buli Posted May 13, 2014 Share Posted May 13, 2014 Pewnie się nie przebiję w tej burzy ale: W jakiej temperaturze przechowywane jest piwo przez 3 tyg od terminu zgłaszania a konkursem? Możliwe że jedno z piw zleję do butelek na 2-3 dni przed wysyłką i jak pójdzie do lodówki to się może niedogazować... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted May 14, 2014 Share Posted May 14, 2014 Mam podobny problem - raczej nie będę ryzykował Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted May 14, 2014 Share Posted May 14, 2014 (edited) Pewnie się nie przebiję w tej burzy ale: W jakiej temperaturze przechowywane jest piwo przez 3 tyg od terminu zgłaszania a konkursem? Możliwe że jedno z piw zleję do butelek na 2-3 dni przed wysyłką i jak pójdzie do lodówki to się może niedogazować... Z tego co pamiętam piwo jest raczej przetrzymywane w chłodnych warunkach, a dopiero na 1-2 dni przed eliminacjami jest wstawiane do lodówki. Jeżeli nie jesteś pewien czy się nagazuje to nie ślij go... Po drugie zależy też jakie to piwo na jakich drożdżach itp. Ważniejsze od finału jest czy przejdzie eliminacje i czy sędziowie dopuszczą je za niskie nagazowanie do niego Druga sprawa jak będziesz pewny czy z piwem jest wszystko w porządku? Czy nie ma żadnych oznak diacetylu albo aldehydu octowego, które wychodzą w młodych piwach, a je często dyskwalifikują z konkursów Edited May 14, 2014 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
buli Posted May 14, 2014 Share Posted May 14, 2014 Druga sprawa jak będziesz pewny czy z piwem jest wszystko w porządku? Oczywiście nie będę pewny ale warto zaryzykować Z tego co wiem to w tamtym roku GCh miał ok miesiąca więc też słany był młodziutki. Oczywiście nie wierzę że akurat to piwo wygra ale jestem z różnych względów bardzo ciekaw metryczki:) Kiedy są eliminacje? Drożdże teoretycznie powinny sobie poradzić w temperaturze 15-16 stopni, ale wiadomo że wtedy gazuje się jeszcze wolniej. No nic, może uda się zlać z 4-5 dni przed wysyłką, do tego chwila na poczcie i może da radę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
skitof Posted May 14, 2014 Share Posted May 14, 2014 Pewnie się nie przebiję w tej burzy ale: W jakiej temperaturze przechowywane jest piwo przez 3 tyg od terminu zgłaszania a konkursem? Możliwe że jedno z piw zleję do butelek na 2-3 dni przed wysyłką i jak pójdzie do lodówki to się może niedogazować... Piwa przechowywane są w piwnicy ok. 14 st. C. Piwa na eliminacje trafiają do lodówki ok. 6-10 st. na ok. 2 dni wcześniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted May 15, 2014 Share Posted May 15, 2014 Przepraszam, ja w kwestii formalnej ;-) Sam się na festiwal wybieram i chciałbym zaproponować taką małą akcję, która pomoże w poznawaniu ludzi z forum. Proponuję abyśmy sobie podrukowali jakieś identyfikatory z logiem forumowym i nickiem. W tłumie szybko się odnajdziemy, poznamy i może wypijemy piwko ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted May 15, 2014 Share Posted May 15, 2014 W tamtym roku była taka akcja, ale jako że mnie nie było, nie wiem na ile była skuteczna. Może niech wypowiedzą się osoby który były Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted May 15, 2014 Share Posted May 15, 2014 Była skuteczna, plakietki w większości rozdane były, dostałem dwie na każdy dzień, dość dobrze się trzymały i sporo osób można było przez to poznać... Ale i tak tam tak dużo osób przyjeżdża, że nie idzie wszystkich spamiętać Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 15, 2014 Share Posted May 15, 2014 Szanujący się piwowar posiada koszulkę z logo swojego browaru Quentin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted May 16, 2014 Share Posted May 16, 2014 Akurat Krzysiek takową ma... Ba, w innej go chyba nie widziałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
MINIAK Posted May 16, 2014 Share Posted May 16, 2014 Co można było zobaczyć we Wrocławiu, moja nadal się trzyma Link to comment Share on other sites More sharing options...
