TOMASZ Posted August 26, 2013 Share Posted August 26, 2013 Witam, Podświetlając latarką od dołu butelkę z piwem (leżakowanie 2 miesiące) zauważyłem małe białe prószka, tak jakby cukier nie do końca się rozpuścił. Co to może być, mam nadzieję, że nie infekcja. Dodając cukier do butelki starałem się mieszać kilka razy potrząsając butelką. Dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted August 26, 2013 Share Posted August 26, 2013 Cukier na pewno nie, bo sam kiedyś tak dodawałem i już na drugi dzień zupełnie się rozpuszczał. Rozumiem, że mówisz o czymś innym poza osadem drożdżowym? Najlepiej jakbyś zrobił fotkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszO. Posted August 26, 2013 Share Posted August 26, 2013 drożdże... Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOMASZ Posted August 27, 2013 Author Share Posted August 27, 2013 załączam zdjęcia bo nie jestem pewien czy to drożdze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.dawid Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 jaki czas od rozlewu jest na zdjęciach? na moje oko to drożdże z (niedawnego)rozlewu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 Przecież na tych zdjęciach nic nie widać, nawet nie wiadomo czy to dno czy góra butelki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOMASZ Posted August 27, 2013 Author Share Posted August 27, 2013 piwko 2 miesiące od rozlewu. Postaram się zrobić lepsze zdęcia tym razem aparatem a nie telefonem. Zdjęcie przedstawia dno butelki z przyłożoną od dołu latarką inaczej się nie da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 No, ale co? Niedobre to piwo? Kwaśne, apteka czy jak? Nie do końca rozumiem czym się martwisz. W piwowarstwie domowym osad na dnie butelek to rzecz standardowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amadeuss Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 fakt, najprościej otworzyć i spróbować - jak będzie dobre olać osad .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOMASZ Posted August 29, 2013 Author Share Posted August 29, 2013 załączam zdjęcie tym razem wyrażnie widać co się znajduje na dnie butelki. Piwo to Dark Ale z brewkita. Tak jak pisałem wyżej 2 miesięczne leżakowanie. Proszę o informację co to jest. Dodam, że to coś białego leży na dnie czyli po obróceniu butelki wznosi się w cieczy i ponownie opada na dno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Billy the Kid Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Wąglik albo drożdże. zgoda 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Nie można zrobić zdjęcia w lepiej oświetlonym pomieszczeniu? dla mnie wygląda ok, to są drożdże. Najlepiej jednak będzie sprawdzić organoleptycznie, czy w smaku jest dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
r2less Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 To lawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pero Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 To lawa. Z wierzchu zimna i twarda, sucha i plugawa Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Amadeuss, nie olać ale odlać płyn nad do szklanki. Po otwarciu kapsla do dzieła NOS, potem to wiadome, gardło Link to comment Share on other sites More sharing options...
czasnagli Posted August 30, 2013 Share Posted August 30, 2013 załączam zdjęcie tym razem wyrażnie widać co się znajduje na dnie butelki. Piwo to Dark Ale z brewkita. Tak jak pisałem wyżej 2 miesięczne leżakowanie. Proszę o informację co to jest. Dodam, że to coś białego leży na dnie czyli po obróceniu butelki wznosi się w cieczy i ponownie opada na dno. robiłem Dark Ale z Coopersa - czegoś takiego nie było.... Ja tam się nie znam... Trzeba popróbować. Moje było puste w smaku, wodniste i alkoholowe. Jak poczujesz jakieś dziwne aromaty, smak itp. to może masz jakąś infekcję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOMASZ Posted August 31, 2013 Author Share Posted August 31, 2013 (edited) ok, jeżeli to są drożdze. Zastanawia mnie dlaczego wszystkie butelki tego nie mają tylko 1/3 warki. Jeżeli chodzi o smak to się nie wypowiadam bo to moja pierwsza warka gotowa do spożycia. Smak jest wiadomo inny niż piwa ze sklepu. Piwo w smaku jest OK. Mam nadzięję, że tak będzie również za 2 miesiące. Edited August 31, 2013 by TOMASZ Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted September 1, 2013 Share Posted September 1, 2013 W innych butelkach może być mniej, ale nie tak, żeby nic nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszO. Posted September 1, 2013 Share Posted September 1, 2013 ok, jeżeli to są drożdze. Zastanawia mnie dlaczego wszystkie butelki tego nie mają tylko 1/3 warki. bo 1/3 warki była zlewana na koncu z nad osadu i dostał się tam. Powinieneś te z osadem najpierw wypić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now