Jump to content

Kriek


bnp

Recommended Posts

dziś warzę krieka a dokładnie Imperial Kriek

zasyp mniej więcej taki :

 

4,5kg pilźnieńskiego

4 kg pszenicy niesłodowanej

50g 3 letniego lubelskiego

5 kg wiśni

 

zacieranie infuzyjne

40min 64 stC

40 min 72 stC

20 min 80 stC

 

warzenie 30 min

 

po ostudzeniu dodam s-33 oraz wiśnie

 

po fermentacji burzliwej dodam starter z osadu z jakiegoś lambica

 

mam mały dylemat czy wiśnie dodać w całości czy je zmiażdżyć ?

Link to comment
Share on other sites

ja do swojego dodałem lekko rozgniecione, tylko na tyle, żeby puściły sok, nie robiłem z nich papki. Jeszcze mam taką uwagę/pytanie, dla czego dodajesz wiśnie do burzliwej, a nie cichej? Myślę, ze podczas burzliwej powstanie z nich dość mocno winny aromat, a na cichej dzikusy przerobią je na dość ciekawe aromaty.

Link to comment
Share on other sites

Ja dodaję zawsze już po zadaniu mikrobów. Owoce daję 3-5 miesięcy przed rozlewem. Całą fermentację prowadzę ~12 miesięcy.

 

Wiśnie całe, nie drylowane z pestkami.

Link to comment
Share on other sites

Kończy się sezon u mnie z wiśniami ledwo kupiłem a nie przechowam w zamrażarce. Wiśnie dodam po starcie drożdży. Jak aromat będzie słaby to za rok pójdą na cichą.

dzięki za rady

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.