puszka Posted May 19, 2014 Share Posted May 19, 2014 Czy aby przekazać piwa na konkurs osobiście, trzeba się wcześniej umawiać czy można w ciemno walić do Piwiarni Żywieckiej. Będę w sobotę lub niedziele przejeżdżał przez Żywiec więc mógłbym sobie podrzucić jakieś piweczka na konkursik tylko nie wiem dokładnie kiedy i o której stąd moje pytanie . Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted May 19, 2014 Share Posted May 19, 2014 Jak niechcesz całować klamki to lepiej zadzwoń, kontakt to pani Małgorzata Mrowiec dostępna pod numerem telefonu: 515 216 098 (info z regulamiu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted May 19, 2014 Share Posted May 19, 2014 Waliłem w ciemno przy okazji weekendowego wyjazdu i nie było z tym problemu. Kilka dni temu dostałem e-maila z informacją o przyjęciu piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
puszka Posted May 20, 2014 Share Posted May 20, 2014 Waliłem w ciemno przy okazji weekendowego wyjazdu i nie było z tym problemu. Kilka dni temu dostałem e-maila z informacją o przyjęciu piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
puszka Posted May 20, 2014 Share Posted May 20, 2014 oczywiście wybieram się w godzinach otwarcia pijalni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted May 22, 2014 Share Posted May 22, 2014 Pomysł z identyfikatorami świetny . Z koszulkami jeszcze lepszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
kishar Posted May 24, 2014 Share Posted May 24, 2014 Termin nadsyłania piw to 1 czerwca z tym, że to jest niedziela zatem dzień wolny, więc tak się zastawiam czy aby nie było właściwym aby uznać, że piwa które przyjdą w poniedziałek 2 czerwca zostały nadesłane w terminie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeDy_beer Posted May 24, 2014 Share Posted May 24, 2014 Wiesz teoretycznie w takich sytuacjach ważny jest termin wysyłki, bo bzdurą by było określanie terminu odebrania paczki pocztowej za końcowy skoro mogą być poślizgi na poczcie na co nie ma wpływu piwowar. Myślę, że nikt nie będzie się rzucał, ale nie rozumiem czemu miałbyś zwlekać z wysyłką? Wysłać w mijającym już tygodniu (na co jest za późno) maksymalnie w poniedziałek i siur. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryh Posted May 24, 2014 Share Posted May 24, 2014 (edited) Termin nadsyłania piw to 1 czerwca z tym, że to jest niedziela zatem dzień wolny, więc tak się zastawiam czy aby nie było właściwym aby uznać, że piwa które przyjdą w poniedziałek 2 czerwca zostały nadesłane w terminie? Nie licz na wyrozumiałość w przypadku opóźnienia, byli już tacy którzy liczyli... Edited May 24, 2014 by Maryh Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted May 26, 2014 Share Posted May 26, 2014 Rozumiem, że w kwestii pojemności butelek, też nie ma zlituj się i 0,33l nie zostaną dopuszczone? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted May 26, 2014 Share Posted May 26, 2014 W RIS-e tylko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted May 26, 2014 Share Posted May 26, 2014 Podziękował za udział Link to comment Share on other sites More sharing options...
skitof Posted May 26, 2014 Share Posted May 26, 2014 Termin nadsyłania piw to 1 czerwca z tym, że to jest niedziela zatem dzień wolny, więc tak się zastawiam czy aby nie było właściwym aby uznać, że piwa które przyjdą w poniedziałek 2 czerwca zostały nadesłane w terminie? Pewnie tak będzie. Zobaczymy w praktyce. Choć z drugiej strony piwa wysłane ewidentnie za późno, i dostarczone za późno przyjęte nie zostaną, by było fair w stosunku do innych. Tak, że zaczął się ostatni tydzień przyjmowania piw! Przy okazji przypominam o kategorii na 2015 rok. Belgian-Style Sour Ale. Będzie to dość szeroka kategoria grupująca piwa kwaśne w stylu belgijskim o owocowo-estrowo-fenolowym aromacie, jednak bez dodatków owocowych. Przykładami są Geueze, Lambic, Oud Bruin czy Flanders Red Ale. Ich zakres gęstości mieści się pomiędzy 11 a 18 °Blg, alkohol pomiędzy 4-8, natomiast goryczka pomiędzy 10-25 IBU. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo Posted May 28, 2014 Share Posted May 28, 2014 (edited) Niestety występuje problem z dostępem do strony PSPD. Formularza zgłoszeniowy dostępny też bezpośrednio TUTAJ Edited May 28, 2014 by pablo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now