Jump to content

Czy już zlewać na cichą?


Recommended Posts

Tydzień temu miałem długi weekend i postanowiłem poczynić trzy warki. Do tej pory warzeniem z racji wolnego czasu zajmował się tata a ja zajmowałem się zazwyczaj degustacją. Nadszedł więc czas zrobić coś samemu a nie tylko żłopać :-)

 

Z racji swoich upodobań padło na 3 przepisy:

1. http://www.wiki.piwo.org/Milk_Stout,_Jan_Krysiak_(wena)

Składniki od A do Z dokładnie takie jak w przepisie Pana Janka. Po uwarzeniu wyszło prawie 30L brzeczki nastawnej o gęstości 14blg.

Stan na dzień wczorajszy (niedziela) - 8 dnień fermentacji burzliwej, w rurce fermentacyjnej "bulka" co kilka minut, pomiar wykazał 7blg.

2. http://www.wiki.piwo.org/Saison,_Dorota_Chrapek_(dori)

Niestety nie było na stanie domowego browaru wszystkiego co w przepisie Pani Doroty więc zamiast drożdży WY 3724 Saison użyłem Sawbrew S-33 oraz zamiast chmielu Sazz poszedł odpowiednio przeliczony Lubelski.

Niestety miałem problemy przy filtracji i wyszło jakieś 19L brzeczki nastawnej o gęstości 14,5blg.

Stan na dzień wczorajszy (niedziela) - 7 dnień fermentacji burzliwej, w rurce fermentacyjnej "bulka" co kilka minut, pomiar wykazał 5blg.

3. http://www.wiki.piwo.org/Dunkelweizen,_Andrzej_Jendrzejski_(Jejski)

Przy tym piwku również są odstępstwa od przepisu autora. Po pierwsze drożdże - ja użyłem klasycznych do pszenicy czyli WB-06, druga sprawa to zacieranie. Nie rozumiem jeszcze co to jest zacieranie dekokcyjne więc zastosowałem infuzyjne z następującymi czasami:

- 45°C - 15 min

- 55°C - 15 min

- 62°C - 40 min

- 72°C - 40 min

 

Słody były odważone w połowicznej ilości tak aby wyszło około 24L brzeczki nastawnej. Wyszło nawet 25L z gęstością 12blg.

Stan na dzień wczorajszy (niedziela) - 6 dnień fermentacji burzliwej, w rurce fermentacyjnej "bulka" najmocniej z tych trzech warek, pomiar wykazał 2blg.

 

Powiedzcie mi kiedy jakie piwo mam zlewać na cichą. Tata zawsze ma swoje metody i podejście do sprawy, rzadko trzymał się przepisów a bardzo często zlewanie czy butelkowanie było wtedy jak jemu pasowało (albo po prostu pozwalał mu na to czas. Chciałbym to zrobić według jakiegoś standardu.

Druga sprawa o jaką chciałbym zapytać to czy robię bardzo źle jeżeli po gotowaniu i chłodzeniu nie filtruję (odcedzam) brzeczki od chmielin? Mnie to nie przeszkadza, chmieliny zawsze ładnie opadają na dno podczas burzliwej. Przy zlewaniu na cichą zawsze mam zdezynfekowane wraz z fermentorem bardzo gęste sito i przez niego zlewam do fermentora. Chmieliny wtedy dopiero zostają oddzielone od brzeczki. Czy robię dobrze?

Link to comment
Share on other sites

Jaka temperatura fermentacji?

 

Stout i saison niedofermentowane - czekać.

Pszeniczne już jest blisko zakończenia fermentacji - daj mu 2-3 dni i przelewaj na cichą.

 

Brzeczkę lepiej zdekantować po warzeniu. Zrób tzw. whirpool (porządnie zakręć odkażoną łychą, żeby osady zbiły się w środku) i delikatnie ściągaj przy ściance. Zostawianie chmielin na fermentację może skończyć się sianem w smaku, pogarsza pracę drożdży i trudno potem użyć taką gęstwę ponownie. Poza tym, przelewanie po burzliwej przez sito to niepotrzebne natlenowanie piwa - niby wciąż są w nim żywe drożdże, które zmetabolizują tlen, ale może mieć to wpływ [negatywny] na smak.

 

 

Kiedy przelewać - ciężko o uniwersalne procedury. Z doświadczeniem będziesz widział, kiedy fermentacja została zakończona i można przelewać na cichą, a kiedy brzeczka potrzebuje parę dni. Przy ciężkich piwach fermentacja burzliwa i cicha trwa 5-6tyg, a przy lekkich czasem po 10 dniach można butelkować...

Link to comment
Share on other sites

ja przelewam na cichą jak opadnie piana. Przeważnie blg. po cichej jest niewiele mniejsze lub takie samo jak po burzliwej.

Link to comment
Share on other sites

Fermentacja w piwnicy, temperatury wahają się pomiędzy 19 a 22 stopnie. Ogólnie jest raczej stabilnie pomiędzy 20 a 21 stopni.

Dzięki za rady co do dekantacji i "whirpoola" , następnym razem tak zrobię.

Jeżeli chodzi o saisona to chyba było do przewidzenia że będzie dłużej fermentował. Receptura Pani Doroty mówi o 14 dniach burzliwej. Nurtuje mnie natomiast Milk Stout. Przed końcem gotowania wsypałem 0,5kg laktozy jak jest w przepisie. Sam autor napisał że ekstrakt końcowy wynosił u niego 6 blg. Jeżeli u mnie po 8 dniach jest 7blg to raczej chyba nie powinienem się spodziewać że zejdzie wiele niżej.

