Ignac99 Posted May 31, 2009 Share Posted May 31, 2009 Witam wszystkich Piwowarów. Dzisiaj pierwszy raz stosuję filtrator z oplotu. Wcześniej korzystałem z filtratora z BA, ale tyle dobrego naczytałem się o oplocie , że postanowiłem spróbować tego sposobu filtracji. Trafiło na BITTERA. Filtracja przebiega szybko, bezproblemowo, tylko widzę, że w filtrowanym piwie jest sporo drobnych cząstek słodu. We wcześniejszych moich warkach coś takiego nie występowało, nawet pszeniczniak był bardziej klarowny. Czy jest to normalne, czy może filtacja jest nieodpowiednia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted May 31, 2009 Share Posted May 31, 2009 Nie powinno CI nie wlatywać przez taki filtr. Nie masz tam nigdzie jakiejś większej dziury, zrobionej podczas wyciągania węża gumowego ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted May 31, 2009 Share Posted May 31, 2009 Sorry za pytanie, ale powiedz, czy zlałeś z powrotem pierwsze mętne parę litrów filtratu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ignac99 Posted May 31, 2009 Author Share Posted May 31, 2009 Dziekuję za szybką odpowiedź. Wężyk jest nienaruszony . Własnie przelałem do chmielenia i widzę, że nie jest tak źle. Może nie jest to ideał ale przynajmniej jestem zadowolony z efektów wysładzania. Mam 25 l. 10 blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ignac99 Posted May 31, 2009 Author Share Posted May 31, 2009 Sorry za pytanie, ale powiedz, czy zlałeś z powrotem pierwsze mętne parę litrów filtratu? Tak, pierwsze litry poszly do ponownej filtracji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted May 31, 2009 Share Posted May 31, 2009 Tak, pierwsze litry poszly do ponownej filtracji. Ja raz miałem trochę mętną brzeczkę, gdy zbyt gwałtownie wlałem te pierwsze parę litrów z powrotem i zamieszała się trochę warstwa filtracyjna. Właściwie to po takim błędzie powinienem zwrócić całość i rozpocząć filtrację od nowa, ale... cóż, czas gonił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted June 1, 2009 Share Posted June 1, 2009 Można też rozpocząć filtracje po malutku, czyli na początku kranik odkręcić tylko troszeczkę. Później powoli zwiększać przepływ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted June 1, 2009 Share Posted June 1, 2009 Można też rozpocząć filtracje po malutku, czyli na początku kranik odkręcić tylko troszeczkę. Później powoli zwiększać przepływ. I tak właśnie robię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now