Jump to content

2014.06.20-21 XII Konkurs Piw Domowych Birofilia 2014 w Żywcu


lutek

Recommended Posts

Pewnie się nie przebiję w tej burzy ale:

W jakiej temperaturze przechowywane jest piwo przez 3 tyg od terminu zgłaszania a konkursem?

Możliwe że jedno z piw zleję do butelek na 2-3 dni przed wysyłką i jak pójdzie do lodówki to się może niedogazować...

Link to comment
Share on other sites

Pewnie się nie przebiję w tej burzy ale:

W jakiej temperaturze przechowywane jest piwo przez 3 tyg od terminu zgłaszania a konkursem?

Możliwe że jedno z piw zleję do butelek na 2-3 dni przed wysyłką i jak pójdzie do lodówki to się może niedogazować...

 

Z tego co pamiętam piwo jest raczej przetrzymywane w chłodnych warunkach, a dopiero na 1-2 dni przed eliminacjami jest wstawiane do lodówki. Jeżeli nie jesteś pewien czy się nagazuje to nie ślij go... Po drugie zależy też jakie to piwo na jakich drożdżach itp. Ważniejsze od finału jest czy przejdzie eliminacje i czy sędziowie dopuszczą je za niskie nagazowanie do niego ;) Druga sprawa jak będziesz pewny czy z piwem jest wszystko w porządku? Czy nie ma żadnych oznak diacetylu albo aldehydu octowego, które wychodzą w młodych piwach, a je często dyskwalifikują z konkursów ;)

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Druga sprawa jak będziesz pewny czy z piwem jest wszystko w porządku?

Oczywiście nie będę pewny ale warto zaryzykować:)

 

Z tego co wiem to w tamtym roku GCh miał ok miesiąca więc też słany był młodziutki. Oczywiście nie wierzę że akurat to piwo wygra ale jestem z różnych względów bardzo ciekaw metryczki:)

 

Kiedy są eliminacje?

 

Drożdże teoretycznie powinny sobie poradzić w temperaturze 15-16 stopni, ale wiadomo że wtedy gazuje się jeszcze wolniej.

No nic, może uda się zlać z 4-5 dni przed wysyłką, do tego chwila na poczcie i może da radę...

Link to comment
Share on other sites

Pewnie się nie przebiję w tej burzy ale:

W jakiej temperaturze przechowywane jest piwo przez 3 tyg od terminu zgłaszania a konkursem?

Możliwe że jedno z piw zleję do butelek na 2-3 dni przed wysyłką i jak pójdzie do lodówki to się może niedogazować...

Piwa przechowywane są w piwnicy ok. 14 st. C. Piwa na eliminacje trafiają do lodówki ok. 6-10 st. na ok. 2 dni wcześniej.

Link to comment
Share on other sites

Przepraszam, ja w kwestii formalnej ;-)

 

Sam się na festiwal wybieram i chciałbym zaproponować taką małą akcję, która pomoże w poznawaniu ludzi z forum. Proponuję abyśmy sobie podrukowali jakieś identyfikatory z logiem forumowym i nickiem. W tłumie szybko się odnajdziemy, poznamy i może wypijemy piwko ;-)

Link to comment
Share on other sites

Była skuteczna, plakietki w większości rozdane były, dostałem dwie na każdy dzień, dość dobrze się trzymały i sporo osób można było przez to poznać... Ale i tak tam tak dużo osób przyjeżdża, że nie idzie wszystkich spamiętać :D

Link to comment
Share on other sites

Czy aby przekazać piwa na konkurs osobiście, trzeba się wcześniej umawiać czy można w ciemno walić do Piwiarni Żywieckiej. Będę w sobotę lub niedziele przejeżdżał przez Żywiec więc mógłbym sobie podrzucić jakieś piweczka na konkursik tylko nie wiem dokładnie kiedy i o której stąd moje pytanie .

Link to comment
Share on other sites

Waliłem w ciemno przy okazji weekendowego wyjazdu i nie było z tym problemu. Kilka dni temu dostałem e-maila z informacją o przyjęciu piwa.

Link to comment
Share on other sites

Termin nadsyłania piw to 1 czerwca z tym, że to jest niedziela zatem dzień wolny, więc tak się zastawiam czy aby nie było właściwym aby uznać, że piwa które przyjdą w poniedziałek 2 czerwca zostały nadesłane w terminie?

Link to comment
Share on other sites

Wiesz teoretycznie w takich sytuacjach ważny jest termin wysyłki, bo bzdurą by było określanie terminu odebrania paczki pocztowej za końcowy skoro mogą być poślizgi na poczcie na co nie ma wpływu piwowar. Myślę, że nikt nie będzie się rzucał, ale nie rozumiem czemu miałbyś zwlekać z wysyłką? Wysłać w mijającym już tygodniu (na co jest za późno) maksymalnie w poniedziałek i siur.

Link to comment
Share on other sites

Termin nadsyłania piw to 1 czerwca z tym, że to jest niedziela zatem dzień wolny, więc tak się zastawiam czy aby nie było właściwym aby uznać, że piwa które przyjdą w poniedziałek 2 czerwca zostały nadesłane w terminie?

Nie licz na wyrozumiałość w przypadku opóźnienia, byli już tacy którzy liczyli...

Edited by Maryh
Link to comment
Share on other sites

Termin nadsyłania piw to 1 czerwca z tym, że to jest niedziela zatem dzień wolny, więc tak się zastawiam czy aby nie było właściwym aby uznać, że piwa które przyjdą w poniedziałek 2 czerwca zostały nadesłane w terminie?

 

Pewnie tak będzie. Zobaczymy w praktyce. Choć z drugiej strony piwa wysłane ewidentnie za późno, i dostarczone za późno przyjęte nie zostaną, by było fair w stosunku do innych. Tak, że zaczął się ostatni tydzień przyjmowania piw!

 

Przy okazji przypominam o kategorii na 2015 rok. Belgian-Style Sour Ale. Będzie to dość szeroka kategoria grupująca piwa kwaśne w stylu belgijskim o owocowo-estrowo-fenolowym aromacie, jednak bez dodatków owocowych. Przykładami są Geueze, Lambic, Oud Bruin czy Flanders Red Ale. Ich zakres gęstości mieści się pomiędzy 11 a 18 °Blg, alkohol pomiędzy 4-8, natomiast goryczka pomiędzy 10-25 IBU.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.