Jump to content

Pierwszy post:)

sheben

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznięęęł!

Moja warka numero uno radośnie szumi w kuchni, więc chyba pora się przedstawić. Na imię mam Łukasz, mam 26 lat. Jestem warszawskim Mazurem, ew. mazurskim Warszawiakiem, jak zwał tak zwał:/ i niedawno, do rozlicznej listy moich zainteresowań doszło piwowarstwo - na początek z brew-kita (export pilsner), ale docelowo zamierzam sam zacierać... no i chyba tyle na razie o mnie, więcej jakby co w linkach na dole.

Beer on,

Sheben

Edited by sheben

ASG - ostatnio kumpel mi o tym wspominał wygląda na fajną zabawę. Ale cenny sprzętu na chwile obecną trochę poza naszym zasięgiem ;)

Z tym zasięgiem to zależy z czego strzelasz :/ Na poważnie w Polsce jest to droga zabawa, gdzieś widziałem replikę snajperki za ponad 5 tys :/.

A te zdjęcia ze strony są rewelacyjne, jak jest cała drużyna to wygląda jak pospolite ruszenie :/ taka różnorodność sprzętu i strojów :/ Witaj.

Nie jest tak źle, jakąś podstawową replikę (elektryka) można kupić za ok. 500-600 zł, a w górę, to jak w przypadku innych hobby (z tego co widzę, piwowarstwo też) - nie ma granic cenowych :/ Co do różnorodności strojów to od niedawna mamy jednolite umundurowanie.

A dzisiaj zabutelkowałem pierwszą wareczkę. Oczywiście bez "smakowania" się nie obyło, i czuję w tym wielki potencjał... ech, teraz czekać, czekać, czekać :/

Pozdrawiam serdecznie z burzowej Warszawy,

Sheben

Zaufanie, fair-play itd. Szybko eliminujemy tzw. "terminatorów", których się kule nie imają :/

ASG, w odróżnienia od komercyjnego paintballa, to dość zamknięte środowisko, i zła retupacja smrodem się ciągnie za tymi, którzy chcieli być "sprytniejsi" :/

Anyway, wczoraj - w ramach sprawdzenia czy się piwo nagazowało - wypiłem pierwszą buletkę :/

I powiem, że mi to "niedokońcapiwo" nawet smakowało :/

Jutro wynoszę do piwnicy, nie będę ryzykował :rolleyes:

• 3 weeks later...

Cóż, z pierwszej warki zostało 12 butelek. Piwo wyszło przepyszne - bo niby jak miało nie wyjść?

Dzisiaj zakapslowałem 36 butelek "Irish Stouta" (też z brew-kita), następne piwo planuje uwarzyć z ekstraktu i chmielu i pytanie - co polecicie na początek? :D

A, i pytanie mam - czy normą jest, że bardzo klarowne piwo po wstawieniu do lodówki na dłuższy czas robi się mętne? Czy ta przypadłość mija z czasem?

Pozdrawiam ;)

A, i pytanie mam - czy normą jest, że bardzo klarowne piwo po wstawieniu do lodówki na dłuższy czas robi się mętne? Czy ta przypadłość mija z czasem?

Pozdrawiam :D

To nie przypadłość, to cecha wyróżniająca ;)

Ale poważnie, to każde piwo domowe tak się zachowuje.

Pozwolę sobie zacytować wpis z faq na stronie browamator.pl

"zmętnienie na zimno".

Zjawisko naturalne, wynikające z pogorszającej się wraz z obniżeniem temperatury rozpuszczalności kompleksów garbnikowo-białkowych.

Dodatek żelatyny na koniec "cichej" ma za zadanie przede wszystkim usunięcie z piwa drożdży, ale w wyniku tego procesu ubywa z piwa także nieco białka i garbników. Tak więc skłonność do zmętnienia na zimno będzie także nieco mniejsza. Zmętnienia jednak nie wyeliminuje!

Ten problem trzeba atakować znacznie wcześniej: dobierając niskobiałkowe surowce, prowadząc długą przerwę białkową podczas zacierania, dbając o prawidłowe pH zacieru, wód wysłodkowych, brzeczki przed gotowaniem, używając mchu irlandzkiego na koniec gotowania.

W browarach przemysłowych dodatkowo stosuje się żel krzemowy i poliwinylopolipirolidon do usuwania składników zmętnienia z gotowego piwa przed filtracją.

Można jednak sobie to wszystko darować. Wystarczy schładzać piwo do pożądanej temperatury bezpośrednio przed spożyciem - zmętnienie, by powstało, wymaga czasu, którego nie należy mu dawać.

Białka i garbniki warto w piwie zachować, bo to cenne składniki pokarmowe nadające piwu "pełnię smakową".