Jump to content

Filtrator z oplotu a mętny "Bitter"


Recommended Posts

Witam wszystkich Piwowarów. Dzisiaj pierwszy raz stosuję filtrator z oplotu. Wcześniej korzystałem z filtratora z BA, ale tyle dobrego naczytałem się o oplocie , że postanowiłem spróbować tego sposobu filtracji. Trafiło na BITTERA. Filtracja przebiega szybko, bezproblemowo, tylko widzę, że w filtrowanym piwie jest sporo drobnych cząstek słodu. We wcześniejszych moich warkach coś takiego nie występowało, nawet pszeniczniak był bardziej klarowny. Czy jest to normalne, czy może filtacja jest nieodpowiednia?

Link to comment
Share on other sites

Dziekuję za szybką odpowiedź. Wężyk jest nienaruszony . Własnie przelałem do chmielenia i widzę, że nie jest tak źle. Może nie jest to ideał ale przynajmniej jestem zadowolony z efektów wysładzania. Mam 25 l. 10 blg.

Link to comment
Share on other sites

Sorry za pytanie, ale powiedz, czy zlałeś z powrotem pierwsze mętne parę litrów filtratu?

Tak, pierwsze litry poszly do ponownej filtracji.

Link to comment
Share on other sites

Tak, pierwsze litry poszly do ponownej filtracji.

Ja raz miałem trochę mętną brzeczkę, gdy zbyt gwałtownie wlałem te pierwsze parę litrów z powrotem i zamieszała się trochę warstwa filtracyjna. Właściwie to po takim błędzie powinienem zwrócić całość i rozpocząć filtrację od nowa, ale... cóż, czas gonił. :)

Link to comment
Share on other sites

Można też rozpocząć filtracje po malutku, czyli na początku kranik odkręcić tylko troszeczkę. Później powoli zwiększać przepływ.

I tak właśnie robię.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.