Krzyko Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 (edited) Jestem na etapie 16 warki ale cały czas zamawiam gotowe zestawy słodów. Po pierwsze robię sobie "spacerek" po stylach i próbuję się zorientować co tygryski lubią najbardziej, a po drugie przy okazji nabieram doświadczenia. Ale do rzeczy. Zestawy są obliczone na 20 l, ale już od kilku warek dochodząc do założonego Blg końcowego nie uzyskuję takiej ilości piwa. Różnie to bywa - od 18,5 do 19,5 l, ale nie zakładane 20 l. Czy ktoś mi podpowie dlaczego tak jest? Edited July 16, 2013 by elroy Zmieniony tytuł na odpowiadający treści postu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 (edited) Gestość/Ilość cukru wynika z ilości słodu i wydajności zacierania. Na wydajność wpływa wiele czynników ale głownie śrutowanie, sposób wysładzania i długość zacierania. Edited July 16, 2013 by yapko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 za wysoki lub za niskie ph wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Natura Panie, natura. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_P Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 To ja się podłączę w pewnym sensie. Czy zakładana ilość z zestawu to ilość brzeczki czy ilość zabutelkowanego piwa? Wiadomo że część zostaje w chmielinach (jeśli szyszki to całkiem sporo) część zostaje w gęstwie część zostaje po rozlewie natomiast jeśli robi się do refermentacji syrop przy rozlewie to ilość się zwiększa Ja ostatnio celuję w ilość piwa do rozlewu ale jeszcze nie do końca mogę z tym trafić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Jaki masz ballingorzmierz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Jaki masz ballingorzmierz? Dokładnie, błędy pomirau na naszym amatorskim sprzęcie mogą być gigantyczne. Do tego jak sprawdzasz objętość? Bo jeśli z odczytu z druku na fermentorze to ponownie błędy mogą mocno pomieszać tobie w głowie. Generalnie moja rada była by taka, warz dużo piwa, nie przejmuj się drobnostkami jak kilka% wydajności, Moim zdaniem ważniejsze jest utrzymanie stałych wyników wydajności, niż walka o wysoką wydajność. Bo kombinując za dużo, można negatywnie wpłynąć na jakość piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 (edited) Dokładnie, wszystko możesz robić ok, a wystarczy, że Areometr będzie Ci zaniżał wynik o 1BLG i już Ci się wydaje, że masz mniejszą wydajność od zakładanej. Edited July 17, 2013 by Usiu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qxa Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 (edited) dokładnie...wyluzuj i jebnij se browara Edited July 17, 2013 by Qxa krzychu_72 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 Martwić się można jeśli nagle wydajność spadnie z niewiadomych przyczyn. A jeśli jest stała to chyba dobrze, bo jest przewidywalna i można w miarę dobrze zaplanować sobie zasyp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Czasem może się wahnąć w tę lub wewtę przy zmianie wydawałoby się mało znaczącego czynnika, np. zmianie kotła warzelnego, gdy inny kształt naczynia da inne odparowanie, albo nowy słód da inne pH zacieru. Zwykle nie ma się czym przejmować, bo po jakimś czasie znowu dochodzi się do wprawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hagar Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 Z własnego doświadczenia: 1. Jeśli kupujesz ześrutowane słody to wiele sklepów śrutuje grubo. U mnie po zakupie własnego śrutownika wydajność wzrosła wyraźnie. 2. Wysładzanie ciągłe - zdecydowanie zwiększa wydajność bo młóto się nie zbija To normalne na początku i nie przejmowałbym się tym bardzo. Celuj w bazowe 20l i nawet jeśli nie uzyskasz docelowego ekstraktu raczej nie zauważysz różnicy +-1 blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
profilone Posted February 11, 2014 Share Posted February 11, 2014 Hej, To i ja się podepnę pod temat. Ostatnio robilem stout z przepisów na piwo org i tam znalazłem przepis na stout opalenicki. Autorzy podali ilość słodów na 24l warkę, więc ja sobie przeliczyłem odpowiednie wartości na 20l i zamiast 20l piwa o ekstrakcie 13 Blg wyszło mi 15l o ekstrakcie 10 Blg. Czy macie może pomysł co mogę robić nie tak? Tutaj już rozjazd w wydajności jest okropnie duży Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hast Posted February 11, 2014 Share Posted February 11, 2014 Balingometr wyskalowany? W ilu litrach zacierałeś i w ilu wysładzałeś? Termometr dobrze wskazuje temperaturę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhanab Posted February 11, 2014 Share Posted February 11, 2014 ile słodu dałeś? i jak go odmierzyłeś? 15l 10blg tak duża różnica wydaje mi się może wynikać tylko z za małej ilości słodu albo braku wysładzania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted February 11, 2014 Share Posted February 11, 2014 Jestem na etapie 16 warki ale cały czas zamawiam gotowe zestawy słodów. Po pierwsze robię sobie "spacerek" po stylach i próbuję się zorientować co tygryski lubią najbardziej, a po drugie przy okazji nabieram doświadczenia. Ale do rzeczy. Zestawy są obliczone na 20 l, ale już od kilku warek dochodząc do założonego Blg końcowego nie uzyskuję takiej ilości piwa. Różnie to bywa - od 18,5 do 19,5 l, ale nie zakładane 20 l. Czy ktoś mi podpowie dlaczego tak jest? Nie dochodź do założonego Blg końcowego, tylko rób te 20 litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest tomato Posted February 11, 2014 Share Posted February 11, 2014 spóźnileś się z tą radą. tak o pół roku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted February 11, 2014 Share Posted February 11, 2014 Pod warunkiem, że autor pytania już do tego doszedł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted February 12, 2014 Share Posted February 12, 2014 Nie dochodź do założonego Blg końcowego, tylko rób te 20 litrów. Robiąc 20 litrów o innym Blg otrzymujesz inne piwo, a nie o to chodzi chyba w 'spacerku po stylach' Link to comment Share on other sites More sharing options...
