Jump to content

Browar Thorn


Recommended Posts

Cześć.

 

No i niestety kwach.Dziś otworzyłem butelkę na próbę i aż mi gębę wykręciło ,zapach ok,smak natomiast masakra-kwaśny. No i nie dowiem się póki co jak smakuje grodzisz,muszę zamówić wędzony słód i spróbować ponownie.

sprawdziłeś inne butelki?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Warka #5 Pale Ale oraz #6 Hafe-Weizen 20.09.2009 powędrowały do butelek.

#5- zeszło do 2°Blg ,zadane 120g glukozy

#6-zeszło do 4°Blg ,zadane 200g glukozy

 

 

Wczoraj dotarł do mnie słód wędzony,zrobię podejście nr 2 do grodziskiego.

Link to comment
Share on other sites

Warka #7

 

Belgijski Witbier

 

Zasyp:

 

-słód pilzneński - 2,5 kg

-słód pszeniczny - 1 kg

-płatki pszeniczne błyskawiczne - 1kg

-płatki owsiane błyskawiczne - 1kg

-mąka pszenna -0,25 kg

 

 

-Marynka - 20 g

-Curacao- 20 g

-kolendra indyjska - 20 g

 

Drożdże- Brewferm Blanche

 

Zacieranie:

-cały słód dodany do 12 l wody o temp. 48°C

-ustalenie temp. na 45°C ,przerwa 10 min

-podniesienie temp. do 50°C ,przerwa 10 min.

-podniesienie temp do 63°C ,przerwa 90 min.

-podniesienie d0 74°C ,10 min i filtracja

 

Wysładzanie

 

do uzyskania 27 l około 10,5°Blg

 

Gotowanie

 

60 minut

 

-marynka dodana od początku

-w 45 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao

-w 55 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao

 

Drożdże dodane przy 26°C

 

Uzyskane 24 l 13°Blg

Link to comment
Share on other sites

Warka #8 (drugie podejście do grodzisza)

 

Zasyp:

-słód wędzony -1,25 kg

-słód pszeniczny -1,25 kg

 

 

-Lubelski- 50 g

 

Drożdże:

-1007 German Ale

 

 

Zacieranie:

-słody do 5 l wody o temp 40°C

-ustalenie temp na 37°C ,przerwa 30 min

-ustalenie temp na 50°C przez dodanie 2 l gorącej wody,przerwa 20 min

-ustalenie temp na 70°C przez dodanie 3 l gorącej wody,przerwa 30 min

-ustalenie temp na 75°C przez dodanie 2 l gorącej wody,przerwa 30 min

 

 

Wysładzanie (trzy etapowe)

 

I-6 l wody o temp 72°C

II- 4 l wody o temp 72°C

III- 3 l wody o temp 72°C

 

 

Gotowanie

 

90 min

 

30 g lubelskiego dodane od początku

20 g w 30 minucie gotowania

 

Drożdże dodane przy temp 25°C

 

Wyszło 20 l 8°Blg

 

 

 

Mam też pytania.

 

-ponieważ po raz pierwszy użyłem drożdży płynnych chciałbym zebrać gęstwę,w którym momencie najlepiej to uczynić??

-czy klarowanie za pomocą żelatyny wykonać na cichej??Ile dni przed rozlewem??

 

Pozdrawiam

 

 

-

Link to comment
Share on other sites

-ponieważ po raz pierwszy użyłem drożdży płynnych chciałbym zebrać gęstwę,w którym momencie najlepiej to uczynić??

Najwygodniej zebrać gęstwę z dna fermentora po przelaniu piwa na cichą.

Możesz też spróbować zbierać z góry (pianę drożdżową), ale przy takim słabym piwie może jej być niewiele.

 

-czy klarowanie za pomocą żelatyny wykonać na cichej??Ile dni przed rozlewem??

Tak - na cichej. 2-3 dni przed rozlewem.

Link to comment
Share on other sites

Warka #7 Belgijski Witbier dziś powędrowała na cichą. Trochę słabo odfermentowała bo zeszło tylko do 7°Blg ,potrzymam z 2 tygodnie na cichej i mam nadzieje,że zejdzie dużo niżej.

Link to comment
Share on other sites

CZeść.

A jutro trzymajcie kciuki,o 16:00 powiem "TAK"

Weź nie żartuj. Kobiety to zło wcielone (pomijając Dori i Marusię).

