Jump to content

Lepszy bitter?


gsb

Recommended Posts

Słuchajcie, całkeim niedawno popełniłem Bittera (Muntons Yorkshire Bitter) - wyszedl swietnie, juz cala warka wypita, wszyscy zachwalali i mnie rowniez smakowalo. W ogole ten gatunek piwa bardzo mi odpowiada. Najlepsze piłem w tym roku w Londynie - chyba bitter Harvey's. Mało się pienił, był koloru czerwonego i wyczuwałem cytrynowe nutki... Chcialbym teraz na bazie brew-kita, ktory wychodzi bardzo dobrze, zrobic nastepne warki, ale chcialbym tego brewkita dochmielić. Czy znacie jakies dobre przepisy na to? Zeby jeszcze ulepszyc bittera.

 

Ach, nie piszczie o zacieraniu prosze, jeszcze nie moja pora.

Link to comment
Share on other sites

Możesz na przykład zrobić partial mash. By dobarwić piwo słodem karmelowym, albo dochmielić dla smaku i aromatu. Do dochmielenia nie potrzebujesz nic innego jak większy garnek np 7 litrowy i oczywiście chmiel (polecam fuggles). Do tego jak coder wspomniał drożdże S-04 (będziesz z nich na pewno zadowolony)

Link to comment
Share on other sites

Niezupełnie. Wlewasz zawartość puszki z częścią wody do garnka jaki masz. Podgrzewasz do 60-75°C. Wkładasz słód w worku do brzeczki, zostawiasz na 45 minut. Wyjmujesz worek zostawiasz by obciekł. Całość gotujesz przez 15 minut, ewentualnie z dodatkiem chmielu aromatycznego. Wlewasz do fermentora ,dodajesz zimnej wody i jeśli całość nie przekracza 30°C dodajesz drożdże.

Link to comment
Share on other sites

Nigdy nie robiłem w ten sposób, ale spróbuję odpowiedzieć.

1) Dlaczego akurat karmelowy?

Gdybyś wziął np zwykły pilzneński to by trzeba było przeprowadzić pełne zacieranie, żeby przekonwertować skrobię na cukry.

A karmelowy jest już "zatarty w ziarnie" i potrzebuje tylko wypłukania tych cukrów.

Link to comment
Share on other sites

[...]Gdybyś wziął np zwykły pilzneński to by trzeba było przeprowadzić pełne zacieranie, żeby przekonwertować skrobię na cukry.

A karmelowy jest już "zatarty w ziarnie" i potrzebuje tylko wypłukania tych cukrów.

Czy karmelowy jest całkowicie "zrobiony" to nie mam pewności.

A czy sprawdzał ktoś brzeczkę próbą jodową.

Link to comment
Share on other sites

witam ponownie,

 

1) A jakim chmielem dochmielić? Musze kupic 15g czegoś, ale nie wiem czego - Goldings, Challenger, Brambling cross, Fuggles - a moze jakis krajowy?

2) Jakie drozdze polecacie? Safale S04?

3) Makaron, Ty dodAWALEs tylko 50g glukozy do refermentacji... - czemu tak malo? (mi przy 120g wychodza b.malo nagazowane, a co dopiero przy 50?)

4) Obecnie jestem w trakcie przeprowadzki i moje pytanie jest takie czy mozna trzymac Bittery po zakapslowaniu w temp ok 18st? (nie mam mozliwosci nizszej)

Edited by gsb
Link to comment
Share on other sites

1.Proponuje Fuggles dla nadania smaku i aromatu, na goryczke może być Marynka.

2.Safale S-04, albo Danstar Nottingham z suchych drożdży.

3.Tyle się daje by uzyskać typowe dla brytyjskich piw niskie nagazowanie. Jeśli nie lubisz tak rozgazowanego piwa to dodaj 150g :beer:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.