Jump to content

Prośba o pomoc


Recommended Posts

Czołem wszystkim!

 

Prośba do Was o pomoc w znalezieniu błedu jaki popełniłem zacierając swoja przedostatnią warkę. Piwo bardzo płytko odfermentowało, 4 tygodnie burzliwej w temp. 8 st. C i 2 tygodnie w takiej samej temperaturze. Początkowe BLG 13, końcowe 4 BLG. Po 2 tygodniach przerwa diacetylowa 4dni w temp. 10 st. C.

 

Przepis:

 

27l

Caramel 1kg

Caramunich 1kg

Monachijski 1,5kg

Wideński 3kg

 

Drożdże Munich Lager 2308, starter 2,5l

 

Mash:

 

17l wody

54 st. - 30min

66st. - 45min

Mashout - 10min

 

Ponieważ to moja druga warka na drożdżach płynnych i wchodzę dopiero w startery, podejrzewam, że powodem wysokiego końcowego BLG mogą być: za mały starter, zacieranie lub za słabe napowietrzenie (napowietrzam mieszadłem do farb). Przy burzliwej pod koniec próbowałem kręcić fermentatorem, ale BLG nie spadło nic, po cichej również. Zdecydowanie wolę piwa bardziej wytrawne i nie mam pojęcia gdzie tkwi problem. Jeśli macie jakieś pomysły będę wdzięczny.

Link to comment
Share on other sites

Moje doświadczenia z munichami są takie, że one nie schodzą za nisko. Co prawda 4 z 13 to faktycznie mało ale nie spodziewałbym się więcej jak 3- 3,5°Blg. Więc nie powinieneś chyba zbytnio się przejmować, ważne, żeby piwo było smaczne.

Link to comment
Share on other sites

Czyli drożdże, to się trochę wyjasniło, bo już zaczynałem szukać dziury w całym. Dalszą "walkę" odpuściłem, bo musiałem zwolnic lodówkę na Hefe-weizena z przepisu Anteksa, piwo poleciało do kega i w butelki. Zobaczymy jak będzie smakować za miesiąc.

Link to comment
Share on other sites

Powitać :beer:

 

To moj pierwszy wpis i mam nadzieje, że bedzie ich coraz wiecej.

Jednak nie koniecznie chciałbym żeby były ona spowodowane problemami przy kolejnych warkach... :P Także witam!

 

Problem polega na tym, że nie wiem czy już mogę butelkować..

 

Piwo, które uwarzyłem to zestaw surowców na Przeniczne Ciemne 12'BLG (20L) z twojbrowar.pl.

Brzeczka przed zadaniem drożdży (Fermentis Safale US-05) wyszła mi 13'BLG ,fermentacja po planowanych 10 dniach stanęła na poziomie 4'BLG..

Przetrzymałem ją jeszcze 10 dni ale nadal jest 4'BLG..

Podejżewam ,że już nic tu sie nie wydaży i mogę butelkować ale pytanie ile dodać cukru do refermentacji w butelce ???

Link to comment
Share on other sites

witaj;

ściągnij sobie jakiś słownik do pól tekstowych, żeby sprawdzał Ci ortografię, bo trochę razi w oczy... Uzupełnij profil, odznacz się na mapce, etc.

 

Jeśli po 10 dniach nic się nie zmienia - można butelkować. Możesz sobie przygotować syrop - rozpuszczasz 120g sacharozy w 1l wody, gotujesz, ochładzasz i mieszasz z piwem bezpośrednio przed butelkowaniem.

Jeśli chcesz używać sacharozy bezpośrednio - warto kupić miarkę. W Twoim przypadku użyłbym 3g na butelkę, może trochę więcej do 4g, jeśli przewidujesz szybkie spożycie (np. w ciągu miesiąca)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.