beleg Opublikowano 20 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) Warka 75 Amerykańska pszenica (warzone 20.03.2020)Obliczenia na 22l12 BLG 10 EBC 22 IBU 2,5kg pale ale Malteurop 2,0kg pszeniczny Malteuroup Drożdże: US05 2 pokolenie US05 5 łyżek Zacieranie:Do wody 65C i wsypane słody 80min. 65C -61C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 10g Zeus16,8% 15 - łyżeczka uwodnionego mchu irlandzkiego 0 - 30g Mosaic 10,4% (na zimno będzie 70g) Chłodzenie do 20C w 18 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 12 BLG. Przelanie porcjami gotującej brzeczki przez spidera zaowocowało całkowitym jego zamuleniem przez co ledwo wysączyłem brzeczkę. Wstawione do pomieszczenia w temp. 18 C. 28.03.2020 zlane na cichą, odfermentowanie 79% 2,5BLG 6.04.2020 70g Mosaic Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Warka 76 Saison curacao (warzone 30.03.2020)Obliczenia na 22l12 BLG 26 EBC 27 IBU 3,0kg pale ale Malteurop 0,8kg pszeniczny Malteuroup 0,5kg monachijski 24 Strzegom 0,2kg Caraaroma 300-400 Weyermann Drożdże: FM21 Odkrycie sezonu 1,5 dniowy starter 1,2l 10blg kręcony na mieszadle. Zacieranie:Do wody 65C i wsypane słody 80min. 65C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 20g Iunga 10% 15 - 25g curacao 0 - 30g Lubelski 5,3% Chłodzenie do 22C w 13 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l (łącznie ze starterem) o ekstrakcie 12 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 21 C. 9.04.2020 zlane na klarowanie, 2,5 BLG 79% 23.04.2020 rozlane do 25x0,5l z udziałem 80g cukru. Ponowny pomiar wykazał 2BLG 83%. Piwo bardzo klarowne. Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Warka 77 Saison "cytryna" (warzone 9.04.2020)Obliczenia na 22l12 BLG 12 EBC 27 IBU 3,0kg pale ale Malteurop 1,0kg pszeniczny Malteuroup 0,5kg monachijski 24 Strzegom Drożdże: FM21 Odkrycie sezonu 2 pokolenie po 76 warce, ok. 8 łyżek Zacieranie:Do wody 65C wsypane słody 80min. 65C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 20g Iunga 10% 15 - 25g skórka cytrynowa 0 - 30g Lubelski 5,3% Chłodzenie do 22C w 12 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 12 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 22 C. 23.04.2020 przelane na klarowanie, 2BLG 83% 8.05.2020 rozlane z 80g cukru do 44x0,5l Edytowane 8 Maja 2020 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) Warka 78 Saison IPA (warzone 13.04.2020)Obliczenia na 22l15 BLG 14 EBC 51 IBU 3,8kg pale ale Malteurop 1,2kg pszeniczny Malteuroup 0,5kg monachijski 24 Strzegom Drożdże: FM21 Odkrycie sezonu 2 pokolenie po 76 warce, ok. 10 łyżek Zacieranie:Do wody 65C wsypane słody 80min. 65C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 25g Zeus 16,8% 0 - 40g Cascade 8,3% 0 - 25g Amarillo 7,3% Chłodzenie do 22C w 12 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 15 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 22 C. 27.04.2020 zlena na klarowanie zeszło do 2,5 BLG 83% 8.05.2020 25g Cascade, 25g Summit, 50g Centennial 12.05.2020 rozlane z 80g cukru do 44x0,5l Edytowane 12 Maja 2020 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Warka 79 Saison Aframon (warzone 17.04.2020)Obliczenia na 22l12 BLG 32 EBC 27 IBU 3,4kg pale ale Malteurop 0,5kg pszeniczny Malteuroup 0,5kg monachijski 24 Strzegom 0,25kg crystal ED simpsons 450 Drożdże: FM21 Odkrycie sezonu gęstwa ok. 8 łyżek Zacieranie:Do wody 65C i wsypane słody 80min. 65C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 20g Iunga 10% 15 - 25g Aframon zmiażdżony 0 - 30g Lubelski 5,3% Chłodzenie do 22C w 12 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 12 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 22 C. 1.05.2020 przelane na klarowanie, 2BLG 83% 13.05.2020 rozlane z 80g cukru do 44x0,5l Edytowane 13 Maja 2020 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 4 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 (edytowane) Warka 80 Brown Ale (warzone 4.10.2020)Obliczenia na 22l12 BLG 37 EBC 27 IBU 3,3kg pale ale Malteurop 0,5kg Brown 140-160 0,5kg monachijski 24 Strzegom 0,3kg carahell 20-30 0,05kg Carafa II specjal (dodane do wygrzewania) Drożdże: US 04 uwodnione Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C 62-C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 14g Iunga 10% 60 - 6g Magnum 12% 0 - 25g Styrian Golding 3,4% Chłodzenie do 20C w 18 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 13 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 20 C. 11.10.2020 przelane na klarowanie, zeszło do 4blg 69% 23.10.2020 rozlane do 43x0,5l z udziałem 70g cukru. Edytowane 23 Października 2020 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 11 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 (edytowane) Warka 81 FES (warzone 11.10.2020)Obliczenia na 22l18 BLG 103 EBC 72 IBU 4,3kg pale ale Malteurop 1,0kg pszeniczny Malteurop 1,0kg monachijski 24 Strzegom 0,2kg czekoladowy 400 Viking 0,2kg czekoladowy ciemny 1200 Viking 0,2kg jęczmień prażony 1000 Viking 0,2kg Coffee 500 Castle Malting Drożdże: US 04 2 pokolenie 5 łyżek gęstwy Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C 63-C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania ( 40min.) Gotowanie: (70min.) 60 - 40g Zeus 16% 0 - 25g Styrian golding 3,4% Chłodzenie do 20C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 18,5 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 20 C. 21.10.2020 przelane na klarowanie, zeszło do 6blg 68% 30.10.2020 rozlane do 43x0,5l z udziałem 70g cukru. Edytowane 30 Października 2020 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 12 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) Warka 82 STOUT (warzone 12.10.2020)Obliczenia na 22l12 BLG78 EBC 42 IBU 3,9kg pale ale Malteurop 0,5kg monachijski 24 Strzegom 0,2kg barwiący 1400 Viking 0,2kg jęczmień prażony 1000 Viking Drożdże: US 04 2 pokolenie 5 łyżek gęstwy Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C 62-C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania ( 20min.) Gotowanie: (60min.) 60 - 10g Zeus 16% 60 - 10g Mosaic 12% 0 - 25g Sybilla 4,6% Chłodzenie do 20C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 12,5 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 20.10.2020 przelane na klarowanie, zeszło do 3,5blg 72% 30.10.2020 rozlane do 44x0,5l z udziałem 70g cukru Edytowane 30 Października 2020 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 13 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) Warka 83 Porter (warzone 13.10.2020)Obliczenia na 22l13 BLG 56 EBC 37 IBU 3,2kg pale ale Malteurop 0,5kg pszeniczny Malteurop 1,0kg monachijski 24 Strzegom 0,2kg czekoladowy 400 Viking 0,15kg czekoladowy 1200 Viking Drożdże: US 04 2 pokolenie 5 łyżek gęstwy Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C 62-C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (20 min.) Gotowanie: 60 - 20g Simcoe 14,5% 0 - 25g Sybilla 4,6% Chłodzenie do 20C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 13,5 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 20.10.2020 przelane na klarowanie, zeszło do 4blg 70% 30.10.2020 rozlane do 45x0,5l z udziałem 70g cukru Edytowane 30 Października 2020 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 24 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 (edytowane) Warka 84 Amerykańska pszenica (warzone 24.10.2020)Obliczenia na 22l12 BLG 10 EBC 20 IBU 2,5kg pale ale Malteurop 2,0kg pszeniczny Malteuroup Drożdże: US05 uwodnione Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 12g Chinook 12% 5 - 30g Amarillo 7,3% (na zimno będzie 70g) Chłodzenie do 20C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 