Pieron Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 No, i stałem się nie tylko piwowarem i piekarzem ale i zadymiaczem. Wędzok mam drewniany, myślę że temu nic nie szkodzi. Dużo wiadomości jest na stronie http://www.wedlinydomowe.pl/ Wiem, że kol. Wena zadymia, może i ktoś jeszcze dymi, szczególnie przed świętami :cool2: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 Gdybym teraz budował wędzarnię to też zrobiłbym drewnianą, a nie ceglaną z pokryciem z 7cm. piaskowca i dachem z dębowych klepek, oraz 3m. przewodem od paleniska. Właśnie z nadejściem wiosny mam zamiar przebudować na 1,5m od paleniska. Zimą trzeba bardzo dużo drewna spalić żeby osiągnąć pożądaną temp. na 3m. przewodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 Z wędzonek najlepszy jest Rauchbier Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 Z wędzonek najlepszy jest Rauchbier Albo Grodziskie :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 Nie wiem, nie piłem, nie warzyłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 4, 2009 Author Share Posted April 4, 2009 Puki co za nami dwa wędzenia, ale super sprawa. I całkiem coś innego w smaku Normalnie miodzio. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zico Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 (edited) No, i stałem się nie tylko piwowarem i piekarzem ale i zadymiaczem.Wędzok mam drewniany, myślę że temu nic nie szkodzi. Dużo wiadomości jest na stronie http://www.wedlinydomowe.pl/ Wiem, że kol. Wena zadymia, może i ktoś jeszcze dymi, szczególnie przed świętami :cool2: Dymie i ja na www.wedlinydomowe.pl nick taki sam . Edited April 4, 2009 by zico Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 (edited) Też wędziłem tej zimy. Nie jest to bardzo trudne, ale jak zawsze lepiej dokładnie poczytać artykuły dla początkujących z wedlinydomowe.pl, to uniknie się wielkich błędów. PS Wędziłem na klasycznej beczce. Bardzo ciężko było ustawić odpowiednią temperaturę. Ale wyniki były lepiej niż zadowalające. Edited April 4, 2009 by Makaron Link to comment Share on other sites More sharing options...
zico Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 tutaj na forum jesc opróczmnie conajmniej dwóch zadymiaczy z tego foeum wedlinydomowe.pl to jest wena i bielok pytaj kolego albo jeszce lepiej zapisz się do SDM to jest szkoła domowego masarstwa naprawdę dużo się można nauczyć wejdz na forum i poszykaj działu o takiej nazwie tam jest wszystko opisane .Zapraszam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Cześć Zico przyznam szczerze że mnie zaskoczyłeś na maxa wypatrzenie mnie tutaj i skojarzenie z wędlinami domowymi gdzie mam raptem kilka postów to mistrzostwo swiata mało sie udzielam na wedlinach choć czytuje regularnie. Oczywiscie służę pomocą i moja skromną wiedzą w temacie wędlin zarówno wędzonych jak i przgotowywanych w domu w sznkowarach czy piekarniku. Jejski napisałeś to o czym od pół roku jestem święcie przekonany, derwno czy blacha są ekonomicznejsze niz murowane wędzarnie. Dlatego moja wędzarnia to dwa kawałeki blachy, dwa kawałki płyty OSB, oraz kanał o długości ok 80 cm naziemny. Powoduje to ze wędzok jest w przeciągu 20 minut osuszony, wygrzany, zwarty i gotowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
zico Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 (edited) Cześć Zico przyznam szczerze że mnie zaskoczyłeś na maxa wypatrzenie mnie tutaj i skojarzenie z wędlinami domowymi gdzie mam raptem kilka postów to mistrzostwo swiata mało sie udzielam na wedlinach choć czytuje regularnie. Oczywiscie służę pomocą i moja skromną wiedzą w temacie wędlin zarówno wędzonych jak i przgotowywanych w domu w sznkowarach czy piekarniku. Jejski napisałeś to o czym od pół roku jestem święcie przekonany, derwno czy blacha są ekonomicznejsze niz murowane wędzarnie. Dlatego moja wędzarnia to dwa kawałeki blachy, dwa kawałki płyty OSB, oraz kanał o długości ok 80 cm naziemny. Powoduje to