profilone Posted February 12, 2014 Share Posted February 12, 2014 Balingometr wyskalowany? W ilu litrach zacierałeś i w ilu wysładzałeś? Termometr dobrze wskazuje temperaturę? Zacierałem w 15l (2 h), a wysładzałem ok. 6. litrami aż wody wysłodkowe zeszły do 2 blg. ile słodu dałeś? i jak go odmierzyłeś? 15l 10blg tak duża różnica wydaje mi się może wynikać tylko z za małej ilości słodu albo braku wysładzania Słodu dałem tyle co w przepisie czyli słód pilzneński 4,00kg słód monachijski 0,40kg słód wędzony 0,20kg słód pszeniczny 0,20kg słód Caraaroma 0,20kg pszenica palona 0,20kg słód czekoladowy 0,16kg wszystko to zmniejszone o 1/6 bo powyższe proporcje są dla 24 l, a ja robiłem 20l warkę. Ilość słodu odmierzałem na wadze kuchennej - sprawnej Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhanab Posted February 12, 2014 Share Posted February 12, 2014 w tym przepisie z z 5kg słodu(palonych nie liczę) uzyskasz 24l/13 blg tylko przy dobrej wydajności, taka spokojna norma z 5kg to ok 20l/12blg ale z tego co piszesz wysładzałeś 6 litrami wody i tyle odparowało to twoja brzeczka przednia miała mniej niż 10blg? nie może być, chyba, że się nie zatarło, za mało słodu albo pomiar do kitu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hast Posted February 12, 2014 Share Posted February 12, 2014 Moim zdaniem termometr albo balingomierz. Jak Ci się nie spieszy to za jakiś czas będę warzył u siebie to możesz wpaść. Sprawdzimy i obgadamy sprawę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhanab Posted February 12, 2014 Share Posted February 12, 2014 lublin zagłębie piwowarstwa domowego warzyłem w akademiku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Meriadock Posted February 12, 2014 Share Posted February 12, 2014 Miałem podobnie podczas 1 i 2 warki. Sam potem doszedłem do tego, że po prostu za krótko wysładzałem. Mierzyłem blg wody wysłodkowej i stwierdziłem,że już koniec, bo wyszło 2. Tymczasem balingometr przekłamywał, bo temperatura była nie taka jak trzeba. Najpierw schłodź do 20C a potem mierz (możesz zawsze sprawdzić ile pokazuje dla wody. Powinno być 0). Z tego co już wiem to po prostu wysładzaj do porządanej objętości, a nie patrz na blg tego co wylatuje. No i jeszcze jedna sprawa, skręć kranik tak, żeby filtracja przebiegała powoli (40+ min) Link to comment Share on other sites More sharing options...
profilone Posted February 12, 2014 Share Posted February 12, 2014 Moim zdaniem termometr albo balingomierz. Jak Ci się nie spieszy to za jakiś czas będę warzył u siebie to możesz wpaść. Sprawdzimy i obgadamy sprawę. Dzięki Łuki, bardzo możliwe, że skorzystam. Dawaj znać jak będziesz działał Miałem podobnie podczas 1 i 2 warki. Sam potem doszedłem do tego, że po prostu za krótko wysładzałem. Mierzyłem blg wody wysłodkowej i stwierdziłem,że już koniec, bo wyszło 2. Tymczasem balingometr przekłamywał, bo temperatura była nie taka jak trzeba. Najpierw schłodź do 20C a potem mierz (możesz zawsze sprawdzić ile pokazuje dla wody. Powinno być 0). Z tego co już wiem to po prostu wysładzaj do porządanej objętości, a nie patrz na blg tego co wylatuje. No i jeszcze jedna sprawa, skręć kranik tak, żeby filtracja przebiegała powoli (40+ min) Wydaje mi się, że faktycznie z filtracją mogło być coś nie halo. Zacieranie trwało dość długo, więc tutaj chyba nie ma przyczyny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now