Volo Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Witam po moich 3 piwach z Kit'ów przyszedł czas na pierwsze warzenie Z racji osobistych upodobań wybór padł na nieco zmienioną recepturę z BA, piwo Czarnobrody 16°Blg (Stout Foreign Extra); Składnniki: - słód pale ale - 3,6 kg, - słód karmelowy ciemny - 0,2 kg, - słód monachijski - 0,3 kg, - słód barwiący - 0,2 kg, - palony jęczmień - 0,25 kg, - płatki owsiane - 0,6 kg, - chmiel goryczkowy Marynka granulat - 35 g, - drożdże suche Safale S-04. Zacieranie: - słody jasne + płatki w 66-68°C - 45 minut, - wsypanie słodów ciemnych, po negatywnej próbie jodowej i przerwa w temp. 72°C - 10 minut. Chmielenie: - gotowanie 60 minut. - 35g Marynki od początku (bez siateczek, granulat bezpośrednio do brzeczki). Nie dodałem tylko palonego jęczmienia, płatków dodałem tylko 0,4kg i chmielu dałem 45g w porcjach 25 i 20. Zobaczymy co z tego wyjdzie i jak będzie smakowało. Oczywiście kierowany brakiem doświadczenia słód zadałem zbyt małą ilością wody (ok 12l) i filtrowanie z wysładzaniem zajęło mi trochę więcej czasu, na przyszłość zrobię rzadszy zacier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się