Jump to content

Rurka w fermentorze bulka/nie bulka. Co zrobić?


Recommended Posts

Hello ! 

 

Pierwszy raz coś mi się takiego przydarzyło 

3 dzień od niedzieli będzie i nie mam żadnych znaków fermentacji, zero CO2, zero piany, zero ruchu.

Fermentator mam transparentny.

Dałem dwie paczki na 22 litry

- Gozdawa Real Scotland Ale Yeast 11

 

Brzeczka zacierana na średnio słodko 68 , napowietrzona, temperatura zadania około 20.

Temperatura otocznia około 18

 

Co robić ? 

- wylać z lęku przed potencjalną infekcją która się tam może zrobić ? 

- zaszczepić awaryjnymi drożdżami ?

- czekać ? 

 

Mam masę warek za sobą ale czegoś takiego nie miałem, co robić ? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

45 minut temu, LukBeer napisał(a):

Hello ! 

 

Pierwszy raz coś mi się takiego przydarzyło 

3 dzień od niedzieli będzie i nie mam żadnych znaków fermentacji, zero CO2, zero piany, zero ruchu.

Fermentator mam transparentny.

Dałem dwie paczki na 22 litry

- Gozdawa Real Scotland Ale Yeast 11

 

Brzeczka zacierana na średnio słodko 68 , napowietrzona, temperatura zadania około 20.

Temperatura otocznia około 18

 

Co robić ? 

- wylać z lęku przed potencjalną infekcją która się tam może zrobić ? 

- zaszczepić awaryjnymi drożdżami ?

- czekać ? 

 

Mam masę warek za sobą ale czegoś takiego nie miałem, co robić ? 

 

 

Wylać zawsze zdążysz, zaczekaj i zobacz co sie wykluje

Link to comment
Share on other sites

W dniu 5.01.2025 o 10:47, Babol napisał(a):

Przestawiłem wiadro z garażu gdzie było 20 stopni do domu gdzie jest teraz max 22 i jak w dni blg spadło z 11 na 9 tek od wczoraj z 9 na 7 dzisiaj więc ruszyło coś ;)

To jeszcze standardowe pytanie - mierzysz spławikiem czy refraktometrem?

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, anteks napisał(a):

A był pomiar?

Skoro pisał, że po 3 dniach spadło z 11 na 9, a później jeszcze na 7, to zakładam, że był 😎

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, punix napisał(a):

To jeszcze standardowe pytanie - mierzysz spławikiem czy refraktometrem?

Spławik z próbówką. Aktualnie 5blg wczoraj 

04/01/25 blg 9

05/01/25 blg 7

06/01/25 blg 6

08/01/25 blg 5

to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Babol napisał(a):

to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 

W piwie praktycznie nigdy nie zejdzie do 0BLG, zwłaszcza z puchy (a gdyby zeszło, to miałbyś powody do obaw). Zostaw na 2 tygodnie po zadaniu drożdży i dopiero potem się martw, spadek z twojego przykładu jest całkowicie normalny. Teraz fermentacja powoli zwalnia, więc możesz przenieść fermentor do wyższej temperatury. 

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, Babol napisał(a):

04/01/25 blg 9

05/01/25 blg 7

06/01/25 blg 6

08/01/25 blg 5

Jak będziesz tak często grzebał w fermentorze, to nie Blg będzie Twoim problemem. Tyle razy mądrzejsi ode mnie pisali na tym forum: nie zaglądać co chwilę!

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, Babol napisał(a):

Spławik z próbówką. Aktualnie 5blg wczoraj 

04/01/25 blg 9

05/01/25 blg 7

06/01/25 blg 6

08/01/25 blg 5

to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 

 

Normalnie sobie powoli fermentuje. @dzejkej ma rację, lepiej zostawić wiadro w spokoju na 2 tygodnie (w tym przypadku jeszcze przynajmniej tydzień) i dopiero robić pierwszy pomiar.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 9.01.2025 o 16:11, punix napisał(a):

 

Normalnie sobie powoli fermentuje. @dzejkej ma rację, lepiej zostawić wiadro w spokoju na 2 tygodnie (w tym przypadku jeszcze przynajmniej tydzień) i dopiero robić pierwszy pomiar.

Pierwsza warka i myślałem że coś nie tak że nie ruszyło no i dalej coś chyba nie tak bo dzisiaj zmierzyłem blg i nadal 5blg więc od 5 dni nie spada :( piwo w smaku ok nie kwaśne ale te blg..

 

edit

poczekalem aż bombelki znikną i blg 4 poczekam jeszcze parę dni, chciałem chmielić na zimno citra tylko czekać aż spadnie blg czy już można wrzucać na 3-4 dni?

Edited by Babol
Link to comment
Share on other sites

Możesz wrzucać, jest szansa, że enzymy z chmielu spowodują wznowienie fermentacji, co może przy okazji nieco zmniejszyć efekty utlenienia, które przy pierwszych warkach są typowe.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Cześć.

Dziś wieczorem minie 72 h jak nastawiłem brzeczkę i żadnej fermentacji.

Pierwszy raz nastawiłem piwo w styrboksie, uwodniłem drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast, w szklance powstała ładna piana. I nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale  dolałem je do brzeczki, która miała ok18-19 C.

Trochę ją napowietrzyłem mikserem, ale nie za długo, bo bałem się tam gmerać po ostatnim zakażeniu, później temperatura zeszła do ok 15C i nic się nie dzieje.