Link to comment
Share on other sites

Dziś Grodzisz powędrował na cichą,zszedł do 3°Blg . A jutro trzymajcie kciuki,o 16:00 powiem "TAK"

W takim razie trzymamy kciuki, a jutro będziemy gratulować :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #9 (pierwszy dolniak)- Pils 12°Blg

 

Zasyp:

 

-pilzneński 3,2 kg

-monachijski 0,2 kg

-Carapils 0,2 kg

 

 

 

Marynka 30 g

Lubelski 20 g

 

 

Drożdże S-23

 

 

 

Zacieranie:

-cały słód dodany do 12 l wody o temp. 70°C ,

-ustalenie temp na 65 °C ,przerwa 30 min.

-podniesienie do 72°C °C ,przerwa 30 min

-podgrzanie do 76°C , filtracja

 

 

Filtracja 3x 4 l wody o temp.75°C + dodatkowe 2 l do uzupełnienia do 22 l

 

Chmielenie:

90 min, marynka w całości od początku,lubelski 10 g w 60 minucie, kolejne 10 g na 5 min. przed końcem gotowania.

 

Drożdże zadane przy 14°C

 

 

Wyszło 20 l i znów wyżej bo 13°Blg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 9 months later...

Witam po długiej przerwie:)

Korzystając z chłodniejszych dni postanowiłem uwarzyć Belgijski Witbier.

 

Warka # 10

 

Belgijski Witbier

 

Zasyp:

 

-słód pilzneński - 2,5 kg

-słód pszeniczny - 1 kg

-płatki pszeniczne błyskawiczne - 1kg

-płatki owsiane błyskawiczne - 1kg

-mąka pszenna -0,25 kg

 

 

-Marynka - 20 g

-Curacao- 20 g

-kolendra indyjska - 20 g

 

Drożdże- Brewferm Blanche

 

Zacieranie:

-cały słód dodany do 12 l wody o temp. 48°C

-ustalenie temp. na 45°C ,przerwa 10 min

-podniesienie temp. do 50°C ,przerwa 10 min.

-podniesienie temp do 63°C ,przerwa 90 min.

-podniesienie d0 74°C ,10 min i filtracja

 

Wysładzanie

 

do uzyskania 27 l około 10,5°Blg

 

Gotowanie

 

60 minut

 

-marynka dodana od początku

-w 45 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao

-w 55 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao

 

Drożdże dodane przy 20°C

 

Uzyskane 25 l i co mnie bardzo zastanawia to aż 16°Blg :| ?

 

Pozdrawiam

Edited by froniu
Link to comment
Share on other sites

Witam kolegę po przerwie!

 

te 10,5 i 16 Blg to pewnie w 70 C i 20 C, choć stygnięcie nie tłumaczy, aż takiej różnicy. Jak ma rzeczywiście 16 Blg, to przy takim zacieraniu wyjdzie z niego niezły mocarz. Jakby się, czego oby nie było, nie udał to dajcie kolego znać, przedestyluje się i wyjdzie ambrozja do kwadratu.

Link to comment
Share on other sites

FRoniu coć pokręciłeś.

27 L przed gotowaniem 10,5°Blg

po gotowaniu 28 L i 16°Blg

Zawsze myślałem, że brzeczki przy gotowaniu ubywa. :o

Link to comment
Share on other sites

Już lepiej, ale przy tak małym odparowaniu niemożliwe jest uzyskanie takiej różnicy. Zgodziłbym się na 12-12,5°Blg . Coś mogłeś źle zmierzyć.

Link to comment
Share on other sites

Sprawdzałem 2 próbki przy temp 25°C i obie wyszły tak samo. Może mój areometr jest do bani. Przy następnej warce spróbuję z nowym modelem. Jestem ciekaw do ilu zejdzie po burzliwej. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Sprawdzałem 2 próbki przy temp 25°C i obie wyszły tak samo. Może mój areometr jest do bani. Przy następnej warce spróbuję z nowym modelem. Jestem ciekaw do ilu zejdzie po burzliwej. Pozdrawiam

Witaj, krajanie! :)

wskazania mojego areometru też wprawiały mnie w zdumienie dopóki nie odkryłem, że papierowa rurka ze skalą przesuwa się wewnątrz szklanej...:D

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

06.08.2010

Warka # 11

 

Pale Ale 12°Blg

 

Zasyp:

-pilzneński 3 kg

-monachijski 0,4 kg

-Caramunich II 0,3 kg

 

 

-Marynka 30 g

-Lubelski 30 g

 

Drożdże:

-Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

-Cały zasyp do 12 l wody o temp. 70°C

-ustalenie temp na 67°C , przerwa 60'

-podniesienie temp do 76°C ,utrzymanie 10',filtracja

 

Wysładzanie:

3x 4 l wody o temp 75°C

 

Gotowanie:

60 minut, marynka w całości od początku,w 40' 15 g lubelskiego,druga porcja na 5 minut przed końcem gotowania.

 

Drożdze zadane przy temp 18°C

 

Uzyskane 20l ,12,5°Blg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.