Jump to content

jak zacząłem

schloss

Recommended Posts

Sprawa była zaupełnie prosta - nudząc się w domu wpisałem w google słowo piwo i znalazłem tą stronę, później browamator , browar.biz a później już tylko kupiłem parę rzeczy i zacząłem. Nie ukrywam że ilość kolegów mi się powiększyła :beer: Tak więc jak zacząłem od google :)

Pochwal się co konkretnie uwarzyłeś do tej pory:)

No tak - juz mnie moderator wychwycił :beer::) Ale jak to kobieta, to zdecydowanie jestem za :)

Wiec uwarzyłem jeden brewkit John Bull Lager, ale dodałem cukier i wyszła kiszka

druga warka to John Bull Traditional English Ale, zrobiłem 10l i juz całkiem całkiem a ostatniorawdziwe "Ale" 11°Blg z Browamatora i już całkiem całkiem ok !

Z tego co widzę , to koleżanka jest wyjadaczem.. co teraz uwarzyc ?

.. co teraz uwarzyc ?

Zależy co lubisz - ja na przykład zaczynałam od piwa pszenicznego. Myślę, że po trzech piwach z ekstraktu czas na zacieranie. Trochę więcej pracy, ale dużo lepsze efekty i jaka satysfakcja:D.

.. co teraz uwarzyc ?

Zależy co lubisz - ja na przykład zaczynałam od piwa pszenicznego. Myślę' date=' że po trzech piwach z ekstraktu czas na zacieranie. Trochę więcej pracy, ale dużo lepsze efekty i jaka satysfakcja:D.[/quote']

No tak,każdy tak mówi więc pora zacząć zacierać. A jak wygląda sprawa z ekstraktami pszenicznymi ? Warto ?

No tak,każdy tak mówi więc pora zacząć zacierać. A jak wygląda sprawa z ekstraktami pszenicznymi ? Warto ?

Pewnie, że warto :beer: moja pierwsza warka to właśnie było pszeniczne z ekstraktów. Wyszło super bardzo mi smakowało. Jednak po czasie muszę pwiedzieć, że piwo pszeniczne zrobione ze słodu i przy użyciu płynnych drożdży jest jeszcze lepsze, ma bardziej charakterystyczny dla pszeniczniaków smak i aromat goździkowo-bananowy.

No tak,każdy tak mówi więc pora zacząć zacierać.

Aby pomóc Ci się zdecydować to może napiszę czemu ja zaczęłam warzyć z zacieraniem:

1. wszędzie czytałam, że piwa produkowane ze słodów są o wiele lepsze od tych z brew-kit'ów i ekstraktów i faktycznie potwierdziło się:beer:

2. względy ekonomiczne - dużo taniej wychodzi produkcja piwa ze słodów niż z ekstraktów. Na początku oczywiście trzeba trochę zainwestować, ale potem się to zwraca z nawiązką.

3. satysfakcja, że zrobiło się coś od podstaw samemu:D.

Widzę, że warzenie piwa Cię wciągnęło, więc pewnie wcześniej czy później zaczniesz warzyć z zacieraniem:). Sam musisz zdecydować kiedy:D. jeśli masz jakieś pytania to oczywiście chetnie Ci pomogę.