 

Dodawać drugie drożdże? Zostały mi tylko te z brekwitów (różne)

 

Link to comment
Share on other sites

Jak długo uwadniałeś drożdże przed zadaniem do brzeczki? Po czym wnosisz, że fermentacja nie ruszyła?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, punix napisał(a):

Jak długo uwadniałeś drożdże przed zadaniem do brzeczki? Po czym wnosisz, że fermentacja nie ruszyła?

Z 20 min w ok 28C, ładna piana się zrobiła, także drożdże dobre. Jeżeli chodzi o fermentację, to  porostu  trzeci dzień woda w rurce stoi  na równym poziomie. Wiadro szczelne jak nacisnę lekko pokrywę to woda się rusza.

Edited by Slawulo
Link to comment
Share on other sites

To akurat o niczym nie świadczy, CO2 może powoli uciekać bokiem. Obejrzyj fermentor, czy jest jakaś piana albo jej pozostałości, ewentualnie otwórz, jeśli nie masz pewności co się dzieje w środku.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 26.04.2025 o 09:54, punix napisał(a):

To akurat o niczym nie świadczy, CO2 może powoli uciekać bokiem. Obejrzyj fermentor, czy jest jakaś piana albo jej pozostałości, ewentualnie otwórz, jeśli nie masz pewności co się dzieje w środku.

Pierwszy raz robię w niższych temperaturach i nie wiem czy to powinno bulkać co chwilę? Od środy do soboty 11 BLG, nic nie spadło, ale pojawiła się piana, smak dobry, słodki (spróbowałem z pipety), no i nie wiem czy dodawać drugie drożdże.

IMG_20250428_065048.jpg

 

IMG_20250428_064946.jpg

Edited by Slawulo
Link to comment
Share on other sites

Na bank masz błąd pomiarowy. Na dole masz całkiem solidną ilość drożdży, które ewidentnie kończą już pracę.

Link to comment
Share on other sites

40 minut temu, dzejkej napisał(a):

Jakie było blg startowe? Czym mierzysz?

Startowe było 11 BLG na refraktometrze i  w sobotę to samo. 

 

Godzinę temu, Rheged napisał(a):

Na bank masz błąd pomiarowy. Na dole masz całkiem solidną ilość drożdży, które ewidentnie kończą już pracę.

Te drożdże właśnie zaraz na drugi dzień po dolaniu tak opadły i tak leżały, teraz jak pisałem powstała  dopiero piana , ale woda w  rurce stoi.

 

Możliwe że drożdże obumarły jak wlałem je do 18 C ze szklanki z  zaczynem o temp 28 C ?

Link to comment
Share on other sites

Nie. Drożdże opadły, bo się po prostu namnożyły i zwielokrotniły swoją ilość, co oznacza, że fermentacja wystartowała normalnie. Bulkaniem się nie przejmuj, mi czasami w ogóle nie bulka. Sprawdź ekstrakt na czystej wodzie, a następnie spróbuj jeszcze zmierzyć ekstrakt piwa. Na moje oko jest tutaj dosłownie wszystko w porządku, oprócz pomiaru. Czym mierzysz? Spławikiem, czy refraktometrem?

 

Edyta: zauważyłem, że mierzysz refraktometrem. Czyli nie wziąłeś pod uwagę poprawki pofermentacyjnej. Wejdź na jakiś kalkulator online, wpisz odpowiednie dane i zobaczysz, zaznacz korektę refraktometru. Jeśli dalej wskazuje Ci 11 brix, to znaczy, że odfermentowało już około 3 BLG.

Edited by Rheged
Link to comment
Share on other sites

W dniu 28.04.2025 o 09:42, Rheged napisał(a):

Jeśli dalej wskazuje Ci 11 brix, to znaczy, że odfermentowało już około 3 BLG.

Nie rozumiem takiej matematyki, ekstrakt początkowy 11 brix, teraz 11 brix to niby jak odfermentowało cokolwiek? Możesz wyjaśnić?

Link to comment
Share on other sites

34 minuty temu, paulox81 napisał(a):

Nie rozumiem takiej matematyki, ekstrakt początkowy 11 brix, teraz 11 brix to niby jak odfermentowało cokolwiek? Możesz wyjaśnić?

Alkohol zakłamuje odczyty z refraktometru, bez przeliczania refraktometr nadaje się tylko do mierzenia poziomu brix przed fermentacją. 

 

https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer

Link to comment
Share on other sites

41 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Alkohol zakłamuje odczyty z refraktometru, bez przeliczania refraktometr nadaje się tylko do mierzenia poziomu brix przed fermentacją. 

 

https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer

Refraktometr nadaje się do mierzenie na każdym etapie, zacieranie, warzenie, fermentacja, z tą tylko różnicą, że podczas i po fermentacji należy używać kalkulatora do oszacowania stopnia odfermentowania. Podczas fermentacji refraktometr (o ile fermentacja lub zakażenie jest w trakcie, czyli trwa redukcja cukrów) pokaże zmianę w brix, którą to wartość należy przeliczyć za pomocą kalkulatora. I tak na przykład w przytoczonym przez @Rheged przykładzie, jeśli refraktometr wciąż pokazuje 11 brix to oznacza dokładnie brak odfermentowania a nie zmianę o 3 BLG. Jeśli refraktomert pokazałby ok. 9,1 brix to wówczas po przeliczeniu kalkulatorem moglibyśmy mówić o zmianie o ok. 3 BLG.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.