Jump to content

co to na dnie butelki

Recommended Posts

Witam,

Podświetlając latarką od dołu butelkę z piwem (leżakowanie 2 miesiące) zauważyłem małe białe prószka, tak jakby cukier nie do końca się rozpuścił. Co to może być, mam nadzieję, że nie infekcja. Dodając cukier do butelki starałem się mieszać kilka razy potrząsając butelką.

Dzięki za odpowiedź.

Cukier na pewno nie, bo sam kiedyś tak dodawałem i już na drugi dzień zupełnie się rozpuszczał. Rozumiem, że mówisz o czymś innym poza osadem drożdżowym? :D

Najlepiej jakbyś zrobił fotkę.

piwko 2 miesiące od rozlewu. Postaram się zrobić lepsze zdęcia tym razem aparatem a nie telefonem. Zdjęcie przedstawia dno butelki z przyłożoną od dołu latarką inaczej się nie da.

No, ale co? Niedobre to piwo? Kwaśne, apteka czy jak? Nie do końca rozumiem czym się martwisz. W piwowarstwie domowym osad na dnie butelek to rzecz standardowa.

załączam zdjęcie tym razem wyrażnie widać co się znajduje na dnie butelki. Piwo to Dark Ale z brewkita. Tak jak pisałem wyżej 2 miesięczne leżakowanie.

Proszę o informację co to jest. Dodam, że to coś białego leży na dnie czyli po obróceniu butelki wznosi się w cieczy i ponownie opada na dno.

post-6422-0-04841600-1377764936_thumb.jpg

załączam zdjęcie tym razem wyrażnie widać co się znajduje na dnie butelki. Piwo to Dark Ale z brewkita. Tak jak pisałem wyżej 2 miesięczne leżakowanie.

Proszę o informację co to jest. Dodam, że to coś białego leży na dnie czyli po obróceniu butelki wznosi się w cieczy i ponownie opada na dno.

robiłem Dark Ale z Coopersa - czegoś takiego nie było.... Ja tam się nie znam... Trzeba popróbować. Moje było puste w smaku, wodniste i alkoholowe. Jak poczujesz jakieś dziwne aromaty, smak itp. to może masz jakąś infekcję.

ok, jeżeli to są drożdze. Zastanawia mnie dlaczego wszystkie butelki tego nie mają tylko 1/3 warki.

Jeżeli chodzi o smak to się nie wypowiadam bo to moja pierwsza warka gotowa do spożycia. Smak jest wiadomo inny niż piwa ze sklepu. Piwo w smaku jest OK. Mam nadzięję, że tak będzie również za 2 miesiące.

Edited by TOMASZ

ok, jeżeli to są drożdze. Zastanawia mnie dlaczego wszystkie butelki tego nie mają tylko 1/3 warki.

bo 1/3 warki była zlewana na koncu z nad osadu i dostał się tam. Powinieneś te z osadem najpierw wypić :)