Jump to content

Filtrator z oplotu a mętny "Bitter"

Recommended Posts

Witam wszystkich Piwowarów. Dzisiaj pierwszy raz stosuję filtrator z oplotu. Wcześniej korzystałem z filtratora z BA, ale tyle dobrego naczytałem się o oplocie , że postanowiłem spróbować tego sposobu filtracji. Trafiło na BITTERA. Filtracja przebiega szybko, bezproblemowo, tylko widzę, że w filtrowanym piwie jest sporo drobnych cząstek słodu. We wcześniejszych moich warkach coś takiego nie występowało, nawet pszeniczniak był bardziej klarowny. Czy jest to normalne, czy może filtacja jest nieodpowiednia?

Dziekuję za szybką odpowiedź. Wężyk jest nienaruszony . Własnie przelałem do chmielenia i widzę, że nie jest tak źle. Może nie jest to ideał ale przynajmniej jestem zadowolony z efektów wysładzania. Mam 25 l. 10 blg.

Sorry za pytanie, ale powiedz, czy zlałeś z powrotem pierwsze mętne parę litrów filtratu?

Tak, pierwsze litry poszly do ponownej filtracji.

Tak, pierwsze litry poszly do ponownej filtracji.

Ja raz miałem trochę mętną brzeczkę, gdy zbyt gwałtownie wlałem te pierwsze parę litrów z powrotem i zamieszała się trochę warstwa filtracyjna. Właściwie to po takim błędzie powinienem zwrócić całość i rozpocząć filtrację od nowa, ale... cóż, czas gonił. :)

Można też rozpocząć filtracje po malutku, czyli na początku kranik odkręcić tylko troszeczkę. Później powoli zwiększać przepływ.

I tak właśnie robię.