Jump to content

Staropolski browar gdański Cerevisia Aurea


Recommended Posts

Witam,

 

Tu będę opisywał owoce mojej pracy, byście mogli mnie pouczać i pomogli mi zdobywać doświadczenie w nowym hobby.

 

Warka #1

 

Było to piwo miodowe, jako że nie dysponowałem jeszcze słodem, a koniecznie chciałem już zacząć.

 

Składniki na ~5litrów:

 

1. 600g miodu wielokwiatowego (własnej (niestety nie mojej) roboty)

2. 5l wody (nawet trochę więcej)

3. 10g chmielu aromatycznego Zatecky

4. Drożdże dolnej fermentacji (ja miałem Saflagery S-23)

 

Gotujemy 30 minut i dolewamy odpowiednio wody by utrzymać poziom 5l, wrzucamy chmiel w woreczku i trzymamy jeszcze 30 minut.

Fermentacja: 3 dni burzliwa, 5 dni cicha i do butelek z glukozą. Ogólnie dla leniwych.

 

Wynik:

 

Aromatyczne, słabo nagazowane, o wyjątkowym smaku i niewielkiej ilości alkoholu. Nie jestem ekspertem, ale najpierw czuć łagodnie chmielem, potem przez krótki czas aromat świeżego miodu i potem znowu chmiel. Na prawdę byłem zaskoczony efektem, co zmotywowało mnie do zaangażowania się w nowe hobby. Druga warka to już zacieranie (puszki-gotowce to nie dla mnie), opiszę jak spróbuję.

Link to comment
Share on other sites

Jakbyś znalazł przepis na jakieś piwo gdańskie ze złotego okresu to byłoby nieźle :) Zdaje się, że Gdańsk słynął z piwa jopejskiego. :tort:

Link to comment
Share on other sites

Ogólnie będę dążył do opanowania warzenia tego piwa, na tym chcę się skupić. :tort:

 

Ciekawy cytat:

"Wytrawni piwosze z Gdańska i okolic mieli oryginalny sposób testowania jego jakości. Pierwszy kufel wylewali na ciężką drewnianą ławę. Siadali na niej i zaraz się podnosili. Gdy wraz z nimi unosiła się ława, można było pić dalej."

 

Póki co szukam źródeł.

Link to comment
Share on other sites

Ogólnie będę dążył do opanowania warzenia tego piwa, na tym chcę się skupić. :)

 

Ciekawy cytat:

"Wytrawni piwosze z Gdańska i okolic mieli oryginalny sposób testowania jego jakości. Pierwszy kufel wylewali na ciężką drewnianą ławę. Siadali na niej i zaraz się podnosili. Gdy wraz z nimi unosiła się ława, można było pić dalej."

 

Póki co szukam źródeł.

Pitolenie. Ten sam sposób podawano jako procedurę pomiaru stężenia brzeczki nastawnej przez bawarskich piwowarów w skórzanych portkach. :tort:

 

Hasintus o ile się nie mylę próbował zrobić joppenbier, nie wiem z jakim skutkiem.

Link to comment
Share on other sites

Hasintus o ile się nie mylę próbował zrobić joppenbier, nie wiem z jakim skutkiem.

Jak będziesz w Żywcu to ci przywiozę. Piwo było wykonane tak:http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=778180&postcount=104

Smakuje bardzo ciekawie, bardziej przypomina miód pitny niż piwo. W następnym sezonie na jesieni spróbuję wykonać 2 wersję, prowadząc fermentację spontaniczną.

Edited by Hasintus
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.