Marek Posted May 12, 2009 Share Posted May 12, 2009 tytułem wstępu: http://www.piwo.org/forum/t1328-dodawanie-wody-w-trakcie-fermentacji.html tak więc dziś przelałem na cichą fermentację, posmakowałem i do 10,5 litra przelanej brzeczki dodałem 2,5 litra wody z biedronki po tym zabiegu smak jest ok, zbliżony do John Smith (nie wiem czy tak to się piszę ale coś takiego piłem w angielskim pubie wyjściowe 11 °Blg zmieniło się na 3 °Blg. Niestety zapomniałem zmierzyć °Blg po dodaniu 2,5 litra wody. zastanawia mnie czy będę mógł teraz ustalić potencjalną zawartość alkoholu po zakończeniu cichej fermentacji... :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted May 12, 2009 Share Posted May 12, 2009 wyjściowe 11 °Blg zmieniło się na 3 °Blg. Niestety zapomniałem zmierzyć °Blg po dodaniu 2,5 litra wody. zastanawia mnie czy będę mógł teraz ustalić potencjalną zawartość alkoholu po zakończeniu cichej fermentacji... :rolleyes: Dodanie 2,5l litra wody obniżyło blg początkowy z 11 do około 9°Blg. A z tych 3°Blg zrobiło się jakieś 2,5°Blg. To już Ci powinno wystarczyć aby obliczyć zawartość alkoholu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted May 12, 2009 Author Share Posted May 12, 2009 wyjściowe 11 °Blg zmieniło się na 3 °Blg. Niestety zapomniałem zmierzyć °Blg po dodaniu 2' date='5 litra wody. zastanawia mnie czy będę mógł teraz ustalić potencjalną zawartość alkoholu po zakończeniu cichej fermentacji... :rolleyes:[/quote'] Dodanie 2,5l litra wody obniżyło blg początkowy z 11 do około 9°Blg. A z tych 3°Blg zrobiło się jakieś 2,5°Blg. To już Ci powinno wystarczyć aby obliczyć zawartość alkoholu. wody dodałem dopiero przy cichej (3°Blg). przy 11°Blg nic nie dodawałem dzięki za podpowiedź. no i muszę poczytać o tym °Blg żebym wiedział jak to opanować w razie czego:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted May 12, 2009 Share Posted May 12, 2009 (edited) wody dodałem dopiero przy cichej (3°Blg). przy 11°Blg nic nie dodawałem To nie ma znaczenia kiedy dodałeś wody: czy przy warzeniu, czy przy przelewaniu na cichą, czy przy butelkowaniu. Ważne, że dodanie wody zmniejszyło procentową ilość cukrów (czyli właśnie °Blg). Tak więc przyjmij, że nastawiłeś ok 13,5litra 9°Blg, a nie 11litrów 11°Blg. Edited May 12, 2009 by Stasiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted May 19, 2009 Author Share Posted May 19, 2009 po siedmiu dniach cichej dziś przelewam do butelek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted May 20, 2009 Author Share Posted May 20, 2009 rozlane i zakapslowane. z przyjętego 2,5 °Blg po 7 dniach cichej zostało 1,5 °Blg. teraz 2 tygodnie refermentacji w ciemni i temperaturze 19-20-21 (zależy od pogody) a potem do większego chłodu w piwnicy (na wieki;) ). do refermentacji użyłem pozostałego z poprzedniego warzenia suchego ekstraktu słodowego WES. następnym razem spróbuję z cukrem (refermentację). najgorsze jest to czekanie na wyniki.... w tzw. między czasie warzyłbym kolejne warki ale gdzie ja to mam niby trzymać na Boga! już i tak mam 3 kraty piwa jak tak dalej pójdzie to całą piwnice zawale piwem śledziłem kilka wątków początkujących piwowarów o ich zmaganiach z piwem. niestety tematy często kończą się na etapie butelkowania. potem cisza ..... może niektórzy spodziewają się "żywca" albo innego cuda a tu wychodzi coś innego i załamka Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 20, 2009 Share Posted May 20, 2009 śledziłem kilka wątków początkujących piwowarów o ich zmaganiach z piwem. niestety tematy często kończą się na etapie butelkowania. potem cisza ..... To wszystko wina nieprecyzyjnych receptur, piszą o sposobie