12 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 02.11.2020 przelane na klarowanie, zeszło do 2,5blg 79% 3.11.2020 50g Amarillo 7.11.2020 rozlane z 80g cukru do 42x0,5l Edytowane 7 Listopada 2020 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 (edytowane) Warka 85 AIIPA (warzone 2.11.2020)Obliczenia na 22l19 BLG 17 EBC 87 IBU 5,7kg pale ale Malteurop 0,7kg pszeniczny Malteuroup 0,2kg monachijski 24 Viking 0,2kg Caramel Munich I 100 Bestmalz 0,5kg cukier kryształ (dodany w połowie gotowania w formie płynnej) Drożdże: US05 2 pokolenie 6 łyżek Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 65C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (20 min.) Gotowanie: 60 - 55g Chinook 12% 20 - 20g Chinook 12% 0 - 20g Amarillo, 20g Centennial, 20g Simcoe Chłodzenie do 20C w 25 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 19 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 13.11.2020 przelane na klarowanie, zeszło do 4blg 79% 15.11.2020 80g Centennial , 60g Simcoe 19.11.2020 rozlane do 43x0,5l z 80g cukru Edytowane 22 Listopada 2020 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 (edytowane) Warka 86 IPA (warzone 3.11.2020)Obliczenia na 22l14 BLG 12 EBC 43 IBU 4,3kg pale ale Malteurop 1kg pszeniczny Malteuroup 0,1kg Karahel 30 Drożdże: US05 2 pokolenie 5 łyżek Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 65C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (20 min.) Gotowanie: 60 - 23g Chinook 12% 20 - 15g Mosaic 12% 0 - 20g Cascade, 15g Mosaic Chłodzenie do 21C w 23 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 14 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 13.11.2020 przelane na klarowanie, zeszło do 3blg 78% 15.11.2020 50g Mosaic, 50g Citra 19.11.2020 rozlane do 43x0,5l z 80g cukru Edytowane 22 Listopada 2020 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 (edytowane) Warka 87 Amerykańska pszenica (warzone 2.03.2021)Obliczenia na 22l12 BLG 10 EBC 20 IBU 2,5kg pale ale Malteurop 2,0kg pszeniczny Malteuroup Drożdże: US05 uwodnione Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 12g Chinook 12% 5 - 30g Amarillo 7,3% (na zimno będzie 70g) Chłodzenie do 21C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 12 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 11.03.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 3blg 75% 15.03.2021 70g Amarillo 19.03.2021 Rozlane do 43x05l z 80g cukru Edytowane 19 Marca 2021 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 (edytowane) Warka 88 Hazy IPKA (warzone 6.03.2021)Obliczenia na 22l14 BLG 12 EBC 40 IBU 3,7kg pale ale Malteurop 1,0kg pszeniczny Malteuroup 0,8kg płatki owsiane górskie (kleikowane 30 min.) Drożdże: S33 uwodnione Zacieranie:Do wody 65C i wsypane słody 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 25g Chinook 12% 0 - 35g Mosaic 12% 0 - 20g Citra 13,6% Chłodzenie do 21C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 14 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 12.03.2021 25g Mosaic, 30g Citra 18.03.2021 50g Cenntenial 23.03.2021 Rozlane do 43x05l z 80g cukru, zeszło do 5blg 64% Edytowane 23 Marca 2021 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 (edytowane) Warka 89 PPA (warzone 11.03.2021)Obliczenia na 22l12 BLG 12 EBC 31 IBU 4,5kg pale ale Malteurop 0,2kg Carapils 3-5 Drożdże: US05 gęstwa 2 pokolenie Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 19g Chinook 12% 0 - 30g Zula 5,2% Chłodzenie do 21C w 25 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 12 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 19.03.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 2,5blg 79% 28.03.2021 70g Zula 19.03.