Marian7 Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 (edited) W tym wątku będę zapisywał swoje receptury/komentarze/spostrzeżenia na temat warzenia. Pierwsze 6 warek robiłem z brewkitów, a były to po kolei: lager, winter warmer, real ale, heavy ale, wheat, golden ale. Poniższe zapiski będą dotyczyły warek od 7-mej wzwyż. SPIS TREŚCI: 13.07.2013 - warka #7 "Pochmurna EMMA" Saison 13°Blg 20.07.2013 - warka #8 "Słodka BECKY" Porter 16°Blg 23.08.2013 - warka #9 "Rudzielec" Imbirowe 12°Blg 25.08.2013 - warka #10 "Pijany Szkot" Wędzone 14°Blg (warka #11 - brewkit) 07.09.2013 - warka #12 "Amarillion" Single Hop 15,5°Blg Edited September 8, 2013 by Marian7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted July 17, 2013 Author Share Posted July 17, 2013 (edited) Warka #7 "Pochmurna EMMA" Saison 19l, 13Blg Pierwsza warka z zacieraniem. Nie mam jeszcze doświadczenia, żeby samemu tworzyć receptury, więc zdecydowałem się na gotowy zestaw surowców. Zasyp: Słód Pilzneński Weyermann 2,7kg Słód Wiedeński Weyermann 0,8kg Słód Pszeniczny Weyermann 0,7kg Słód Carahell Weyermann 0,2kg Słód Caraaroma Weyermann 0,2kg Słód Zakwaszający Weyermann 0,1kg Zacieranie: Podgrzałem 14l wody do 70°C i wsypałem słody. Temperatura ustaliła się na wysokości 65-66°C. Utrzymane przez 60' Potem 72°C przez 20' Filtracja: 12l rozłożone na 4 raty. Pierwsze 3 litry zawróciłem do kadzi filtracyjnej. Mimo to brzeczka była nieco mętna. Gotowanie: 65 minut Chmielenie: Chmiel Marynka 30g - 65' Chmiel Saaz (Żatecki) 20g - 20' curacao 20g - 20' Chmiel Saaz (Żatecki) 10g - 5' glukoza 0,3kg - 5' Chłodzenie przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej własnej produkcji - ok. 25'. Drożdże: Safbrew T-58 zadane w temp 24°C, w lecie ciężko jest zejść poniżej w mieszkaniu Fermentacja: Burzliwa planowana na 7 dni, ale bąblowanie skończyło się już po 2. Po 6-ciu dniach przelane na cichą. Komentarze: - w kuchni spędziłem 7,5h od rozstawienia sprzętu do pełnego posprzątania. Muszę zagęszczać ruchy, żeby trwało to krócej (największa strata czasu podczas filtracji i wysładzania). - duża niepewność w czasie filtracji i wysładzania. Nie byłem do końca pewien czy można mieszać młóto, jak lać wodę, żeby nie skłócić złoża filtrującego itp. - powinienem chyba zaopatrzyć się w woreczki do chmielu, bo ciężko zlać piwo do fermentora znad osadu - albo zassam chmieliny, albo sporo zmarnuję pozostawiając w garze Edited July 22, 2013 by Marian7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted July 21, 2013 Author Share Posted July 21, 2013 (edited) Warka #8 "Słodka BECKY" Porter 17l, 16Blg, IBU 47 Własna receptura na podstawie kilku sprawdzonych Robust Porterów. Zasyp: Pale Ale Strzegom 4kg Bursztynowy 0,4kg Monachijski 0,5kg Czekoladowy 1200EBC 0,3kg Palony Black 0,2kg Zacieranie: Jasne słody dodane do 19l w temp. 72°C. Zacieranie 67-68°C utrzymane przez 70' Po negatywnej próbie jodowej* wsypałem słody ciemne i podgrzałem do 76°C Filtracja / Wysładzanie: 4l+3l+3l+3l Pierwsze 3 litry zawrócone do kadzi Zebrałem 21l słodkiej brzeczki Gotowanie: 75 minut Chmielenie: goryczkowy Brewers Gold 40g - 60' aromatyczny Fuggles 30g - 20' Drożdże: WORKHORSE M10 Mangrove Jack's zadane w temp. 23°C Fermentacja: Burzliwa w temp. 22-23°C Komentarze: - 6h w kuchni, koniec warzenia o 2:30 w nocy - woreczki do chmielu działają bardzo dobrze - mało chmielin przedostaje się do gara * mój wskaźnik jest jakiś trefny - mąkę ziemniaczaną barwi tylko na fioletowo (powinien być prawie czarny); zacieru nie barwił nawet zaraz po wsypaniu słodów; na wszelki wypadek przeciągnąłem zacieranie do 70 minut Edited July 22, 2013 by Marian7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted July 23, 2013 Author Share Posted July 23, 2013 #7 EMMA odfermentowała do 2Blg, co daje w przybliżeniu 5,67% alkoholu. Nie za dużo jak na Saisona? W smaku całkiem niezłe, czuć aromat cytrusowy ale delikatnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted July 23, 2013 Share Posted July 23, 2013 Saison powinien być nisko odfermentowany, więc jest OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted July 23, 2013 Author Share Posted July 23, 2013 Ok, to świetnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted July 26, 2013 Author Share Posted July 26, 2013 EMMA już w butelkach, nabrała pięknego złocisto-pomarańczowego koloru. BECKY jeszcze na burzliwej. Odfermentowała do 6,5Blg, więc potrzymam ją jeszcze trochę zanim przeleję na cichą. W smaku czuć goryczkę i czekoladę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted July 28, 2013 Author Share Posted July 28, 2013 (edited) Obiad rodzinny, siedzimy, jest miło i przyjemnie. A tu nagle JEB! ze spiżarni. Okazało się, że 0,33l Emmy eksplodowało. I to tak fatalnie, że cały sufit, ściany i drzwi są w piwie; półka pilśniowa, pod którą stała ta butelka ma dziurę wyrwaną od dołu. Szatan, nie piwo Martwię się o zbytnie nagazowanie pozostałych, na wszelki wypadek dzisiaj jedno wypiję, ale jest dopiero 4 dzień po butelkowaniu. EDIT: Po głębszej analizie okazało się, że poszła butelka, którą nalewałem jako ostatnią (nawet jej nie dolałem do pełna). W związku z tym najprawdopodobniej roztwór glukozy nie rozmieszał mi się dokładnie przed butelkowaniem. Przy następnym butelkowaniu mocniej go rozmieszam. Edited July 28, 2013 by Marian7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted July 28, 2013 Share Posted July 28, 2013 Profilaktycznie lepiej sprawdź nagazowanie innych butelek. Wybierz otwieracz który nie niszczy kapsli i lekko podważ każdy kapsel, upuszczając gaz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted July 28, 2013 Author Share Posted July 28, 2013 Chyba tak zrobię, ale czy Greta poprawnie zakapsluje takie pootwierane kapsle? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted July 28, 2013 Share Posted July 28, 2013 Nie powinno być problemu, tylko otwierać musisz ostrożnie i najlepiej bardzo dobrze schłodzone piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted July 28, 2013 Share Posted July 28, 2013 (edited) Jak to kiedyś doradzili mi życzliwi: "szukaj kasku" Tak poważnie to przetestuj dwie, trzy butelki. Otwieraj oczywiście "z pewną dozą nieufności" schłodziwszy porządnie w lodówce. Jeżeli wszystko jest przegazowane, to możesz np upuścić gazu z każdej butelki, a następnie w tempie opróżniać. Długo pisałem i Dori mnie ubiegła Chyba tak zrobię, ale czy Greta poprawnie zakapsluje takie pootwierane kapsle? Popuszczaj gaz na złotówkę - wtedy nie potrzeba nic robić z kapslem Edited July 28, 2013 by korzen16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted July 28, 2013 Author Share Posted July 28, 2013 Korzen16 - dzięki, ale już po sprawie. Zrobiłem tak, jak poradziła mi Dori, która nota bene jest autorką tej receptury, bo rzecz dotyczy Saisona z HB Niestety z racji zawalonej jedzeniem lodówki nie mogłem mocno schłodzić wszystkich kilkudziesięciu butelek, więc zrobiłem to w temperaturze pokojowej. Bardzo ostrożnie odszczelniłem każdy kapsel, upuściłem gaz i docisnąłem go Gretą ponownie. Dzięki temu znalazłem jeszcze 4 potencjalne granaty, z czego jeden wystrzelił spod kapsla (na szczęście nie rozwalając butelki). Efekt - ja w piwie, żona w piwie, kuchnia w piwie Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted July 28, 2013 Share Posted July 28, 2013 Efekt - ja w piwie, żona w piwie, kuchnia w piwie Się należy cieszyć, że wszyscy cali , ponoć granatu potrafią być naprawdę niebezpieczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted August 1, 2013 Author Share Posted August 1, 2013 Z okazji Dnia IPA postanowiłem sprawdzić stan warki #7 . Jestem zadowolony. Piana gruba i gęsta, nawet przy zimnym piwie. Po pewnym czasie schodzi i tylko miejscami zostaje na ściankach. Myślę, że to się poprawi w miarę leżakowania, bo przecież leży dopiero tydzień. W smaku mocna goryczka ale nie za mocna, średnio wyczuwalne cytrusy (miałbym ochotę na więcej). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted August 24, 2013 Author Share Posted August 24, 2013 Warka #9 "Rudzielec" Imbirowe 5l, 12Blg Imbirowy eksperyment na małej warce. Czytałem na forum, że nie jest łatwo trafić z odpowiednią ilością imbiru, dlatego zdecydowałem się na 5 litrów warki. Poza tym, mam już zaplanowane wykorzystanie słodów do innych warek, więc nie można było tutaj szaleć. Zasyp: Pilzneński 1kg Pale Ale 0,25kg Karmelowy 0,1kg Zacieranie: Po zasypie temperatura ustalona na poziomie 63-65°C. Utrzymanie stałej temperatury zacierania tak małej warki na kuchence elektrycznej jest masakrycznie trudne. Miałem spore wahania - od 62 nawet do 69. Mam tylko nadzieję, że nie pozabijałem enzymów. Filtracja / Wysładzanie: Wysładzanie do objętości 8 litrów. Do kadzi zwróciłem około 4 pierwszych litrów, a mimo to warka jest ciągle mętna. Jeszcze mi się nie udało uwarzyć czegoś klarownego (nie mówię o brew-kitach). Gotowanie: 60 minut Na 10 minut przed końcem gotowania dodałem starty korzeń imbiru (30g) BEZ SKÓRKI Chmielenie: Brewers Gold 10g - 60' Lubelski 5g - 5' Drożdże: Safale US-05 zadane w temp. 24°C Fermentacja burzliwa: Czekam na start drożdży Komentarze: - na początku zacierania dowiedziałem się, że szwagier będzie miał syna, więc trzeba to było opić Przez to zapomniałem o mash out i po prostu przelałem z gara do wysładzania Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted August 24, 2013 Share Posted August 24, 2013 Warka #9 "Rudzielec" Imbirowe 5l, 12Blg Zacieranie: Po zasypie temperatura ustalona na poziomie 63-65°C. Utrzymanie stałej temperatury zacierania tak małej warki na kuchence elektrycznej jest masakrycznie trudne. Miałem spore wahania - od 62 nawet do 69. Mam tylko nadzieję, że nie pozabijałem enzymów. Żeby zinaktywować enzymy musiałbyś przekroczyć temperaturę 80C, a temperatury 62-69C to akurat temperatury działania amylaz, więc spokojnie, chociaż mam nadzieję, że próbę jodową zrobiłeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted August 24, 2013 Author Share Posted August 24, 2013 Zrobiłem, zrobiłem Temperatury 80C nie przekroczyłem, ale liczyłem na zacieranie wytrawne bez aż takich rozjazdów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted August 24, 2013 Author Share Posted August 24, 2013 Drożdże wystartowały i Rudzielec już bąbluje. Tymczasem sprzęt wymyty i zdezynfekowany już czeka na jutrzejsze warzenie Pijanego Szkota. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted August 26, 2013 Author Share Posted August 26, 2013 Warka #10 "Pijany Szkot" Wędzone 19l, 14Blg Warka zrobiona z użyciem słodu Whisky. Duże podziękowania dla WiHuRy za pomoc w doborze składu. Zasyp: Pale Ale 2,5kg Whisky 1,5kg Monachijski 0,5kg Karmelowy Jasny 0,4kg Special B 0,1kg Black 0,05kg - dodany na ostatnie 10 minut zacierania Zacieranie: Zasyp prz 65°C. 63°C - 50' 72°C - 10' mash out - 78°C Filtracja / Wysładzanie: Wysładzanie do objętości 23 litrów. Gotowanie: 60 minut Chmielenie: Challenger 30g - 60' Fuggles 10g - 15' Fuggles 10g - 10' Challenger 20g - 5' Drożdże: Newcastle Dark Ale zadane w temp. 24°C Fermentacja burzliwa: Po 4h drożdże wystartowały - szybko. Przez całą noc bąblowało jak szalone przy temp. 22°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted August 30, 2013 Author Share Posted August 30, 2013 Rudy odfermentował do 0,5Blg. Przelałem go na cichą na parę dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted September 8, 2013 Author Share Posted September 8, 2013 Rudy zabutelkowany. ABV 6% Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted September 8, 2013 Author Share Posted September 8, 2013 Warka #12 "Amarillion" Single Hop 18l, 15,5Blg (Warka #11 to brewkit zrobiony "na zlecenie", więc tego nie liczę) Single Hop z wykorzystaniem chmielu Amarillo. Zasyp: Pilzneński 2,5kg Pale Ale 2kg Karmelowy Jasny 0,5kg Bursztynowy 0,1kg Zacieranie: Zasyp przy 70°C 66°C - 60' 72°C - 10' 78°C - mash out Filtracja / Wysładzanie: Do uzyskania 23 litrów brzeczki słodkiej. Gotowanie: 60 minut Chmielenie: Amarillo 40g - 60' Amarillo 30g - 30' Amarillo 20g - 15' Amarillo 10g - 0' Drożdże: Belgian Ale zadane w 25°C, wystartowały po 3h od zadania Planowane chmielenie na zimno 60-80g Amarillo, jeszcze się zastanawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted September 16, 2013 Author Share Posted September 16, 2013 (edited) Szkot zabutelkowany przy 2Blg. Amarillion przelany na cichą z dodatkiem 70g Amarillo. Edited September 16, 2013 by Marian7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now