fermentacji, nagazowaniu, dojrzewaniu i koniec. Potem nie wiadomo co z tym zrobić. U mnie uzbierało się już prawie 1000 zakapslowanych butelek i czekam na dalsze instrukcje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted May 20, 2009 Author Share Posted May 20, 2009 śledziłem kilka wątków początkujących piwowarów o ich zmaganiach z piwem. niestety tematy często kończą się na etapie butelkowania. potem cisza ..... To wszystko wina nieprecyzyjnych receptur' date=' piszą o sposobie fermentacji, nagazowaniu, dojrzewaniu i koniec. Potem nie wiadomo co z tym zrobić. U mnie uzbierało się już prawie 1000 zakapslowanych butelek i czekam na dalsze instrukcje [/quote'] lol :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted May 20, 2009 Author Share Posted May 20, 2009 dotarłem do najnowszych instrukcji i piszą, że zawsze można część produkcji eksportować do jakiegoś innego piwowara a co z pozostałą resztą ... właśnie czytam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted May 26, 2009 Share Posted May 26, 2009 śledziłem kilka wątków początkujących piwowarów o ich zmaganiach z piwem. niestety tematy często kończą się na etapie butelkowania. potem cisza ..... To wszystko wina nieprecyzyjnych receptur' date=' piszą o sposobie fermentacji, nagazowaniu, dojrzewaniu i koniec. Potem nie wiadomo co z tym zrobić. U mnie uzbierało się już prawie 1000 zakapslowanych butelek i czekam na dalsze instrukcje [/quote'] Ja mogę dopisać reszte instrukcji... Gotowe butelki należy wysłać pod adres: Arkadiusz Makarenko 2/1 ... Edinburgh Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted June 1, 2009 Author Share Posted June 1, 2009 no i wyszło bez dodatków ale jakby chmielu sie naładowało podwójnie piwo smakuje ale jest mocno gorzkie (co było do przewidzenia) Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted June 1, 2009 Share Posted June 1, 2009 no i wyszło bez dodatków ale jakby chmielu sie naładowało podwójnie piwo smakuje ale jest mocno gorzkie (co było do przewidzenia) Producent podaje 420 IBU w jednej puszcze, co jest wartością dość znaczną Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted June 6, 2009 Author Share Posted June 6, 2009 dziś otworzyłem 2ga butelkę i wyczułem lekki kwaśny posmak. ciekawe bo 1 czerwca było po prostu gorzko i tyle. czy piwo może być zainfekowane mimo, że jest klarowne, z gazem i bez kożuszka? piwo próbowałem na kacu i po 3 klinach w postaci specjali więc ratuję się nadzieją, że smak mam mocno zmienieony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marjan Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 Przepraszam za kopanie tematu ale jak teraz z piwem? Chciałbym takie zrobić i jestem ciekaw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 (edited) Pewnie daaawno wypite.... Tu opisany Lager jest pewnie podobny, choć moim zdaniem (nie piłem) Draught powinien być lepszy. Jako surowca do fermentacji sugeruję użycie ekstraktu słodowego w syropie (np WES) w ilości 1,5 lub 1,7(lepiej) kg bądź suchego ekstraktu słodowego 1 kg lub jego mieszanki z glukozą (500g/500g). Ekstrakt słodowy poprawi pianę i zwiększy treściwość piwa. Zwykły cukier, glukoza lub "patenty" w stylu "cukier piwowarski" (mieszanka glukozy z maltodekstrynami) dadzą lżejsze piwo ze słabiutką pianą i posmakami "szampańsko/jabłkowymi". Oczywiście nawet stosując ekstrakt nie unikniesz jakiś "dodatkowych" posmaków ale piwo będzie zdecydowanie lepsze. Sam jestem ciekaw smaku Draughta. Powinien być bardziej goryczkowy od Lagera. Do dzieła ! O moich doświadczeniach z puszką Coopers Lager piszę np TU i TU. Edited July 20, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts