abra Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 To mój pierwszy post na forum, także witam wszystkich. Planuje uwarzyć AAA z następujacych składników: Pale Ale - 2,5 kg Pszeniczny - 1 kg Wiedeński - 0,5 kg Karmelowy czerw. - 0,5 kg Karmelowy 300 - 0,3 kg Zacieranie - 68 C - 60min Chmielenie Marynka 33g - 60 min Amarillo 33g - 30 min Amarillo 33g - 15-10 min Amarillo 33g - chmielenie na zimno Wg brewtarget powinno wyjść 13,5 Blg i ok 30 IBU Proszę o ocenę i ew. korekty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Porównaj sobie z Amberami Jacka Kocurka. Są pyszne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Dzięki Zgoda. Miło usłyszeć, szczególnie od Ciebie taka opinię (mało co Ci smakuje). Co do receptury zmniejsz ilość słodów karmelowych. Dał bym po 250g każdego. Pszenicy nie próbowałem w tym zasypie. Nie wiem czy wniesie coś specjalnego do profilu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abra Posted August 23, 2013 Author Share Posted August 23, 2013 Co do receptury zmniejsz ilość słodów karmelowych. Dał bym po 250g każdego. Pszenicy nie próbowałem w tym zasypie. Nie wiem czy wniesie coś specjalnego do profilu. Pszenice chcę dać głównie na lepszą pianę, gdzie można znaleźć jakąś z Twoich receptur na amber? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 w moim wątku tu http://www.piwo.org/topic/2579-jak-nielipinski-browar-domowy/page__st__340#entry186888 i tu: http://www.piwo.org/topic/2579-jak-nielipinski-browar-domowy/page__st__160#entry95890 abra and Igorrodz 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Pszenicę możesz dodać w takiej ilości bardzo dobrze wzmacnia pianę, w smaku nie powinna jakoś szczególnie się wyróżnić. Moim zdaniem również zbyt dużo karmelów - to nie może być "ciężkie" piwo, AAA powinno być bardzo pijalne i orzeźwiające. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 10% zasypu pszenicy w zupelnosci powinno wystarczy dla poprawy piany. Mozna oczywiscie wiecej jak ktos lubi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abra Posted August 23, 2013 Author Share Posted August 23, 2013 Moim zdaniem również zbyt dużo karmelów - to nie może być "ciężkie" piwo, AAA powinno być bardzo pijalne i orzeźwiające. A gdyby miała to być wersja na chłodniejsze dni jesienne to ile maksymalnie karmelów możnaby użyć co by nie przesłodzić zbytnio piwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted August 24, 2013 Share Posted August 24, 2013 Tu nie chodzi o słodycz. Aromat karmelowy jest intensywny i dość męczący w zbyt dużym stężeniu. Ja bym nie przekraczał tych 20-25%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 24, 2013 Share Posted August 24, 2013 Jak chcesz na słodko, to daj karmelowy 25 EBC, ten jest słodki. Ale z nim też lepiej nie przesadzać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted August 24, 2013 Share Posted August 24, 2013 (edited) To mój pierwszy post na forum, także witam wszystkich. Planuje uwarzyć AAA z następujacych składników: Pale Ale - 2,5 kg Pszeniczny - 1 kg Wiedeński - 0,5 kg Karmelowy czerw. - 0,5 kg Karmelowy 300 - 0,3 kg Zacieranie - 68 C - 60min Chmielenie Marynka 33g - 60 min Amarillo 33g - 30 min Amarillo 33g - 15-10 min Amarillo 33g - chmielenie na zimno Wg brewtarget powinno wyjść 13,5 Blg i ok 30 IBU Proszę o ocenę i ew. korekty Chmiele tu nie pasują do stylu, chodzi mi tu o rodzaj chmieli, ich ilość i też nie pasuje mi tu chmielenie na zimno. Amber Ale to nie jest IPA, tutaj posuwasz na przód posmaki słodowe, balans całego piwa i masz