LukBeer Posted January 8 Share Posted January 8 Hello ! Pierwszy raz coś mi się takiego przydarzyło 3 dzień od niedzieli będzie i nie mam żadnych znaków fermentacji, zero CO2, zero piany, zero ruchu. Fermentator mam transparentny. Dałem dwie paczki na 22 litry - Gozdawa Real Scotland Ale Yeast 11 Brzeczka zacierana na średnio słodko 68 , napowietrzona, temperatura zadania około 20. Temperatura otocznia około 18 Co robić ? - wylać z lęku przed potencjalną infekcją która się tam może zrobić ? - zaszczepić awaryjnymi drożdżami ? - czekać ? Mam masę warek za sobą ale czegoś takiego nie miałem, co robić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 8 Share Posted January 8 45 minut temu, LukBeer napisał(a): Hello ! Pierwszy raz coś mi się takiego przydarzyło 3 dzień od niedzieli będzie i nie mam żadnych znaków fermentacji, zero CO2, zero piany, zero ruchu. Fermentator mam transparentny. Dałem dwie paczki na 22 litry - Gozdawa Real Scotland Ale Yeast 11 Brzeczka zacierana na średnio słodko 68 , napowietrzona, temperatura zadania około 20. Temperatura otocznia około 18 Co robić ? - wylać z lęku przed potencjalną infekcją która się tam może zrobić ? - zaszczepić awaryjnymi drożdżami ? - czekać ? Mam masę warek za sobą ale czegoś takiego nie miałem, co robić ? Wylać zawsze zdążysz, zaczekaj i zobacz co sie wykluje Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 8 Share Posted January 8 W dniu 5.01.2025 o 10:47, Babol napisał(a): Przestawiłem wiadro z garażu gdzie było 20 stopni do domu gdzie jest teraz max 22 i jak w dni blg spadło z 11 na 9 tek od wczoraj z 9 na 7 dzisiaj więc ruszyło coś To jeszcze standardowe pytanie - mierzysz spławikiem czy refraktometrem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted January 8 Share Posted January 8 Dekiel dociśnięty?Zrób zdjęcie fermentora jeśli przezroczysty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 8 Share Posted January 8 28 minut temu, punix napisał(a): To jeszcze standardowe pytanie - mierzysz spławikiem czy refraktometrem? A był pomiar? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 8 Share Posted January 8 3 godziny temu, anteks napisał(a): A był pomiar? Skoro pisał, że po 3 dniach spadło z 11 na 9, a później jeszcze na 7, to zakładam, że był 😎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Babol Posted January 9 Share Posted January 9 7 godzin temu, punix napisał(a): To jeszcze standardowe pytanie - mierzysz spławikiem czy refraktometrem? Spławik z próbówką. Aktualnie 5blg wczoraj 04/01/25 blg 9 05/01/25 blg 7 06/01/25 blg 6 08/01/25 blg 5 to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 9 Share Posted January 9 9 godzin temu, punix napisał(a): Skoro pisał, że po 3 dniach spadło z 11 na 9, a później jeszcze na 7, to zakładam, że był 😎 Wyjaśniło sie ja o LukBeer a Ty o Babolu Babol and punix 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted January 9 Share Posted January 9 7 godzin temu, Babol napisał(a): to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 W piwie praktycznie nigdy nie zejdzie do 0BLG, zwłaszcza z puchy (a gdyby zeszło, to miałbyś powody do obaw). Zostaw na 2 tygodnie po zadaniu drożdży i dopiero potem się martw, spadek z twojego przykładu jest całkowicie normalny. Teraz fermentacja powoli zwalnia, więc możesz przenieść fermentor do wyższej temperatury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzejkej Posted January 9 Share Posted January 9 10 godzin temu, Babol napisał(a): 04/01/25 blg 9 05/01/25 blg 7 06/01/25 blg 6 08/01/25 blg 5 Jak będziesz tak często grzebał w fermentorze, to nie Blg będzie Twoim problemem. Tyle razy mądrzejsi ode mnie pisali na tym forum: nie zaglądać co chwilę! Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 9 Share Posted January 9 11 godzin temu, Babol napisał(a): Spławik z próbówką. Aktualnie 5blg wczoraj 04/01/25 blg 9 05/01/25 blg 7 06/01/25 blg 6 08/01/25 blg 5 to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 Normalnie sobie powoli fermentuje. @dzejkej ma rację, lepiej zostawić wiadro w spokoju na 2 tygodnie (w tym przypadku jeszcze przynajmniej tydzień) i dopiero robić pierwszy pomiar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Babol Posted January 13 Share Posted January 13 (edited) W dniu 9.01.2025 o 16:11, punix napisał(a): Normalnie sobie powoli fermentuje. @dzejkej ma rację, lepiej zostawić wiadro w spokoju na 2 tygodnie (w tym przypadku jeszcze przynajmniej tydzień) i dopiero robić pierwszy pomiar. Pierwsza warka i myślałem że coś nie tak że nie ruszyło no i dalej coś chyba nie tak bo dzisiaj zmierzyłem blg i nadal 5blg więc od 5 dni nie spada piwo w smaku ok nie kwaśne ale te blg.. edit poczekalem aż bombelki znikną i blg 4 poczekam jeszcze parę dni, chciałem chmielić na zimno citra tylko czekać aż spadnie blg czy już można wrzucać na 3-4 dni? Edited January 13 by Babol Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted January 13 Share Posted January 13 Możesz wrzucać, jest szansa, że enzymy z chmielu spowodują wznowienie fermentacji, co może przy okazji nieco zmniejszyć efekty utlenienia, które przy pierwszych warkach są typowe. Babol 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawulo Posted April 26 Share Posted April 26 Cześć. Dziś wieczorem minie 72 h jak nastawiłem brzeczkę i żadnej fermentacji. Pierwszy raz nastawiłem piwo w styrboksie, uwodniłem drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast, w szklance powstała ładna piana. I nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale dolałem je do brzeczki, która miała ok18-19 C. Trochę ją napowietrzyłem mikserem, ale nie za długo, bo bałem się tam gmerać po ostatnim zakażeniu, później temperatura zeszła do ok 15C i nic się nie dzieje. Dodawać drugie drożdże? Zostały mi tylko te z brekwitów (różne) Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 26 Share Posted April 26 Jak długo uwadniałeś drożdże przed zadaniem do brzeczki? Po czym wnosisz, że fermentacja nie ruszyła? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawulo Posted April 26 Share Posted April 26 (edited) 2 godziny temu, punix napisał(a): Jak długo uwadniałeś drożdże przed zadaniem do brzeczki? Po czym wnosisz, że fermentacja nie ruszyła? Z 20 min w ok 28C, ładna piana się zrobiła, także drożdże dobre. Jeżeli chodzi o fermentację, to porostu trzeci dzień woda w rurce stoi na równym poziomie. Wiadro szczelne jak nacisnę lekko pokrywę to woda się rusza. Edited April 26 by Slawulo Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 26 Share Posted April 26 To akurat o niczym nie świadczy, CO2 może powoli uciekać bokiem. Obejrzyj fermentor, czy jest jakaś piana albo jej pozostałości, ewentualnie otwórz, jeśli nie masz pewności co się dzieje w środku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawulo Posted April 28 Share Posted April 28 (edited) W dniu 26.04.2025 o 09:54, punix napisał(a): To akurat o niczym nie świadczy, CO2 może powoli uciekać bokiem. Obejrzyj fermentor, czy jest jakaś piana albo jej pozostałości, ewentualnie otwórz, jeśli nie masz pewności co się dzieje w środku. Pierwszy raz robię w niższych temperaturach i nie wiem czy to powinno bulkać co chwilę? Od środy do soboty 11 BLG, nic nie spadło, ale pojawiła się piana, smak dobry, słodki (spróbowałem z pipety), no i nie wiem czy dodawać drugie