Link to comment
Share on other sites

dla mnie jak na razie największy problem to poprawna dekantacja po chmieleniu i ostudzeniu brzeczki. Mieszanie w garze nic w sumie nie daje a przynajmniej niewiele ... zawsze coś rurka zaciągnie dlatego zakładam na fermentator wypłukaną w roztworze pirosiarczynu sodu rajstopę. matko ile się na tym zatrzymuje. Nie wiem czy chmielenie szyszką by coś zmieniło ale po granulacie taki syf pływa w brzeczce że szok ... :ble:

Link to comment
Share on other sites

A chmiel do woreczka? Zawsze tak mozna chmielic :P

 

następnym razem chyba tak zrobię - chociaż gdzieś czytałem na forum, że to utrudnia chmielenie ....

Lagerowanie dotyczy chyba piw dolnej fermentacji jak się orientuję? jeśli źle myślę popraw mnie.

Link to comment
Share on other sites

Lagerowanie dotyczy chyba piw dolnej fermentacji jak się orientuję? jeśli źle myślę popraw mnie.

Mylisz się. Leżakować można każde piwo. Nie każde tego wymaga, ale niewielu to zaszkodzi.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Fermentacja burzliwa Kolscha 12 Blg trwa osiem dni.

2 i pół dnia było bardzo burzliwie.

Drożdże suche S-33.

Bulga już rzadko, czyli co kilka minut, czasem kilkanaście ale bulga.

Czy można zlewać "w ciemno" na cichą, czy koniecznie mierzyć blg i dopiero wtedy decydować?

Link to comment
Share on other sites

Na Twoim miejscu nie ruszałbym tego piwa jeszcze przez co najmniej tydzień... Wtedy, jeśli koniecznie chcesz przelewać na cichą, zmierzyłbym BLG, po paru dniach znowu i jeśli się nie zmienia to wtedy można przelać na cichą..

Ale lepiej będzie wg. mnie zrezygnować z cichej, przetrzymać piwo jeszcze trochę i do butelek... a gęstwę też możesz potem wykorzystać...

Edited by rkkr
Link to comment
Share on other sites

Muszę zlać z tego fermentora najpóźniej do piątku, bo muszę zrobić miejsce na nowe piwko, czyli cicha powinna być tym razem.

Mam trzy fermentory, ale tylko ten jest szczelny i bulga w czasie fermentacji, a wkurza mnie brak bulgania na burzliwej, już to przerabiałem.

Czyli pójdę za radą rkkr, tyle że dokładnie w piątek.

Gęstwy nie wykorzystam, bo następnego piwa na S-33 jak na razie nie planuję.

Oczywiście dziękuję obydwu kolegom, którzy napisali swoje rady.

Swoją drogą wydawało mi się, że przy Kolschu cicha będzie wskazana z uwagi na to, że się lepiej sklaruje.

Widzę, że ogólnie nie jesteście zwolennikami zlewania na cichą fermentację.

Edited by radekfilon
Link to comment
Share on other sites

 

 

Swoją drogą wydawało mi się, że przy Kolschu cicha będzie wskazana z uwagi na to, że się lepiej sklaruje.

mi się wydaje, że na klarowanie piwa przelewanie nie ma wpływu bo niby w jaki sposób?

 

Przy okazji, cicha fermentacja to jest w skrócie od momentu opadnięcia piany a nie zakończenia fermentacji (brak spadku blg) :P

I ona jest czy chcemy, czy tez nie chcemy :D

Link to comment
Share on other sites

Jak chodzi o to "przy okazji", to oczywiście było uproszczenie.

Chodziło o zlewanie.

Z tym klarowaniem chodziło mi o to, że wydaje mi się, że łatwiej potem zdekantować przed butelkowaniem.

Przy zlewaniu na cichą wstępnie pozbywam się większości farfocli typu chmieliny.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 weeks later...

Black IPA na drożdżach BRY-97 została nastawiona 27.11. Plg początkowe torchę mi się za niskie zrobiło, albo balingomierz przekłamuje. Nie mniej wynosiło wg wskazań 12,5. Fermentacja cały czas w temperaturze 17-19 stopni, głównie w okolicach 18. Piana pojawiła się po dwóch dniach od zadania drożdzy więc 30.11. Rurka nie bula, ale piana jest wysoka i zdrowa. Jest tylko różnica w poziomie wody w rurce wiec jakieś lekkie podcisnienie w fermentorze jest.

Dzisiaj zmierzyłem Blg i wynosi okolo 2. Piana nadal ładna i wysoka. Zostawiłem balingomierz w fermentorze. Aktualnie temperatura fermentora coraz bardziej zbliża się do temperatury otoczenia i jest od niej wyższa o około 0,3 stopnia. Wg instrukcji z brewkitu (zestaw z Brewer's Best) powinienem zaraz dodać chmiel na cichą i zlewarować piwo. Niestety, nie pisza dokładnie. Kiedy powinienem zlc na cichą? Czy czekać aż piana zniknie, czy stałe wskazanie blg przez 3 dni?

Wskazania balingomierza aktualnie zakłóca piana więc nie wiem dokładnie, czy jest 2 czy 3.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.