bnp Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 dziś warzę krieka a dokładnie Imperial Kriek zasyp mniej więcej taki : 4,5kg pilźnieńskiego 4 kg pszenicy niesłodowanej 50g 3 letniego lubelskiego 5 kg wiśni zacieranie infuzyjne 40min 64 stC 40 min 72 stC 20 min 80 stC warzenie 30 min po ostudzeniu dodam s-33 oraz wiśnie po fermentacji burzliwej dodam starter z osadu z jakiegoś lambica mam mały dylemat czy wiśnie dodać w całości czy je zmiażdżyć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 ja do swojego dodałem lekko rozgniecione, tylko na tyle, żeby puściły sok, nie robiłem z nich papki. Jeszcze mam taką uwagę/pytanie, dla czego dodajesz wiśnie do burzliwej, a nie cichej? Myślę, ze podczas burzliwej powstanie z nich dość mocno winny aromat, a na cichej dzikusy przerobią je na dość ciekawe aromaty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 Ja dodaję zawsze już po zadaniu mikrobów. Owoce daję 3-5 miesięcy przed rozlewem. Całą fermentację prowadzę ~12 miesięcy. Wiśnie całe, nie drylowane z pestkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted July 26, 2013 Author Share Posted July 26, 2013 Kończy się sezon u mnie z wiśniami ledwo kupiłem a nie przechowam w zamrażarce. Wiśnie dodam po starcie drożdży. Jak aromat będzie słaby to za rok pójdą na cichą. dzięki za rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now