MateuszO. Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Mam pytanie kwestii technicznej, smakowej itp. Ostatnio zasmakowałem w Miłosławie niefiltrowanym. Piwo dolnej fermentacji z dodatkiem pszenicy niesłodowanej. Pytanie: Czy ktoś robił coś podobnego w smaku i czy da się zrobić coś podobnego górnej fermentacji oraz czy zwykła pszenica od rolnika ześrutowana w jakich ilościach jest dodawana aby uzykać coś podobnego? Jesli ktoś chce pomóc a nie mądrzyć się proszę o komentarze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelG Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 wydaje mi się ze niesłodowana pszenice w ogóle nie wyczujesz w gotowym piwie, a dodawana jest aby polepszyć pianę oraz nadać zmętnienie. nie wiem co masz na myśli czy da się zrobić coś podobnego górnej fermentacji... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszO. Posted July 30, 2013 Author Share Posted July 30, 2013 podobnego w smaku... bo myślaem ze pszenica daje coś poza pianą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelG Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 wg mnie nie wyczujesz różnicy Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 Niesłodowane pszenica, do 20% zasypu, praktycznie nic nie wnosi do smaku piwa. Piwo nie będzie mętne, a piana też wcale nie musi być bujna, kwestia zacierania. Piwa z dużym dodatkiem pszenicy zwykle są bardziej wytrawne i mogą dawać wrażenie "cienkich" ale to wcale nie jest reguła. Były już tematy o stosowaniu pszenicy niesłodowanej w zasypie, kilku kolegów robiło warki z zasypem >50%. Poszukaj i przeczytaj. Jeżeli chcesz zrobić coś podobnego, tylko górnej fermentacji, to proponuję użyć jakiś neutralnych drożdży np 1007 German ale, 2565 Kolsh albo Danstar Nottingham. Fermentacja powinna przebiegać w dolnych granicach temperatury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszO. Posted July 31, 2013 Author Share Posted July 31, 2013 uff jak gorąco... teraz nie da się żyć a co dopiero robić piwa... poczekam na lepsze czasy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 (edited) Witek ma 40% niesłodowanej pszenicy, MateuszO czemu nie szukasz tematów, których jest pełno na forum? wyszukiwarka (pszenica niesłodowana, WITBIER) i masz odp. Mniejsze ilości niesłodków dadzą Ci pianę, niesikowaty smak np 10 czy 11blg piwo będzie przyjemne, nie rozcieńczone. Ostatnio dodaję po 100gr jęczmienia, pszenicy, owsa, kleikuję i jest fajne na lato. Wszystko w temacie. Edited July 31, 2013 by GB... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Voitas Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 uff jak gorąco... teraz nie da się żyć a co dopiero robić piwa... poczekam na lepsze czasy. każdy czas jest dobry na warzenie. nie ma wymówek Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszO. Posted August 1, 2013 Author Share Posted August 1, 2013 nawet gdy w mieszkaniu powyżej 25? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted August 2, 2013 Share Posted August 2, 2013 Nawet wtedy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted August 3, 2013 Share Posted August 3, 2013 (edited) Tylko fermentację trzeba przeprowadzić w chłodniejszym (albo w lodówce fermentacyjnej). W tej temperaturze piwo wyjdzie mocno estrowe, a ryzyko infekcji jest większe. Sama fermentacja podniesie jeszcze temperaturę brzeczki. Niewiele jest drożdży, które dają pozytywne efekty w takich temperaturach, ale belgijskie (jak do wita) powinny być OK. Edited August 3, 2013 by e-prezes Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszO. Posted August 3, 2013 Author Share Posted August 3, 2013 Nawet wtedy. jeśli chodzi Ci o wysze temperatury przy zastowowaniu lodówki, kartonu styropianowego z wkładami lub piwnicy to dzięki za podpowiedź ale nie mam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted August 3, 2013 Share Posted August 3, 2013 Mam pytanie kwestii technicznej, smakowej itp. Ostatnio zasmakowałem w Miłosławie niefiltrowanym. Piwo dolnej fermentacji z dodatkiem pszenicy niesłodowanej. Pytanie: Czy ktoś robił coś podobnego w smaku i czy da się zrobić coś podobnego górnej fermentacji oraz czy zwykła pszenica od rolnika ześrutowana w jakich ilościach jest dodawana aby uzykać coś podobnego? Jesli ktoś chce pomóc a nie mądrzyć się proszę o komentarze... Miłosław Pszeniczny wbrew temu co sugerują niektórzy koledzy nie jest klasycznym Witbierem, to taka hybryda - krzyżówka bawarskiego Weizena i belgijskiego Witbiera. W składzie dość duży udział niesłodowanej pszenicy i słód pilzneński, fermentowane przypuszczalnie WB-06. Bez dodatków charakterystycznych dla Wita. Zwykła pszenica od rolnika oczywiście będzie odpowiednia, jeśli nie masz jeszcze dużego doświadczenia z surowcami niesłodowanymi, to użyj około 40%. Wcześniej pszenicę musisz skleikować. kilku kolegów robiło warki z zasypem >50%. Koleżankom też się zdarzało Witek ma 40% niesłodowanej pszenicy Skąd takie stwierdzenie? Co do upałów to faktycznie przy takiej temperaturze, to chyba najlepiej warzyć belgi np. Saisona Stolarz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted August 3, 2013 Share Posted August 3, 2013 Koleżankom też się zdarzało ale faux pas przepraszam Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted August 3, 2013 Share Posted August 3, 2013 P.Dori, na forum jest przepis, chyba Makaron napisał, 55%pilz, 40%pszenica niesłodkowana, 5%owies niesłodkowany. Pani też fajnie pszenicę niesłodowaną w Witku opisała. Wg mnie odp dobrze koledze Mateuszowi. Sam się do Witbiera szykuję a więc trochę czytam na ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 Nawet wtedy. jeśli chodzi Ci o wysze temperatury przy zastowowaniu lodówki, kartonu styropianowego z wkładami lub piwnicy to dzięki za podpowiedź ale nie mam. Tak, przy takich temperaturach, albo styropian, albo lodówka, albo zimna piwnica, inaczej bym sobie odpuścił warzenie w lato, chyba, że sporadyczne warki Saisona tak jak Dori pisze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszO. Posted August 10, 2013 Author Share Posted August 10, 2013 (edited) tada tadam! kupiłem http://www.gumtree.p...JhR8WQVx4EbQMU* zaczynamy warzyć DOLNIAKI Edited August 10, 2013 by MateuszO. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now