Hubson Posted July 27, 2013 Share Posted July 27, 2013 Czołem wszystkim! Prośba do Was o pomoc w znalezieniu błedu jaki popełniłem zacierając swoja przedostatnią warkę. Piwo bardzo płytko odfermentowało, 4 tygodnie burzliwej w temp. 8 st. C i 2 tygodnie w takiej samej temperaturze. Początkowe BLG 13, końcowe 4 BLG. Po 2 tygodniach przerwa diacetylowa 4dni w temp. 10 st. C. Przepis: 27l Caramel 1kg Caramunich 1kg Monachijski 1,5kg Wideński 3kg Drożdże Munich Lager 2308, starter 2,5l Mash: 17l wody 54 st. - 30min 66st. - 45min Mashout - 10min Ponieważ to moja druga warka na drożdżach płynnych i wchodzę dopiero w startery, podejrzewam, że powodem wysokiego końcowego BLG mogą być: za mały starter, zacieranie lub za słabe napowietrzenie (napowietrzam mieszadłem do farb). Przy burzliwej pod koniec próbowałem kręcić fermentatorem, ale BLG nie spadło nic, po cichej również. Zdecydowanie wolę piwa bardziej wytrawne i nie mam pojęcia gdzie tkwi problem. Jeśli macie jakieś pomysły będę wdzięczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 27, 2013 Share Posted July 27, 2013 (edited) Raz, te drożdże nie fermentują głęboko. Dwa, spory udział słodów karmelowych w zasypie. Więcej pewnie nie zejdzie. Edited July 27, 2013 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted July 27, 2013 Share Posted July 27, 2013 Moje doświadczenia z munichami są takie, że one nie schodzą za nisko. Co prawda 4 z 13 to faktycznie mało ale nie spodziewałbym się więcej jak 3- 3,5°Blg. Więc nie powinieneś chyba zbytnio się przejmować, ważne, żeby piwo było smaczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubson Posted July 27, 2013 Author Share Posted July 27, 2013 Czyli drożdże, to się trochę wyjasniło, bo już zaczynałem szukać dziury w całym. Dalszą "walkę" odpuściłem, bo musiałem zwolnic lodówkę na Hefe-weizena z przepisu Anteksa, piwo poleciało do kega i w butelki. Zobaczymy jak będzie smakować za miesiąc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
artudittu1989 Posted August 3, 2013 Share Posted August 3, 2013 Powitać To moj pierwszy wpis i mam nadzieje, że bedzie ich coraz wiecej. Jednak nie koniecznie chciałbym żeby były ona spowodowane problemami przy kolejnych warkach... Także witam! Problem polega na tym, że nie wiem czy już mogę butelkować.. Piwo, które uwarzyłem to zestaw surowców na Przeniczne Ciemne 12'BLG (20L) z twojbrowar.pl. Brzeczka przed zadaniem drożdży (Fermentis Safale US-05) wyszła mi 13'BLG ,fermentacja po planowanych 10 dniach stanęła na poziomie 4'BLG.. Przetrzymałem ją jeszcze 10 dni ale nadal jest 4'BLG.. Podejżewam ,że już nic tu sie nie wydaży i mogę butelkować ale pytanie ile dodać cukru do refermentacji w butelce ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted August 3, 2013 Share Posted August 3, 2013 witaj; ściągnij sobie jakiś słownik do pól tekstowych, żeby sprawdzał Ci ortografię, bo trochę razi w oczy... Uzupełnij profil, odznacz się na mapce, etc. Jeśli po 10 dniach nic się nie zmienia - można butelkować. Możesz sobie przygotować syrop - rozpuszczasz 120g sacharozy w 1l wody, gotujesz, ochładzasz i mieszasz z piwem bezpośrednio przed butelkowaniem. Jeśli chcesz używać sacharozy bezpośrednio - warto kupić miarkę. W Twoim przypadku użyłbym 3g na butelkę, może trochę więcej do 4g, jeśli przewidujesz szybkie spożycie (np. w ciągu miesiąca) artudittu1989 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
artudittu1989 Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 Dzięki, wyjeżdżam w pon. na tydzień i wolałem rozlać piwo wcześniej. Teraz jestem pewny, że już mogę.. Dzięki wielkie! Za ortografię sorry, poprawie się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now