnie. Wlewasz zawartość puszki z częścią wody do garnka jaki masz. Podgrzewasz do 60-75°C. Wkładasz słód w worku do brzeczki, zostawiasz na 45 minut. Wyjmujesz worek zostawiasz by obciekł. Całość gotujesz przez 15 minut, ewentualnie z dodatkiem chmielu aromatycznego. Wlewasz do fermentora ,dodajesz zimnej wody i jeśli całość nie przekracza 30°C dodajesz drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gsb Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 OK. to, 1) Dlaczego akurat karmelowy? 2) czy to ma byz zwykly ześrutowany słód? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 1.Na przykład karnelowy. może być czekolwadowy, zależy co chesz uzyskać 2.tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Nigdy nie robiłem w ten sposób, ale spróbuję odpowiedzieć. 1) Dlaczego akurat karmelowy? Gdybyś wziął np zwykły pilzneński to by trzeba było przeprowadzić pełne zacieranie, żeby przekonwertować skrobię na cukry. A karmelowy jest już "zatarty w ziarnie" i potrzebuje tylko wypłukania tych cukrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 [...]Gdybyś wziął np zwykły pilzneński to by trzeba było przeprowadzić pełne zacieranie, żeby przekonwertować skrobię na cukry.A karmelowy jest już "zatarty w ziarnie" i potrzebuje tylko wypłukania tych cukrów. Czy karmelowy jest całkowicie "zrobiony" to nie mam pewności. A czy sprawdzał ktoś brzeczkę próbą jodową. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gsb Posted April 14, 2009 Author Share Posted April 14, 2009 (edited) witam ponownie, 1) A jakim chmielem dochmielić? Musze kupic 15g czegoś, ale nie wiem czego - Goldings, Challenger, Brambling cross, Fuggles - a moze jakis krajowy? 2) Jakie drozdze polecacie? Safale S04? 3) Makaron, Ty dodAWALEs tylko 50g glukozy do refermentacji... - czemu tak malo? (mi przy 120g wychodza b.malo nagazowane, a co dopiero przy 50?) 4) Obecnie jestem w trakcie przeprowadzki i moje pytanie jest takie czy mozna trzymac Bittery po zakapslowaniu w temp ok 18st? (nie mam mozliwosci nizszej) Edited April 14, 2009 by gsb Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted April 14, 2009 Share Posted April 14, 2009 1.Proponuje Fuggles dla nadania smaku i aromatu, na goryczke może być Marynka. 2.Safale S-04, albo Danstar Nottingham z suchych drożdży. 3.Tyle się daje by uzyskać typowe dla brytyjskich piw niskie nagazowanie. Jeśli nie lubisz tak rozgazowanego piwa to dodaj 150g Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts