radzik Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 Czy mogę dodać miód zamiast części słodu do fermentacji piwa? Jeśli tak to w jakim stosunku do słodu/cukru ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 Szkoda miodu, drożdże przerobią na %, więc smaku nie poczujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 (edited) Czy mogę dodać miód zamiast części słodu do fermentacji piwa? Jeśli tak to w jakim stosunku do słodu/cukru ? A w jakim celu chcesz go dodać, jeśli dla podbicia ekstraktu, to tak jak pisał Biotit, szkoda miodu, lepiej dodać zwykłego cukru. Jeśli zależy Ci na jakiś dodatkowych walorach smakowych to wbrew pewnej logice należałoby dodać w tym przypadku miodu sztucznego, naturalny miód zostanie w całości skonsumowany przez drożdże. Ewentualnie najprostszy sposób na piwo miodowe dodać miód bezpośrednio do kufla Co do stosunku cukier/miód, to należałoby tak z grubsza przyjąć, że 100 g cukru odpowiada około 118 g miodu, ale zawartość cukru w miodzie nigdy nie jest taka sama. Edited July 17, 2013 by Bzdzionek Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkulos Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 zgadzam się z przedmówcami jednak z jednym ALE proponuje zrobić coś z przepisu na kobiece piwo jest na forum i powiem panowie, że mimo że daliśmy mód i mimo że się gotował ok 5 minut to aromat został i można nazwać to piwem miodowym słodyczy nie było fakt drożdże zeżarły ale od czego jest ksylitol aby trochę dosłodzić Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 To, że naturalny miód zostanie "skonsumowany" przez drożdże nie znaczy, że nie pozostaną aromaty. Drożdże konsumują tylko cukry proste, a te nie miają nic wspólnego z aromatem. Tyle, że tego miodu trzeba dodać dość sporo w http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ jest sporo informacji. W skrócie podam, że na 20 l warkę trzeba ok. 2 kg miodu Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej.b Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 Jezeli chcesz mieć posmaki miodowe to miód dodaje sie 10 min przed końcem gotowania brzeczki a do refermentacji dodawać miód to rozrzutność. No chyba że masz pasiekę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 (edited) Obecnie dostępnych miodów nie trzeba gotować. Wystarczy rozpuścićw ciepłej wodzie. Mniej aromatów pójdzie w komin a więcej prozdrowotnych sybstancji pozostanie. Edited July 18, 2013 by cemik1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 Czy nastawialiście miód pitny? Ja dwa razy, podczas wrzenia (od 1h do 2h max)) mnóstwo paprochów (szumowin) się zbiera cedzakiem. Lepiej piwo uwarzyć zwykłe niż marnować miód. Nastawienie miodu pitnego jest łatwe, zamiast 2kg do piwa lepiej mały balonik trójniaczek sobie ugotować-polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 Tyle, że tego miodu trzeba dodać dość sporo w http://www.piwo.org/...-doswiadczenia/ jest sporo informacji. W skrócie podam, że na 20 l warkę trzeba ok. 2 kg miodu Dlatego też jeśli chcemy dodać miodu najlepiej go dodać bezpośrednio do kufla z gotowym piwem. Mamy i słodycz i aromaty i kilka groszy w kieszeni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyneq Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Moje (krótkie) doświadczenia z miodem w piwie: 1. piwo 17 BLG, 1 kg miodu grycznego ( a więc ok 30 %). - bardzo intensywny aromat miodu gryczanego w zapachu, lekki posmak miodu gryczanego, taki dość wytrawny,oczywiście nie słodki, cieżko to opisać, ale przypominany "finisz" po łyżce miodu gryczanego właśnie 2. piwo 19 BLG, 0.5 miodu spadziowego (około 13%) - absolutnie nie wyczuwalne żadne aromaty w zapachu, nic nie wyczuwalne w smaku. Wnioski: 1. 30% dodatek miodu gryczanego, a więc najbardziej intensywnego zapachowo i smakowo, dominuje piwo całkowicie, zwłaszcza przez około pierwsze pół roku leżakowania. Zupełnie przykrył początkowo inne dodatki (to było piwo świąteczne, skórki pomarańczowe, kardamony, cynamony, imbiry, cuda na kiju - nic nie czuć, tylko miód ). 2. Miód spadziwoy, mimo iż dośc charakterystyczny i aromatyczny (moim zdaniem drugi po gryczanym), przy takiej proporcji jest zupełnie nie wyczuwalny. Myślę że miałby szansę przy zwiększeniu udziału do około 30%, przy piwach nie wnoszacych innych aromatów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 dodatek miodu gryczanego, a więc najbardziej intensywnego zapachowo i smakowo Nigdy nie stosowałem miodu w piwie, ale też słyszałem, ze gryczany daje najlepsze efekty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted July 22, 2013 Share Posted July 22, 2013 Dawałem i zero jakiś nowych doznań smakowych. Szkoda miodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now