flood Posted May 20, 2009 Share Posted May 20, 2009 Witam, ponieważ zapas słodów już czeka na swoją kolej, chciałbym pokusić się na próbę uwarzenia piwa podobnego w smaku do Dawnego z Konstancina. Części z Was pewno smak nieznany - ale warszawiaków, choc nie tylko prosiłbym o sugestie, jaki tu może być zasyp, jakie zacieranie, chmiele, drożdże. Z racji mojego nikłego doświadczenia w warzeniu - nie mam najmniejszego pomysłu jakich słodów, chmieli czy drożdży użyć, by próbowac zbliżyć się do tego smaku. A bardzo go lubie. Nie potrafię odnieść go też do innych, bardziej popularnych piw - jak napisze że gdzieś w okolicach Stronga - to wiem że to będzie nadużycie. Dalekie okolice to są;-) pzdr flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted May 20, 2009 Share Posted May 20, 2009 (edited) To może ja coś zacznę... Dla mnie to "zwykły" dobry lager, dość treściwy. Jako zasyp spróbowałbym pilzneński 4,5kg i monachijski 0,5kg. Drożdże - tutaj trochę problem, na pewno dolniaki - może bohemian pilsner ? Trochę ciężko będzie z tymi smakami ziemistymi, które czuć w Dawnym. Chmieliłbym średnio, bo w tym piwie wybija się słodowość. Dla mnie ma ono podobny smak do Acana i Noteckiego. Edited May 20, 2009 by 2artur2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted May 20, 2009 Share Posted May 20, 2009 Trochę ciężko będzie z tymi smakami ziemistymi, które czuć w Dawnym. Nie piłem ani Dawnego, ani Acana, ale bardzo mnie interesuje ziemistość w smaku (choćby Noteckiego). Podłączam się pod wątek z prośbą o sugestie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted May 21, 2009 Share Posted May 21, 2009 Drożdże - na pewno W34/70 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts