Jump to content

Kociołek z Lidla - nowa wersja?

chomiczon

Recommended Posts

Dobrze że założyłeś drugi temat, bo przecież nikt, włącznie z tobą, nie będzie przecież używał wyszukiwarki żeby znaleźć chociażby to...

Edited by jaras

• 1 month later...

Wczoraj wchodzę do Lidla a tu stoją piękne kociołki znowu w sprzedaży . Korci mnie strasznie , bo to kapitalny patent . Ale ostatnio zakupiłem gar 30 l nówkę i kurde już nie chcę przeinwestowywać ...:(

199 pln , 3 lata gwarancji .

Robił ktoś w nim filtrator ? Jest podejście ? Czy z niego najpierw przelewacie do kadzi filtracyjnej ?

Czyli kranik wymienny - rozumiem .

Ale przecież mogę z kociołka przelać do fermentora ( chwilowo kadzi filtracyjnej ) z filtratorem z oplotu . Podczas filtracji ważne jest dobre zaizolowanie kadzi ? Na co to wpływa ( ew. utrata temperatury ? )

Ja nie mam zaizolowanego gara,gdyż do wrzenia doprowadza bez problemu a szybciej stygnie ( zostawiam brzeczkę po chmieleniu na noc w garze by rano przelać do fermentora). Brzeczkę przelewam tak jak mówisz z gara do fermentora w którym jest filtrator z oplotu, w czasie "układania" się złoża filtracyjnego w fermentorze, myję kociołek i po 3 minutach jest gotowy do przyjęcia brzeczki na chmielenie. Dokładając mieszadło mechaniczne do tego kociołka jest on baaardzo wygodny. Zakupiłem go jakiś czas temu, zrobiłem już na nim 4 warki i wygoda jest dla mnie super. Koszta przy użyciu tego kociołka na warkę także nie są duże ( koszt warki ~ 3,50 ). Pozdrawiam

Też używam tego kociołka, co prawda zamontowałem kran 3/4 cala, ale go nie używam - przekładam młóto do filtracji do fermentora z oplotem przykręconym do wnętrza kranu, tak jakoś mi wygodniej - poza tym brzeczka z wysładzania trafiająca do gara jest od razu grzana, przez co doprowadzanie do wrzenia jest błyskawiczne - praktycznie muszę reagować, aby nie gotowało mi się już w trakcie wysładzania;)

Ogólnie kociołek w tej wersji bardzo polecam ;-D

No właśnie wczoraj zakupiłem jednak .

Mam dylemat co do kranu . Ten plastikowy nie wygląda na trwały i gwint jaki tam nacięli to jakiś wynalazek ( M18x1,5 chyba )

Chcę go zmienić na jakiś zaworek kulowy . Pytanie do depesza ( i innych ) - powiększałeś otwór rozwiercając go wiertłem czy jakąś mini szlifierką ? Chodzi mi o jak najmniejsze uszkodzenie emalii i narażenie na przyszłą korozję . Bez problemu nakręciłeś filtrator 3/4" ? Mieści się spokojnie ? ( chodzi mi o wysokość otworu nad dnem )

Zastanawiam się czy nie zostawić małego otworu , zrobić tam przejściówkę tylko ( mam super - tokarza i warsztat w pracy ) i dać zawór kulowy + filtrator 3/8" czy powiększyć pod filtrator 3/4 ...

Wielkie dzięki klisz ! Jak sam przymierzałem to widzę , że 3/8 i 1/2 " spokojnie filtrator podejdzie , 3/4 już raczej nie .

Nie chcę rozwiercać na 1/2" bo boję się uszkodzenia garnka i emalii . Na szczęście w pracy mam pracownika - magika - tokarza który zrobi mi przejśćówkę / redukcję z czego chce i na co chce . Zrobię więc na zewnątrz GZ1/2 , przejście grodziowe pod fi otworu ( chyba 18 ) i z drugiej znowu 1/2"GZ pod filtrator 1/2" . Do tego nakrętki mocujące , uszczelki dotoczymy z miękkiego teflonu i włala ;)

EDIT :

Filtrator 3/4 " ( gruby wąż ) - z drugiej 1/2 zakupiony . Odetnę część 3/4 , zachowam przyłącze mniejsze przy grubszym wężu .

Zaworek zamówiłem przemysłowy ( pracuję w takiej branży ) firmy RB ( Bonomi Group ) 3830-3/8" więc dobrej jakości , włoski za ok. 3,96 EUR netto ( minus firmowy rabat )

Mały a trwały ;) I kadź na weekend będzie gotowa .

Edited by Quentin