Gorst Posted June 9, 2009 Share Posted June 9, 2009 Witam, Tu będę opisywał owoce mojej pracy, byście mogli mnie pouczać i pomogli mi zdobywać doświadczenie w nowym hobby. Warka #1 Było to piwo miodowe, jako że nie dysponowałem jeszcze słodem, a koniecznie chciałem już zacząć. Składniki na ~5litrów: 1. 600g miodu wielokwiatowego (własnej (niestety nie mojej) roboty) 2. 5l wody (nawet trochę więcej) 3. 10g chmielu aromatycznego Zatecky 4. Drożdże dolnej fermentacji (ja miałem Saflagery S-23) Gotujemy 30 minut i dolewamy odpowiednio wody by utrzymać poziom 5l, wrzucamy chmiel w woreczku i trzymamy jeszcze 30 minut. Fermentacja: 3 dni burzliwa, 5 dni cicha i do butelek z glukozą. Ogólnie dla leniwych. Wynik: Aromatyczne, słabo nagazowane, o wyjątkowym smaku i niewielkiej ilości alkoholu. Nie jestem ekspertem, ale najpierw czuć łagodnie chmielem, potem przez krótki czas aromat świeżego miodu i potem znowu chmiel. Na prawdę byłem zaskoczony efektem, co zmotywowało mnie do zaangażowania się w nowe hobby. Druga warka to już zacieranie (puszki-gotowce to nie dla mnie), opiszę jak spróbuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted June 9, 2009 Share Posted June 9, 2009 Po pierwsze to nie było piwo Piwo warzy się ze słodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorst Posted June 9, 2009 Author Share Posted June 9, 2009 Doskonale zdaję sobie z tego sprawę - to nazwa "napoju" wzięta z jakiejś dziwnej książki pisanej po staropolsku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted June 10, 2009 Share Posted June 10, 2009 Jakbyś znalazł przepis na jakieś piwo gdańskie ze złotego okresu to byłoby nieźle Zdaje się, że Gdańsk słynął z piwa jopejskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorst Posted June 10, 2009 Author Share Posted June 10, 2009 Ogólnie będę dążył do opanowania warzenia tego piwa, na tym chcę się skupić. Ciekawy cytat: "Wytrawni piwosze z Gdańska i okolic mieli oryginalny sposób testowania jego jakości. Pierwszy kufel wylewali na ciężką drewnianą ławę. Siadali na niej i zaraz się podnosili. Gdy wraz z nimi unosiła się ława, można było pić dalej." Póki co szukam źródeł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted June 10, 2009 Share Posted June 10, 2009 Ogólnie będę dążył do opanowania warzenia tego piwa, na tym chcę się skupić. Ciekawy cytat: "Wytrawni piwosze z Gdańska i okolic mieli oryginalny sposób testowania jego jakości. Pierwszy kufel wylewali na ciężką drewnianą ławę. Siadali na niej i zaraz się podnosili. Gdy wraz z nimi unosiła się ława, można było pić dalej." Póki co szukam źródeł. Pitolenie. Ten sam sposób podawano jako procedurę pomiaru stężenia brzeczki nastawnej przez bawarskich piwowarów w skórzanych portkach. Hasintus o ile się nie mylę próbował zrobić joppenbier, nie wiem z jakim skutkiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted June 10, 2009 Share Posted June 10, 2009 Hasintus o ile się nie mylę próbował zrobić joppenbier, nie wiem z jakim skutkiem. Jopen mnie się kojarzy tylko z jednym browarem, z Holandi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorst Posted June 10, 2009 Author Share Posted June 10, 2009 Sama nazwa pochodzi od gdańskiej ulicy. Swoją drogą, w tamtych czasach jeśli jakiś towar był w Gdańsku to był także w holenderskich portach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted June 11, 2009 Share Posted June 11, 2009 (edited) Hasintus o ile się nie mylę próbował zrobić joppenbier, nie wiem z jakim skutkiem. Jak będziesz w Żywcu to ci przywiozę. Piwo było wykonane tak:http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=778180&postcount=104 Smakuje bardzo ciekawie, bardziej przypomina miód pitny niż piwo. W następnym sezonie na jesieni spróbuję wykonać 2 wersję, prowadząc fermentację spontaniczną. Edited June 11, 2009 by Hasintus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now