Jump to content

Instalacja browarnicza na sprzedaż


dori

Recommended Posts

no na nasze pieniądze to troszke ponad 12 000 pln

No, no - o jedno zero mniej niż ten belgijski kombajn. Zrozumiałem, że wybicie jest 150L, ale co tam jest jeszcze w komplecie poza kotłem warzelnym?

 

Ciekawe, czy można by warzyć na Słowacji, a sprzedawać w Polsce? Wiecie jakie tam mają przepisy akcyzowe?

Link to comment
Share on other sites

Oprócz kotła to jest tam kadź filtracyjna (?), schładzacz brzeczki, duża lodówka do fermentacji, kilka kegów i klimatyzator do pomieszczenia.

A to na wybicie 1,5hl?

Jeśli tak to bardzo tanio. Szkoda, bo bym łyknoł, jak bym miał tylko kasiorkę.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli ta kanciasta wanna to kadź filtracyjna, to ja bym nie kupił :lol:

Ot, taki browarek zmontowany metodą "wujka Ryśka".

A co byś chciał za 12kzł? :lol:

Edited by kopyr
Link to comment
Share on other sites

Przy takiej cenie to można zrobić browar ze swojego projektu. Kadzie nie w prostokąt a może w trójkąt czy inny deltoid :lol: :lol::D

Owszem za 12kzł można wiele zrobić, ale czy browar wg własnego projektu to mam wątpliwości.

Link to comment
Share on other sites

Owszem za 12kzł można wiele zrobić, ale czy browar wg własnego projektu to mam wątpliwości.

kopyr a w czym widzisz problem? Browar to kupa pospawanej blachy.

Link to comment
Share on other sites

Owszem za 12kzł można wiele zrobić' date=' ale czy browar wg własnego projektu to mam wątpliwości.[/quote']

kopyr a w czym widzisz problem? Browar to kupa pospawanej blachy.

No dobra, tylko wiesz diabeł tkwi w szczegółach. Zaraz się okaże, że spaw nie taki, że geometria nie taka, że grzałka zła bo przypala, mieszadło złe bo zostaje warstwa młóta nie ruszona itd. Metodą prób i błędów to może wyjść znacznie drożej niż 12 kzł. Ja jestem inżynierem zarządzania, a nie mechaniki. :lol:

Może to jest pomysł na temat dla mnie i innych chcących założyć własny browar - zastanówmy się jak zbudować własny komercyjny browar, co musi być, a co jest zbędne? Co można zastąpić sprzętem mleczarskim, a co lepiej wykonać na zamówienie? Ja się chętnie podzielę swoimi przemyśleniami, choć konstrukcji projektował nie będę, bo nie umiem.

W końcu te kilkadziesiąt/set mikrobrowarów musi się rekrutować spośród nas, innej rady nie ma. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.