ze wędzok jest w przeciągu 20 minut osuszony, wygrzany, zwarty i gotowy no to dołożymy winorobek jeszcze tez działa i tutaj i w wędlinach Bielok jeśli chodzi o kanał to wiesz że powinienes go troche wydłużyc to po prostu daje większy komfort wędzenia , mniejsze prawdopodobieństwo upieczenia Edited April 5, 2009 by zico Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Oczywiscie służę pomocą i moja skromną wiedzą w temacie wędlin zarówno wędzonych jak i przgotowywanych w domu w sznkowarach czy piekarniku. W piekarniku? Co można zrobić w piekarniku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 Oczywiscie służę pomocą i moja skromną wiedzą w temacie wędlin zarówno wędzonych jak i przgotowywanych w domu w sznkowarach czy piekarniku. W piekarniku? Co można zrobić w piekarniku? Cuda. :cool2: Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 cześć Bielok jeśli chodzi o kanał to wiesz że powinienes go troche wydłużyc to po prostu daje większy komfort wędzenia , mniejsze prawdopodobieństwo upieczenia nie czuję dyskomfortu przy wedzeniu i nie zdarzyło mi się jeszcze nic upiec w wędzoku przy takim kanale bez problemu wędziłem oscypki i ryby W piekarniku? Co można zrobić w piekarniku? Pieczenie, pasztety, mięso w słoikach (choć ja preferuję szybkowar). Przy zakupie soli wedzarkowej można uzyskać efekt podobny do wędzonych mies. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zico Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 no to po temacie jak Tobie pasi to nie ma co dyskutowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Pieczenie, pasztety, mięso w słoikach (choć ja preferuję szybkowar). Przy zakupie soli wedzarkowej można uzyskać efekt podobny do wędzonych mies. Nakieruj mnie na jakis prosty przepis, ale coś bardziej wymyślnego niż pieczeń. Spróbuję, może złapię bakcyla... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zico Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 www.wedlinydomowe.pl tutaj masz co chcesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelk3333 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Witam. A ja tu właśnie z wędlin domowych po jakąś popitkę trafiłem. Szczególnie witam kolegę zico (jak następnym razem znajdę cię w lodówce, to...:P ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 No to rodzinka nam się powiększa. Dobre wędlinki podlane dobrym trunkiem żyć nie umierać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 A co z szynkowarami? Ponoć też cuda można zdziałać na prostym sprzęcie z alledrogo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560 CODER spróbuj tego rarytasu na święta nie zdążysz, ale po śiwętach też trzeba jeść. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 (edited) A co z szynkowarami? Ponoć też cuda można zdziałać na prostym sprzęcie z alledrogo. http://www.wedlinydomowe.pl//forum/viewtopic.php?t=1003&postdays=0&postorder=asc&start=75 właśnie wczoraj zrobiłem coś takiego Edited April 5, 2009 by wena Link to comment Share on other sites More sharing options...
zico Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 (edited) Witam. A ja tu właśnie z wędlin domowych po jakąś popitkę trafiłem. Szczególnie witam kolegę zico (jak następnym razem znajdę cię w lodówce, to...:P ) qrde co to jakaś telepatia czy cóś Edited April 5, 2009 by zico Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Normalnie ślinka leci jak oglądam te forum. Normalnie paluszki lizać. ech...chyba spróbuję zrobić szyneczkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560 CODER spróbuj tego rarytasu na święta nie zdążysz, ale po śiwętach też trzeba jeść. JK Żona już zapowiedziała, że tego nie tknie, ale co tam, i tak spróbuję. Ale mam drobne pytanko - obiecuję, że tylko jedno: Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Kawałek schabu ma mieć jak widzę ok. 30 cm. Ile do tego z grubsza dać tej soli, czosnku i kolendry? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now