Jump to content

Coopers Draught bez dodatków

Recommended Posts

tytułem wstępu: http://www.piwo.org/forum/t1328-dodawanie-wody-w-trakcie-fermentacji.html

tak więc dziś przelałem na cichą fermentację, posmakowałem i do 10,5 litra przelanej brzeczki dodałem 2,5 litra wody z biedronki :) po tym zabiegu smak jest ok, zbliżony do John Smith (nie wiem czy tak to się piszę ale coś takiego piłem w angielskim pubie :)

wyjściowe 11 °Blg zmieniło się na 3 °Blg. Niestety zapomniałem zmierzyć °Blg po dodaniu 2,5 litra wody.

zastanawia mnie czy będę mógł teraz ustalić potencjalną zawartość alkoholu po zakończeniu cichej fermentacji... :rolleyes:

:)

wyjściowe 11 °Blg zmieniło się na 3 °Blg. Niestety zapomniałem zmierzyć °Blg po dodaniu 2,5 litra wody.

zastanawia mnie czy będę mógł teraz ustalić potencjalną zawartość alkoholu po zakończeniu cichej fermentacji... :rolleyes:

Dodanie 2,5l litra wody obniżyło blg początkowy z 11 do około 9°Blg.

A z tych 3°Blg zrobiło się jakieś 2,5°Blg.

To już Ci powinno wystarczyć aby obliczyć zawartość alkoholu. :)

wyjściowe 11 °Blg zmieniło się na 3 °Blg. Niestety zapomniałem zmierzyć °Blg po dodaniu 2' date='5 litra wody.

zastanawia mnie czy będę mógł teraz ustalić potencjalną zawartość alkoholu po zakończeniu cichej fermentacji... :rolleyes:[/quote']

Dodanie 2,5l litra wody obniżyło blg początkowy z 11 do około 9°Blg.

A z tych 3°Blg zrobiło się jakieś 2,5°Blg.

To już Ci powinno wystarczyć aby obliczyć zawartość alkoholu. :)

wody dodałem dopiero przy cichej (3°Blg). przy 11°Blg nic nie dodawałem :)

dzięki za podpowiedź. no i muszę poczytać o tym °Blg żebym wiedział jak to opanować w razie czego:D

:)

wody dodałem dopiero przy cichej (3°Blg). przy 11°Blg nic nie dodawałem :)

To nie ma znaczenia kiedy dodałeś wody: czy przy warzeniu, czy przy przelewaniu na cichą, czy przy butelkowaniu. :) Ważne, że dodanie wody zmniejszyło procentową ilość cukrów (czyli właśnie °Blg).

Tak więc przyjmij, że nastawiłeś ok 13,5litra 9°Blg, a nie 11litrów 11°Blg.

Edited by Stasiek

rozlane i zakapslowane. z przyjętego 2,5 °Blg po 7 dniach cichej zostało 1,5 °Blg.

teraz 2 tygodnie refermentacji w ciemni i temperaturze 19-20-21 (zależy od pogody) a potem do większego chłodu w piwnicy (na wieki;) ).

do refermentacji użyłem pozostałego z poprzedniego warzenia suchego ekstraktu słodowego WES. następnym razem spróbuję z cukrem (refermentację).

najgorsze jest to czekanie na wyniki.... w tzw. między czasie warzyłbym kolejne warki ale gdzie ja to mam niby trzymać na Boga! :) już i tak mam 3 kraty piwa :) jak tak dalej pójdzie to całą piwnice zawale piwem :)

śledziłem kilka wątków początkujących piwowarów o ich zmaganiach z piwem. niestety tematy często kończą się na etapie butelkowania. potem cisza .....

może niektórzy spodziewają się "żywca" albo innego cuda a tu wychodzi coś innego i załamka :P

:/

śledziłem kilka wątków początkujących piwowarów o ich zmaganiach z piwem. niestety tematy często kończą się na etapie butelkowania. potem cisza .....

To wszystko wina nieprecyzyjnych receptur, piszą o sposobie fermentacji, nagazowaniu, dojrzewaniu i koniec. Potem nie wiadomo co z tym zrobić. U mnie uzbierało się już prawie 1000 zakapslowanych butelek i czekam na dalsze instrukcje :P

To wszystko wina nieprecyzyjnych receptur' date=' piszą o sposobie fermentacji, nagazowaniu, dojrzewaniu i koniec. Potem nie wiadomo co z tym zrobić. U mnie uzbierało się już prawie 1000 zakapslowanych butelek i czekam na dalsze instrukcje :P[/quote']

lol :) :) :)

dotarłem do najnowszych instrukcji i piszą, że zawsze można część produkcji eksportować do jakiegoś innego piwowara :P a co z pozostałą resztą ... właśnie czytam :)

To wszystko wina nieprecyzyjnych receptur' date=' piszą o sposobie fermentacji, nagazowaniu, dojrzewaniu i koniec. Potem nie wiadomo co z tym zrobić. U mnie uzbierało się już prawie 1000 zakapslowanych butelek i czekam na dalsze instrukcje :)[/quote']

Ja mogę dopisać reszte instrukcji...

Gotowe butelki należy wysłać pod adres: Arkadiusz Makarenko 2/1 ... Edinburgh :D

no i wyszło bez dodatków ale jakby chmielu sie naładowało podwójnie :) piwo smakuje ale jest mocno gorzkie (co było do przewidzenia) :)

no i wyszło bez dodatków ale jakby chmielu sie naładowało podwójnie :) piwo smakuje ale jest mocno gorzkie (co było do przewidzenia) :)

Producent podaje 420 IBU w jednej puszcze, co jest wartością dość znaczną :)

dziś otworzyłem 2ga butelkę i wyczułem lekki kwaśny posmak. ciekawe bo 1 czerwca było po prostu gorzko i tyle. czy piwo może być zainfekowane mimo, że jest klarowne, z gazem i bez kożuszka? piwo próbowałem na kacu i po 3 klinach w postaci specjali więc ratuję się nadzieją, że smak mam mocno zmienieony ;)

• 2 years later...

Pewnie daaawno wypite.... :tort: Tu opisany Lager jest pewnie podobny, choć moim zdaniem (nie piłem) Draught powinien być lepszy.

Jako surowca do fermentacji sugeruję użycie ekstraktu słodowego w syropie (np WES) w ilości 1,5 lub 1,7(lepiej) kg bądź suchego ekstraktu słodowego 1 kg lub jego mieszanki z glukozą (500g/500g). Ekstrakt słodowy poprawi pianę i zwiększy treściwość piwa. Zwykły cukier, glukoza lub "patenty" w stylu "cukier piwowarski" (mieszanka glukozy z maltodekstrynami) dadzą lżejsze piwo ze słabiutką pianą i posmakami "szampańsko/jabłkowymi". Oczywiście nawet stosując ekstrakt nie unikniesz jakiś "dodatkowych" posmaków ale piwo będzie zdecydowanie lepsze. Sam jestem ciekaw smaku Draughta. Powinien być bardziej goryczkowy od Lagera.

Do dzieła !

O moich doświadczeniach z puszką Coopers Lager piszę np TU i TU.

Edited by coelian