Niph Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Poszukuję fajnych drożdży do Barley Wine, najlepiej suchych. Miałem w domu gęstwę po S-04 której planowałem użyć, ale niestety mój brat myślał że to syrop z bzu i postanowił się napić. I gęstwa "ożyła" Więc skoro już muszę coś kupić, to wolałbym coś specjalnie pod to piwo Czytałem na forum różne sugestie, jednak nie wiem co będzie najlepsze - planuję raczej wersję amerykańską, aczkolwiek nie interesuje mnie mocne chmielenie na goryczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted July 14, 2013 Share Posted July 14, 2013 WLP099, chociaż to nie suche. G995 dają radę, ale sugeruję obniżyć dla nich temperaturę do 15-18 stopni. Pewnie można i inne, ale to zależy w jakie Blg chcesz celować. Na obydwu wymienionych robiłen np. BW o Blg startowym około 40 i końcowym 10. Wtedy są już jednak problemy z refermentacją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niph Posted July 14, 2013 Author Share Posted July 14, 2013 Raczej coś koło 25-30 Blg, chętnie bliżej tej wyższej wartości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now