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 2,5blg 79% 1.04.2021 Rozlane do 43x05l z 75g cukru Edytowane 1 Kwietnia 2021 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 13 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 (edytowane) Warka 90 APA (warzone 13.03.2021)Obliczenia na 22l12 BLG 24 EBC 31 IBU 4,4kg pale ale Malteurop 0,2kg monachijski 24 Viking 0,1kg karmelowy 300 Viking 0,1kg Dark Crystal 240 awcett Drożdże: US05 gęstwa 2 pokolenie Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 19g Chinook 12% 0 - 30g Mosaic 12% Chłodzenie do 21C w 25 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 12 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 21.03.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 2,5blg 79% 28.03.2021 20g Mosaic, 50g Centennial 1.04.2021 Rozlane do 45x0,5l z 75g cukru Edytowane 1 Kwietnia 2021 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) Warka 91 APA (warzone 17.03.2021)Obliczenia na 22l12 BLG 13 EBC 31 IBU 4,5kg pale ale Malteurop 0,1kg caramel munich 100 Bestmalz Drożdże: US05 gęstwa 2 pokolenie Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 19g Chinook 12% 0 - 30g Ekuanot 14% Chłodzenie do 21C w 25 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 12 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 27.03.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 2,5blg 79% 3.04.2021 70g Ekuanot 8.04.2021 Rozlane do 44x05l z 75g cukru Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 15 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 (edytowane) Warka 92 Red Ale (warzone 15.10.2021)Obliczenia na 22l12 BLG 32 EBC 30 IBU 2,2kg pale ale Malteurop 1,0kg monachijski 24 Viking 0,5kg pszeniczny Malteurop 0,2kg karmelowy 150 Viking 0,2kg karmelowy 300 Viking 0,6kg karmelowy 30 karahell Weyermann Drożdże: FM13 dzienny starter na mieszadle 1,2l 10BLG Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 17g Magnum13% 0 - 30g Cascade 4% 10 - łyżeczka uwodnionego mchu irlandzkiego Chłodzenie do 21C w 30 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 12 BLG. Wlane drożdże i wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 23.10.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 3,5blg 71% 6.11.2021 Rozlane do 43x05l z 75g cukru Edytowane 6 Listopada 2021 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 23 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 (edytowane) Warka 93 Robust porter (warzone 23.10.2021)Obliczenia na 22l16 BLG 87 EBC 50 IBU 4,2kg pale ale Malteurop 1,0kg monachijski 24 Viking 0,5kg pszeniczny Malteurop 0,4kg czekoladowy jasny 400 Viking 0,2kg czekoladowy ciemny 1200 Viking 0,1kg jęczmień palony 1100 Weyermann Drożdże: FM13 gęstwa 2 pokolenie 6 łyżek Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C Słody palone wsypane na wygrzewanie Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 30g Magnum13% 0 - 30g Lubelski 5% Chłodzenie do 21C w 30 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 17 BLG. Wlane drożdże i wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 12.11.2021 Rozlane do 44x05l z 70g cukru, zeszło do 4,5BLG 73% Edytowane 12 Listopada 2021 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 24 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2021 (edytowane) Warka 94 porter (warzone 24.10.2021)Obliczenia na 22l14 BLG 75 EBC 40 IBU 4,5kg pale ale Malteurop 0,3kg cookie 50 Viking 0,2kg karmelowy 300 Viking 0,2kg czekoladowy ciemny 1200 Viking 0,1kg jęczmień palony 1100 Weyermann 0,3kg płatki owsiane górskie (zaparzone na 30 min. przed dodaniem słodów) Drożdże: FM13 gęstwa 2 pokolenie 6 łyżek Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C Słody palone wsypane na wygrzewanie Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 18g Magnum13% 0 - 30g Lubelski 5% Chłodzenie do 21C w 30 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 15 BLG. Wlane drożdże i wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 13.11.2021 Rozlane do 44x05l z 70g cukru, zeszło do 4BLG 73% Edytowane 13 Listopada 2021 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 26 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 (edytowane) Warka 95 stout (warzone 26.10.2021)Obliczenia na 22l13 BLG 98 EBC 30 IBU 4,1kg pale ale Malteurop 0,5kg karmelowy 300 Viking 0,2kg czekoladowy jasny 400 Viking 0,3kg jęczmień palony 1100 Weyermann Drożdże: FM13 gęstwa 2 pokolenie 6 łyżek Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 17g Magnum13% 0 - 30g Lubelski 5% Chłodzenie do 21C w 30 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 13 BLG. Wlane drożdże i wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 14.11.2021 Rozlane do 44x05l z 80g cukru, zeszło do 3,5BLG 73% Edytowane 14 Listopada 2021 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 29 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 (edytowane) Warka 96 Amerykańska pszenica (warzone 29.10.2021)Obliczenia na 22l12 BLG 10 EBC 20 IBU 2,5kg pale ale Malteurop 2,0kg pszeniczny Malteuroup Drożdże: US05 uwodnione Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 12g Chinook 12% 5 - 30g Amarillo 7,3% (na zimno będzie 70g) Chłodzenie do 21C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 12 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 7.11.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 3blg 75% 20.11.2021 Rozlane do 43x05l z 80g cukru Edytowane 22 Listopada 2021 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 (edytowane) Warka 97 Żytnia IPA (warzone 7.11.2021)Obliczenia na 22l15 BLG 16 EBC 45 IBU 4,6kg pale ale Malteurop 0,2kg Caramel munich 100 Bestmalz 1,0kg śruta żytnia zaparzona przez 30min i dodana do zacierania Drożdże: US05 gęstwa 5 łyżek 2 pokolenie Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody i zaparzona śruta 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 24g Chinook 12% 60 - 5g Magnum 13% 5 - 30g Centennial 9,4% (na zimno będzie 70g) Chłodzenie do 21C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 15 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 18.11.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 3blg 80% 28.11.2021 Rozlane do 43x05l z 80g cukru Edytowane 29 Listopada 2021 przez beleg Joosto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 8 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 (edytowane) Warka 98 IPA (warzone 8.11.2021)Obliczenia na 22l15 BLG 18 EBC 50 IBU 5kg pale ale Malteurop 0,5kg pszeniczny Malteuroup 0,2kg karmelowy 150 Viking 0,25kg karahell 20 Weyermann Drożdże: US05 gęstwa 5 łyżek 2 pokolenie Zacieranie:Do wody 66C wsypane słody 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 17g Chinook 12% 60 - 13g Magnum 13% 5 - 30g Triumph 9,1% (na zimno będzie 70g) Chłodzenie do 21C w 25 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 15 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 18.11.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 3blg 80% 30.11.2021 Rozlane do 43x05l z 80g cukru Edytowane 30 Listopada 2021 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 4 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 (edytowane) Warka 99 Amerykańska pszenica (warzone 4.03.2021)Obliczenia na 22l12 BLG 10 EBC 20 IBU 2,5kg pale ale Malteurop 2,0kg pszeniczny Malteuroup Drożdże: US05 uwodnione Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie: 60 - 13g Magnum 12% 10 - 30g Citra 12% (na zimno będzie 70g) Chłodzenie do 20C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 12 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. 13.03.2022 Przelane na klarowanie, zeszło do 2,5blg 79% 18.03.2022 Citra 70g 22.03.2022 Rozlane do 42 x 05 l z 80g cukru Edytowane 22 Marca 2022 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się