Jump to content

Czy cicha fermentacja jest zalecana?

Recommended Posts

do tej pory robilem juz dwa razy piwo z brewkita - zwykly lager

teraz tez robie i nastepne tez bedzie bo juz mam puszke

teraz sie troche zautomatyzowalem i balon trzymam w piwnicy w starej lodowce gdzie mam urzadzenie do utrzymywania stalej temperatury

fermentacja glowna byla na 27-28 st (czy aby nie za duzo?)i przebiegla dosc szybko 2-3 dni tylko zawartosc balona byla dosc metna. wylaczylem grzalke i zostawilem na kolejne 3 dni. znacznie sie sklarowalo ,ale nie na tyle by lac do butelek. poprzednie dwa nastawy byly po takim czasie klarowniejsze

zdecydowalem sie na cicha. ustawilem 22 st . za kilka dni pewnie bede rozlewal.

mam pytanie - czy normalnie fermentacja cicha coś daje jeśli chodzi o puszkowce?

w instrukcji nic nie ma o cichej

i druga sprawa to dosładzanie przed butelkowaniem - czym sie rozni cukier od glukozy?

Witaj na forum ;)

Po kolei więc:

1) Brewkit nazwany lagerem, bardzo często nim nie jest, bo producent dodaje tam i tak drożdże górnej fermentacji, a nie dolnej.

Fermentacja brzeczki w takiej temperaturze (piszesz 27-28) powoduje, że właśnie tak szybko się ten proces kończy. Jest to trochę za wysoko. Mając lodówkę z możliwością regulacji temp. zdecydowanie powinieneś zejść do około 20 stopni.

No i przechodząc do meritum. Prawdę mówiąc nie wiem, czy piwo z brewkita będzie lepsze po cichej fermentacji czy nie. Na pewno zminimalizujesz osad drożdżowy na dnie butelki. Natomiast myślę, że będziesz odpowiednią osobą, żeby te wątpliwości i sobie i innym rozwiać :) Masz w końcu do porównania piwa z różnych warek, a lepszego testu nie ma :)

Gdybym ja miał właśnie warzyć z gotowca, to piwo zlałbym na cichą fermentację.

Glukoza kontra sacharoza.

Napisano już wiele o wyższości jednej nad drugą. Zawsze można napisać. Stosuj fruktozę, jest najlepsza itd itd. Jednak nikt nie jest w stanie odróżnić w smaku butelki nagazowanej sacharozą a glukozą.

Ja stosuję glukozę... szybciej się rozpuszcza :)

• 2 weeks later...

Wejde w watek, a jezeli do tego lagera z puch dodalbym drozdze dolnej fermentacji i postepowal tak jak przy warzeniu piw d.f. to czy efekt bylby lepszy (wart zachodu)? Ma ktos doswiadczenia (eksperymenta;) w tej kwestii, a pytam bo tez mam puche Lagera i mozliwosc dostosowania lodowki do dolnej fermentacji (9-14 st. C), pozdrawiam