Jump to content

obciążenie chmielu przy chmieleniu na zimno


yemu

Recommended Posts

będę chmielił na zimno bittera, który mi teraz fermentuje i zastanawiam się czym obciążyć siateczkę z chmielem żeby się zatopił,

chyba użyję cieżkiej szklanki.

macie jakieś ciekawe pomysły?

A ile chcesz dać chmielu?

Ciężka szklana może być ciekawym pomysłem. Ale zważ ją najpierw, bo w moim przypadku 150g kulek szklanych nie wystarczyło do zatopienia 20g chmielu.

Link to comment
Share on other sites

http://www.piwo.org/forum/p14485-22-03-2009-20-53-27.html#p14485

 

Używałem wygotowanego kamienia. Tak się wydaje, ale te siatki trzeba porządnie obciążyć. Można też użyć dwóch siateczek i trochę lżejszych kamieni.

mam kamień, który był w akwarium więc trochę się boję go wkładać, nawet po wygotowaniu ;-)

 

chmielu będę dawał gdzieś 30g szyszek.

 

śruby z nierdzewki nie posiadam niestety.

 

dam w takim razie dwie siateczki i dwie szklanki.

 

@Stasiek, a skąd miałeś szklane kulki?

Link to comment
Share on other sites

Też miałem ten problem. Potrzebowałem trzech odważników. Kombinowałem jak koń pod górkę. Znalazłbym u siebie coś z nierdzewki ale wymagało wyszorowania i miało gwinty więc się trochę obawiałem. W końcu wpadłem na pomysł. W domu była lampka nocna ze szklaną kulą średnicy ok. 10 cm. To był udany eksperyment. W dwóch pozostałych przypadkach zastosowałem kilka łyżek. Nie pamiętam w tym momencie ilości chmielu i łyżek (kilkanaście g i z 6-8 łyżek?), pamiętam jedynie, że chlupnęło, poszło na dno ale po chwili wypłynęło.

Link to comment
Share on other sites

a tak z ciekawości - dlaczego nie nasypiecie po prostu chmielu na powierzchnię?

Bo (przynajmniej w moim przypadku) to był chmiel w szyszkach. Wysypany na powierzchnię by pływał i raczej niewiele aromatu by przeszło do piwa.

Link to comment
Share on other sites

a tak z ciekawości - dlaczego nie nasypiecie po prostu chmielu na powierzchnię?

Bo (przynajmniej w moim przypadku) to był chmiel w szyszkach. Wysypany na powierzchnię by pływał i raczej niewiele aromatu by przeszło do piwa.

mam dokladnie te same obawy i dlatego planuję obciążyć

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.