chomiczon Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 Nie wiem jakie były poprzednie wersje kociłka lidlowego ale w kolejnej ofercie będzie kociołek z regulatorem temperatury i alarmem http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-641CE27F-830ABD20/lidl_pl/hs.xsl/index_43124.htm?offerdate=&ERR=noservice Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 (edited) Dobrze że założyłeś drugi temat, bo przecież nikt, włącznie z tobą, nie będzie przecież używał wyszukiwarki żeby znaleźć chociażby to... Edited July 18, 2013 by jaras Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomiczon Posted July 18, 2013 Author Share Posted July 18, 2013 Sorki, rzeczywiście nie zauwałyłem . Jak się da to proszę o usunięcie tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 Nie wiem jakie były poprzednie wersje kociłka lidlowego ale w kolejnej ofercie będzie kociołek z regulatorem temperatury i alarmem http://www.lidl.pl/c...=&ERR=noservice Napisz czy kupisz to urządzenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 Wczoraj wchodzę do Lidla a tu stoją piękne kociołki znowu w sprzedaży . Korci mnie strasznie , bo to kapitalny patent . Ale ostatnio zakupiłem gar 30 l nówkę i kurde już nie chcę przeinwestowywać ... 199 pln , 3 lata gwarancji . Robił ktoś w nim filtrator ? Jest podejście ? Czy z niego najpierw przelewacie do kadzi filtracyjnej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 Poszukaj na forum. Jest o tym bardzo dużo. Można bez problemu po zmianie kranika podpiąć filtrator. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted September 11, 2013 Share Posted September 11, 2013 Czyli kranik wymienny - rozumiem . Ale przecież mogę z kociołka przelać do fermentora ( chwilowo kadzi filtracyjnej ) z filtratorem z oplotu . Podczas filtracji ważne jest dobre zaizolowanie kadzi ? Na co to wpływa ( ew. utrata temperatury ? ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted September 11, 2013 Share Posted September 11, 2013 Możesz przelać oczywiście choć robienie wszytskiego w jednym garze ułatwia trochę pracę. Zaizolowanie tak jak piszesz choć kiedyś tego nie stosowałem i żyłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peres Posted September 11, 2013 Share Posted September 11, 2013 Ja nie mam zaizolowanego gara,gdyż do wrzenia doprowadza bez problemu a szybciej stygnie ( zostawiam brzeczkę po chmieleniu na noc w garze by rano przelać do fermentora). Brzeczkę przelewam tak jak mówisz z gara do fermentora w którym jest filtrator z oplotu, w czasie "układania" się złoża filtracyjnego w fermentorze, myję kociołek i po 3 minutach jest gotowy do przyjęcia brzeczki na chmielenie. Dokładając mieszadło mechaniczne do tego kociołka jest on baaardzo wygodny. Zakupiłem go jakiś czas temu, zrobiłem już na nim 4 warki i wygoda jest dla mnie super. Koszta przy użyciu tego kociołka na warkę także nie są duże ( koszt warki ~ 3,50 ). Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
depesz Posted September 11, 2013 Share Posted September 11, 2013 Też używam tego kociołka, co prawda zamontowałem kran 3/4 cala, ale go nie używam - przekładam młóto do filtracji do fermentora z oplotem przykręconym do wnętrza kranu, tak jakoś mi wygodniej - poza tym brzeczka z wysładzania trafiająca do gara jest od razu grzana, przez co doprowadzanie do wrzenia jest błyskawiczne - praktycznie muszę reagować, aby nie gotowało mi się już w trakcie wysładzania;) Ogólnie kociołek w tej wersji bardzo polecam ;-D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted September 18, 2013 Share Posted September 18, 2013 No właśnie wczoraj zakupiłem jednak . Mam dylemat co do kranu . Ten plastikowy nie wygląda na trwały i gwint jaki tam nacięli to jakiś wynalazek ( M18x1,5 chyba ) Chcę go zmienić na jakiś zaworek kulowy . Pytanie do depesza ( i innych ) - powiększałeś otwór rozwiercając go wiertłem czy jakąś mini szlifierką ? Chodzi mi o jak najmniejsze uszkodzenie emalii i narażenie na przyszłą korozję . Bez problemu nakręciłeś filtrator 3/4" ? Mieści się spokojnie ? ( chodzi mi o wysokość otworu nad dnem ) Zastanawiam się czy nie zostawić małego otworu , zrobić tam przejściówkę tylko ( mam super - tokarza i warsztat w pracy ) i dać zawór kulowy + filtrator 3/8" czy powiększyć pod filtrator 3/4 ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted September 18, 2013 Share Posted September 18, 2013 Tutaj masz info odnosnie dopasowania kranika http://www.piwo.org/..._80#entry221847 Quentin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted September 20, 2013 Share Posted September 20, 2013 (edited) Wielkie dzięki klisz ! Jak sam przymierzałem to widzę , że 3/8 i 1/2 " spokojnie filtrator podejdzie , 3/4 już raczej nie . Nie chcę rozwiercać na 1/2" bo boję się uszkodzenia garnka i emalii . Na szczęście w pracy mam pracownika - magika - tokarza który zrobi mi przejśćówkę / redukcję z czego chce i na co chce . Zrobię więc na zewnątrz GZ1/2 , przejście grodziowe pod fi otworu ( chyba 18 ) i z drugiej znowu 1/2"GZ pod filtrator 1/2" . Do tego nakrętki mocujące , uszczelki dotoczymy z miękkiego teflonu i włala EDIT : Filtrator 3/4 " ( gruby wąż ) - z drugiej 1/2 zakupiony . Odetnę część 3/4 , zachowam przyłącze mniejsze przy grubszym wężu . Zaworek zamówiłem przemysłowy ( pracuję w takiej branży ) firmy RB ( Bonomi Group ) 3830-3/8" więc dobrej jakości , włoski za ok. 3,96 EUR netto ( minus firmowy rabat ) Mały a trwały I kadź na weekend będzie gotowa . Edited September 25, 2013 by Quentin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now