Jump to content

temperatura refermentacji (leżakowania)

Recommended Posts

witam.

najczęściej piszą żeby przenieść zabutelkowane piwo do chłodnego miejsca. natknąłem się też na informację żeby pamiętać o temperaturze potrzebnej drożdżom do pracy.

więc ma być chłodno czy tak żeby drożdże pracowały? dla mnie chłodno to piwnica o temp. 10 C.

taką temp teraz mam w piwnicy ale zrezygnowałem ze zniesienie tam piw w obawie przed zanikiem fermentacji. teraz moje piwa dojrzewają w temp. około 19 stopni. czy to im nie zaszkodzi? :rolleyes:

:)

Od dawna szukam definitywnej odpowiedzi na to pytanie i nie znajduję. W.g. mnie lagery należy przechowywac blisko 0*, a ale ok. 14-16*. Myślę, ze w 10* też będą pracować. Np. w Browarmii widziałem, że piwa leżakują w 8*, nawet pszeniczka.

Trzeba rozdzielić dwie rzeczy refermentację i leżakowanie. IMO refermentację należy poprowadzić w temp. optymalnej dla danego szczepu drożdży. Źródła mówią o kilku dniach, powiedzmy, że nie dłużej niż 2 tygodnie. Potem najlepiej sprawdzić czy piwo się nagazowało, ja tak w każdym razie robię. Później IMO im chłodniej, tym lepiej - wszystkie piwa IMO mogą być leżakowane w 2°C i to zapobiegnie ewentualnemu pogarszaniu się ich smaku. Inna sprawa, że piwa bardzo mocne chyba szybciej będą dojrzewać w 10°C niż w 2°C.

Od dawna szukam definitywnej odpowiedzi na to pytanie i nie znajduję. W.g. mnie lagery należy przechowywac blisko 0*, a ale ok. 14-16*. Myślę, ze w 10* też będą pracować. Np. w Browarmii widziałem, że piwa leżakują w 8*, nawet pszeniczka.

dziesięć stopni w górę przyspiesza starzenie piwa dwukrotnie (piwo w 0C starzeje się 8 razy wolniej niz w 30C - zródła niestety nie znajdę, ale chyba w Brew Strong o Hot Side Aeration). Dlatego chyba najlepiej kiedy się już nagazuje trzymać chłodno. Piwa belgijskie (przecież górniaki) też są "lagerowane" blisko 0 (przynajmniej niekóre) ja niestety nie mam możliwości (min w lato będe mial ok 20c)

ja niestety nie mam możliwości (min w lato będe mial ok 20c)

W butelkach po 2008/2009 m.in: Dubbel, Tripel, Belgian Blonde, Belgian Pale Ale, Dunkelweizen, Munich Helles, Bohemian Pils, Cranberry Ale, Dunkel, Traditional Bock, Premium Bitter, Hefe Weissbier.

No to do lata musisz wszystko wypić :)

Z tego co się orientuje to refermentacje należy przeprowadzać w temp. o kilka stopni niższej przy dla fermentacji cichej.Z kolei leżakowanie przy możliwie najniższej tzn w okolicach 2-4°C chociaż przy zerze też powinno być ok.

A jak to sie ma do pilsów ?

np. burzliwa 10°C cicha też , refermentacja kilka stopni mniej to już wyjdzie koło zera , to na leżakowanie zostaną ujemne :)

ja niestety nie mam możliwości (min w lato będe mial ok 20c)

W butelkach po 2008/2009 m.in: Dubbel' date=' Tripel, Belgian Blonde, Belgian Pale Ale, Dunkelweizen, Munich Helles, Bohemian Pils, Cranberry Ale, Dunkel, Traditional Bock, Premium Bitter, Hefe Weissbier.[/quote']

No to do lata musisz wszystko wypić :)

Na chrzciny będzie jak znalazł. :D:):D

Z tego co się orientuje to refermentacje należy przeprowadzać w temp. o kilka stopni niższej przy dla fermentacji cichej.Z kolei leżakowanie przy możliwie najniższej tzn w okolicach 2-4°C chociaż przy zerze też powinno być ok.

np. burzliwa 10°C cicha też ' date=' refermentacja kilka stopni mniej to już wyjdzie koło zera , to na leżakowanie zostaną ujemne :)[/quote']

Przepraszam,że tak późno odpisuje,dawno mnie nie było.

Oczywiście w przypadku pilsów schodzimy w okolice 0-2°C zresztą po co ja to piszę i tak wiesz... :P:)

np. burzliwa 10°C cicha też ' date=' refermentacja kilka stopni mniej to już wyjdzie koło zera , to na leżakowanie zostaną ujemne :)[/quote']

Przepraszam,że tak późno odpisuje,dawno mnie nie było.

Oczywiście w przypadku pilsów schodzimy w okolice 0-2°C zresztą po co ja to piszę i tak wiesz... :P:)

Co do refermentacji, także lagerów słyszałem, że należy ją robic w możliwie wysokiej temperaturze. Jedna przesłanka to fakt, ze wtedy szybciej mogą trafić do sprzedaży :) , ale słyszałem tez argument, że w ten sposób zmniejszamy ryzyko zakażenia (bo szybciej zużywany jest cukier?)

Zresztą pilsa który wysłałem na WWP gazowałem właśnie w temperaturze pokojowej (czas naglił), sędziowie doszukali się w nim sporo wad, ale owocowości akurat nie.