Jump to content

Pszeniczniak z laktozą.


Jejski

Recommended Posts

Uwaga! Żona i kobiety w moim otoczeniu zażyczyły sobie piwo specjalnie dla nich. Jako że lubią takie coś jak "karmi" i pszeniczniaki , wymyśliłem sobie że trzeba zrobić coś pomiędzy, czyli lekko ciemne i słodzone laktozą piwo na wb-06. Może jakąś przyprawę jeszcze dodać? Czy ktoś dodawał laktozę do pszeniczniaka i może ma jakieś inne pomysły?

Link to comment
Share on other sites

Laktoza nie jest specjalnie słodka i nie wiem, czy dostaniesz to co chcesz. Jak chcesz słodsze piwo to daj mniej chmielu, a więcej słodów karmelowych, szczególnie tych jaśniejszych.

 

Ja już próbowałem zrobić wiele piw kobiecych, ale żadne nie zadziałało, juz się poddałem. Ale znam przepisy na świetne drinki które zmiękczaja kobiece serca, jak chcesz to podam przepisy.

Link to comment
Share on other sites

Słusznie Coder, karmelowe to jest jakieś rozwiązanie ale chyba nie zrezygnuję z laktozy. Może dam jej nieco mniej niż myślałem, powiedzmy 400g. na 25l. Zastanawiam się jeszcze nad skróceniem przerwy 63°C do 10-15min. Ma to sens?

Link to comment
Share on other sites

Jejski, a moze zrob cos w rodzaju Altbier?

http://www.piwo.org/forum/t814-07C-Dusseldorf-Altbier.html

Ja bym to zrobil tak: 90% jasny monachijski, 10% pszenny, + ok ~90 gr slodu czekoladowego. Na chmiele bym uzyl ~30 gr Lubelski/60 min. Poznego chmielenia albo wcale, albo bardzo niskie, np. 10-15 gr. lubelskiego/5 min. Drozdze plynne Kolsch, albo tez mysle ze suche Safale S-04 byly by tez dobre.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Oczywiście sens to ma, ale nie ma co liczyć na to, że piwo będzie tak słodkie jak Karmi.

Co do WB-06 i dużej ilości słodów palonych to mam wątpliwości, czy to się będzie dobrze komponować. W BYO 3/09 odradzają łączenie fenolowego charakteru ze smakiem ciemnym, cierpkim. Kiedyś uwarzyłem piwo ze sporą ilością słodu barwiącego i na drożdżach Belgian Strong. Wyszło niesmaczne :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.