Jump to content

Piwo Dawne z Konstancina - jaki zasyp

flood

Recommended Posts

Witam,

ponieważ zapas słodów już czeka na swoją kolej, chciałbym pokusić się na próbę uwarzenia piwa podobnego w smaku do Dawnego z Konstancina. Części z Was pewno smak nieznany - ale warszawiaków, choc nie tylko prosiłbym o sugestie, jaki tu może być zasyp, jakie zacieranie, chmiele, drożdże. Z racji mojego nikłego doświadczenia w warzeniu - nie mam najmniejszego pomysłu jakich słodów, chmieli czy drożdży użyć, by próbowac zbliżyć się do tego smaku. A bardzo go lubie. Nie potrafię odnieść go też do innych, bardziej popularnych piw - jak napisze że gdzieś w okolicach Stronga - to wiem że to będzie nadużycie. Dalekie okolice to są;-)

pzdr

flood

To może ja coś zacznę...

Dla mnie to "zwykły" dobry lager, dość treściwy. Jako zasyp spróbowałbym pilzneński 4,5kg i monachijski 0,5kg. Drożdże - tutaj trochę problem, na pewno dolniaki - może bohemian pilsner ?

Trochę ciężko będzie z tymi smakami ziemistymi, które czuć w Dawnym.

Chmieliłbym średnio, bo w tym piwie wybija się słodowość.

Dla mnie ma ono podobny smak do Acana i Noteckiego.

Edited by 2artur2

Trochę ciężko będzie z tymi smakami ziemistymi, które czuć w Dawnym.

Nie piłem ani Dawnego, ani Acana, ale bardzo mnie interesuje ziemistość w smaku (choćby Noteckiego). Podłączam się pod wątek z prośbą o sugestie.