Jump to content

Miód do piwa zamiast cukru?


Recommended Posts

Czy mogę dodać miód zamiast części słodu do fermentacji piwa? Jeśli tak to w jakim stosunku do słodu/cukru ?

A w jakim celu chcesz go dodać, jeśli dla podbicia ekstraktu, to tak jak pisał Biotit, szkoda miodu, lepiej dodać zwykłego cukru. Jeśli zależy Ci na jakiś dodatkowych walorach smakowych to wbrew pewnej logice należałoby dodać w tym przypadku miodu sztucznego, naturalny miód zostanie w całości skonsumowany przez drożdże. Ewentualnie najprostszy sposób na piwo miodowe dodać miód bezpośrednio do kufla

Co do stosunku cukier/miód, to należałoby tak z grubsza przyjąć, że 100 g cukru odpowiada około 118 g miodu, ale zawartość cukru w miodzie nigdy nie jest taka sama.

Edited by Bzdzionek
Link to comment
Share on other sites

zgadzam się z przedmówcami jednak z jednym ALE

 

proponuje zrobić coś z przepisu na kobiece piwo jest na forum i powiem panowie, że mimo że daliśmy mód i mimo że się gotował ok 5 minut to aromat został i można nazwać to piwem miodowym słodyczy nie było fakt drożdże zeżarły ale od czego jest ksylitol aby trochę dosłodzić

Link to comment
Share on other sites

To, że naturalny miód zostanie "skonsumowany" przez drożdże nie znaczy, że nie pozostaną aromaty. Drożdże konsumują tylko cukry proste, a te nie miają nic wspólnego z aromatem. Tyle, że tego miodu trzeba dodać dość sporo w http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ jest sporo informacji. W skrócie podam, że na 20 l warkę trzeba ok. 2 kg miodu

Link to comment
Share on other sites

Jezeli chcesz mieć posmaki miodowe to miód dodaje sie 10 min przed końcem gotowania brzeczki a do refermentacji dodawać miód to rozrzutność. No chyba że masz pasiekę.

Link to comment
Share on other sites

Obecnie dostępnych miodów nie trzeba gotować. Wystarczy rozpuścićw ciepłej wodzie. Mniej aromatów pójdzie w komin a więcej prozdrowotnych sybstancji pozostanie.

Edited by cemik1
Link to comment
Share on other sites

Czy nastawialiście miód pitny? Ja dwa razy, podczas wrzenia (od 1h do 2h max)) mnóstwo paprochów (szumowin) się zbiera cedzakiem. Lepiej piwo uwarzyć zwykłe niż marnować miód. Nastawienie miodu pitnego jest łatwe, zamiast 2kg do piwa lepiej mały balonik trójniaczek sobie ugotować-polecam.

Link to comment
Share on other sites

Tyle, że tego miodu trzeba dodać dość sporo w http://www.piwo.org/...-doswiadczenia/ jest sporo informacji. W skrócie podam, że na 20 l warkę trzeba ok. 2 kg miodu

Dlatego też jeśli chcemy dodać miodu najlepiej go dodać bezpośrednio do kufla z gotowym piwem. Mamy i słodycz i aromaty i kilka groszy w kieszeni :)

Link to comment
Share on other sites

Moje (krótkie) doświadczenia z miodem w piwie:

 

1. piwo 17 BLG, 1 kg miodu grycznego ( a więc ok 30 %). - bardzo intensywny aromat miodu gryczanego w zapachu, lekki posmak miodu gryczanego, taki dość wytrawny,oczywiście nie słodki, cieżko to opisać, ale przypominany "finisz" po łyżce miodu gryczanego właśnie

2. piwo 19 BLG, 0.5 miodu spadziowego (około 13%) - absolutnie nie wyczuwalne żadne aromaty w zapachu, nic nie wyczuwalne w smaku.

 

Wnioski:

1. 30% dodatek miodu gryczanego, a więc najbardziej intensywnego zapachowo i smakowo, dominuje piwo całkowicie, zwłaszcza przez około pierwsze pół roku leżakowania. Zupełnie przykrył początkowo inne dodatki (to było piwo świąteczne, skórki pomarańczowe, kardamony, cynamony, imbiry, cuda na kiju - nic nie czuć, tylko miód ).

2. Miód spadziwoy, mimo iż dośc charakterystyczny i aromatyczny (moim zdaniem drugi po gryczanym), przy takiej proporcji jest zupełnie nie wyczuwalny. Myślę że miałby szansę przy zwiększeniu udziału do około 30%, przy piwach nie wnoszacych innych aromatów.

Link to comment
Share on other sites

dodatek miodu gryczanego, a więc najbardziej intensywnego zapachowo i smakowo

Nigdy nie stosowałem miodu w piwie, ale też słyszałem, ze gryczany daje najlepsze efekty.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.