bielok Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 Cześć. No i niestety kwach.Dziś otworzyłem butelkę na próbę i aż mi gębę wykręciło ,zapach ok,smak natomiast masakra-kwaśny. No i nie dowiem się póki co jak smakuje grodzisz,muszę zamówić wędzony słód i spróbować ponownie. sprawdziłeś inne butelki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted September 18, 2009 Author Share Posted September 18, 2009 Tak ,wszystkie,niestety każda kwas Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 Cześć. Tak ,wszystkie,niestety każda kwas no to niefart, naprawde współczuję .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted September 19, 2009 Author Share Posted September 19, 2009 Dziękuje,no cóż kiedyś musi być ten pierwszy raz Oby ostatni. Żałuje tylko bardzo,że to akurat to piwo bo bardzo byłem ciekaw smaku grodzisza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted September 22, 2009 Author Share Posted September 22, 2009 Warka #5 Pale Ale oraz #6 Hafe-Weizen 20.09.2009 powędrowały do butelek. #5- zeszło do 2°Blg ,zadane 120g glukozy #6-zeszło do 4°Blg ,zadane 200g glukozy Wczoraj dotarł do mnie słód wędzony,zrobię podejście nr 2 do grodziskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted September 27, 2009 Author Share Posted September 27, 2009 Warka #7 Belgijski Witbier Zasyp: -słód pilzneński - 2,5 kg -słód pszeniczny - 1 kg -płatki pszeniczne błyskawiczne - 1kg -płatki owsiane błyskawiczne - 1kg -mąka pszenna -0,25 kg -Marynka - 20 g -Curacao- 20 g -kolendra indyjska - 20 g Drożdże- Brewferm Blanche Zacieranie: -cały słód dodany do 12 l wody o temp. 48°C -ustalenie temp. na 45°C ,przerwa 10 min -podniesienie temp. do 50°C ,przerwa 10 min. -podniesienie temp do 63°C ,przerwa 90 min. -podniesienie d0 74°C ,10 min i filtracja Wysładzanie do uzyskania 27 l około 10,5°Blg Gotowanie 60 minut -marynka dodana od początku -w 45 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao -w 55 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao Drożdże dodane przy 26°C Uzyskane 24 l 13°Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted October 1, 2009 Author Share Posted October 1, 2009 Warka #8 (drugie podejście do grodzisza) Zasyp: -słód wędzony -1,25 kg -słód pszeniczny -1,25 kg -Lubelski- 50 g Drożdże: -1007 German Ale Zacieranie: -słody do 5 l wody o temp 40°C -ustalenie temp na 37°C ,przerwa 30 min -ustalenie temp na 50°C przez dodanie 2 l gorącej wody,przerwa 20 min -ustalenie temp na 70°C przez dodanie 3 l gorącej wody,przerwa 30 min -ustalenie temp na 75°C przez dodanie 2 l gorącej wody,przerwa 30 min Wysładzanie (trzy etapowe) I-6 l wody o temp 72°C II- 4 l wody o temp 72°C III- 3 l wody o temp 72°C Gotowanie 90 min 30 g lubelskiego dodane od początku 20 g w 30 minucie gotowania Drożdże dodane przy temp 25°C Wyszło 20 l 8°Blg Mam też pytania. -ponieważ po raz pierwszy użyłem drożdży płynnych chciałbym zebrać gęstwę,w którym momencie najlepiej to uczynić?? -czy klarowanie za pomocą żelatyny wykonać na cichej??Ile dni przed rozlewem?? Pozdrawiam - Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 -ponieważ po raz pierwszy użyłem drożdży płynnych chciałbym zebrać gęstwę,w którym momencie najlepiej to uczynić?? Najwygodniej zebrać gęstwę z dna fermentora po przelaniu piwa na cichą. Możesz też spróbować zbierać z góry (pianę drożdżową), ale przy takim słabym piwie może jej być niewiele. -czy klarowanie za pomocą żelatyny wykonać na cichej??Ile dni przed rozlewem?? Tak - na cichej. 2-3 dni przed rozlewem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted October 4, 2009 Author Share Posted October 4, 2009 Warka #7 Belgijski Witbier dziś powędrowała na cichą. Trochę słabo odfermentowała bo zeszło tylko do 7°Blg ,potrzymam z 2 tygodnie na cichej i mam nadzieje,że zejdzie dużo niżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted October 9, 2009 Author Share Posted October 9, 2009 (edited) Dziś Grodzisz powędrował na cichą,zszedł do 3°Blg . A jutro trzymajcie kciuki,o 16:00 powiem "TAK" Edited October 9, 2009 by froniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted October 9, 2009 Share Posted October 9, 2009 CZeść. A jutro trzymajcie kciuki,o 16:00 powiem "TAK" Weź nie żartuj. Kobiety to zło wcielone (pomijając Dori i Marusię). Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted October 9, 2009 Author Share Posted October 9, 2009 Nie jest tak źle,moja popiera moje hobby i nawet butelki mi zawsze przygotowuje do rozlewu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted October 9, 2009 Share Posted October 9, 2009 Dziś Grodzisz powędrował na cichą,zszedł do 3°Blg . A jutro trzymajcie kciuki,o 16:00 powiem "TAK" W takim razie trzymamy kciuki, a jutro będziemy gratulować Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted October 18, 2009 Author Share Posted October 18, 2009 Warka #9 (pierwszy dolniak)- Pils 12°Blg Zasyp: -pilzneński 3,2 kg -monachijski 0,2 kg -Carapils 0,2 kg Marynka 30 g Lubelski 20 g Drożdże S-23 Zacieranie: -cały słód dodany do 12 l wody o temp. 70°C , -ustalenie temp na 65 °C ,przerwa 30 min. -podniesienie do 72°C °C ,przerwa 30 min -podgrzanie do 76°C , filtracja Filtracja 3x 4 l wody o temp.75°C + dodatkowe 2 l do uzupełnienia do 22 l Chmielenie: 90 min, marynka w całości od początku,lubelski 10 g w 60 minucie, kolejne 10 g na 5 min. przed końcem gotowania. Drożdże zadane przy 14°C Wyszło 20 l i znów wyżej bo 13°Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 Warka #8 (drugie podejście do grodzisza)... Dziś pierwsza degustacja Grodzisza,smak pierwsza klasa,odpowiada mi ten posmak wędzonki Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 Nastąpiła też degustacja Warki #7 Belgijski Witbier-smak rewelacja,żałuje tylko ,że piana opada błyskawicznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted July 27, 2010 Author Share Posted July 27, 2010 (edited) Witam po długiej przerwie:) Korzystając z chłodniejszych dni postanowiłem uwarzyć Belgijski Witbier. Warka # 10 Belgijski Witbier Zasyp: -słód pilzneński - 2,5 kg -słód pszeniczny - 1 kg -płatki pszeniczne błyskawiczne - 1kg -płatki owsiane błyskawiczne - 1kg -mąka pszenna -0,25 kg -Marynka - 20 g -Curacao- 20 g -kolendra indyjska - 20 g Drożdże- Brewferm Blanche Zacieranie: -cały słód dodany do 12 l wody o temp. 48°C -ustalenie temp. na 45°C ,przerwa 10 min -podniesienie temp. do 50°C ,przerwa 10 min. -podniesienie temp do 63°C ,przerwa 90 min. -podniesienie d0 74°C ,10 min i filtracja Wysładzanie do uzyskania 27 l około 10,5°Blg Gotowanie 60 minut -marynka dodana od początku -w 45 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao -w 55 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao Drożdże dodane przy 20°C Uzyskane 25 l i co mnie bardzo zastanawia to aż 16°Blg ? Pozdrawiam Edited July 27, 2010 by froniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fredd Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Witam kolegę po przerwie! te 10,5 i 16 Blg to pewnie w 70 C i 20 C, choć stygnięcie nie tłumaczy, aż takiej różnicy. Jak ma rzeczywiście 16 Blg, to przy takim zacieraniu wyjdzie z niego niezły mocarz. Jakby się, czego oby nie było, nie udał to dajcie kolego znać, przedestyluje się i wyjdzie ambrozja do kwadratu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 FRoniu coć pokręciłeś. 27 L przed gotowaniem 10,5°Blg po gotowaniu 28 L i 16°Blg Zawsze myślałem, że brzeczki przy gotowaniu ubywa. :o Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted July 27, 2010 Author Share Posted July 27, 2010 Fakt ,już naprawione. Zastanawia mnie jednak tak wysokie °Blg ,wg przepisu powinno być 12 a jest 16. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Już lepiej, ale przy tak małym odparowaniu niemożliwe jest uzyskanie takiej różnicy. Zgodziłbym się na 12-12,5°Blg . Coś mogłeś źle zmierzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted July 27, 2010 Author Share Posted July 27, 2010 Sprawdzałem 2 próbki przy temp 25°C i obie wyszły tak samo. Może mój areometr jest do bani. Przy następnej warce spróbuję z nowym modelem. Jestem ciekaw do ilu zejdzie po burzliwej. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted August 5, 2010 Author Share Posted August 5, 2010 Dziś #10 Belgijski Witbier powędrowała na cicha, przygotowałem też surowce na jutro. Będzie Pale Ale 12°Blg . Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
seniorroberto Posted August 6, 2010 Share Posted August 6, 2010 Sprawdzałem 2 próbki przy temp 25°C i obie wyszły tak samo. Może mój areometr jest do bani. Przy następnej warce spróbuję z nowym modelem. Jestem ciekaw do ilu zejdzie po burzliwej. Pozdrawiam Witaj, krajanie! wskazania mojego areometru też wprawiały mnie w zdumienie dopóki nie odkryłem, że papierowa rurka ze skalą przesuwa się wewnątrz szklanej... Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted August 8, 2010 Author Share Posted August 8, 2010 06.08.2010 Warka # 11 Pale Ale 12°Blg Zasyp: -pilzneński 3 kg -monachijski 0,4 kg -Caramunich II 0,3 kg -Marynka 30 g -Lubelski 30 g Drożdże: -Danstar Nottingham Zacieranie: -Cały zasyp do 12 l wody o temp. 70°C -ustalenie temp na 67°C , przerwa 60' -podniesienie temp do 76°C ,utrzymanie 10',filtracja Wysładzanie: 3x 4 l wody o temp 75°C Gotowanie: 60 minut, marynka w całości od początku,w 40' 15 g lubelskiego,druga porcja na 5 minut przed końcem gotowania. Drożdze zadane przy temp 18°C Uzyskane 20l ,12,5°Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now