Jejski Posted May 27, 2009 Share Posted May 27, 2009 Uwaga! Żona i kobiety w moim otoczeniu zażyczyły sobie piwo specjalnie dla nich. Jako że lubią takie coś jak "karmi" i pszeniczniaki , wymyśliłem sobie że trzeba zrobić coś pomiędzy, czyli lekko ciemne i słodzone laktozą piwo na wb-06. Może jakąś przyprawę jeszcze dodać? Czy ktoś dodawał laktozę do pszeniczniaka i może ma jakieś inne pomysły? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 27, 2009 Share Posted May 27, 2009 Laktoza nie jest specjalnie słodka i nie wiem, czy dostaniesz to co chcesz. Jak chcesz słodsze piwo to daj mniej chmielu, a więcej słodów karmelowych, szczególnie tych jaśniejszych. Ja już próbowałem zrobić wiele piw kobiecych, ale żadne nie zadziałało, juz się poddałem. Ale znam przepisy na świetne drinki które zmiękczaja kobiece serca, jak chcesz to podam przepisy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimmy_jb Posted May 27, 2009 Share Posted May 27, 2009 A może spróbuj dodać słodu pszenicznego czekoladowego? Albo karmelu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted May 27, 2009 Share Posted May 27, 2009 A może spróbuj dodać słodu pszenicznego czekoladowego? Albo karmelu. To z pewnością nie da efektu piwa "Karmi". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted May 27, 2009 Author Share Posted May 27, 2009 Słusznie Coder, karmelowe to jest jakieś rozwiązanie ale chyba nie zrezygnuję z laktozy. Może dam jej nieco mniej niż myślałem, powiedzmy 400g. na 25l. Zastanawiam się jeszcze nad skróceniem przerwy 63°C do 10-15min. Ma to sens? Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted May 27, 2009 Share Posted May 27, 2009 (edited) Jejski, a moze zrob cos w rodzaju Altbier? http://www.piwo.org/forum/t814-07C-Dusseldorf-Altbier.html Ja bym to zrobil tak: 90% jasny monachijski, 10% pszenny, + ok ~90 gr slodu czekoladowego. Na chmiele bym uzyl ~30 gr Lubelski/60 min. Poznego chmielenia albo wcale, albo bardzo niskie, np. 10-15 gr. lubelskiego/5 min. Drozdze plynne Kolsch, albo tez mysle ze suche Safale S-04 byly by tez dobre. Edited May 27, 2009 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted May 27, 2009 Share Posted May 27, 2009 Oczywiście sens to ma, ale nie ma co liczyć na to, że piwo będzie tak słodkie jak Karmi. Co do WB-06 i dużej ilości słodów palonych to mam wątpliwości, czy to się będzie dobrze komponować. W BYO 3/09 odradzają łączenie fenolowego charakteru ze smakiem ciemnym, cierpkim. Kiedyś uwarzyłem piwo ze sporą ilością słodu barwiącego i na drożdżach Belgian Strong. Wyszło niesmaczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 27, 2009 Share Posted May 27, 2009 darko: masz dostęp do drukowanej wersji BYO ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted May 27, 2009 Share Posted May 27, 2009 Mam, prenumeruję toto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 28, 2009 Share Posted May 28, 2009 Mam, prenumeruję toto. Wysyłają do Polski bez dodatkowych kosztów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted May 28, 2009 Share Posted May 28, 2009 Wysyłają.Dodatkowy koszt to 17 dolarów. Roczna prenumerata (sześc numerów) to w sumie $45 czyli około 140 zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted May 31, 2009 Share Posted May 31, 2009 Wysyłają.Dodatkowy koszt to 17 dolarów. Roczna prenumerata (sześc numerów) to w sumie $45 czyli około 140 zł. to jeszcze nie tak źle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now