stosunkowo niskie smaki chmielowe. IBU ustaw na ok 30 a Plato na 13-14. Ja bym poprawił tą recapture tak: Pale Ale - 2,5 kg Pils - 1.5 kg Wiedeński - 0,5 kg Karmelowy czerw. - 0,25 kg Karmelowy 300 - 0,25 kg Zacieranie - 68 C - 60min Chmielenie Marynka 25g - 60 min Cascade 25g - 10 min Mt. Hood/Liberty/Crystal/Lubelski - 25g - 5min US-05 Edited August 25, 2013 by scooby_brew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 16, 2013 Share Posted September 16, 2013 Jeśli podejdę do warzenia AAA z 4 kg pilzneńskiego i po 150 g karmelowego jasnego i ciemnego i/ lub takim samym udziałem Special B to teoretycznie będzie do zaakceptowania? Chciałbym chmielić nieco wyżej niż 30, brewtarget wyliczył mi 37 ale to akurat do korekty bez żalu, tylko niepokoją mnie te karmele. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 17, 2013 Share Posted September 17, 2013 (edited) Osobiście karmelowych ciemnych do AAA bym nie dawał - ewentualnie niewielką ilość, ale raczej jasne słody karmelowe, ewentualnie kolor możesz skorygować szczyptą palonego słodu. Celowałbym w 27-30 EBC. Edited September 17, 2013 by WiHuRa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek Posted September 17, 2013 Share Posted September 17, 2013 Osobiście karmelowych ciemnych do AAA bym nie dawał - ewentualnie niewielką ilość, ale raczej jasne słody karmelowe, ewentualnie kolor możesz skorygować szczyptą palonego słodu. Celowałbym w 27-30 EBC. Dlaczego nie dawać ciemnych karmelowych? Jakieś złe posmaki dają? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 17, 2013 Share Posted September 17, 2013 (edited) Próbowałem dawać niewielkie ilości do lekkich, jasnych czy bursztynowych piw, gdzieś jakiś posmak palonego karmelu w tle się niepotrzebnie szwędał. Mi do AAA nie pasują. Edited September 17, 2013 by WiHuRa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abra Posted September 17, 2013 Author Share Posted September 17, 2013 Dziękuję za wskazówki, popełniłem to piwo zmniejszając ilość karmelowych do 0,3 i 0,25 kg i chmieląc tak jak planowałem, na razie dominuje w nim goryczka. Pisząc o słodyczy miałem na myśli bardziej treściwość piwa, czy tą da się uzyskać samymi słodami podst. zacierając w odp. temp.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fisz Posted September 17, 2013 Share Posted September 17, 2013 Ja również podłączę się do tematu, swoją przygodę z warzeniem chcę rozpocząć od American Amber Ale. Przekopałem się przez wiele różnych receptur i ostatecznie ułożyłem w ten sposób: Warka 25L 52% - 3.25 kg - pale ale 24% - 1.5 kg - monachijski 16% - 1 kg - carared 8% - 0.5 kg - melanoidynowy zacieranie - 68 C - 60min + ew. 10 min mashout chmielenie: 20g Citra - 60 min 20g Centennial - 20 min 20g Amarillo - 1 min Drożdże US-05 Wg Brewtoad taka receptura mieści się w stylu, ok. 13,5 Blg, 34 IBU. Zastanawiam się, czy te chmiele są odpowiednie, lubię Amarillo w aromacie. Wszelkie komentarze i sugestie bardzo mile widziane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krtex Posted September 17, 2013 Share Posted September 17, 2013 Wydłużyłbym czas zacierania do 90 minut. Nie zaszkodzi, a wydajność będzie lepsza:) Przy okazji poczytaj sobie o zacieraniu jednotemperaturowym: http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wp%C5%82yw_poszczeg%C3%B3lnych_czynnik%C3%B3w_na_fermentowalno%C5%9B%C4%87_brzeczki_i_wydajno%C5%9B%C4%87 http://www.piwo.org/topic/3631-zacieranie-jednotemperaturowe-wplyw-parametrow/ pralat 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.