drożdże. Edited April 28 by Slawulo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rheged Posted April 28 Share Posted April 28 Na bank masz błąd pomiarowy. Na dole masz całkiem solidną ilość drożdży, które ewidentnie kończą już pracę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzejkej Posted April 28 Share Posted April 28 1 godzinę temu, Slawulo napisał(a): Od środy do soboty 11 BLG Jakie było blg startowe? Czym mierzysz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawulo Posted April 28 Share Posted April 28 40 minut temu, dzejkej napisał(a): Jakie było blg startowe? Czym mierzysz? Startowe było 11 BLG na refraktometrze i w sobotę to samo. Godzinę temu, Rheged napisał(a): Na bank masz błąd pomiarowy. Na dole masz całkiem solidną ilość drożdży, które ewidentnie kończą już pracę. Te drożdże właśnie zaraz na drugi dzień po dolaniu tak opadły i tak leżały, teraz jak pisałem powstała dopiero piana , ale woda w rurce stoi. Możliwe że drożdże obumarły jak wlałem je do 18 C ze szklanki z zaczynem o temp 28 C ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rheged Posted April 28 Share Posted April 28 (edited) Nie. Drożdże opadły, bo się po prostu namnożyły i zwielokrotniły swoją ilość, co oznacza, że fermentacja wystartowała normalnie. Bulkaniem się nie przejmuj, mi czasami w ogóle nie bulka. Sprawdź ekstrakt na czystej wodzie, a następnie spróbuj jeszcze zmierzyć ekstrakt piwa. Na moje oko jest tutaj dosłownie wszystko w porządku, oprócz pomiaru. Czym mierzysz? Spławikiem, czy refraktometrem? Edyta: zauważyłem, że mierzysz refraktometrem. Czyli nie wziąłeś pod uwagę poprawki pofermentacyjnej. Wejdź na jakiś kalkulator online, wpisz odpowiednie dane i zobaczysz, zaznacz korektę refraktometru. Jeśli dalej wskazuje Ci 11 brix, to znaczy, że odfermentowało już około 3 BLG. Edited April 28 by Rheged Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted April 29 Share Posted April 29 W dniu 28.04.2025 o 09:42, Rheged napisał(a): Jeśli dalej wskazuje Ci 11 brix, to znaczy, że odfermentowało już około 3 BLG. Nie rozumiem takiej matematyki, ekstrakt początkowy 11 brix, teraz 11 brix to niby jak odfermentowało cokolwiek? Możesz wyjaśnić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted April 29 Share Posted April 29 34 minuty temu, paulox81 napisał(a): Nie rozumiem takiej matematyki, ekstrakt początkowy 11 brix, teraz 11 brix to niby jak odfermentowało cokolwiek? Możesz wyjaśnić? Alkohol zakłamuje odczyty z refraktometru, bez przeliczania refraktometr nadaje się tylko do mierzenia poziomu brix przed fermentacją. https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted April 29 Share Posted April 29 41 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Alkohol zakłamuje odczyty z refraktometru, bez przeliczania refraktometr nadaje się tylko do mierzenia poziomu brix przed fermentacją. https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer Refraktometr nadaje się do mierzenie na każdym etapie, zacieranie, warzenie, fermentacja, z tą tylko różnicą, że podczas i po fermentacji należy używać kalkulatora do oszacowania stopnia odfermentowania. Podczas fermentacji refraktometr (o ile fermentacja lub zakażenie jest w trakcie, czyli trwa redukcja cukrów) pokaże zmianę w brix, którą to wartość należy przeliczyć za pomocą kalkulatora. I tak na przykład w przytoczonym przez @Rheged przykładzie, jeśli refraktometr wciąż pokazuje 11 brix to oznacza dokładnie brak odfermentowania a nie zmianę o 3 BLG. Jeśli refraktomert pokazałby ok. 9,1 brix to wówczas po przeliczeniu kalkulatorem moglibyśmy mówić o zmianie o ok. 3 BLG. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now